En av alla paradisöar i Fiji.
1 av 3: En av alla paradisöar i Fiji.
Träsniderier på Vanuatu.
2 av 3: Träsniderier på Vanuatu. Foto: SHUTTERSTOCK
Glad välkomstkommité på South Island.
3 av 3: Glad välkomstkommité på South Island. Foto: Anders Pihl/Expressen

Fiji och Vanuatu – två olika sidor av paradiset

Grannländerna Fiji och Vanuatu ligger bredvid varandra i sydvästra Stilla havet. De delar klimat och delvis utseende. Ändå är de nästan varandras motsatser som resmål.

Välkommen till två helt olika sidor av Söderhavet.

– Bula! Kliv ombord! Snart åker vi.

Kapten Willis står på bryggan i den flotta marinan Port Denarau på Fiji och vinkar ombord oss eftersläntrare som varit på hamnkaféet och bunkrat med kaffe, smörgåsar och juice inför båtresan. 

”Bula” är det första ord jag hör vid ankomsten till Fiji och ganska snart inser jag att det är ett ord jag kommer höra hela tiden här. Denna blandning mellan ”Hej” och ”Välkommen” sätter tonen i det sociala samspelet på Fiji på ett effektivt och positivt sätt.

Det är tid för avgång. Katamaranen lämnar hamnen i Port Denarau och passerar de mäktiga vulkanbergen på Fijis huvudö Viti Levu på väg ut mot öppet hav. Efter bara en kort stund ser vi de första små öarna i ögruppen Mamanuca komma emot oss. 

LÄS MER: Bora Bora är en av de läckraste öarna i Söderhavet

Upplev Söderhavet på Vanuatu och Fiji

Det är dessa öar som startade hela den hype som Fijis rykte vilar på. Kanske kommer själva ursprunget till den ikoniska vykortsbilden av paradisön just härifrån. Med sina palmer och sin korallvita sand ser Mamanucas små öar ut som på affischerna hos vilken resebyrå som helst världen över. 

– Åh, nu känner jag igen mig! Äntligen Fiji, utbrister Jennifer från Nederländerna lyckligt, en tjej som suttit bredvid mig på båten.

Blott en halvtimmes färd senare saktar båten in utanför första ön, pyttelilla South Sea Island. Med hibiskusblommor bakom öronen och till tonerna av gitarrer och ukuleles ställer öns anställda upp på stranden och sjunger en välkomstsång, såsom fijiansk tradition bjuder.  

Några av passagerarna hoppar av redan här, eftersom det är så bekvämt nära Port Denarau och ger mest tid på stranden. Det dröjer inte länge förrän de flesta i handen fått sin första cocktail i olikfärgade skikt vilken ingår i biljetten och slagit sig ner i en solstol. Andra går direkt och lånar en snorkelutrustning eller hyr en vattenscooter. 

Fiji – sinnesbilden för himmelriket på jorden

Fiji har varit med länge i paradisbranschen. Ända sedan 1940-talet har landet varit sinnesbilden för himmelriket på jorden. Det märks faktiskt på den lätthet man tar hand om oss besökare, hur effektivt de inövade rutinerna flyter på. 

Därmed inte sagt att jag upplever fijianerna som blasé inför uppgiften. Tvärtom. Snarare är det beundransvärt med vilken glöd välkomstsångerna på stranden sjungs, trots att båtarna anländer enligt reguljärtrafikens schema flera gånger per dag.   

Jag frågar kapten Willis om han någonsin tröttnar på sitt jobb. 

– Varje dag här ute är lik den andra, men tröttnar? Nej, jag älskar ju de här öarna och det finns ju sämre ställen att jobba på, eller hur? 

Vackra, vita sandstränder finns det gott om på ögruppen Mamanucas. Foto: SHUTTERSTOCK

Katamaranen fortsätter allt längre ut i Mamucas övärld. Vid ön Mana hoppar jag av på bryggan och byter båt, till den mer romantiska tvåmastade skonaren "Seaspray", som på gamla dagar tjänar som dagstursfartyg. Makligt tar hon oss till Mamanucas ände och till slut även Munoriki, ön som numera kallas Tom Hanks Island.

LÄS MER: Guide till 13 paradisöar i Karibien

Platsen där filmen "Cast Away" spelades in

De som sett Hollywoodrullen "Cast Away" där Tom Hanks spelar en överlevande efter en flygkrasch som spolas i land på en öde ö, förstår genast varför ön heter som den gör. Det var här filmen spelades in. Någon har med stenar skrivit "Help me" i sanden, med bokstäver stora nog för att upptäckas från ett flygplan. 

Hela filmteamet bodde på en av grannöarna, förklarar Jon, skeppskocken på "Seaspray". De öarna ser man förstås inte i filmen, ön Tom Hanks bor på ska ju föreställa isolerad. 

Lunchen på gång på skonaren Seasprays segling i ögruppen Mamanucas. Foto: Anders Pihl/Expressen

Efter snorkling och soltorkning i sanden på Munoriki, återvänder vi till båten där vi bjuds på BBQ-lunch på däck. Därefter inleds den långsamma resan tillbaka till Port Denarau och Viti Levu, där alla vi dagstursresenärer har våra hotell. Ännu en skön dag på Fiji går mot sitt slut.   

Vore grannländerna Fiji och Vanuatu ett syskonpar skulle man prata om deras inbördes olikhet. Fiji är den världsberömda stjärnan alla vet namnet på. Vanuatu får man ofta bokstavera om landet någonsin kommer på tal. Trots att de ligger intill varandra i Söderhavet är det svårt att tänka sig ett mer omaka par. 

Vanuatu – 83 större öar och hundratals mindre

Önationen Vanuatu nås med bara ett par timmars flyg västerut från Fiji. Landet består av 83 större öar och hundratals mindre, de flesta klädda med tät regnskog. Att Vanuatu är något helt annat än Fiji räcker det med att se huvudstaden Port Vila för att förstå. Vanuatus största stad har endast en enda gata med kvartersbebyggelse. Resten av invånarna bor så som man föredrar att bo i Vanuatu; i utspridda hus med stora trädgårdar och egna odlingar.  

De flesta turister som besöker Vanuatu stannar på Efate, ön där Port Vila ligger. Det finns många anledningar till att inte vilja åka vidare, till exempel de fina stränderna i närheten av Port Vila och den orörda utflyktsön Lelepa Island. Vidare lockar spektakulär snorkling över gigantiska snäckor vid Pele Island, medan grannön Nguna Island ger en intressant inblick i hur befolkningen lever. Andra skäl till att besöka Efate är vattenfallet Evergren Falls med sina naturliga azurblå badpooler samt dykningen ovanför hundratals vrak från andra världskriget utanför Efates kuster. 

Inrikesflyg med Air Vanuatu är det enda praktiska sättet att ta sig runt bland Vanuatus övärld. Foto: ANDERS PIHL / EXPRESSEN ANDERS PIHL

Efate har till och med en gimmick som brukar förknippas med betydligt större turistmål. Utanför Mele Beach finns lilla Hideaway Island där man kan posta ett inplastat vykort på världens enda undervattenspostkontor. Det som behövs är ett cyklop och ett par medelgoda lungor. Postmästaren som sitter i sin hytt och väntar på din post har förstås dykarutrustning.   

Faktum kvarstår dock: vill man uppleva och förstå vad som gör Vanuatu unikt bör man ta sig utanför Efate. Efter ett par dagar i Port Vila reser jag vidare till ön Malekula, ibland kallad ”Island of Kastoms”, stamtraditionernas ö. Enbart på Malekula talas 26 av Vanuatus drygt hundra olika språk. Det säger något om den mångfald som finns här vad gäller kultur med tanke på att ön inte är mer än drygt tio kilometer lång. 

Air Vanuatu – flyg till Norsup på norra Malekula

När mitt inrikesflyg från Air Vanuatu dunsar ner på flygplatsen Norsup på norra Malekula känns det som om jag kommit en bra bit inte bara från lyxyachternas Fiji utan från hela den moderna tiden. Flygplatsterminalen i Norsup är bokstavligen en ruin med sotiga väggar. In- och utcheckning sköts i ett litet skjul vid sidan om. Resväskorna vägs på en hushållsvåg. 

– Flygplatsen brann ner för några år sedan, förklarar den ene av flygplatsens två anställda urskuldande.

Någon fast elektricitet finns inte på norra Malekula. Under mitt besök höll man på att dra en ledning från södra delen av ön, men arbetet var underbemannat och verkar ta tid. 

Njut av lugna dagar på South Sea Island. Foto: ANDERS PIHL

Visst kan denna ankomst låta oroväckande. Men faktum är att det är nu höjdpunkten på min resa inleds. I valet bland flera guest houses på norra Malekula har jag bokat Nawori Seaview Bungalows som drivs av paret Etienne och Lynn.  

Här bor jag i en traditionell vanuatisk bungalow där elektriciteten kommer från en generator och solenergilampor. Jag äter min frukost på en liten terrass med havsutsikt. Inget av det Lynn serverar är producerat särskilt många meter från huset. Vid frukosten ställer Lynn fram en termos kaffe och ursäktar sig. 

– Vänta, jag ska bara gå och ta ner lite frukt åt dig. Hon kommer tillbaka med papaya, bananer, bitar av kokos och den godaste grapefrukt jag smakat. Därefter blir det en omelett på nyplockade ägg.

Känslan av fridfullhet i trakten kring Nawori är sällsamt stark. Jag bekantar mig med omgivningen genom långa promenader. Hälsar på folk som har odlingar i djungeln eller fiskar med nät i lagunerna från träkanoter. I denna värld finns inga klockor och pengar används begränsat, mest till transporter. Till och med flygplatsen jag anlände till en mil söderut känns snart avlägsen.

Jag lär mig en del om områdets historia genom att vandra med Etiennes bror som guide till gamla hövdingagravar och ritualplatser. Jag besöker också Wala Island, en av de öar som ligger utanför Malekulas kust. Öns långa stränder används bara av lokalbefolkningen - jag är den ende turisten på ön.  

Det finns mycket att se på Fijis alla öar, inte minst skogarna på Viti Levu. Foto: SHUTTERSTOCK

De kommande dagarna ser jag flera olika Kastom-dances, traditionella danser som dansas i utsmyckningar som man haft i generationer, men som nu visas upp för oss fåtaliga besökare. Medlemmar från stammen Small Nambas har ett mycket väl förberett och pedagogiskt program med dans, korgflätning, eldberedning utan verktyg samt tillagning av lapu lapu, en synnerligen mäktig maträtt baserad på rostad banan och kokosmjölk. 

– Efter en portion Lapu-lapu behöver du inte äta på två dagar, säger Lynn och skrattar gott när hon hör vad jag blivit bjuden på. 

Lynns skratt smittar av sig. Det finns inget annat land där jag sett människor skratta så mycket som i Vanuatu. Kanske ligger det ett litet korn av sanning i de undersökningar, som Happy Planet Index gjort, som menar att Vanuatu har världens lyckligaste invånare, något som förklaras av den höga graden av medbestämmande i Vanuatus samhällen.

Ett paradis? Nej, det är inte så jag menar. Människor här är fattiga och måste arbeta hårt. Sjukvården är högst bristfällig. Få länder har också en så sorglig historia som Vanuatu. Européernas ankomst innebar en katastrof som bokstavligen höll på att radera ut hela befolkningen. Det bodde en miljon på människor på Vanuatu på 1800-talet. 1930 fanns endast 41 000 kvar. Många dog i införda sjukdomar men minst 100 000 människor, troligen långt fler, fördes bort i den dolda slavhandel till Australien som britterna tillät i smyg. Idag ser det bättre ut för Vanuatu. Befolkningen har vuxit till 250 000 och turismen är en begynnande inkomstgren.

Till sist tar jag mig tillbaka till Efate och därifrån bär det av hemåt från de två syskonländerna i Söderhavet. Fiji är ett klassiskt och populärt turistmål med en kosmopolitisk känsla. Okända Vanuatu är en relativt oexploaterad destination med mycket att upptäcka och många traditioner i behåll.  

Ett har de gemensamt: bägge är spännande resmål på varsitt sätt. Och reser man hela den långa vägen hit har man möjligheten att uppleva båda.

RESFAKTA: SÖDERHAVET

Resa hit: Flyg till Australien eller Nya Zeeland, därifrån vidare. 

Bästa tiden: Båda länderna har ett jämt klimat med temperaturer mellan 21 till 32 grader. Perioden januari - april har något mer regn och då kan sällsynta cykloner inträffa.  

Restid: Helt beroende på anslutningar. Effektiv restid i luften kring 30 timmar, men att åka hela vägen utan minst två stopp är inte möjligt.  

Tidsskillnad: Vanuatu +10 tim. Fiji: +12 tim.  

Språk: Fiji: Fijianska, engelska och hindi. 

Vanuatu: Bislama, engelska, franska och över hundra stamspråk.  

Valuta: Fiji: Fiji-dollar, Vanuatu: Vatu  

Prisnivå: Fiji tillhör de dyraste resmålen i världen. Kolla upp budgethotell på Viti Levu eller hemboende för rimligare priser. I Vanuatu är bilden mer uppdelad. Det finns lyxresorts lika dyra som på Fiji, men också enkla guest houses för så lite som 160 kronor natten inklusive mat.  

Ta dig runt: På Fiji finns billiga lokalbussar och billig taxi (på Viti Levu). Båtar ut till öar som Mamanucas kostar några hundralappar. I Vanuatu är det inrikesflyg som gäller mellan öarna. Färjorna är långsamma och oregelbundna. Taxi i form av minibussar är billiga men priset måste förhandlas fram.  

Bra att veta: Boka flyg i god tid, inklusive mellan de bägge länderna och inrikesflyg. Periodvis går priserna upp av hög efterfrågan.  

Läs mer: fiji.travel, vanuatutravel.info

Guide till Vanuatu & Fiji i Söderhavet

SE & GÖRA

1. Mamanuca Islands - Fiji 

Paradisön i original. Fijis småöar, särskilt de närmast västerut från huvudön Viti Levi, byggde bilden av Söderhavet. Flera båtbolag åker hit varje dag från Port Denarau  

2. Champagne Beach - Vanuatu 

Champagne Beach på ön Espiritu Santos brukar ibland kallas den vackraste stranden i hela Söderhavet medan några klämmer i med den vackraste i världen. Enkelt men bra boende i bukten intill på Lonnoc Beach Bungalows. Inrikesflyg från huvudstaden Port Vila till Luganville, därefter taxi eller buss.  

lonnocbeachbungalows.net

Champagne Beach, vackrast i hela Söderhavet. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Vulkanen Mount Yasur - Vanuatu 

En av världens mest dramatiska vulkaner på ön Tanna. Guidade turer går upp till Mount Yasur och dess bubblande röda lava både dag och kväll. Med ont om tid kan man från Port Vila flyga rakt över vulkanen, från 800 kronor per person. Inrikesflyg från huvudstaden Port Vila till Tanna. 

airtaxivanuatu.com/flights/tanna-mt-yasur-overnight-tour

ÄTA & DRICKA

4. The Wicked Walu Seafood restaurant - Fiji  

På Korallkusten ligger hotellet The Warwick. Restaurangen här serverar seafood som är omtalad på hela Fiji.  

Adress: Queen's Road, Korolevu, Viti Levu, warwickhotels.com/fiji-resort

5. L'Houstalet Restaurant - Port Vila, Vanuatu 

Detta är en familjeägd klassiker som fortfarande räknas som den bästa franska restaurangen i Port Vila. Möjlighet att sitta utomhus på verandan. 

Adress: Route du Lagon, Port Vila, facebook.com/pages/L-Houstalet/340617205994806

SHOPPING & NÖJEN

6. Beachcomber Island - Fiji 

Reser man till Fiji och vill festa är det hit man ska åka. Fijis främsta partyö har DJ:s som börjar spela redan mitt på dagen. Flera båtbolag åker hit varje dag från Port Denarau.

beachcomberfiji.com

7. New Handicraft Market - Vanuatu 

Ett relativt ny shoppingmarknad som samlar ett 40-tal lokala butiker som säljer hantverk, souvenirer, tyger och kläder. Ett bra kafé vid sidan om. 

Adress: Wharf Road, Port Vila, vanuatuhandicraftmarket.com

BO BRA

8. Castaway Island Resort - Fiji

Resort på sagolik ö som inte ska förväxlas med ”Tom Hanks Island” där filmen "Cast away" är inspelad. Fyrstjärnig bekvämlighet med mycket ”Fiji-känsla”.

Adress: Castaway Island (Qalito Island)

ANNONS: Läs mer och boka Castaway Island Resort här [extern länk]

9. The Havannah - Vanuatu

Detta chica och mångfaldigt prisbelönta hotell är helt enkelt så bra man kan få det i Vanuatu. Boende, mat och spaavdelning.

ANNONS: Läs mer och boka The Havannah här [extern länk]

10. Paray Lodge - Vanuatu

Bara några få rum men prisvärt och mycket välskött i en liten villa med en blomstrande trädgård utanför. 

Adress: Paray area, Nambaty, Port Vila

ANNONS: Läs mer och boka Paray Lodge här [extern länk]

11. Coralview Island Resort, Fiji

Coralview Island Resort på ön Tavewa är ett rekommendabelt budgetboende på Fiji. 

ANNONS: Läs mer och boka Coralview Island Resort här [extern länk]

12. Fiji Beach House

På Viti Levus korallkust ligger The Beach House, berömt bland backpackers. Här erbjuds både billigare sovsal och eget rum med eget badrum.

ANNONS: Läs mer och boka Fiji Beach House här [extern länk]

LÄS MER: Här är Söderhavets 9 läckraste paradisöar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande