1 av 5 Foto: Shutterstock
En av Sydneys populära stränder, Bondi Beach.
2 av 5: En av Sydneys populära stränder, Bondi Beach. Foto: Shutterstock
Operahuset i Sydney.
3 av 5: Operahuset i Sydney. Foto: Shutterstock.
Blöt koala i regn på Wild Life Zoo vid Darling Harbour.
4 av 5: Blöt koala i regn på Wild Life Zoo vid Darling Harbour. Foto: PETER HANNEBERG
Darling Harbour. Det stora vita hotellet är Hyatt Regency.
5 av 5: Darling Harbour. Det stora vita hotellet är Hyatt Regency. Foto: PETER HANNEBERG

Sydney – guide till staden som har allt

SYDNEY, AUSTRALIEN. Sydney är en av världens mest attraktiva storstäder. En spännande hamn, ikoniska byggnadsverk, parker, topphotell, berömda stränder och historia. Lägg också till en avslappnad livsstil full av festivaler. Allt om Resors Peter Hanneberg och sydneybon Sandy Eime har finkammat metropolen. 

Vi står vid hamnen Circular Quay, mitt emot Sydneys operahus, en kväll under den årliga ljusfestivalen Vivid Sydney. Ett konstnärligt färgspel som berättar en historia projiceras över de välvda taken, som är täckta av en miljon svenska kakelplattor från Höganäs. De vita jättesnäckorna har fått liv av de ringlande, svepande färgerna och figurerna, som om varelser från en annan planet hade fastnat i kaklet och försöker bryta sig ut till friheten igen.

För drygt ett år sedan röstade resenärer fram Operahuset som vinnare bland Australiens landmärken, följt av Harbour Bridge. Dessa två grannar i Sydneys hamn, Port Jackson, är ikoner för både Sydney och Australien. 

Sydneys operahus är ett danskt mästerverk som kanske borde heta Utzons operahus.
1 av 2: Sydneys operahus är ett danskt mästerverk som kanske borde heta Utzons operahus. Foto: Shutterstock
Operahuset under Vivid Sydney Festival of Lights.
2 av 2: Operahuset under Vivid Sydney Festival of Lights. Foto: PETER HANNEBERG

LÄS OCKSÅ: Sydney – staden med skön strandkänsla

När vi njuter av dem är det lätt att glömma stadens tuffa historia. Allt startade precis här, på stranden av Sydney Cove där dagens Circular Quay ligger, när kapten Arthur Phillip hissade den brittiska flaggan den 26 januari 1788. 

Resfakta: Sydney

Resa hit: Qatar Airways går direkt från Stockholm via Doha. Thai, Air China, Singapore Airlines och Emirates går också hela vägen Stockholm-Sydney med samma bolag och bara ett stopp. På rundresa med till exempel Jambo Tours, Temaresor, Australienresor eller Tour Pacific kan man ta ett senare flyg hem och stanna längre i Sydney.

www.qatarairways.com, www.jambotours.se, www.temaresor.se, www.tourpacific.se 

Restid: Minst 23 timmar 

Bästa tiden: Under Australiens sommar december - februari. 

Tidsskillnad: 8 timmar april-oktober, 10 timmar november-april.

Språk: engelska

Valuta: Australisk dollar (AUD)

Prisnivå: Något dyrare än Stockholm.

Ta dig runt: Köp ett Opal Card på en News Agency, Woolworths, bensinstationer eller 7-Eleven, ett åk-kort som man kan ta sig med buss, tåg och färja överallt i Stor-Sydney. Ladda med mer pengar på stationerna.

Läs mer: www.sydney.com

Operahuset i Sydney

Intill, på udden Bennelong Point, reser sig det 67 meter höga Operahuset skapat av danske arkitekten Jørn Utzon. Här i Operateatern ser vi "Così Fan Tutte", Mozarts bedårande såpa från 1790. 

Operetten handlar om passion och svek. Ingredienser som för tanken till arkitektens passion under skapandet av sitt magnifika livsverk, men också till sveket från oseriösa politiker. Byggnadsministern Davis Hughes, som fick sparken efter lögner om sin akademiska grad, stoppade finansieringen av bygget 1966 för att det "gick för långsamt". 

Sådant tålde inte Utzon. Han svar var tyst men tydligt. Utzon packade in sin familj i ett plan till Honolulu och lämnade Australien – för alltid. Apropå "långsamt" tog det dem sju år att spika ihop resten, för att Utzon inte var med. 

1973 invigdes mästerverket av drottning Elizabeth II, som jämställde det med Egyptens pyramider. Utzon hann också uppleva hur det 2007 det av FN-organet Unesco utnämndes till kulturvärldsarv. 36 år efter invigningen, i mars 2009, hedrades den nyligen bortgångne Utzon en hel dag i Sydney. Trots flera tidigare inbjudningar återvände han aldrig. Premiärminister Nathan Rees bad officiellt om ursäkt: "Vi står för evigt i skuld till Utzon." 

LÄS OCKSÅ: Australien – 12 höjdpunkter bortom Sydney 

Missa inte Cockatoo Island i Sydney

Utzon var arkitekten som gav Sydney ett nytt ansikte. In i det sista uttryckte han sin varma kärlek till Australiens folk. Den skandinaviske ikonen blev nationalhjälte i Australien. Missa inte en föreställning inne i det danska mästerverket, under det svenska kaklet, annars har man inte riktigt varit i Sydney. 

Historiska konflikter och grymheter sopas under mattan för att ge plats åt sydneysiderns livsbejakande inställning. Här tänker man hellre på barbeque och surfing. Därför är det också lätt och positivt att vara turist här. 

Men just det historiska har så mycket att tillföra för oss besökare. Visst är det kontrasten mellan i dag och i går som skapar den fyrdimensionella upplevelsen av resmålet? De positiva mötena med en så cool, modern storstad står i bjärt kontrast till kunskapen om den slitsamma nybyggarepoken och behandlingen av urbefolkningarna aboriginer och Torres strait islanders.

Sydney hör till jordens vackraste städer, med dess ständiga närhet till vatten. Här strosar man, glömmer vardagsbekymren, fångas av den kosmopolitiska atmosfären. Staden utvecklar hela tiden nya produkter. En ovanlig sådan är Cockatoo Island. Det tar oss tjugo minuter att komma ut med färjan från Darling Harbour. Ön är Port Jacksons största och ligger långt in där Parramattafloden mynnar från inlandet. 

Australien var en råbarkad engelsk avkrok i mer än hundra år efter kolonisationen. Phillip hade med sig 850 straffångar för att bygga kolonin. Inom fyra år hade de ökat till 4 300. Många fängelser byggdes. När Norfolk Island blev överfull med kriminella blev Cockatoo Island ny fängelseö från 1839 och sjuttio år framåt. 

LÄS OCKSÅ: Sydney – 6 bästa tipsen i metropolen 

Blöt koala i regn på Wild Life Zoo vid Darling Harbour.
1 av 2: Blöt koala i regn på Wild Life Zoo vid Darling Harbour. Foto: PETER HANNEBERG
Dugong, eller sjöko, i Sea Life Aquarium.
2 av 2: Dugong, eller sjöko, i Sea Life Aquarium. Foto: PETER HANNEBERG

Ströva längs Darling Harbour

Under 2:a världskriget fick 250 fartyg hjälp i Cockatoos skeppsvarv. Fyra av USA:s legendariska hangarfartyg reparerades här efter japanska kamikazeattacker. Lyxkryssare som Queen Mary och Queen Elizabeth ombyggdes här för att transportera soldater.

Cockatoo Island är full av renoverade industribyggnader, tunnlar, torrdockor, lastkranar och fängelseruiner, som gett den status som industrivärldsarv av Unesco. Det är populärt att fly ut till lugnet och bo i de bekväma tälten över en weekend, eller i lägenheterna med självhushåll. Miljön är spännande för barnen, med bland annat nattliga spökturer kring halloween och på nyårsafton har man en fin vy av staden och fyrverkerierna över Harbour Bridge fyra kilometer bort. 

Längs Darling Harbour strövar vi för att uppleva folklivet, restaurangerna och sevärdheterna som flockar sig runt Cockle Bay. Några måsten är Maritima museets fartyg, Sea Life-akvariets dugonger och näbbdjur, och Wild Life Zoo med broar i lövverken bland koalorna och en av världens största saltvattenskrokodiler. 

LÄS OCKSÅ: Lista: Världens bästa nyårstäder 

Darling Harbour. Det stora vita hotellet är Hyatt Regency. Foto: PETER HANNEBERG

I Darling Harbour ska man helst bo nära vattnet. Vi bor några dygn på Hyatt Regency bakom hamnpromenaden King Street Wharf. Hotellet vetter mot väster med makalösa solnedgångsvyer från rummet och från Sydneys häftigaste takbar Zephyr. 

Från entrén är vi genast nere på promenaden vid Cargo Bar, ett av inneställena där både kostymer och fritidsflanörer flockas. Trendiga restauranger vid vattnet lockar och till lunch prövar vi Cargos lokala klippostron med ett glas bubbel. Kobe Jones skapar oslagbar carpaccio på rå pilgrimsmussla och havsabborre. På italienska Casa di Nico smakar en kolgrillad hel fisk utsökt. 

Bondi beach. Foto: Shutterstock

Upplev Bondi Beach och Manly Beach – Sydneys mest kända stränder

Vi åker taxi en mil ut till kusten och berömda Bondi Beach, söder om inloppet till Port Jackson. Där blåser det i dag och stranden är tom på turister. Men vinden skapar vågor som gillas av surfarna. Som ett vitputsat örnnäste tronar restaurangen Bondi Icebergs uppe på klipporna med utblick som från en naturlig läktare. Till Icebergs hör två swimmingpooler på klippkanten med vy över viken.

Dagens cocktail är Iceberg Sunset, hoprörd av rysk vodka, cointreau, aperol, röd grapejuice, blandat med fluffig citronsorbet. Ostron på isbädd och bräserad tonfisk serveras medan dagens sista surfare ger upp där ute. Här är fint att bada, men varning för underströmmar. 

Berömd är också Manly Beach halvannan mil nordost från city. En halvtimma tar det med färjan från Circular Quay till Manly Wharf. Kajen ligger norr om och på insidan av inloppet. Man angör alltså Manly inifrån Port Jackson, väl skyddad mot havets väder av den halvö som Manly ligger på. 

Fyrahundra meter senare längs Manlys huvudgata The Corso har vi korsat halvöns midja, och står plötsligt inför Sydneys eget Copacabana. Manly Beach är sedan 1800-talet populärast bland Stor-Sydneys otaliga sandstränder och fritidsområden. 

Här har man en två kilometer lång strand att njuta av, men också en hel livsstil som är både avslappnad och full av action, inte minst surfing. Världens första VM i surfing hölls här 1964. Bara att ströva eller motionera längs strandpromenaden är en frihetskänsla av hög rang, liksom att sitta vid något av de många kaféerna eller restaurangerna och titta ut över havet och människorna. 

Lokala färjor och lyxkryssare möts i Sydney Cove mot den pampiga fonden av CBS:s skyskrapor. Foto: Shutterstock

Ett gammalt tidningshus är ombyggt till Radisson Blu Hotel

Sydney är strändernas metropol. Den ligger dels nära havet, dels uppsplittrad av Port Jackson, världens största naturliga hamn, i mängder av vikar, öar och halvöar. Denna geografi har gett upphov till uppemot hundra baddugliga stränder, från några meter till flera kilometer långa. 

Redan upptäckaren Arthur Phillip fascinerades av Port Jackson och beskrev viken Sydney Cove som "en av de finaste hamnarna i världen". Här far de lokala färjorna in och ut. Runt den hittar vi andra favoritstadsdelar. På östra sidan ståtar det moderna Operahuset och det anrika gotisk-viktorianska Government House på en halvö, som också hyser den Botaniska trädgården. På västra sidan om Sydney Cove klättrar The Rocks, stadens äldsta kvarter, ända till brofästet av Harbour Bridge. Högt uppe på brospannet ser vi grupper av små människor ägna sig åt brobestigning med utsikt. 

Söder om hamnen trängs högresta byggnader i stadens affärscentrum, CBD, Central Business District. När The Rocks blev fullt spred sig byggandet söderut från hamnen, vilket blev dagens innerstad CBD. Aortan är George Street, som går tre kilometer från The Rocks till Centralstationen. Många anrika byggnader står kvar.

LÄS OCKSÅ: 15 hetaste resorna i vinter 

Upplevelsen att bestiga Sydney Harbour Bridge är värd sin tusenlapp.
1 av 2: Upplevelsen att bestiga Sydney Harbour Bridge är värd sin tusenlapp. Foto: PETER HANNEBERG
QVB, Queen Victoria Building, stod klar 1898.
2 av 2: QVB, Queen Victoria Building, stod klar 1898.

QVB, Queen Victoria Building

Vi testar under två dygn en sådan historisk byggnad. Ett 160 år gammalt tidningshus är nämligen ombyggt till Radisson Blu Hotel, som har skandinaviska anor eftersom SAS länge var huvudägare i den kedjan. Flera historiska rum finns kvar.

Husets tre våningar byggdes 1856 för stadens äldsta tidning Sydney Morning Herald. Från 1922 adderades sex våningar. Efter tidning och tryckeri i hundra år tog en bank över 1956 i drygt fyrtio år, innan det blev hotell. Korridorerna ger en intressant bild av det unga Sydney tack vare historiska foton från byggtiden längs väggarna. 

I affärshjärtat CBD ståtar flera väldiga varuhus. Missa för allt i världen inte Queen Victoria Building från 1898, i folkmun "QVB". Drottningen sitter stadig bronsstaty utanför norra entrén i det 190 meter långa mästerverket, som fyller ett helt kvarter. Det är byggt i nyromansk stil med valv, kolonner och kupoler, som var inne från mitten av 1800-talet. 

Men det är insidan som räknas. Man stiger in i ett monumentalt tempel. NK kan slänga sig i väggen. I denna Australiens mest grandiosa viktorianska shoppingarkad trängs tempelmånglarna i tvåhundra butiker av bästa kvalitet. Från lyxklockor till smycken av inhemsk opal. Sydneys elegantaste modeboutiquer. Fem våningar skor, presenter, antikviteter, aboriginsk konst, juvelerare, kaféer, restauranger.

Oavsett intressen finns det oändligt med skäl för att man ska trivas i denna världsmetropol. Till Sydney vill man alltid tillbaka. 

GUIDE: 14 TIPS I SYDNEY, AUSTRALIEN

Foto: Adobe Stock

BO:

1. Radisson Blu Plaza

Trivsam lyx i spatiösa rum i historiskt före detta tidningshus från 1856, nu renoverat. Populär lobbybar för smårätter. Sydneys enda Vegan High Tea. Perfekt för strövtåg i Downtown Sydney. Nära Operahuset, Circular Quay, Botaniska trädgården. Dubbelrum från 1 600 kr. 

Adress: 27 O'Connell Street, radissonblu.com/en/plazahotel-sydney 

2. Hyatt Regency

Vyn över Darling Harbour är superb från detta Sydneys största lyxhotell. Designat med nautiska förtecken intill King's Wharf med dess många restauranger. Passar både turister och affärsresande. Sydneys bästa takbar Zephyr är ett måste i solnedgången. Dubbelrum från ca 1 200 kr.

Adress: 161 Sussex Street, hyatt.com/en-US/hotel/australia/hyatt-regency-sydney/sydrs

3. Australian Heritage Hotel

100-årig Bed & Breakfast i The Rocks i byggnad från 1913. Både hotell och pub. Takterrass med vy mot Operahuset. Små men bekväma rum med delade badrum. Check-in i puben. Känd för sina känguru- och krokodilpizzor. Från 950 kr för dubbelrum. Trestjärnigt.

Adress: 100 Cumberland Street, The Rocks, australianheritagehotel.com

4. Ibis Budget – St Peters

Enkelt men rent en halvmil söder om Sydneys centrum. Från 570 kronor för dubbelrum med frukost. Tvåstjärnigt.

Adress: 178 Princes Highway, St Peters, accorhotels.com

ÄTA & DRICKA:

5. Bentley Restaurant & Bar

I samma historiska byggnad som Radisson Blu Plaza, mitt i CBD, ligger denna finkrog som tillagar allt från anka och seafood till välhängt wagyukött perfekt. Ingång från gatan eller hotellets lobbybar.

Adress: 27 O'Connell Street, thebentley.com.au

6. Kingsleys Australian Steakhouse

I ett historiskt trevåningshus av sandsten i CBD serveras kött i tjugo olika styckningar, inklusive känguru. Diger vinlista specialkomponerad för australiskt kött. 

Adress: 29a King Street, kingsleysauststeak.com.au

7. Pony Dining

Moderna australiska rätter serveras på The Rocks, med öppet kök, vedeldad argentinsk grill och elegant bar, allt mellan historiska tegelväggar under timrade tak. 

Adress: Kendall Lane/Argyle Street, ponydiningtherocks.com

8. Sydney Tower Dining

I ett torn 240 meter ovan Pitt Street finns Sydney Tower Buffet, med sin familjevänliga buffé med fyrtio rätter och stadens bästa utsikt. Australiskt, vietnamesiskt, japanskt och italienskt kröns med en omtalad dessertbar. I samma torn finns gourmetrestaurangen 360 Bar & Dining.

Adress: Sydney Westfield Centre (hiss plan 4), Pitt Street, sydneytowerbuffet.com.au

SHOPPING & NÖJEN:

Några tips bland Sydneys många centrala shoppingcentra är Westfield, Strand Arcade, Pitt Street Mall, Central Park, The Galleries, Broadway, Harbourside.

9. QVB, Queen Victoria Building

Även om man inte shoppar måste QVB besökas för att vandra runt i och begapa detta historiska månglarnas tempel. Toppmärken av kläder, skor och opaljuveler. Mitt i Central Business District. 

Adress: 455 George Street. T-bana Town Hall, qvb.com.au

10. The Rocks Markets

Den berömda marknaden i Sydneys äldsta kvarter säljer allt från lokal konst och husgeråd till mode och handgjorda smycken. Intressant folkliv. Nära hamnen. 

Adress: Jack Mundey Place, The Rocks. T-bana Circular Quay, therocks.com

11. Aboriginal Art Galleries

Traditionell konst av 140 konstnärer från olika stammar till salu, inklusive föremål som didgeridoos. Intill Operahuset och i QVB. 

Adress:  Opera Quays, 2 East Circular Quay. T-bana Circular Quay.

Adress:  QVB, Shop 47, Level 2. T-bana Town Hall.

aboriginalartgalleries.com.au

12. Helen Kaminski

Naturinspirerat kvalitetsmode för elegant fritid. Känt för sina damhattar. Intill hamnen och i QVB. 

Adress:  Four Seasons Hotel, 199 George Street, The Rocks. T-bana Circular Quay.

Adress:  QVB, Level 1, 455 George Street. T-bana Town Hall.

helenkaminski.com.au

SOL & BAD:

13. Bondi Beach

Bad året om. Många kaféer, matställen och aktiviteter. Här ordnas tillexempel marknad varje söndag, Två fina vandringar på knappt 3 km söderut längs kusten.

Adress:  Campbell Parade, Bondi, bondivillage.com

Manly Beach är surfarnas paradis. Foto: Adobe Stock

14. Manly Beach

Bad året om. Surfarnas paradis, plus många andra aktiviteter. Vandringen längs strandpromenaden är skön motion. Tvärs över landtungan genom staden Manly leder till båtkajen där färjan går till Sydney på 30 minuter. Runt hamnen häckar den lilla pingvinen i hålor.

Adress: North Steyne, Manly, hellomanly.com.au

TEXT: Peter Hanneberg & Sandy Eime

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande