1 av 3: Det ska du tänka på innan och under resan till Thailand – reseexperten tipsar
Även om Thailand är en av svenskarnas favoritdestinationer är resmålet också förknippad med fara. Dock inte på Krabi, som syns på bilden.
2 av 3: Även om Thailand är en av svenskarnas favoritdestinationer är resmålet också förknippad med fara. Dock inte på Krabi, som syns på bilden. Foto: SHUTTERSTOCK
Sydafrika lockar årligen turister med sin vackra, vilda natur. Men kriminaliteten i landet är välkänd världen över.
3 av 3: Sydafrika lockar årligen turister med sin vackra, vilda natur. Men kriminaliteten i landet är välkänd världen över. Foto: ELISABETH MONTGOMERY

Svenska favoriten bland farligaste resmålen 2018

Alla länder är värda att besöka men vissa är direkt farliga för turister. Det kan handla om tung kriminalitet, social oro, föroreningar eller krig.

Här är listan över länderna där du löper störst risk som turist.

Vartannat år gör World Economic Forum upp en rankningslista över de länder som har bäst förutsättningar för turism. "Travel and Tourism Competitiveness Report" väger samman säkerhet, naturresurser, infrastruktur, hälsa, hygien och prisnivå för att ge en bild av var turismen har bäst möjlighet att frodas. 

Men i andra ändan av rankningen finns de länder som är direkt farliga att besöka. Här är länderna du definitivt ska undvika om du är orolig för din egen säkerhet.

LÄS MER: Bluffen är avslöjad – så luras turister i Thailand

20. Kongo-Kinshasa

Kongolesisk militär, beväpnad milis och banditer är aktiva i många delar av landet. De bekämpar aktivt varandra och det är mycket lätt för resenärer att hamna i våldsamma situationer. 

19. Thailand

Ett av svenskarnas favoritresmål är inte så säkert som vi skulle vilja tro. Provinserna Yala, Pattani, Narathiwat och Songkhla i södra Thailand är de farligaste ställena att besöka. Det råder undantagstillstånd i regionen och fler än 6 500 människor har dött till följd av våld under de senaste 13 åren.

18. Jamaica

Våldsamma uppgörelser mellan ligor och en kriminalitet som löper amok, ger Jamaica plats på listan. Mest utsatta är Kingston och Montego bay. Och även turister på resorter har utsatts för våld och stölder.'

LÄS MER: Dykare har hittat världens största undervattensgrotta

Jamaica brukar föra tankarna till paradiset – men också där lurar faror. Foto: ELISABETH MONTGOMERY

17. Sydafrika

Kriminaliteten i Sydafrika är välkänd världen över och landet är en guldgruva för privata säkerhetsföretag. Våldtäkter och mord är vanligt förekommande, speciellt i kåkstäderna.

16. Guatemala

Guatemalas gräns mot Mexiko är en av landets farligaste områden på grund av narkotika- och människosmuggling. Lanten hade förra året den femte högsta mordfrekvensen i Sydamerika. Vanliga brott mot turister är bilkapning, väpnat rån och stöld.

15. Tchad

Isis, al Qaida och Boko Haram är alla aktiva i Tchad. Förutom attacker på militär, polis och civilbefolkning, så har grupperna tidigare också attackerat utlänningar. Och gränsövergångarna till Libyen och Sudan är fulla av minfält.

14. Bangladesh

Förutom hotet från terroristorganisationer, är Bangladesh också svårt drabbat av naturkatastrofer. Cykloner, översvämningar och jordbävningar är vanligt förekommande.

13. Mali

Mycket stor risk för terrorattacker i Huvudstaden Bamako och i andra delar av landet. Hotell och restauranger är särskilt utsatta.

12. Libanon

Ett myller av fraktioner och extremistgrupper gör bombattacker frekvent förekommande. Protester och konflikter mellan olika grupper blir ofta våldsamma och det finns stor risk för utlänningar att komma i kläm.

11.Filippinerna

Förutom ett urskiljningslöst krig mot misstänkta narkotika-säljare och -missbrukare, så är kidnappningar av utlänningar vanligt förekommande, särskild i södra delen av landet.

LÄS MER: 9 klassiska weekendstäder för vårens resa

Även Filippinerna brukar kopplas samman med turistparadis. Men det gäller att vara medveten om baksidorna. Foto: SHUTTERSTOCK

10. Ukraina

Det råder ett tillstånd som mest liknar inbördeskrig mellan Ukrainsk militär och ryska separatister i landets östra och sydöstra delar. Mest drabbat är Donetsk Luhansk och Krim.

9. Honduras

Honduras har världens högst mordstatistik. Särskilt distriktet Gracias a Dios är hårt drabbat av kriminalitet och narkotikasmuggling. Dessutom är polis och militär i stort sett helt frånvarande här.

8. Kenya

Även om de flesta terrorattackerna i landet sker på utanför huvudstaden Nairobi, är terroristhoten i staden fortsatt allvarliga. Granatattacker, vapenvåld och knivdåd är vanligt förekommande metoder.

LÄS MER: Mallorca stoppar supande turister: "Aldrig mer happy hour" 

Terroristhoten i Kenya – framför allt i huvudstaden Nairobi – är fortsatt allvarliga. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Egypten

Den forna turistmagneten har på senare år drabbats svårt av terrordåd, i synnerhet på ställen där turister vistas.

6. Venezuela

Den stora bristen på basvaror, vatten, medicin och elektricitet gör att den sociala oron är stor i hela Venezuela. Väpnade rån, mord, kidnappning och bilkapningar är vanligt förekommande.

Los Roques brukar kallas för Venezuelas svar på Maldiverna. Foto: PER WISSING

5. Nigeria

De två delvis konkurrerande terroristgrupperna Boko Haram och Islamiska staten i västra Afrika, gör Nigeria till ett av de våldsammaste länderna i Afrika. Grupperna slår gärna till mot kyrkor skolor, restauranger, hotell och nöjesetablisemang.

4. Pakistan

Religiösa konflikter har plågat landet i åratal och våld mot och mellan olika religiösa grupper är vanligt förekommande. Utlänningar är dessutom förbjudna att besöka delar av landet.

3. El Salvador

Förutom att vara ett av de länder som har det högsta antalet mord per capita, är El Salvador plågat av beväpnade gäng, maras. 

2. Jemen

Olika rebellgrupper i Jemens huvudstad Sanaa, ser utlänningar som måltavlor för attacker eller kidnappningar. Al Qaida är också aktiva i landet vars befolkning på grund av konflikterna saknar mat, vatten och mediciner

1. Colombia

Även om Colombia inte är lika farligt som det en gång var, är landet fortfarande ett av de farligaste man kan besöka. Beväpnade kriminella gäng, miliser och narkotikasmugglare gör att våldet är närvarande överallt. Och i huvudstaden Bogota är terrorattacker vanligt förekommande.

Visst är Colombia vackert. Men också farligt. Foto: SHUTTERSTOCK

Aktuellt just nu