Det finns barer vid några av jordens mest avlägsna platser.
Det finns barer vid några av jordens mest avlägsna platser.

Ta ett glas på världens mest avlägsna barer

Oavsett vilka otillgängliga platser som människan har valt att leva på har de ändå sett till att det finns en plats där man kan ta ett glas vid dagens slut. Höj ett glas för några av världens mest avlägsna vattenhål, sammanställda av MSN.

1. Christian's Cafe, Adamstown, Pitcairnöarna

Den brittiska kronkolonin Pitcairnöarna är ett av jordens mest otillgängliga självstyrande territorier. Närmaste grannländer är Franska Polynesien, 240 mil därifrån, och Nya Zeeland, som ligger 550 mil därifrån. Huvudöns enda kafé och pub fick tillstånd att servera alkohol först 2009, och då bara efter halv sju på fredagskvällen. Tränger de ihop sig får troligen alla öns runt 50 invånare plats i lokalen.

Vy över Adamstown på Piitcairnöarna. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Baren på Vernadsky Research Base, Antarktis

Världens sydligaste bar ligger på Galindez Island i Antarktis och byggdes av brittiska timmermän 1947. När forskningsbasen köptes för ett brittiskt pund av Ukraina 1996 tog de också över baren, och den rustika interiören med svartvita bilder av berömda polarexpeditioner kompletterades med ukrainska flaggor. I baren, som bland annat serverar hembränd vodka, finns även ett biljardbord som man kan spela på medan man studerar pingviner utanför fönstret.

Baren på Vernadsky Research Base är världens sydligaste bar. Foto: SHUTTERSTOCK
https://www.instagram.com/p/CPu6h54nM4S/


3. Birdsville Hotel, Birdsville, Australien

I utkanten av den torra och sandiga Simpsonöknen i gränsområdena mellan Northern Territory, South Australia och Queensland i centrala delar Australien ligger staden Birdsville, som vid den senaste folkräkningen för några år sedan hade 140 invånare. Stadens hotell har 27 rum, och hotellets två pubar fungerar lite som civilisationens sista bastioner innan man kommer in i öknen. Eftersom det inte finns någon ordentlig väg genom öknen måste man antingen flyga hit (det finns en landningsbana vid hotellet) eller köra den 52 mil långa vägen Birdsville Track.

Birdsville Hotel – civilisationens sista utpost. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Albatross Bar, Edinburgh of the Seven Seas, Tristan da Cunha

Tristan da Cunha som ligger mitt i södra Atlanten är den bebodda plats på jorden som ligger längst bort från någon annan bebodd plats (2 430 kilometer till Sankta Helena) och är därmed en av planetens mest avlägsna platser. Någon flygplats finns inte, så enda sättet att ta sig hit är med båt från Kapstaden, en resa som tar sex dagar. En sydafrikansk lager och den lokala hummerpajen är standardbeställningar på öns enda bar, som har ett stort sortiment av öl, vin och sprit.

Tristan da Cunha – jordens mest avlägsna plats. Foto: SHUTTERSTOCK
https://twitter.com/defnotscifi/status/1278241192199827457

LÄS MER: Världens 10 minst besökta länder

5. Irish Pub, Namche Bazaar, Nepal

Hur skulle det kännas att ta en öl på närmare 3 500 meters höjd? Den lilla nepalesiska byn Namche Bazaar är utgångspunkt för många expeditioner till Mount Everest och andra toppar i Himalaya, och här ligger lämpligt nog etablissemanget Irish Pub med sin slogan ”the highest bar in the world”. Puben består av en lång bar och några attraktioner som ett biljardbord, ett fotbollsspel och en tv som visar fotboll från världens alla hörn. Förutom irländsk whiskey och öl på fat serveras också ett antal lokala drycker som raksi, ett destillerat risvin.

Namche Bazaar ligger på 3 500 meters höjd vid foten av Himalaya. Foto: SHUTTERSTOCK
https://www.instagram.com/p/BSY5vlzDn3t/

6. Plain of Six Glaciers Teahouse, Kanada

Fem och en halv kilometer från sjön Lake Louise i Kanada ligger detta tehus på 2 100 meters höjd. Huset byggdes 1927 och har ägts och drivits av samma familj sedan 1959. Ägarna vinnlägger sig om att bevara huset i originalskick – det finns till exempel ingen elektricitet. Förutom te serveras öl och andra drycker samt lättare luncher. Kontant betalning är att föredra.

https://www.instagram.com/p/CAwJhKpJ7WR/?hidecaption=true

7. The Old Forge, Inverie, Skottland, Storbritannien

The Old Forge (”den gamla smedjan”) var från början en verklig smedja vid Loch Nevis strand i Skottland och blev sedan en social klubb för de lokala arbetarna efter andra världskriget, innan den slutligen blev en pub 1981. Den är fortfarande listad som ”Storbritannien mest avlägsna pub” i Guinness World Records. För att ta sig hit måste man gå drygt tre mil i utmanande terräng, eller ta en halvtimmes båttur från Mallaig. Här bjuds på vällagad mat, musikalisk underhållning och öl från det lokala mikrobryggeriet.

I den skotska byn Inverie ligger Storbritanniens mest avlägsna pub. Foto: SHUTTERSTOCK
https://www.instagram.com/p/Bu4SF-wBQXx/

LÄS MER: 11 svårtillgängliga resmål som är värda en omväg

8. Daly Waters Pub, Daly Waters, Australien

Byn Daly Waters (totalt nio invånare vid den senaste folkräkningen 2016) har egentligen bara en turistattraktion: den berömda puben, som är dekorerad med sedlar och andra souvenirer från besökare från världens alla hörn. Grundad 1893 lyckas den vara båda genuin och kitschig på samma gång, och var en gång i tiden det sista vattenhålet före den farliga Murranji Stock Route. På menyn finns bland annat iskallt öl, kängurubiff, krokodilmackor och kycklingschnitzel.

Daly Waters Pub serverar allt från kängurubiff till iskall öl. Foto: SHUTTERSTOCK

9. Barentsburg Hotel, Barentsburg, Svalbard, Norge

Enda sättet att ta sig till den ryska gruvorten Barentsburg på Svalbard är med båt, alternativt snöskoter från öns huvudort Longyearbyen. Någon vägförbindelse finns inte. Trots att Svalbard hör till Norge ägs samhället av det statligt ägda ryska gruvbolaget Arktikugol, och här har tiden stått stilla: en staty av Lenin blickar ner på de knappt 400 invånarna och eventuella turister. På stadens enda hotellbar kan du ta ett glas vodka och traditionell rysk mat.

Lenin blickar ut över gruvorten Barentsburg. Foto: SHUTTERSTOCK

10. Three Camel Lodge, Mongoliet

I hjärtat av Gobiöknen ligger denna bar som ligger en och en halv timmes bilväg från Dalanzadgad, som i sin tur ligger en och en halv timme med flyg från Mongoliets huvudstad Ulan Bator. Eftersom du inte tar dig därifrån så lätt är det lika bra att boka rum – du bor i en traditionell mongolisk jurta, som dock är lyxutrustad med kingsizesäng och toalett. Baren har såväl prisbelönta viner som goda cocktails i sortimentet.

https://www.instagram.com/p/CPiyqsErVGr/

LÄS MER: Skåla med klass – världens mest ikoniska barer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!