Playa Ancón är känd som den vackraste stranden på Kubas sydkust.
På Kuba rullar det gamla amerikanska bilar överallt. Många av dem är också taxibilar.
Havet runt Kuba är oftast klart och har både koraller och färggranna fiskar. Perfekt för dykning!
Kuba är musik och Kuba är rom. Du kan njuta av drinkar både i Havanna och vid havet.
1 AV 5
Ta tåget till sockerrören eller njut av vackra stränder
2 AV 5
Playa Ancón är känd som den vackraste stranden på Kubas sydkust.
Foto: THORBJÖRNSSON/WRAMÉN
3 AV 5
På Kuba rullar det gamla amerikanska bilar överallt. Många av dem är också taxibilar.
Foto: THORBJÖRNSSON/WRAMÉN
4 AV 5
Havet runt Kuba är oftast klart och har både koraller och färggranna fiskar. Perfekt för dykning!
Foto: THORBJÖRNSSON/WRAMÉN
5 AV 5
Kuba är musik och Kuba är rom. Du kan njuta av drinkar både i Havanna och vid havet.
Foto: THORBJÖRNSSON/WRAMÉN

Proffsens 11 favoriter på Kuba

Kuba är äventyr till häst, fots och på cykel, Kuba är sol, strand och romdrinkar, Kuba är förvånansvärt bra mat – om du vet vart du ska gå. Och det vet Marko T Wramén och Anna W Thorbjörnsson. 

Här är deras insidertips till paradisön. 

Marko T Wramén

1. Härligt strandliv på Playa Ancón

Känd som den vackraste stranden på Kubas sydkust, lång, bred, vit och med palmer och andra skuggande träd i kanten. Turkosblått badvänligt hav, och badvänligt.

2. Cocktails på Maison Xanadu

Vad som i dag är ett litet lyxhotell, en elegant restaurang och en fantastisk bar några kilometer utanför Varadero by var ursprungligen en elegant privatvilla. Högst upp i huset på Maison Xanadu har baren utsikt i fyra väderstreck med havet precis nedanför – perfekt för en sundowner. Här på Mansion Xanadú (Dupont House) dricker vi en av de kanske bästa piña coladas vi fått och njuter en ny favorit, romstinna och isiga daquiri mulata. 

Adress: Autopista del Sur kilometer 7, Varadero

varaderogolfclub.com

3. Ät gott på krogen La Guarida

Kändisarna har besökt La Guarida, denna Havannas mest kända paladar i strid ström och på väggarna hänger signerade porträtt av både politiker och supermodeller. Madonna firade sin födelsedag här (när hon blev 58), andra kända namn bland gästerna är Naomi Campbell, Jack Nicholson, Natalie Portman, Rihanna samt Beyoncé & Jay Z. Mycket turister men maten är kubansk-spansk fine dining, serveringen utmärkt och miljön bedagat vacker. 

Adress: Concordia 418, Havanna

laguarida.com

LÄS MER: Guide till 13 paradisöar i Karibien 

4. Åk amerikanare i Havanna

På Kuba rullar det gamla amerikanska bilar överallt. Vackra, färggranna och kromglänsande åk från 40-talet, 50-talet och 60-talet. Många av dem är taxibilar så missa inte att åka en tur med dem. I Havanna är det dyrast med de vackraste bilarna som plockar upp turister i centrum och kör guidade turer. Använder du dem som vanlig taxibil blir det mycket billigare, speciellt på andra orter, till exempel Vinales eller Trinidad.

5. Digga svänget på musikbarerna

Kuba är musik och Kuba är rom. Du njuter dem med fördel tillsammans på en musikbar till exempel i Havanna. Ofta är de inrymda i gamla hus med kolonial inredning, där du med en romdrink i handen njuter av livebandets känslosvallande svängiga låtar alltmedan fläktarna lojt snurrar i taket. Prova till exempel Baren La Lluvia de Oro mitt i centrala Havanna. Här är förvisso turisterna i majoritet men så är det å andra sidan på många bra ställen på Kuba, de lokala har inte råd att gå ut. 

Adress: Calle Obispo no. 316

6. Coola vibbar på El Cocinero

El Cocinero  är Hipster heaven – som taget från ett tak i New York. Ovanpå en gammal fabrik finns en gullig tropisk trädgård med små lampor, elegant möblering och så klart drinkar. Skön tropisk värme under stjärnorna. Sittplatser i flera nivåer och över allt vakar den gamla skorstenen. Poppis, boka bord. 

Adress: Calle 26 mellan Calle 11 och 13, Vedado, Havanna

elcocinerocuba.com

LÄS MER: Fler härliga tips i Havanna 

7. Ta tåget till sockerrören

Öster om Trinidad sträcker sig enorma sockerplantager, en gång grunden till stadens rikedom. För dåtidens transportbehov byggdes en av Sydamerikas första järnvägar ut till odlingar och sockerfabriker. Idag kör man turist-tåg på spåren.

De träinredda vagnarna är öppna på alla sidor och det knirkar och gnisslar rejält när vi i maklig takt lämnar staden. Vi passerar oxar och kor, höns, hästar och vinkande kubaner längs turen, allt med bergen som fond. Biljett löser du vid stationen före avgång.

 Adress: Estación de tren. Sydvästra änden av Calle Antonio Fuiteras, sydväst om stadskärnan.

8. Ta dig vatten över huvudet

Havet runt Kuba (i norr Atlanten, i söder Karibiska havet) är härligt varmt, oftast klart och har både koraller och färggranna fiskar. Perfekt för dykning! Det finns statliga dykcenter på många badorter där både erfarna dykare och de som vill prova för första gången kan få hjälp. Bästa dykningen får du utan tvivel i skärgården Jardines de la Reina söder om Kuba, som nås på en dykkryssning. Men du får fin dykning också på korta turer ut från stränderna. 

LÄS MER: Guide till kontrasternas Kuba

9. Vandra vid Vinales

Vackra och frodiga Viñalesdalen består av jordbruksmark varvat med orörd natur, allt omgivet av dramatiska klippformationer. Främst odlas tobak, som sägs vara den bästa på Kuba, men också frukt, grönsaker och kaffe. Utgå från den lilla orten och njut av det speciella landskapet till fots.

10. Cykla på landsbygden

Vinales är också bra för cykling, du kan hyra cykel på ditt boende eller på flera ställen inne i byn. Cykla längs fält där jordbrukarna plöjer med oxar.

Det finns också möjlighet att rida i Vinales, annars är Trinidad ett bra ställe att rida på. Att rida ut i Valle de los Ingenios mellan vidsträckta sockerplantager är som att färdas rakt in i den kubanska versionen av vilda västern eller ett filmset för tv-serien Westworld. Boka ridutflykt på turistkontoren inne i stan eller via ditt boende.

11. Njut av färgstarkt gatuliv

Många kubaner lever sitt sociala liv på gatan, dels för att det blir varmt inne i lägenheterna, dels för att många bor dåligt. Musik finns överallt, folk står och pratar, tvättar bilen eller sitter och spelar domino. Ta långa promenader och njut, till exempel i vackra stadsdelen Vedado i Havanna eller i södra delarna av Trinidad. 

Fotnot: Marko T Wraméns och Anna W Thorbjörnssons bok "66 favoriter på Kuba" utkom julen 2017.

Av Anna W Thorbjörnsson