Annons
X
EXPRESSEN.SE
Allt om resor>Resmål

Publicerad 2 feb 2018 13:00

Spana in världens 10 lyxigaste resor med tåg

Den transibiriska järnvägen kan få ny rutt, och väntas då bli 1 352 mil lång.

Den transibiriska järnvägen kan få ny rutt, och väntas då bli 1 352 mil lång.

1/2

Foto: SHUTTERSTOCK

Maharajaexpressen i Indien tar dig till flera ikoniska platser. Bland annat: Jaipur, Varanasi, Goa och givetvis Taj Mahal.

Maharajaexpressen i Indien tar dig till flera ikoniska platser. Bland annat: Jaipur, Varanasi, Goa och givetvis Taj Mahal.

2/2

Foto: COLOURBOX

Det är många som gärna framhåller tågets överlägsenhet som transportmedel. Men det kan också vara det absolut lyxigaste sättet att resa på.

Vi har titta närmare på 10 av de lyxigaste tågresorna du kan göra.

En gång i tiden var flyg något som var förbehållet de välbeställda, medan resten av oss var hänvisade till tåget när vi skulle ut och resa. I dag är det närmast tvärtom. Att ta tåget ut i Europa kostar betydligt mer än att ta flyget.

Så hur gör man då tåget mer attraktivt? Genom att satsa på lyx, naturligtvis. Här är tio tåglinjer där du förväntas byta om till middagen och där själva resan faktiskt är viktigare än målet.

LÄS MER: 18-åringar får gratis tågluff i Europa 

Belmond Andean Explorer, Peru

Välkommen till Sydamerikas första lyxtåg för långresor. Belmond Andean Explorer går längs en av världen högst belägna spårdragningar. 24 kupéer som är väl tilltagna och lyxigt inredda tar dig från Cusco, som en gång var Inkarikets huvudstad, över Andernas höglänta slätter till Arequipa och låter dig uppleva så väl Colca-dalen och Titikakasjön.

Shiki Shima, Japan

Väl en resa med en, två eller tre nätter på detta ultralyxiga tåg genom Japans östra delar. Kupéerna är faktiskt sviter utrustade i modern japansk design. på restaurangvagnens stärkta, vita dukar serveras raffinerade varianter på lokala rätter och genom observationsdäckens helglasade sidor kan du koppla av medan landskapet flyger förbi.

Presidenttåget, Portugal

Detta magnifika tåg byggdes redan 1890 som kunglig transport för Dom Luis I. För två år sedan fick tåget nytt liv när en rik teaterproducent investerade en miljon euro i en restaurering som tog två år.

Resultatet blev ett kärleksbrev till Portugal framfört på skenor. Tåget gör heldagsresor genom Dourodalen ligger fokus på portugisisk mat och vin. Varje helg (tåget går bara på helgerna) tar en ny Michelin-krönt kock hand om köket och det enda längre stoppet sker vid en vingård.

Maharajaexpressen, Indien

Detra är det mest kända av Indiens lyxtåg och det tar 88 passagerare på en fyra- eller åtta-nätters resa genom landets mest fascinerande och ikoniska platser. Jaipur, Varanasi, Goa och givetvis Taj Mahal.

Kupéerna är inredda i klassisk indisk design. Tåget är utrustat med två restaurangvagnar, cocktailbar och en rejäl lounge där du kan lära känna de övriga passagerarna under civiliserade former.

Färdas genom Indien samtidigt som du njuter av god mat eller cocktail.

Foto: Belmond.com

Orientexpressen Venice Simplon, Europa

För Europeer finns inget mer legendariskt och sägenomspunnet tåg än Orientexpressen. Nu är visserligen inte den moderna varianten av Orientexpressen samma som den en gång var, men det går att åka från Paris till Istanbul i fantastisk art deco-lyx och känna sig som om man befann sig Agatha Christies roman från 1934.

LÄS MER: Är det här världens lyxigaste tågsviter? 

En resa från London till Venedig med en övernattning i en av sviterna går loss på 61 000 kronor.

Foto: BELMOND

Blå Tåget, Sydafrika

I över 70 år har Blå Tåget transporterat passagerare från Pretoria till Kapstaden. Den 170 mil långa resan tar 31 timmar, men du kommer att njuta av vad enda minut. Rejält tilltagna hytter, femstjärnig service, gourmé-mat och prisbelönt vinlista.

Glöm alla tankar på att sätta dig till bords utan kavaj och slips eller aftonklänning.

The Ghan, Australien

Sedan premiären 1929 har The Ghan betraktats som en av de mest fascinerande tågresor som går att göra. Under fyra dygn tar sig tåget från Darwin, genom den röda outbacken till Adelaide.

De många stoppen på resan ger utrymme för äventyr i de Norra Territoriernas storslagna natur.

I restaurangvagnen serveras regional mat som känguru och barramundi tillsammans med hantverksöl och det bästa Australiens vinmakare har att erbjuda.

Tåget åker från Darwin, genom den röda outbacken till Adelaide.

Foto: PRESS

The Canadian, Kanada

Kliv ombord och bered dig på en tredagars resa från Vancouver till Toronto, över de magnifika bergen, prärier och sjölandskap. Dagarna tillbringas med fördel i de glasade panoramavagnarna och kvällarna i de välutrustade restaurangvagnarna.

Resa avgår från Vancouver, över de magnifika bergen, prärier och sjölandskap, med slutdestination Toronto.

Foto: COLOURBOX

El Transcantabrico Gran Lujo, Spanien

Tänk dig ett femstjärnigt hotell på räls. En Transcantabrico Gran Lujo tar dig från Santiago de Compostela till San Sebastian på åtta dagar i subtil lyx.

Resan ger dig möjligheten att uppleva Spaniens landskap, gastronomi, kultur och glamour.

LÄS MER: Transsibiriska järnvägen kan ändras – här är rutten

Gyllene Örnen, Transsibiriska järnvägen, Ryssland

Transsibiriska järnvägen är en fascinerande resa men den är inte direkt känd för sin bekvämlighet. Det är därför Gyllene Örnen är så tilltalande. Två veckor från Moskva till Vladivostok i överdådig lyx.

Loungevagnen erbjuder ett civiliserat sätt att lära känna dina medresenärer med rysk kaviar och champagne. Restaurangvagnen erbjuder haute cuisine och kupéerna är synnerligen bekväma och välinredda.

ELISABETH MONTGOMERY