Tulum, känt för sin bohochica atmosfär.
1 av 3: Tulum, känt för sin bohochica atmosfär. Foto: SHUTTERSTOCK
Missa inte äventyret med att bada i cenotes.
2 av 3: Missa inte äventyret med att bada i cenotes. Foto: SHUTTERSTOCK
Isla Holbox, sköna stränder och turkosblått hav. Och rosa hus!
3 av 3: Isla Holbox, sköna stränder och turkosblått hav. Och rosa hus! Foto: SHUTTERSTOCK

11 magiska måsten på Yucatánhalvön i Mexiko

Vare sig man är intresserad av uråldrig Mayakultur eller bara vill ha sol och bad finns det ställen runtomkring i Mexiko som stillar de flestas reslust. För det charmigaste med landet är just mångfalden. 

I den här guiden bjuder vi på tio tips för resan – från kända byggnader till stränder i magiska Mexiko. 

1. Chichén Itzá

190 kilometer sydväst om Cancún ligger ett av Unescos världsarv. Den historiska staden Chichén Itzá bär minnen från två epoker - maya och itza. Idag är staden ett av de bäst bevarade mayaminnena och är mest känd för pyramiden El Castillo. Det finns flera guidade turer att välja mellan och det finns massor att se i staden. Det går nästan att ta på mayakulturens vingslag här. Man har bland annat grävt fram 13 bollarenor varav en är den största i Mellanamerika. Missa inte heller Cenote Sagrado som är ett stort vattenhål som de både drack ur och betraktade som heliga ingångar till gudarna. 

Hitta hit: Går bussar från både Cancún och Playa del Carmen eller så tar man hyrbil. 

chichenitza.com 

Chichén Itzá. Foto: Shutterstock

2. Isla Holbox

Isla Holbox är för den som vill njuta av lugnet. Sköna stränder och turkosblått hav. Och dessutom ett rikt djurliv. Förr i tiden var det mest ett tillhåll för lokalbefolkningen men nu går det till och med charter till barfotaön. Ön är knappa fem mil lång och en och en halv meter bred och förutom stränderna är det mesta obebodd träskmark. De bofasta bor kring torget i pastelliga hus. Som på de flesta andra ställen i Mexiko smakar maten himmelskt. Guacamolen man serveras här etsar sig fast i smakminnet. 

Hitta hit: Det går charter även till Isla Holbox. Annars går det buss från Cancún till Chiquila som tar 3-4 timmar Från Chiquila går det en snabb katamaran över. 

Boende: Villas Flamingos Beach Front ligger på den lugna stranden några km från den lilla byn. Hotellet har trevliga bungalower med toppiga palapastak och terrasser och vissa rum har även jacuzzi. 

ANNONS: Läs mer och boka Villas Flamingos Beach Front här [extern länk]

Isla Holbox. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Playa Norte, Isla Mujeres    

Playa Norte på Isla Mujeres hamnar nästan alltid på topplistor över världens vackraste stränder. Inte helt utan anledning. Stranden ligger på udden av norra sidan på La Isla, som den kallas bland turisterna, På helgerna kommer även de bofasta för att få en stund i paradiset. Den här strandremsan kan få vilken strandfantast som helst att gråta. Palmerna svajar kring den kalkvita sandstranden och vattnets färgtoner skiftar flera gånger under dagen. Här kan man både snorkla och gå på yogapass i soluppgång. 

Hitta hit: Det går charter hit men om man åker reguljärt kan man ta färja från Cancún. Går att boka färjeplats hemifrån men är inte nödvändigt. Tar endast 20-30 minuter. 

Boende: Casa Sirena har en smakfull inredning och takterrasser med utsikt över havet. Det känns som att bo hemma hos en kär gammal vän och många gäster återkommer varje år. casasirenamexico.com

ANNONS: Läs mer och boka Casa Sirena här [extern länk]

Kanske världens vackraste strand, Playa Norte, Isla Mujeres. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Tulum

Drygt 130 kilometer från Cancún ligger Tulum, mest känt för sin bohochica atmosfär och för att det inte är så ovanligt att man stöter på en och annan känd skådespelare. Tulum har lockat rika amerikaner länge men på senaste åren har även svenskarna hittat dit. Stränderna är omnämnda i magasin världen över men Tulum är även känt för sina spektakulära mayaruiner som från en höjd vid stranden blickar ut mot havet. Dessutom stoltserar platsen med ett av världens längsta korallrev. I hotellväg finns både smått och stort och ett av de bästa om man tillhör den vallfärdande yogafalangen är Yoga Shala Tulum. I en tropisk djungelmiljö är närvaron av Moder Jord alldeles påtaglig. 

ANNONS: Läs mer och boka Yoga Shala Tulum här [extern länk]

Shambala Petit Hotel ligger oerhört vackert vid stranden och har bungalows med traditionella palmbladstak. Hit kommer många yogagrupper. 

ANNONS: Läs mer och boka Shambala Petit Hotel här [extern länk]

Piedra Escondida har en egen liten strand och trevliga bungalows i två våningar med tak av palmblad och en luftig terrass. 

ANNONS: Läs mer och boka Piedra Escondida här [extern länk]

Tulum. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Izamal

Izamal är en liten stad ungefär 70 kilometer öster om Mérida i södra Mexiko. Staden är en av de äldsta på Yucatanhalvön. Hela staden går i gula toner och de koloniala gula husen vilar vackert på kullerstensgatorna. Ett enormt franciskanerkloster är huvudattraktionen i dag. En gång i tiden var staden mayaindianernas viktigaste plats och arvet lever fortfarande kvar i form att flera pyramider som finns runtomkring i området. På spanska heter det så vackert La Ciudad Amarilla (den gula staden) och om inte pastellfärgerna bländat hittills kommer upplevelsen vara extra stor i de fina miljöerna. Missa inte Parque Zamna där livemusiken ger något extra. 

Boende: San Miguel Arcángel ligger vid torget, och är ett av stadens äldsta koloniala hus. 

ANNONS: Läs mer och boka San Miguel Arcángel här [extern länk] 

Izamal. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Bada i cenotes

Det sägs att det finns över 6 000 cenotes utspridda i djungeln på Yucatánhalvön och bara 2 400 har registrerats. Under den porösa kalkstenen finns undervattensfloder som förgrenar sig i många mil. När de underjordiska floderna rasar in bildas sjunkhål (cenotes).

Mayafolket såg dessa cenotes som heliga ingångar till de underjordiska världarna där gudarna bodde, och grottorna var deras enda tillgång till färskvatten. Grottorna ligger ofta på privat mark, och här har trappor ner till vattnet och ibland duschar, ett omklädningsrum och en bar byggts upp. En del cenotes har öppningar där solen lyser in och andra är halvt täckta av en grotta. Vissa når man genom att klättra ner i grottan på en repstege, och andra ligger långt nere i en mörk grotta där det turkosblå vattnet lyses upp med lampor. Grand Cenote, en bit utanför Tulum är en mycket populär grotta. Här finns sköldpaddor, och under stalaktiterna kan man simma från en grotta till en annan. Vid Dos Ojos kan man dyka i det stora grottsystemet, eller snorkla genom en lång kanal mellan grottorna. Lokalbefolkningen åker gärna till Zeci-Ha där man hoppa från kanten ner i grottans klara vatten.

Mer info: divecenotesmexico.com/cenotes

Grand Cenote strax utanför Tulum. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Playa del Carmen

Playa del Carmen var förr en liten fiskeby som har byggts upp till en större turistort med många hotell och restauranger. Playa del Carmen har en lång strand med puderfin sand och ett turkosblått hav mitt i staden.

Parallellt med stranden går den långa gågatan 5th Avenue – La Quinta där allt händer. Gågatan är riktigt trevlig och längs hela gatan ligger det fullt med butiker som säljer hängmattor, trähantverk, keramik, mexikanska sombreros, cigarrer, honung, kläder och souvenirer. Här finns också restauranger och kaféer i alla prisklasser som serverar all sorts mat från olika delar av världen. Stadens nattliv kan erbjuda allt från musikbarer till nattklubbar med stora shower. Från Playa del Carmen kan man smidigt ta båten över till Cozumel som är känt för bra dykning.

Boende: Rosewood Riviera Mayakoba är ett flott hotell med bra service och mat av hög kvalitet. 

ANNONS: Läs mer och boka Rosewood Riviera Mayakoba här [extern länk]

Playa del Carmen. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Cozumel

Cozumel är en av Mexikos största öar. Runt Cozumel finns 65 korallrev och ön är känd för bra snorkling och dykning. De bästa dykplatserna hittar man genom att följa med på en dyktur med båt.

Korallreven vid Cozumel

Från och med den 7 oktober, 2019 stängdes korallreven utanför Cozumel på obestämd framtid. Revet har infekterats av en sjukdom som kallas ”Stony Coral Tissue Loss”, SCTL. Här finns mer information.

Det är populärt att hyra en beachbuggy för att utforska öns småvägar till olika stränder, äventyrsparker och små mayaruiner. Vid Money Bar och Sky Reef kan man stanna till för att äta en bit mat eller ta en drink vid havet. På helgerna spelar ibland liveband och folk dansar salsa vid stranden. Utanför restaurangerna går det att snorkla längs den klippiga kusten bland vackra solfjädersliknande koraller i lila toner. Vid Playa Paradise ligger San Francisco Beach Club som passar bra för barnfamiljer. Ute i vattnet ligger fullt av stora uppblåsbara rutschbanor, vattensporter och andra leksaker för både barn och vuxna. För att ta sig till fyren Punta Molas på den vildare nordöstra kusten måste man gå, cykla eller köra 4WD på en smal och stenig väg genom den frodiga grönskan.

Boende: Cozumel Palace är ett all inclusive hotell med tre pooler som ligger vid en egen strand i närheten av den lilla staden San Miguel de Cozumel. 

ANNONS: Läs mer och boka Cozumel Palace här [extern länk]

Underbara Cozumel. Foto: SHUTTERSTOCK

9. Akumal

Akumal är en lugn liten ort med en skyddad vik som ligger mellan Playa del Carmen och Tulum. Stranden är fem kilometer lång och vid en liten palmhydda kan man hyra snorkel och en obligatorisk flytväst.

Det går också att hyra en guide som kan visa var havssköldpaddor, rockor och andra fiskar håller till. Många turister kommer hit från Cancun, Playa del Carmen och Tulum för att snorkla bland havssköldpaddorna, och mitt på dagen fylls lagunen innanför revet upp med många simmande personer. Ett tips är att komma tidigt på morgonen, eller mot slutet av dagen för att undvika stora grupper. Havsköldpaddorna betar sjögräs som växer längs botten, och man kan flyta på ytan och studera dem i timmar. På stranden finns också några restauranger och små butiker.

Boende: Aquatech Villas DeRosa Resort hyr ut lägenheter i Aventuras Akumal. Här ligger också flera dykcenter. 

ANNONS: Läs mer och boka Aquatech Villas DeRosa Resort [extern länk]

Akumal går inte av för hackor. Foto: SHUTTERSTOCK

10. Valladolid

Valladolid är en pastellfärgad stad med en skön stämning. Staden som grundades 1543 spelade en historisk roll under kastkriget 1847, mellan mayaindianerna och europeiska ättlingar, samt under den mexikanska revolutionen 1910.

Runt huvudtorgets breda gator finns vackra gamla koloniala byggnader i röda toner. Här hittar man även en liten marknad och restauranger som säljer traditionell mat från Yucatan. Klostret Convento de San Bernardino de Siena byggdes av Franciskanermunkarna på 1500 -talet. Mitt i staden ligger cenote Zaci som har ett stort vattenhål, halvt övertäkt med klippor och en stig som leder runt grottan. Trappor leder ner till det friska vattnet där små svarta fiskar simmar. Från klippavsatser kan man hoppa ner i det svala gröna vattnet som är helt underbart svalkande. 25 kilometer från Valladolid ligger tempelstaden Ek Balam som har en hög mayapyramid och 45 ruiner efter andra byggnadsverk från mayacivilisationen. Det är möjligt att klättra uppför den högsta pyramiden som har en strålande utsikt över djungeln, och det är mycket lugnare här än vid den kända pyramiden Chichen Itza.

Boende: Casa Quetal är ett lugnt boutiquehotell med en fin trädgård, pool och mexikansk konst. casa-quetzal.com/home_ing.html

ANNONS: Läs mer och boka Casa Quetal här [extern länk]

Pastelliga Valladolid. Foto: SHUTTERSTOCK

11. Mérida

Mérida var Latinamerikas kulturhuvudstad 2018, och här finns flera museer, teatrar och gallerier. Staden byggdes ovanpå en gammal mayastad som hade fem pyramider.

Här finns många vackra koloniala byggnader i vit kalksten som är byggda runt stadens hjärta, Gran Plaza. Kring torget finns många små butiker som säljer traditionella vita klänningar med färgstark brodyr, hammockar och panamahattar. Runt Plaza St Lucia ligger många restauranger och på torsdagar är det uppträdanden med sång och traditionella danser från Yucatán. På Paseo de Montejo bodde de förmögna plantageägarna i pampiga palats och villor längs den breda paradgatan. Ett annat trevligt område är Santiago med gator kantade av pastellfärgade hus, och små torg där det bjuds upp till dans till storband.

Boende: Hotel Caribe Merida Yucatan är ett smakfullt historiskt hotell som ligger i den gamla delen av Mérida. hotelcaribe.com.mx

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Caribe Merida Yucatan här [extern länk]

Casa Sirena har boende i området Santiago med smakfulla lägenheter och fina terrasser. casasirenamexico.com/sirena-in-the-city

Mérida. Foto: SHUTTERSTOCK

RESFAKTA: MEXIKO

Resa hit: Ving, Apollo och Fritidsresor har charterresor till Cancun.

Bästa tiden: Högsäsong är från november till april.

Tidsskillnad: - 7 timmar.

Språk: Spanska.

Valuta: Mexikansk peso (MXN). Amerikanska dollar accepteras på många, men inte alla platser.

Prisnivå: I butik: 1 liter vatten ca 7:-, läsk (33 cl) ca 5:-.

På restaurang: öl (50 cl) ca 20:-, pizza ca 95:-, enkel lunch ca 60:-, enkel middag ca 120:-.

Ta dig runt: Det mest flexibla sättet att ta sig runt på Yucatán är att hyra bil och vägarna är bra förutom vägen till Holbox Island. Annars går det bussar mellan städerna.

LÄS MER: Helig grotta upptäckt under pyramid i Mexiko 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande