Palm Beach är perfekt för långa strandpromenader eftersom korallsanden aldrig blir het.
Svenska Rachel Brathen, mer känd som "Yoga Girl", bor på Aruba.
Strandlivet på Aruba är njutbart och det är nära till skuggan under palmbladen.
Boardwalk Small Hotel ligger i en gammal kokosplantage omgiven av en underbart prunkande trädgård.
Uteserveringarna på Arubas stränder är många. Romantiskt så det förslår i solnedgången.
En färsk kokosdrink kan man få i skuggan på en av strandbarerna på Palm Beach.
1 AV 6
Palm Beach är perfekt för långa strandpromenader eftersom korallsanden aldrig blir het.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
2 AV 6
Svenska Rachel Brathen, mer känd som "Yoga Girl", bor på Aruba.
Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD
3 AV 6
Strandlivet på Aruba är njutbart och det är nära till skuggan under palmbladen.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
4 AV 6
Boardwalk Small Hotel ligger i en gammal kokosplantage omgiven av en underbart prunkande trädgård.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
5 AV 6
Uteserveringarna på Arubas stränder är många. Romantiskt så det förslår i solnedgången.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
6 AV 6
En färsk kokosdrink kan man få i skuggan på en av strandbarerna på Palm Beach.
Foto: Jörgen Ulvsgärd

Upptäck Aruba – Västindiens vackra strandparadis

Drömmer du om pudervita stränder och turkosa vatten, står ofta Aruba som modell. Ön är själva sinnebilden för våra fantasier om det förlorade paradiset, en exotisk mix av människor, kultur och inte minst mat.

Allt om Resor

En varm torr havsbris mättad av en sötaktig doft möter mig direkt vid ankomsten till Aruba. Det är doften från de vita frangipaniträdens blommor. Alla bär vi på drömmen om ön som vi någon gång ska besöka, ju längre bort desto större dragningskraft. Eller som min evige följeslagare Tomas Tranströmer så vackert uttrycker det: "En alltid ljus förvåning / när ön räcker ut en hand / och drar mig upp ur sorgsenhet”. 

Med mig i bagaget har jag Judith Schalanskys "Atlas över avlägsna öar – femtio öar som jag aldrig besökt och aldrig kommer att besöka”. Aruba är en sådan ö, som jag länge tänkt besöka men hela tiden av olika skäl undvikt. Kan något så vackert och exklusivt vara något annat än en drömkrossare och plånbokstömmare. Mina låga förväntningar kommer dock långsamt på skam. Fram träder en helt annan bild. I mötet med människor som levt hela sina liv på Aruba får jag efter hand en djupare och mer komplex bild av denna så förföriskt romantiska ö. Det räcker att bara komma en bit utanför de amerikaniserade all-inclusive-anläggningarna, så uppenbarar sig en glimt av landets själ.

Öns historia började som ett fiskeläge för sydamerikanska arawakindianer blev spanskt i slutet av 1400-talet och sedan holländskt 1636. Numera utgör Aruba ett självständigt land inom Konungariket Nederländerna, vilket präglat öns arkitektur inte minst i huvudstaden, Oranjestad. Om det vittnar de pastellfärgade byggnaderna som påminner om de charmiga kanalhusen i Amsterdam. I Arubas fall är färgerna mer intensiva, de ser ut som konstfulla bakelser à la ”Hela Sverige bakar”.

LÄS MER: Karibienguide med 13 bästa öarna i Västindien

Upplev Aruba i Västindien

Jag står en lång stund och andas in luften från havet. Ljuset är så där frätande vitt som gör att de rosafärgade flamingofåglarna ute i vattnet vid Renaissance Beach ser ut att lösas upp i intet, ja som om de svävade fritt över vattenytan.

Redan första kvällen på det förtjusande lilla hotellet, Board Walk Small Hotel, vid Palm Beach norr om huvudstaden Oranjestad får jag klart för mig att ön inte är så sterilt torr, platt och geografiskt ointressant som jag först trott. Tidningen US Today kallade nyligen hotellet ”The hidden Gem Hotel in Aruba”. Mycket riktigt är det en gömd juvel, som drivs av aruban-belgiska tvillingarna Stephanie och Kimberly Rooijakkers. Husen är byggda i klassisk arubansk stil och ligger mitt i ett gammalt kokosplantage. Det omsluts av en grönskande och inbjudande trädgård, en oas så sprängfylld av växtkraft, proppfull av alla tänkbara träd, buskar och blommor. På andra sidan vägen breder den korallvita Palm Beach ut sig. 

Baudelaire lär ha angett gränsen för människans dröm om oändlighet till tolv kilometer och därför kan jag inte föreställa mig Venezuelas kustremsa, som ligger ett par mil bort, men jag förstår att vi är nära eftersom jag hör det spanska tungomålet runtomkring mig här på stranden. Barnen i skolorna lär sig de officiella språken papiamento, som är en blandning av portugisiska, spanska, nederländska och engelska, samt nederländska, men de flesta talar också engelska och spanska. Ön är ju en gammal nederländsk koloni så det är inte så konstigt. 

Härlig långsträckt strand på Palm Beach med vit och mjuk korallsand. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Temperaturer upp emot 40 grader

På Aruba infinner sig snabbt det perfekta lugnet, ett behagligt lågmält ljud från palmkronornas frasiga blad över våra huvuden sänker pulsen och ger samtidigt skugga och svalka från hettan. Öns slogan ”Happy Island” visar sig trovärdig, även om en del gjort smilet till en gimmick. Det vilar något bekymmerslöst och avspänt över Aruba. Du möts oftast av ett, bon bini, välkommen, tillsammans med en klapp på axeln. Men Karibien rymmer ofta sina motsatser, inte minst under orkansäsongen. Nu ligger visserligen ön i utkanten av orkanbältet och drabbas sällan av dessa fruktade stormar, men efterdyningarna av en orkan kan dock vara nog så problematisk. I Arubas fall handlar det ofta om hettan, när orkanerna längre bort suger åt sig den svalkande passadvinden och luften blir stillastående. Då kan den närmast konstanta dagstemperaturen på 29-30 grader sticka upp till 40.

Efter ett par dagar börjar vi komma in i rätt tillbakalutad stämning. De bekymmer som eventuellt hängt med över Atlanten blåser lätt bort till tonerna från någon calypso-, merengue- eller soca-låt. Som på utomhusbaren Mojito där de spelar ”El Negrito del Batey” en latinsk klassiker av den legendariske sångaren Alberto Beltrán från grannön Dominica. Latinorytmer kan också avlyssnas på de flesta av Arubas hundratals, Rum shops, arubanernas osvikliga mötesplats och vardagsrum. Att ta en rompunch med bofasta är bästa sättet att närma sig Arubas själ.

LÄS MER: Dominikanska republiken – solhäng i Punta Cana

Aruba har skapat sin egen matkultur

Ett annat sätt är maten. Även om matinfluenserna är starka från USA, så har Aruba med sin enorma mix av olika nationaliteter skapat sin egen matkultur, inte minst av råvaror från havet, men också soppor på grönsaker och andra växter som lever i detta torra klimat, till exempel kaktus. På väg till nationalparken Arikok får jag min första matupplevelse. Det är en färgsprakande foodtruck som serverar pinfärsk grillad fisk med plataner, kokbananer, och friterad polenta. Den andra smakupplevelsen infinner sig på den underbara lilla fiskmarknaden tillika hamnkrogen, Zeerover, som betyder sjörövare på holländska, och som ligger i Savanetaområdet ett par mil nordöst om huvudstaden. Här är Fernando, eller Fechi som lokalbefolkningen kallar honom, kung. Han friterar våra utvalda röda snappers med jätte räkor med van hand. 

– Vår mångfacetterade historia återspeglas i vår matlagning och i vår gästfrihet, säger Fechi och lägger upp vår måltid i en korg med papper. Fisk och skaldjur är huvudingredienserna hos oss, enkelt serverat men vällagat. Bestick behövs inte. Här äter vi med fingrarna.

Det finns gott om foodtrucks och små enkla matställen på Aruba. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Inte långt härifrån ligger arbetarstaden San Nicolas och den klassiska baren Charlies Bar, som varit i gång i 75 år. Det är ett underbart hak med tidens patina i väggar, inredning och inte minst den vackra bardisken. Här provar vi färska grillade räkor och Mahi Mahi med het honeymoon-sås gjord på den inhemska chilifrukten, "Madame Jeanette", som blandad med den sötaktiga papayan används som smaksättare till både soppor, seafood och grytor.

LÄS MER: Karibien guide: 13 bästa öarna i Västindien

"Ön är mitt eget laboratorium"

Det sägs att Aruba har 350 världskök. Om det är sant vet jag inte, men ett av de bästa köken på ön är den relativt nyöppnade, White Modern Cuisine, vid Palm Beach och som drivs av chefskocken Urvin Croes.

– Jag var en surfkille som tillbringade all min tid i jakten på de rätta vågorna fram till det ögonblick då jag upptäckte min kärlek för matlagning. Min stil är modern med asiatiska och karibiska influenser tillsammans med lokala råvaror och örter, säger Croes.

Medan vi är där kliver en av hans vänner in på restaurangen, också han en surfkille från Aruba visar det sig. Med sig har han en kasse full av vilda örter från ön. Det är vild oregano, salvia och örter som bara han kan namnet på. Några dagar senare träffar vi honom igen ute på stranden i jakten på det som havet ger. Frank Kelly, som han egentligen heter är bättre känd som Taki, en naturbegåvning ur alla aspekter som lever i och av naturen på Aruba 24 timmar om dygnet. 

– Jag är en unplugged person, säger Taki och skjuter upp kepsen i pannan och ler med hela ansiktet. Jag använder inte internet, sover helst i det fria ute på stranden. Av de äldre här på ön och av mina morföräldrar har jag lärt mig allt som är värt att veta om naturen och det äkta arubanska livet innan vi blev en turistdestination. Nu försöker jag förmedla kunskapen till de som besöker ön och som är intresserade av att lyssna och lära sig. Ön är mitt eget laboratorium.

LÄS MER: Proffsens 11 favoriter på Kuba 

Aruba – den perfekta hälsoön

Med sig har han några termosar med mixade örter och växter som moringa, kawara eller flamboyan, som han blandar upp med den inhemska romen till gudomligt goda drinkar. 

– De är inte bara goda, de är bra för hälsan också, säger Taki. Jag letar hela tiden efter det som havet och ön har att erbjuda. Den här typen av vildvuxen persilja till exempel kallar vi ”Banana di rif” och använder i potatismosen.

Och för den som inte bara vill äta gott och lata sig i solen är Aruba den perfekta hälsoön, en vallfartsort för motionärer och fitnessfolk från hela världen. Det har vår berömda ”Yoga Girl”, svenska Rachel Brathen tagit fasta på. Efter att lett yogaklasser jorden runt och med ett par miljoner följare på Instagram har hon slagit ner sina bopålar på Aruba. Jag möter henne på Garden Fresh Café inte långt från sitt nya hälso- och Yogacenter, det enda på Aruba och det största i hela Karibien. 

Yogaklasser är stort på Aruba – här finns ett av Karibiens största yogacenter. Foto: Jörgen Ulvsgärd

– Här har jag nu min bas. Jag kom hit för kärleken, men jag har lärt mig älska ön som är så mycket mer än bara ett semesterparadis, säger Rachel som är gift med en aruban. Det är många svenskar som hittar hit och jag hoppas det blir ännu fler nu när vi har ett eget yogacenter på Aruba.

Jag kan inte säga att jag kom till Aruba för kärlekens skull, men jag lämnar den smått förälskad. 

Och ser fram emot att få höra ett "bon bini" snart igen.

LÄS MER: Rachel ”Yoga Girl” Bråthens smultronställen på Aruba

RESFAKTA: Aruba

Resa dit: KLM flyger reguljärt, via Amsterdam dagligen året om. Charterarrangören Ving flyger också direkt från Stockholm till Aruba under vinterhalvåret. Apollo funderar på att flyga dit i vinter, men ännu inget klart.

Bästa tiden: Året om egentligen eftersom dagstemperaturen i stort är den samma hela året, cirka 29 grader. Faller väldigt lite regn och soltimmarna är därför maximala. 

Restid: Från Amsterdam cirka 10 timmar.

Tidsskillnad: cirka 6 timmar före Aruba beroende på sommar eller vintertid.

Resa runt: Bussnätet är väl utvecklat, och i huvudstaden finns en spårvagnslinje. En hyrbil någon dag är att rekommendera då hinner man ta en ordentlig titt på öns olika områden och platser.

Valuta: Den officiella valutan arubanska floriner, men det går även bra att betala med amerikanska dollar överallt. 

Prisnivå: I turistområdena ganska dyrt, annars som i Sverige eller något dyrare.

Språk: Nederländska och papiamento är de officiella språken, men de flesta arubaner talar även engelska och spanska.

Läs mer: aruba.com

GUIDE: 15 TIPS PÅ ARUBA

STRÄNDER

1. Eagle beach

Mjuk korallsand

Härlig långsträckt strand med vit och mjuk korallsand med gott om plats. Perfekt för långa strandpromenader eftersom korallsanden aldrig blir het.  Inga försäljare på stranden.

2. Palm Beach

Snorkling vid rev

Kritvit sand med turkost vatten med en hel del människor och hålligång Snorklingsmöjlighet runt det lilla revet som ligger på södra sidan av beachen.

3. Arashi Beach

Okänd pärla

En liten vacker strand med suverän snorkling och relativt folktom. Ta gärna med eget parasoll som skydd mot den starka solen.

 

ÄTA & DRICKA

4. Zeerovers

Restaurang på bryggan

En fantastisk liten fiskrestaurang på bryggan ut mot havet. Denna familjära lokala restaurang är min absoluta favorit på Aruba. Här serveras pinfärsk friterad fisk som du själv väljer ut och leverera till kocken och som efter tillagning serveras i en plastkorg utan bestick med en kall inhemsk Balashiöl.

Savaneta 270 A, Savaneta på södra delen av ön.

facebook.com/zeerovers

5. Barefoot

Romantik på stranden

Den perfekta restaurangen för en romantisk middag på stranden. Välj gärna starkt kryddade Räkor och grillad Mahi Mahi till solnedgången. 

L.G. Smith Boulevard,Oranjestad

barefootaruba.com

6. Papiamento

Skön atmosfär

Tidigare bodde familjen Ellis i detta typiska Aruban Cunucu hus, men i dag är det en restaurang med mycket atmosfär omgiven av en vacker terrass och pool. Kocken Edward Ellis driver fortfarande restaurangen tillsammans med sina föräldrar.

Washington 61, norra delen av ön 

papiamento-aruba.com

7. Garden Fresh Café 

Fräsch hämtmat

På Garden Fresh Café väljer du din egen sallad, wrap eller smörgås tillsammans med alla typer av färska buffé-ingredienser. Du kan också köpa och ta med till stranden. Stället gör verkligen skäl för namnet. Allt är superfräscht.

J.E. Irausquin Boulevard, Palm Beach

aruba.com/things-to-do/garden-fresh-café

8. Charlies Bar

Livlig stämning

Det här är stället att inte missa, Det ligger i arbetarstaden San Nicholas i den södra delen av ön. Baren öppnades redan 1941 och drivs nu av tredje generationens ägare. Lokalen känns som ett museum med sina hundratals bilder och souvenirer på väggarna. Stämningen är livlig och maten enkel, men god.

Bernard van de Veen Zeppenfeldstraat 56, San Nicolas

9. White Modern Kitchen

Bra för brunch

Detta är en ganska nyöppnad topprestaurang med fantastisk god mat i en crossoverstil av kock Urvin Croes. Smaka gärna arubansk fiskbiff eller långsamt kokt lammgryta och svsluta med en "Death with Chocolat" som dessert! Söndagsbrunchen kan också rekommenderas.

Diamante 300, North eller L.G. Smith Blvd, North

whitecuisine.com

10. Nos Clubhuis 

Nyfångat från havet

Denna restaurang som ligger ovanför Hadicurari restaurang och är med dess rymliga veranda den perfekta platsen att avsluta stranddagen och njut av den lokalt nyfångade fisken som fiskarna tar i land just här. Ett bra ställe att komma i kontakt med bofasta. 

Hadicurari, Berea di Piscado, norr

nosclubhuisaruba.com

11. Yemanja Restaurant 

Grill på alla sätt

Detta ställe är en av de bästa grillrestaurangerna på Aruba. Här grillas på träkol jätteräkor, havsabborre, lamm, zucchini eller portobello svamp. 

Wilhelminastraat 2, Oranjestad

yemanjaaruba.com

På Yemanja Restaurant grillas jätteräkor på träkol. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD

 

SHOPPING & NÖJEN 

12. Craft

Levande musik

Var du än är på kvällen runt Palm Beach är detta ställe rätta platsen för att lyssna till levande musik och njuta av "snygga" cocktails som till exempel en limeberry vodka.

J.E. Irausquin Blvd. 348 Palm Beach, norra delen av ön.

facebook.com/craftaruba

13. Huchada Bageri

Berömda bröd

Här hittar du mer än tio sorters bröd, och en mängt olika kakor, som till exempel arubanska kroketter pastechi. Många åker hit för deras berömda russinbröd. Du kan också inta din frukost här. 

Santa Cruz 328, Santa Cruz. 

 

BO BRA

14. Boardwalk Small Hotel 

Rum med lokala tips

På Boardwalk känner du dig hemma direkt. De små rummen eller husen, Casitas, är så färgglada och smakfulla inredda att du knappt vill lämna dem. I varje stuga finner man: en låda fylld med olika måste-besök, tips från lokalbefolkningen. Stämningen på hotellet är avslappnad och vänlig och familjär. En del kan tycka att det ligger lite off, men det är det som är charmen. Pris cirka 1800 kronor natten

Bakval 20, North 

boardwalkaruba.com

15. Amsterdam Manor Beach Resort

Pampigt men familjärt

Också det ett familjärt hotell men mycket större och pampigare än Boardwalk Hotell och passar de som vill bo mer centralt. Hotellet har ett perfekt läge vid stranden Eagle Beach och busshållplatsen ligger på gatan utanför. Pris cirka 2000 kronor natten.

J.E. Irausquin Blvd 252, Oranjestad

amsterdammanor.com

Av: Jörgen Ulvsgärd