Spännande temaresor – välj resmål efter ditt intresse

Vandra, prova vin, yoga eller rida på semestern? Att kombinera resan med sitt intresse har blivit allt vanligare, och intresset för temaresor ökar. En resa som är skräddarsydd med ett klart upplägg, boendet bokat och likasinnat sällskap.

Att resa för att vandra blir allt mer populärt. Foto: Martin Kull

1. Guidad vandring i bergen

Vandra bland bergstoppar.

Oavsett om du är erfaren eller inte finns det en vandringsresa som passar. Du kan vandra i de nordiska fjällen under sommarhalvåret, eller testa att vandra längre söderut, helst under vår och höst. Greklands öar bjuder på vyer och timjandoftande berg. 

Korsika är en annan ö med över 100 bergstoppar som ligger mer än 2 000 meter över havet. Det finns varierande svårighetsgrader på vandringarna att välja mellan, du behöver inte ha tidigare erfarenhet men bör vara i god fysisk form. Vandringarna sker oftast med engelsktalande lokalguide.

www.langley.eu, www.solresor.se, www.primatravel.com 

 

Maldiverna är ett populärt dykresmål. Foto: TUI

2. Dykresa bland vrak och korallrev

Upplevelser under ytan.

För dig som gillar att vara under havsytan kan till exempel Maldiverna, Indonesien och Australien vara en dröm att besöka. Även Röda havet är en välkänd dykdestination. 

Det finns bolag som arrangerar dykresor då man bor ombord på en båt och dyker tillsammans med erfarna vrakdykare. Dykningen sker i norra Röda havet och för att följa med rekommenderas att resenärerna är certifierade för Open Water eller Advanced Open Water.

www.tui.se, www.scubatravel.se, www.dykresespecialisten.se 

 

Arbeta ideellt på din ledighet – ett sätt att hjälpa. Foto: Goxplore

3. Volontärarbeta med människor eller djur

Gör något meningsfullt.

Det finns många möjligheter att göra något viktigt och meningsfullt även när du är på semester. I till exempel Ghana kan du bidra genom att delta i läxläsningsgrupper för barn. 

I Costa Rica kan du rädda sköldpaddor eller jobba som volontär i en djurpark. 

I Zimbabwe kan du vara med och upprätthålla lejonstammen som sjunkit drastiskt de senaste åren. Projektet går ut på att föda upp lejon som sedan släpps ut i det fria.

www.goxplore.se, www.volontarresor.se, www.projects-abroad.se

 

För den vinintresserade finns många länder att välja på. Foto: VINUPPLEVELSER

4. Smaka på klassiska vindistrikt

Prova viner på de lokala gårdarna.

Är du vinintresserad har du många länder att välja mellan. Frankrike och Spanien har förstås mängder av gårdar att besöka, Italien likaså. Har du en förkärlek till chiantiviner bör du bege dig till Toscana, medan du som föredrar amaroneviner kan åka till Valpolicella. Där har Amarone producerats sedan 1950-talet, men har blivit känt och mycket populärt först på senare år. 

På resorna besöker man mindre vinproducenter, lär sig mer om tillverkningen och provar förstås vin. Med på turerna brukar det finnas både en svensk och en lokal guide.

www.scandorama.se, www.primatravel.com, www.vinupplevelser.se 

 

Se jordens största djur, blåvalen, i Sri Lanka. Foto: NATURRESOR

5. Valsafari med fotomöjlighet

Möt havets bjässar.

Att se valar i sitt riktiga element är bland det häftigaste man kan uppleva. Vattnen utanför Island, Sydafrika och Azorerna är kända valspanarställen. Utanför Sri Lankas södra kust kan man sikta kaskelottvalar, blåvalar och delfiner. 

Blåvalen, det största djuret på jorden, har länge varit starkt hotad, och 1966 fridlystes arten men kommersiell valfångst pågår fortfarande. Sri Lanka är ett av de säkraste ställena i världen om man vill se blåval.

www.naturresor.com, www.arcticwhaletours.com, www.islandia.se

 

Cykla utmed hav och över berg på Mallorca. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Cykelsemester i grupp eller ensam

Upptäck Europa på cykel.

Italien, Frankrike och Spaniens fastland lockar tusentals cykelentusiaster varje år. Mallorca är en annan populär cykeldestination med både tuffare uppförsbackar och sköna nedförsbackar att vila benen i. De flesta cykelturer börjar och avslutas i Playa de Palma. Under veckan cyklar man utmed havet, över bergen samt genom små fiskebyar och citron- och apelsinodlingar. 

I resorna ingår kartor, vissa måltider och övernattningar. På vissa resor cyklar man ensam, på andra med en reseledare.

www.temaresor.se, www.primatravel.com/cykelresor, www.merlotresor.se 

 

Hitta lugnet med hjälp av yoga i solnedgången. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Retreat med yogisar

Yoga vid havet.

En yogaretreat passar dig som vill fördjupa dina kunskaper i yoga och samtidigt stanna upp, hitta lugnet och varva ner. Det finns resor både för dig som aldrig har utövat yoga tidigare och för dig som är en erfaren yogi. Mallorca, Indien och Bali är några klassiska ställen. Det finns retreats som varar bara några dagar, medan andra varar upp till flera månader. 

Även Kreta har flera yogaretreats där man yogar och mediterar flera gånger om dagen. Mellan klasserna brukar det vara fri tid då man kan bada, bege sig på utflykt eller bara vara.

www.ving.se, www.apollo.se, www.yogiakademin.se 

 

Tillbringa semestern på en hästgård. Foto: ADOBE STOCK

8. Klassisk dressyr till häst

Dansa med hästen.

För dig som vill bli ännu bättre på hästdressyr finns en uppsjö av resor att välja mellan – många går till Tyskland, Spanien och Italien. Andra går till Portugal, som på senare år har blivit ett populärt ställe att åka på ridresor till. 

I regionen Alentejo drygt en timmes resväg från Lissabon finns flera hästgårdar, ofta med lusitanohästar som är kända för sitt lugna sinne. Här har man möjlighet att träna på avancerade rörelser som piaff, galoppombyten och piruetter. Instruktörer finns på plats och hjälper till, oavsett nivå.

www.horsexplore.se, www.hippotours.se, www.unicorntrails.com/greenways 

 

På brittiska kanalöarna frodas växtligheten. Foto: FAVORITRESOR

9. Trädgårds- och naturresor

Frossa i blommor.

Oavsett om du har gröna fingrar eller inte är en trädgårds- och naturresa en inspirerande upplevelse. I Storbritannien och även på de brittiska Kanalöarna blommar det extra mycket, vilket drar till sig växtintresserade turister. 

Under trädgårdsresor på Kanalöarna brukar det följa med både en svensk och en lokal guide som tar resenärerna genom byar, hamnstäder och trädgårdar. En av dem är Kanalöarnas kanske mest omtyckta, La Seigneurie Gardens.

www.alltomtradgard.se, www.favoritresor.se, www.rosebuds-tours.se 

 

Städer fyllda av kultur ses bäst med en guide. Foto: LATITUDE TRAVEL

10. Konstvandring med guide

Hänförs av häftig kultur.

Paris, Venedig, Barcelona, Rom, São Paulo ... Du som älskar konst kan få ditt lystmäte i många städer i världen. 

En annan destination är Rysslands gamla huvudstad Sankt Petersburg som bär på enorma konstskatter. Här finns museet Eremitaget med västerländsk konst och Ryska museet med enbart rysk konst, från de klassiska mästarna till spännande, tidigare förbjuden, modern konst. Och så finns förstås också Konstakademien där morgondagens konstnärer utbildar sig. 

Resorna har ofta både en lokal och en svensk guide.

www.latitudetravel.se, www.kulturresor.se, www.modernamuseet.se

 

LÄS MER: 9 spännande weekendresor med en twist

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande