Azurfönstret på Malta blev känt i tv-serien "Game of Thrones". Men i mars 2017 rasade den ikoniska valvbågen plötsligt ihop.
1 av 2: Azurfönstret på Malta blev känt i tv-serien "Game of Thrones". Men i mars 2017 rasade den ikoniska valvbågen plötsligt ihop. Foto: COLOURBOX
Såhär ser platsen ut i dag. Men nu hävdar vissa att raset var en av de bästa saker som inträffat på ön. Se bilderna på Azurfönstret under vattenytan under artikeln.
2 av 2: Såhär ser platsen ut i dag. Men nu hävdar vissa att raset var en av de bästa saker som inträffat på ön. Se bilderna på Azurfönstret under vattenytan under artikeln. Foto: SHUTTERSTOCK

Raserade Azurfönstret återuppstår – på nytt sätt

Det fantastiska, antika landmärket blev världsberömt via "Games of Thrones".

Så Maltaborna blev förstås förkrossade när det föll ihop.

Men nu har monumentet återuppstått som turistmagnet – under vattnet.

Det var i mars i år som det så kallade Azurfönstret, en iögonfallande valvbåge i sten, rasade ihop. 

Azurfönstret var den stora turistmagneten på ön Gozo, den maltesiska skärgårdens näst största ö. Landmärket låg i bukten Dwejra med vacker utsikt mot det blå havet.

Den har formats av naturen själv under årtusendenas gång.

Azurfönstrets kändisskap fick ett rejält lyft när det blev spelplats för ett omtalat bröllop i superpopulära tv-serien "Game of Thrones" (bröllopet mellan Daenerys och Khal Drogo i första säsongen).

LÄS MER: Utdöende staden räddades av "Game of Thrones" 

Känd båge i Game of Thrones

Myndigheterna på Malta var dock mindre roade av filmaktiviteten och menade att skyddade miljöer riskerade att skadas.

Kollapsen har utvecklats stegvis. I april 2012 lossnade en stor sten i bågen vilket gjorde "fönstret" större men också ökade instabiliteten. Varningsskyltar sattes upp för att varna besökare från att promenera på bågens krön. Ändå blev det en kult på Youtube att lägga ut filmer där besökare dök direkt från bågens topp och ned i vattnet.

Och i vårs inträffade så det myndigheterna fruktat: Azurfönstret rasade ihop.

Men nu hävdar vissa att raset var en av de bästa saker som inträffat på ön.

Bakom entusiasmen står dykturister och öns dyknäring:

– Raset blev en förlust för livet ovan ytan, men för dykare är det något av det bästa som hänt ön, säger dykaren Brendan O’Brien till The Telegraph.

LÄS MER: Här ligger platserna du känner igen från "Game of Thrones" 

Dyk ner till Window Azure på Malta

Konrad Baar som driver en dykfirma på ön, menar att monumentet nu är mer attraktiv för dykare än någonsin. Det har till och med fått ett nytt namn – Azuralperna.

– De stora vita klipporna med nyuppkomna sprickor och ojämna ytor ser verkligen imponerade ut, säger han till The Telegraph. Hela strukturen är ganska komplicerad med dalgångar och smala passager. 

– Och nivåskillnaderna är rätt stora – från 5 till 52 meter – så alla olika typer av dykare blir nöjda.

Bilder tagna av dykare som besökt platsen visar massiva krossade och vassa klippblock strödda på havets botten och att det marina livet redan håller på att ta över.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande