Människor från hela världen flockas på stranden Ipanema under OS i Rio.
Många väljer också att besöka staden under den årliga karnevalen i februari...
...men på vissa gator är Rio som en karneval varje dag.
Sänk garden och njut av stadens skönhet!
Vill du fly hetsen för en stund är magiskt vackra Parque Lague ett måste.
Brasiliansk sushi.
Den rika naturen är ständigt närvarande i Rio de Janeiro.
1 AV 7
Människor från hela världen flockas på stranden Ipanema under OS i Rio.
Foto: Fotolia
2 AV 7
Många väljer också att besöka staden under den årliga karnevalen i februari...
Foto: Istock
3 AV 7
...men på vissa gator är Rio som en karneval varje dag.
Foto: Annamaria Olsson
4 AV 7
Sänk garden och njut av stadens skönhet!
Foto: Fotolia
5 AV 7
Vill du fly hetsen för en stund är magiskt vackra Parque Lague ett måste.
Foto: Annamaria Olsson
6 AV 7
Brasiliansk sushi.
Foto: Annamaria Olsson
7 AV 7
Den rika naturen är ständigt närvarande i Rio de Janeiro.
Foto: Annamaria Olsson

Rio de Janeiro lockar med härlig livsglädje

Rio de Janeiro – strandmagi i urban miljö, fotboll och samba! Självklart. Men staden är så mycket mer. Rio har många ansikten och för den äventyrliga finns långt mer att upptäcka än strandstolarna och Sockertoppen!

Allt om Resor

Resfakta: Brasilien

Resa hit: Iberia, British Airways och KLM har regelbundna flighter och priser runt 700–800 euro tur och retur. Den internationella flygplatsen Galeão är ansedd vara en av de sämre i världen. Den har visserligen spottat upp sig något inför OS men räkna med långa kötider och dålig service.

Bästa tiden: Rios högsommar är mellan november och mars med 30-35 grader på dagarna och ibland hetsiga regnväder. Sensommaren eller tidig höst i april, eller tidig vår i oktober är svalare. Vid nyår, Karnevalen och OS tar många hotell ut tredubbla priser för hotell men ger i gengäld oförglömliga upplevelser.

Restid: 15-20 timmar, beroende på hur många och långa stopp.

Tidsskillnad: - 3 till 5 timmar

Valuta: Real

Prisnivå: Mellan 57-66 beroende på säsong (Sverige ligger på 100).

Språk: Portugisiska

Ta dig runt: I de centrala delarna av södra sonen (Zona Zul) där den mesta sightseeingen finns är tunnelbana att rekommendera och det finns ett smidigt påladdningsbart kort. Taxi är billigt och hyrcyklar finns överallt vilket är smidigt (och bra för miljön) och fantastisk inne i Copacabana och Ipanema. Rusningstrafiken kan sega upp den kortaste resa och då är tunnelbanan att föredra.

Hit reser jag: Annamaria Olsson

Ålder: 32 år.

Gör: Driver integrationsprojektet "Give something back to Berlin" och skriver. 2014 kom min Berlinguide ”Mitt Berlin” ut på Karavan Förlag.

Därför Rio: Jag bor i Berlin men de senaste fem åren har jag tillbringat de kalla månaderna i Rio där jag skrivit och jobbat som journalist. Jag och Rio har en passionerad hat-kärleks-historia men jag kommer alltid tillbaka, år efter år efter år...

Rio de Janeiro är en av populärkulturens kanske mest romantiserade och omsusade städer; erotisk, lockande, solglimmande, grönprunkande och livsglad.

Sen finns den andra, mer mörka sidan med enorma klyftor mellan fattig och rik, ständigt hot om våld, korruption och ett ruttet politisk system som kan göra invånarnas liv till ett halvt helvete och besökaren små vardagsärenden till en utmaning om man är stressad – eller en intressant lärdom om man har lite tålamod.

Faktum kvarstår dock – oberoende var i Rio man är född eller med vilken budget man väljer att besöka staden åtnjuter alla samma privilegier med naturens skönhet framför fötterna.

OS i Rio 2016

Rio de Janeiro kallas inte för inte för Cidade maravilhosa – the marvellous city. Denna skönhet och detta samhälle kommer stå extra mycket nu i centrum i år när de olympiska spelen går av stapeln. Likt alla OS-städer har det de senaste åren pågått febril aktivitet att uppdatera vägar och infrastruktur, göra staden säkrare och putsa till staden rent allmänt.

Människor från hela världen kommer att flockas på ikoniska stränder som Copacabana och Ipanema eller den mytomspunna sportstadion Maracana. De kommer att svepas med i hurravrål och nattligt öldrickande på svettiga gator och torg. Lockas med på spontana natteskapader. Förtrollas av den överdådigt rika naturen kring strandremsan, Sockertoppen, Kristusstatyn, stadslagunen Lagoa eller den urbana regnskogen Tijuca.

Äventyr i Rio

Rios absolut största naturtillgång är dock antagligen dess invånare. De kommer i alla möjliga färger och former, utseenden och bakgrunder. Men på det stora taget är det en öppen, kommunikativ och levnadsglad trupp som kommer att berika både din Rioresa och ditt liv så fort du släpper garden.

Var du än befinner dig – på en bekväm strandstol eller i kön till juicebaren – är chansen är stor att en brasse kommer börja prata, frågar vad du tycker om Rio eller vill bjuda på en Capirinha. Så vamos!

Chansen är stor att du kommer få den finaste presenten Rio kan ge dig – ett äkta litet carioca-äventyr!

 

Cykla längs Copacabana. Foto: Istock

GUIDE: RIO DE JANEIRO, BRASILIEN

SE & GÖRA

1. Ipanema & Copacabana

Strandsöndag på cykel

Varje söndag stängs biltrafiken på strandpromenaden på Ipanema och Copacabana av och den mytiska strandremsan förvandlas till ett avslappnat sportcentrum med glada cariocas (Riobor) som åker inlines, skateboard, cykel, käkar popcorn, tar en kokosnöt och bara fångar dagen. Ta gärna en sväng förbi fantastiska stadslagunen Lagoa i skymningstid. Vackert så det förslår!

2. Parque Lague 

Fly hetsen

För dem som vill fly hetsen och stöket och böket i staden är den magiskt vackra Parque Lague ett måste! Ett bedagat gammalt slott, en konstskola och kafé i ett, beläget precis under Kristusstatyn i en prunkande regnskogsträdgård. Ta med en bok och bara insup miljön.

eavparquelage.rj.gov.br 

ÄTA & DRICKA

3. Pavao Azul, Boteco Belmonte & Adega Pérola

Klassiskt ölhak. Foto: Annamaria Olsson

Ölrunda

Gör som brassarna – ta en helkväll och drick små glas öl (så kallade chope). Glasen är små för att ölen inte ska hinna bli varm innan du druckit ur och barerna är inte sällan enkla men hjärtliga. Kolla in några av klassikerna Pavao Azul i Copacabana, älskade kedjan Boteco Belmonte som finns på flera ställen i stan eller kombinera med smarriga skaldjur på portugisiska tapasstället Adega Pérola. Missa inte deras friterade pasteis!

Pavao Azul: Rua Hilário de Gouveia 71, Copacabana

Adega Pérola: Rua Siqueira Campos 138, Copacabana

4. Santa Teresa 

Bohemiskt brasilianskt

Santa Teresa är ett älskat område för de Riobor för vilka stranden inte betyder allt i livet. De som hänger här är intellektuella och konstnärliga själar som gillar lugnet, utsikten uppe bland kullarna och bergen. Sväng förbi bohemiska baren Bar do Gomez eller ät en äkta brasiliansk fejoada (Brasiliens nationalrätt) på Bar do Mineiro.

Bar do Gomez: R. Áurea 26, Santa Teresa

Bar do Miner: Rua Paschoal Carlos Magno 99, Santa Teresa 

bardomineiro.net

Sambaskola på Mangueria. Foto: Annamaria Olsson

SHOPPING & NÖJEN

5. Lapa

Gå i sambaskola

Brasilien är samba och samba är Brasilien (åtminstone en stor del!). Samba hittar man året runt och kommer i många skepnader. Det finns akustisk, trumtung karnevalssamba, glittrig och naken tävlingssamba, intellektuell och vänsteraktig samba för att nämna några. Ett tips är att kolla in klubben Democraticos i Lapa eller att besöka någon av sambatruppernas övningsevent för att både se de professionella och ta del av de stora fester som organiseras kring dem! Sambaklubben Mangueria är en favorit. Du kan även fråga på ditt hotell vilka sambaklubbar/skolor som har event snart. Garanterad upplevelse.

mangueira.com.br 

clubedosdemocraticos.com.br 

Democraticos: R. Riachuelo 91, Centro

6. Ipanema

Heldag på stranden

Detta kanske inte låter som någon direkt rocket science men att hänga på stranden i Rio är något av en hel vetenskap! Haffa ett parasoll på Posto 8 och 9 (för att göra strandhänget enklare har alla ett nummer). Dessa nummer är favoritstället för Rios rika, vackra och knäppa vilket gör det roligt att kolla på folk! Låt dig serveras öl och capirinhas, ta en vattenmelon, doppa huvudet när de blir för varmt - och upprepa hela dagen lång!

Vardagsliv i en favela. Foto: Annamaria Olsson

BO BRA 

7. Vidigal & Santa Marta

Besök en favela

Den som vill försöka förstå vad Rio och Brasilien är för ett ställe borde ta tillfället i akt och besöka en favela. De ibland ökända favelorna är inte sällan ett normalt brasilianskt arbetarklassområde. Man kan gå på organiserad favelatur eller helt enkelt ta en moto (motorcyckeltaxi) upp till Vidigals topp eller Santa Marta i Botafogo. Jag rekommenderar Catalytic Communities turer som är lite dyrare men där pengar går till sociala projekt och guiderna inte sällan är akademiska experter. Eller boka några nätter på Vidigal-hostelet Bergue med sin makalösa utsikt. Det lönar sig!

vidigalbergue.com.br

catcomm.org/ecv

 

Av: Annamaria Olsson

 

LÄS MER:

 Här är Brasiliens hemliga svar på Galapagos
 

 12 uppdaterade frågor och svar om zikaviruset