Kvinnor från Emberá-folket väntar på att ta emot dagens turistgrupp.
1 av 11: Kvinnor från Emberá-folket väntar på att ta emot dagens turistgrupp. Foto: Anders Pihl
Fina Cacique Beach, Isla Contadora, Las Perlas.
2 av 11: Fina Cacique Beach, Isla Contadora, Las Perlas. Foto: Anders Pihl
Hacienda Del Mar, enda hotellet på den 14 kilometer långa ön San José i Las Perlas-arkipalagen.
3 av 11: Hacienda Del Mar, enda hotellet på den 14 kilometer långa ön San José i Las Perlas-arkipalagen. Foto: Anders Pihl
Akwadup Lodge har bekväma bunglows att bo i på ön Akwadup, Kuna Yala.
4 av 11: Akwadup Lodge har bekväma bunglows att bo i på ön Akwadup, Kuna Yala. Foto: Anders Pihl
Ön Akwadup är en typisk ö i det karibiska Kuna Yala, Kuna-indianernas land.
5 av 11: Ön Akwadup är en typisk ö i det karibiska Kuna Yala, Kuna-indianernas land. Foto: Anders Pihl
Snorklingsutflykt på Isla Bolaños, ögruppen Las Perlas.
6 av 11: Snorklingsutflykt på Isla Bolaños, ögruppen Las Perlas. Foto: Anders Pihl
Panama City har centralamerikas mest moderna skyline.
7 av 11: Panama City har centralamerikas mest moderna skyline. Foto: Anders Pihl
Blomsterförsäljare i Casco Veijo, den historiska stadsdelen i Panama City.
8 av 11: Blomsterförsäljare i Casco Veijo, den historiska stadsdelen i Panama City. Foto: Anders Pihl
Musikuppträdanden är vanliga i Casco Viejo, Panama City.
9 av 11: Musikuppträdanden är vanliga i Casco Viejo, Panama City. Foto: Anders Pihl
Panama-kanalen är ett av världens största och mest imponerande byggnadsverk.
10 av 11: Panama-kanalen är ett av världens största och mest imponerande byggnadsverk. Foto: Anders Pihl
Panama-hatten är den mest kända symbolen för Panama.
11 av 11: Panama-hatten är den mest kända symbolen för Panama. Foto: Anders Pihl

Upptäck Panama – Latinamerikas bästa hemlighet

PANAMA. Lilla Panama är osannolikt mångbegåvat. Djupa regnskogar, karibiska öar, spännande indiankultur och regionens mest dynamiska stad, Panama City, gör att landet ibland kallas Latinamerikas bästa hemlighet.

Jag färdas i en smal båt i stort grönturkost hav. Vid horisonten fräser bränningarna från ett långt korallrev. Omkring mig passerar ett sagolikt landskap. Små öar med sandstränder ligger på rad och dess kokospalmer som ser ut som om de växte direkt ur havet. Jag har kommit till Kuna Yala, Kuna-indianernas land.

San Blas tropiska skärgård

På byggan vid den lilla ön Akwadup står Kuna-kvinnorna Angela och Maria i sina färgstarka vardagskläder och tar emot mig.

– Välkommen hit. Vårt hem är ditt hem, säger de bruten spanska. Någon engelska kan de inte.

Kuna Yala, även känt som San Blas, är en av Panamas mest unika platser. Denna kuststräcka har en skärgård med 365 tropiska öar. Eftersom bara Kuna-indianernas själva kan äga mark i Kuna Yala saknas stora hotell i ett av Karibiens mest natursköna områden.

Hotell finns det ändå, nämligen Kunas egna bungalows ute på öarna. Här kan man med några spanska glosor ha en underbar tid med bad, snorkling och god mat under Kunas kokospalmsodlingar. På köpet får Latinamerika i Kunas speciella kultur.

 

Vy från hotellet Hacienda del Mar, ön San José, ögruppen Las Perlas. Foto: Anders Pihl

Hattar och kanal

Länge var Panama berömt för sin kanal och sina hattar, men inte mycket mer. Nu börjar allt fler upptäcka ett av Latinamerikas mest underskattade resmål. Landet rymmer på en liten yta hela 48 nationalparker med 900 fågelarter. Förutom Kuna Yala finns ytterligare hundratals öar fördelade på två världshav.

Längs kusten Playa Blanca har Panamas sin egen riviera där hotellen blir fler och lyxigare för varje år som går. Motsatsen till Playa Blanca får sägas vara öarna kring Boca del Toro, något av ett backpackerparadis med små billiga hotell och en social scen med många unga resenärer.

 

Ara-papegojor i ett träd vid hotellet Hacienda del Mar, ön San José. Foto: Anders Pihl

 

Världens lyckligaste folk i Panama

I Panama lever världens lyckligaste folk, enligt en aktuell Gallup-undersökning. Huvudstaden Panama Citys historiska stadsdel Casco Viejo har nyligen renoverats och börjar nu bli ett resmål med en enorm potential, lite som ett Havanna utan fattigdom.

Kontrasterna är annars stora mellan skyskraporna i Latinamerikas modernaste statslandskap Panama City och landets indianstammar, som tycks leva långt bortom de närmast gångna seklerna.

Någon som känner till Panama och dess minoritetsfolk bättre än de flesta är svenskan Ida Hanson, som har bott två år i landet.

– Det finns sex till åtta indianfolk kvar i Panama, beroende på hur man räknar, berättar hon. De bor i olika skyddade områden, vilket är unikt.

Ett folk vars kultur är klart hotad är Emberá-folket, som inte längre får jaga i nationalparkerna, vilket ger problem.

– Kuna är den starkaste gruppen, ett matriarkat med eget parlament. Kuna har också kunnat anpassa sig, det har inte Emberá gjort.

 

Drinkarna är klara på Bar Tantalo, Casco Viejo, Panama City. Foto: Anders Pihl

Tips till svenska turister

Ett handfast tips till svenska resenärer har Ida Hanson.

– Säg ”no soy gringo, soy sueco”, jag är inte amerikan, jag är svensk.

Den amerikanska arméns insats då man avsatte diktatorn Noriega 1989 men också dödade tusentals civila, sitter fortfarande kvar som ett sår i den panamanska folksjälen.

Efter sin tid i Panama är Ida Hanson inte alls färdig med landet. Hon kommer att återvända.

– När jag flyttade dit tänkte jag att detta bara var början, för jag ville se hela Latinamerika. Men jag blev kvar. Det finns så mycket att se bara i Panama.

 

En ung man och liten pojke tillhörande Emberá-folket i Chargás-området. Foto: Anders Pihl

 

LÄS OCKSÅ:

 Guide till 13 paradisöar i Karibien
Tropiskt franskt i karibiska paradiset Guadeloupe
Karibiska kontraster på paradisön Barbados
 

 

Av: Anders Pihl

Resfakta Panama

Resa hit: Reguljärt prisexempel: 7 418 kronor från Stockholm till Panama City med Lufthansa och Continental, bland flera andra bolag. En bra arrangör är Jambo Tours. Prisexempel: 41 100 kronor, för tio hotellnätter och guidad rundtur till Kuna Yala, Boca del Toro, Emberá-indianerna, Panama City och mycket annat.

Bästa tiden: Aningen komplicerat. Karibiska sidan har minst regn i februari, mars, september och oktober. Stilla havssidan har högsäsong i december och januari. Generellt gäller dock ett tropiskt klimat med korta regnskurar och mycket sol däremellan.

Restid: Restid: 12-15 timmar, beroende på flygrutt och varifrån du flyger.

Språk: Spanska. Engelska talas bättre än i de flesta latinamerikanska länder. I minoritetsområden som Kuna Yala är dock spanska enda andraspråk.

Valuta: Balboa (1 BAL= 8,60 SEK) och US Dollar (1 USD = 8,60 SEK).

Prisnivå: Enklare lunchrätt 35-80 kr, två rättersmiddag med vin 160 kr, Öl 11-25 kr, Dubbelrum på trestjärnigt hotell under högsäsong 700 kr, Fyrstjärnigt 1000 kr.

Bra att veta: I DN 2010 rankade Andreas Rolfer den bergiga vägen mellan kuststaden David på sydkusten till det ekovänliga badresmålet Boca del Toro på nordkusten på ”topp-tre-listan över världens vackraste vägar”.

Tänk på: I Latinamerika bör man alltid vara lite extra vaksam och Panama är inget undantag. Bra tumregel är att fråga folk vilka platser man bör undvika. I Panama City räknas Casco Viejo numera som säkert, men inte det fattiga Churillo-distriktet intill.

Läs mer: www.visitpanama.com

Hotell: Akwadup Lodge – Relativt lyxigt boende i San Blas skärgård. Bungalows med verandor intill vattnet och sköna vyer. Hjärtligt vänliga Kuna-kvinnor ordnar utfärder till byar, bad och snorkling. Inklusive helpension och utflykter från 1 570 kr/natt.

Isla Akwadup, Achutupu, San Blas, www.sanblaslodge.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande