Praia da Conceição på paradisön Fernando de Norhona.
Korallen på vulkanrevet i Sueste är inte så fullt så färgsprakande men det kompenseras av de glittrande fiskarna och framför allt av närkontakten med olika arter av sköldpaddor.
Vägen ner till Praia do Sancho, framröstad till världens vackraste strand.
Praia do Sancho i högvatten.
På Praia do Leão är sanden mjuk som florsocker.
Praia do Leão, lejonstranden.
Tropiska växter i överflöd.
Ilha dos irmãos, bokstavligen ön bröderna.
1 AV 8
Praia da Conceição på paradisön Fernando de Norhona.
Foto: Magnus Kuschel
2 AV 8
Korallen på vulkanrevet i Sueste är inte så fullt så färgsprakande men det kompenseras av de glittrande fiskarna och framför allt av närkontakten med olika arter av sköldpaddor.
Foto: Magnus Kuschel
3 AV 8
Vägen ner till Praia do Sancho, framröstad till världens vackraste strand.
Foto: Magnus Kuschel
4 AV 8
Praia do Sancho i högvatten.
Foto: Magnus Kuschel
5 AV 8
På Praia do Leão är sanden mjuk som florsocker.
Foto: Magnus Kuschel
6 AV 8
Praia do Leão, lejonstranden.
Foto: Magnus Kuschel
7 AV 8
Tropiska växter i överflöd.
Foto: Magnus Kuschel
8 AV 8
Ilha dos irmãos, bokstavligen ön bröderna.
Foto: Magnus Kuschel

Fernando de Noronha – Brasiliens hemliga Galapagos

BRASILIEN. Sjunk ner i sanden på världens vackraste strand, bada i gömda naturpooler och upptäck ett unikt djurliv.

Mitt i Atlanten, strax söder om ekvatorn väntar storslagna upplevelser som få ännu känner till.

På Fernando de Noronha begränsas antalet turister för att bevara denna ekologiska klenod. Besökare välkomnas samtidigt med öppna armar till detta paradisens paradis.

Allt om Resor

Vulkanöns branta klippor faller dramatiskt ner i havet. Små, nästan osynliga, stigar leder ner till magiskt vackra stränder där fötterna omsluts av sand len som florsocker. Fernando de Norhona kallas ofta Brasiliens egna, hemliga, Galapagos.

Efter bara en timmes flyg från Natal i Brasilien möts man på denna ö av delfiner, sköldpaddor, moca (ett litet djur som är en blandning av kanin och ekorre) och exotiska fåglar från kolibri till albatross.

Klimatet är tropisk med behagliga 27 grader i luften och 25 grader i vattnet under den svenska vintern. Det kristallklara vattnet har upp till 50 meters siktdjup och skiftar i olika nyanser av blå och turkos.

Snorkling i Sueste

Detta inbjuder så klart till snorkling såväl på tumanhand som med en guide.

– Kom med på en timma i Sueste, här är hajarna vegetarianer, skämtar guiden Ittalo Ferreira med glimten i ögat.

Korallen på vulkanrevet är inte så fullt så färgsprakande men det kompenseras av de glittrande fiskarna och framför allt av närkontakten med olika arter av sköldpaddor. Ittalo tecknar och pekar under vattnet när en grön liten krabat svävar förbi på bara någon decimeter. Senare under turen möter vi en bjässe på dryga metern som lugnt knaprar havsväxter och strax därefter en nyfiken rödaktig Karettsköldpadda.

Alla sävliga, med stora ögon och till synes lika harmoniska som snorkelbesökarna. Kanske är de vana, Projeto Tamar finns sedan 30 år och bedrivs för att föda upp och forska på sköldpaddor. 1986 bildades det särskilda havsnaturreservatet och forskare är alltjämt närvarande på flera ställen runtom på ön. Numera finns även ett besökscenter med en mindre utställning för den som vill lära sig mer.

På Fernando de Norhona möts man av delfiner. Foto: Magnus Kuschel

 

Praia do Sancho  – en av världens vackraste stränder

På Fernando de Norhona finns flera skyddade stränder och dyksiter som man endast tillåts besöka tillsammans med guide. Se till att boka din utflykt i god tid, minst 10 dagar i förväg. På vissa turer får solkräm inte användas för att skydda djurlivet. Men solen är stark så se till att du är rätt klädd.

Det fåtal turister som varje vecka lyckats få en bokning får chansen att ta ett dopp i naturpooler som endast framträder vid lågvatten. Lågvattnet avslöjar även ’hemliga’ stränder som annars ligger dolda under vattenytan.

För att få tillgång till dessa och öns andra fantastiska stränder behöver man lösa ett ”liftkort”. Naturparken, som finns upptagen på Unescos lista över världsarv, har ett kortsystem med foto och varje besökare betalar knappt 400 kronor för tre dagar. Flera naturskyddsguider verkar på ön och ditt kort kontrolleras bland annat vid Praia do Sancho. Stranden som av användarna på Tripadvisor korats till en av världens allra vackraste – flera år i rad.

Familjärt boende

På Fernando de Norhona bor inte så mycket mer än 2000 invånare och det finns varken höghus eller stora hotellkomplex. Turismen präglas av småskalighet och det vanligaste är att man helt enkelt bor som inneboende, på en Pousada, med eget rum, toalett, dusch och allt oftare både luftkonditionering, tv och internet.

– Känn er som hemma, säger Carminha på sprudlande portugisiska.

Trots att hon är en av de brasilianare som fortfarande inte pratar engelska så förstår man bra vad hon menar med sitt breda leende, yviga gester och mimik. Hennes positiva och hjälpsamma sätt är väldigt typiskt bland brasilianarna, särskilt bland de som bor utanför större turiststäder. Genom att göra tummen upp och använda frasen ’Tudo bom!’ öppnas många dörrar och de missförstånd som ändå uppstår blir mer en del av charmen. Boendet är enkelt och rent.

Praia do Sancho är en av världens vackraste stränder. Foto: Magnus Kuschel

 

Smaker för alla sinnen

Matkulturen på ö är en upplevelse i sig. Mouqueca, en specialitet som du kan hitta på flera av öns små restauranger, lyser solgult från grytan. Det är en välsmakande fisk och skaldjursgryta som finns i variationer med till exempel hummer, bläckfisk och räkor.

En annan favorit är en sallad med mango, cashewnötter och riktigt mör oxfilé som serveras med utsikt över den lilla hamnen på restaurang Mergulhão. Efterrätter såsom Crème Brûlée på kokos eller en flamberad banan med kanel och mildost samt vaniljglass kan låta konstigt men blir rena rama smakupplevelsen.

Fernando de Norhona är enligt Brasilianska mått en dyr ö men ändå stannar notan på låga belopp jämfört med Sverige.

Eftersom ön inte är längre än 10 km och som bredast bara 3,5 km så är det korta avstånd mellan restauranger, stränder och andra utflyktsmål. Cykel, elcykel, buggy eller buss finns som alternativ till välgjorda promenadstråk. Busslinjen, det räcker med en, går i en slinga och passerar flera gånger per timma längs huvudvägen med några avstickare. Priset är 3 reais (drygt 6 kronor) oavsett hur långt man åker. Vandringsleder är välskyltade och det finns graderingar efter olika svårighetsgrad. Vid egna utflykter är det bra att informera sig om tidvattenförändringar samt undervattensströmmar.

Soft strandliv

Party och discodunk verkar antingen vara en utrotad företeelse, eller en som ännu ej slagit rot på Fernando de Noronha. Hursomhelst, det räcker långt att bara njuta av strand efter strand som känns så naturnära. Ibland är man nästan själv på en långstrand och det kan vara bra att ta med både vatten och strandparasoll när solen står som högst. Att dricka direkt ur en kall kokosnöt hjälper till med vätskebalansen och annars passar även en Caipirinha eller Caipifruta när upplevelserna summeras i solnedgången på någon av strandbarerna.

Solnedgång över öformationen bröderna, Ihla dos Irmãos. I folkmun kallas de även för "peitos" (tuttarna). Foto: Magnus Kuschel

 

GUIDE: FERNANDO DE NORONHA

Se & göra

1. Stora delfinbukten

Bra utsiktspunkt för att se "Rotadores", en delfinart som bara finns på Fernando de Norhona. Den kan rotera inte bara volta.

2. Praia dos Santos

En av världens vackraste stränder enligt Tripadvisor. Dit tar man sig via spännande stigar in i naturparken och branta stegar ner mellan klippblocken.

3. De två bröderna

Ihla dos irmaos är en öformation som fångas på många foton från Bode stranden.

4. Projeto Tamar

Naturparkens centrum där man löser "liftkort". Missa inte utställningen om forskningen som bedrivs samt den trevliga shopen.

www.tamar.org.br

5. Båtutflykt

Heldag, halvdag, solnedgång, dyktur... Det finns mängder av olika båtutflykter. Startar i hamnen.

 

Äta och dricka

6. Mergulhao

På Mergulhao nere vid hamnen ligger öns finaste restaurang. Vidunderlig utsikt och smakupplevelser i solnedgången.

7. Mouqueca

Öns specialitet serveras på flera restauranger inklusive i byns centrum Vila dos Remedios. En solgul skaldjursgryta utöver det vanliga. Ca 200 kronor för två personer.

 

Shopping och nöjen

8. Vila dos Remedios

Om denna lilla ö har ett centrum så är det här man hittar flertalet butiker. Det ekologiska utbudet är dock bäst på Projeto Tamar. Men letar du efter en snygg surftröja så finns det mycket att välja emellan.

9. Atalaia

Största nöjet finns i natur och strandliv. Boka turen till Atalaia 10 dagar innan, köp en surftröja eftersom solkräm är förbjudet i dessa naturpoler.

 

Bo bra

10. Pousada Maravilha

Pousada är ett koncept med enkelt boende. Men på Maravilha gäller mer lyx för 4500 kronor per natt för två personer.

www.pousadamaravilha.com.br/en-us/

11. Pousada Leao Marinho

Härifrån är det så nära det kan bli till de olika aktiviteterna på Fernando de Noronha. Pris 1500 kronor per natt för två personer.

 

 

MISSA INTE: 

  Allt om Resor listar världens 25 bästa stränder
Här hittar du Europas bästa stränder – hela listan
 

 

TEXT AV: Magnus & Anna Kuschel

FAKTA

Resa hit: Direktflyg från Lissabon till Natal i Brasilien, sedan inrikesflyg några gånger per dag.

Bästa tiden: Augusti till Februari för att undvika regnperiod, temperaturen är 25-30 grader året om.

Restid: 7 timmar från Lissabon, därefter ytterligare en flygtimme till Fernando de Noronha.

Tidsskillnad: -3 timmar.

Språk: Brasiliansk portugisiska.

Valuta: Reais, 1 BRL = 2,3 SEK.

Prisnivå: 20 – 30 procent lägre än Sverige.

Ta dig runt: Alla färdmedel, från promenad till cykel, elmoped, taxi eller buss.

Bra att veta: Boka boende innan ankomst. Adress behöver anges vid inresa. Restaurangernas maträtter är i regel beräknade för två personer (’un por dois’). Det finns bara en busslinje som går i en slinga runt den lilla ön, passerar flera gånger per timme. Boka specialturer till särskilda stränder via TAMAR. Ta med snorkel om du ej vill hyra.

Läs mer: www.noronha.pe.gov.br https://en.wikipedia.org/wiki/Fernando_de_Noronha