Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nya Zeeland är känt från sagornas värld och ett drömresmål för många.
Nya Zeeland är känt från sagornas värld och ett drömresmål för många.
Nya Zeeland är känt från sagornas värld och ett drömresmål för många.
Nya Zeeland är en unik upplevelse, menar Ida Thunberg.
Nya Zeeland är en unik upplevelse, menar Ida Thunberg.
Nya Zeeland är en unik upplevelse, menar Ida Thunberg.
Det absolut bästa sättet att uppleva landet på är genom en roadtrip.
Det absolut bästa sättet att uppleva landet på är genom en roadtrip.
Det absolut bästa sättet att uppleva landet på är genom en roadtrip.
Nya Zeeland erbjuder njutning i det mest otippade. Som här, i en naturligt varm källa i Rotoruaområdet.
Nya Zeeland erbjuder njutning i det mest otippade. Som här, i en naturligt varm källa i Rotoruaområdet.
Nya Zeeland erbjuder njutning i det mest otippade. Som här, i en naturligt varm källa i Rotoruaområdet.
1 AV 4
Nya Zeeland är känt från sagornas värld och ett drömresmål för många.
Foto: PATRIK THUNBERG
2 AV 4
Nya Zeeland är en unik upplevelse, menar Ida Thunberg.
Foto: PATRIK THUNBERG
3 AV 4
Det absolut bästa sättet att uppleva landet på är genom en roadtrip.
Foto: PATRIK THUNBERG
4 AV 4
Nya Zeeland erbjuder njutning i det mest otippade. Som här, i en naturligt varm källa i Rotoruaområdet.
Foto: PATRIK THUNBERG / PATRIK THUNBERG

Roadtrip på Nya Zeelands Nordön – äventyrlig dröm

Vår roadtrip på Nordön på Nya Zeeland blir en resa på slingrande vägar genom ett ständigt hänförande landskap.

Ida Thunberg

Visst var vi beredda på gröna kullar och får, men inte på så många kullar, inte på så många får. Och inte på att det bakom varje kurva skulle dyka upp något nytt att låta blicken stanna extra länge vid.

Nya Zeeland är känt från sagornas värld och ett drömresmål för många. Och ja, det är värt den långa resan. Det är sagolikt. 

Nya Zeeland ÄR en unik upplevelse.

Absolut bästa sättet att uppleva landet på är genom en roadtrip. Många väljer husbil eller en enklare modell med inbyggda sängar i en bil, men även alternativet att hyra en bil och bo på motell, vandrarhem och campingar längs vägen är värt att beakta.

Vi, en familj på fyra, bestämde oss för det sistnämnda för att det blev det billigaste sättet att resa på för oss under våra sju veckor på Nordön, och även på grund av att en vanlig bil denna gång kändes smidigare för just våra behov än en husbil.

Nya Zeeland bjuder på flera vackra stränder

Det som kanske överraskar oss allra mest i början är stränderna. 

De är så många, och så vidsträckta. Så väldigt vita. Så fort vi har chansen väljer vi därför de mest kustnära vägarna, de som må vara ännu slingrigare och ännu smalare än öns huvudvägar. Men där belöningen blir att under färden få se ut över hav och stränder som kunde varit hämtade ur vilken paradiskatalog som helst.

Coromandel och Northland tillhör de landsdelar som bjuder på många stränder. Coromandel har också den spektakulära Hot Water Beach där vi själva får gräva gropar i sanden varifrån det bubblar upp hett vatten. Att göra sin egen naturliga bubbelpool här är populärt och därmed även ett trångt nöje. Men kul att uppleva som ett avbrott i det vanliga strandlivet.

En annan fantastisk strandupplevelse är Ninety mile beach på norra spetsen av Nordön. Här är det tillåtet att åka bil längs delar av stranden - men då är en fyrhjulsdriven bil nödvändig. 

Allra längst upp på norra spetsen besöker vi Cape Reinga där Stilla havet och Tasmanska havet möts, och där ursprungsfolket Maoriernas tro är att de dödas själar lämnar kroppen och tar sig till sin slutdestination i underjorden - Hawaiki - via rötterna på ett 800 år gammalt träd som står här.

I närheten finns också gigantiska sanddyner där vi testar sandboarding.

Ninety mile beach. Foto: SHUTTERSTOCK

Roadtrip på Nya Zeeland – och upplev kontraster

Ett viktigt råd inför en roadtrip på Nya Zeeland är att räkna med att det tar längre tid än du tror att köra. Vägarna är ofta smala och slingriga, och ett avstånd som ser kort ut på kartan kan ta betydligt längre tid. Även om du använder gps så är ett tips att alltid plussa på lite tid till vad datorn säger. 

Ytterligare en anledning till att ha gott om tid på dig är att du kommer vilja stanna här och var, ta bilder, ta ett dopp i havet och kanske gå en bit längs någon av de många välskötta vandringslederna som finns nästan överallt.

På Nya Zeeland är verkligen transportsträckorna en viktig del av upplevelsen. 

Låt resorna ta tid!

På centrala Nordön står ett nytt möte ständigt på glänt. Foto: PATRIK THUNBERG

Nordön passar så bra för dig som vill uppleva landets kontraster på ett lättillgängligt sätt. Bara ett par timmars bilfärd från Coromandels långa stränder hamnar vi mitt i Nya Zeelands bubblande inre. Omkring Rotorua och Taupo finns de fascinerande vulkaniska områdena, med gejsrar, kokande lera, heta källor och vandringar i vad som snarast för tankarna till ett månlandskap.

I välkända besöksmålet Wai-O-Tapu har den geotermiska aktiviteten skapat en värld med vulkaniska sjöar och klippformationer i klara, starka färger. Väl värt att se, och låta ta några timmar i anspråk.

Men ännu häftigare blir det när vi senare hittar naturliga varma källor i skogen där vi badar i det som värmts upp av de vulkaniska händelserna i markerna runt omkring. Vattnet bränner mot huden och det är otroligt avkopplande att bara vara i denna speciella natur, där de bästa upplevelserna ständigt visar sig vara de utan entréavgifter. De som bara finns där, alldeles tillgängligt, för den som tar sig tid att leta lite och ibland vika av från de mer förväntade vägarna.

Det som vi upptäcker tar mycket tid är att hitta boenden som passar oss längs vägarna. Eller ja, boenden finns. Men vill man försöka hålla nere kostnaderna något så krävs viss planering, särskilt om ni reser genom landet under peaksäsong som i december och januari då invånarna själva har sommarledigt.

Vårt råd är att i förväg bekanta sig med hur det fungerar och fundera över vilken standard och vilken typ av boenden som kommer att passa just dina önskemål och budget. 

En vanlig boendetyp för resenärer på roadtrip är så kallade Holiday Parks; campingar som generellt sett oftast erbjuder flera boendealternativ i rum och stugor av varierande standard och prisklasser. Kök och grillplats finns i princip alltid, och på de lite lyxigare ställena erbjuds även pool. 

Ett annat budgetalternativ är vandrarhem inom YHA-kedjan, där YHA står för Youth Hostel Accomodation and Travel, och som namnet till trots fungerar bra även för alla som inte tycker man passar in i kategorin ”ungdom”.

Charmigast är kanske ändå att chansa och svänga in vid någon av alla hemgjorda skyltar som sitter uppe längs vägarna, som berättar att här finns lediga rum. 

För vår del blir höjdpunkten när det gäller boende Pagoda Lodge i utkanten av staden Kerikeri på östra sidan, långt norrut i landet. Här checkar vi in i ett inrett safaritält som är otroligt fridfullt beläget intill en flod, och där det finns en vänlig värd som visar oss runt bland doftande kaprifol och Asieninspirerade byggnader, och där vi tar bilen in till marknaden och köper närproducerade råvaror som vi tillagar på kvällarna i köket och på Pagoda Lodges generösa grill.

LÄS MER: 8 magiska platser i Tolkiens fotspår på Nya Zeeland

Vandra på Nya Zeeland – värdefulla tips

Vandring i Nya Zeeland är närapå ett måste. Här finns många otroligt fina alternativ, och ett av dem som verkligen förtjänar att nämnas är Tongariro National Park som är landets äldsta nationalpark. Men allra mest känt är området för sin centrala roll i ”Sagan om ringen”, med bland annat den aktiva vulkanen Mt. Ngauruhoe som är berget Mount Doom i filmtriologin. 

Den som prioriterar naturupplevelser och vandring högt kan med fördel spendera flera dagar här, men området erbjuder också kortare leder som passar utmärkt för en halv- eller heldagsvandring. 

Vi gör just så - spenderar dagen uppe bland vandringslederna som låter oss blicka ut över de snöklädda topparna - och på kvällen återvänder vi till vårt boende i Taupo där vi tar bilen till stadens egen naturligt varma källa i en vik av den stora Tauposjön, där såväl lokalbefolkning som turister gärna samlas på kvällen för bad och picknick.

En ljuvlig sommarkväll, som står i skarp kontrast till den karga vandring med vintervyer som vi upplevt bara några timmar tidigare.

Varma och härliga Hot water beach på Coromandel, Nya Zeeland. Foto: PATRIK THUNBERG / PATRIK THUNBERG

Vin från Nya Zeeland – en välsmakande upplevelse

För den som uppskattar ett gott vin, och tycker det är roligt med uppstickare från andra områden än ”vin-stormakter” som Frankrike och Italien så finns det också mycket att hämta under resan genom Nya Zeeland.

Napier-distriktet är känt för sina många vinodlingar, och vi hittar även flera guldkorn kring kuststaden Gisborne. 

På den familjedrivna vingården Matawhero Wines välkomnas vi av gästvänliga Kirsten Searle som berättar för oss om platsen där det producerats vin sen 1968, och där hon och maken Philip chansade och förverkligade en dröm där de köpte och tog över driften av gården för tio år sen. 

Kirsten berättar om Chardonnaydruvorna, och vi tar en promenad förbi raderna av vinrankor som växer livligt i det behagliga klimat som Gisborne erbjuder.

Vi serveras sen en perfekt plockmatbricka i trädgården, förstås ackompanjerat av ett smakprov av gårdens olika viner. 

En mycket fin dag som bryter av och ger Nya Zeelandsresan ännu en dimension.

Tongariro national park, Nordön, Nya Zeeland. Foto: PATRIK THUNBERG

Efter vår nästan två månader långa roadtrip i landet kommer vi så småningom att lämna Nya Zeeland med en nästan irriterande känsla av att vi har så mycket kvar som vi vill uppleva och göra här. Nånting som gnager inuti oss och säger till oss att vi inte är klara än. Långt därifrån.

Vilket först känns extremt frustrerande, och inte minst otacksamt med tanke på allt vi har sett och allt som har hänt. 

Men efter lite eftertanke så inser vi att vi nog skulle ha känt detsamma om vi så hade stannat i tre månader, ett halvår eller ett år. 

Det finns nämligen alltid en krök till att svänga runt. Alltid några gröna kullar till att njuta av. Ytterligare ett vin, ytterligare en vandringsled.

Nya Zeeland tar aldrig slut.

Det är ett land som ger, och som tar.

Och just därför blir det så levande, så ständigt pågående, och så alldeles, alldeles fantastiskt.

RESFAKTA: NYA ZEELAND

Resa hit: Det är en lång resa som många delar upp i flera. Räkna med drygt 32 timmar med byten i Europa och Asien.

Bästa tiden: Årstiderna är tvärtom mot våra svenska årstider. Varmaste perioden är alltså under vår vinter, vilket är sommar på Nya Zeeland.

Restid: Från 24 timmar och uppåt.

Tidsskillnad: +12 timmar.

Språk: Engelska.

Valuta: Nyzeeländska dollar, 1 NZD motsvarar cirka 6 kronor.

Prisnivå: På Forex semesterprisindex har Nya Zeeland 80 (Sverige = 100).

Ta dig runt: Absolut enklast är hyrbil. Kollektivtrafiken är inte att räkna med, annat än möjligen för kortare resor från punkt A till B. Det finns mängder av hyrbilsfirmor, även för husbilar och så kallade camper vans. En bra start i sökandet för att få en överblick av utbudet är rentalcars.com. 

Bra att veta: Svenska medborgare kan stanna upp till tre månader utan visum i landet.

Läs mer: newzealand.com/int/

RESGUIDE: NYA ZEELAND

SE & GÖRA

1. Cape Reinga

Det är hit Ninety Mile Beach leder, och Maorierna tror att det är här - där Stilla havet och Tasmanska havet möts - som själarna påbörjar sin resa vidare när någon dör. 

Landets norra spets vilken markeras med en vit fyr.

newzealand.com/us/cape-reinga

2. Real Rotorua

En jättebra introduktion till området är en tur med Real Rotorua. Drivs av Stephen Julian som har stor kunskap om trakten och ger mer personliga turer än de större utflyktsarrangörerna. Inled Rotoruavistelsen med att boka in ”Thermal Path Tour”!

realrotorua.co.nz

3. Nikau Cave & Café

I guideböckerna lyfts oftast de mer turistanpassade lysmaskgrottorna fram. Men söker du en mer autentisk upplevelse så är det till Nikau Cave, som drivs av Philip och Anne Woodward, du ska åka. En guidad tur med Philip genom den lysmaskfyllda underjorden är en unik upplevelse. 

Adress: 1770 Waikaretu Valley Rd, Waikaretu, nikaucave.co.nz

4. Tongariro National Park

Vandra och upplev otroliga vyer mitt i ”Sagan om ringen”-land. Upptaget på UNESCO:s världsarvslista, och miljöerna förekommer flitigt i den världskända triologin av J.R.R Tolkien.

Ett mycket stort område, så läs på innan och hitta den sträcka som passar just dig.

nationalpark.co.nz

ÄTA & DRICKA

5. Matawhero Wines

Denna vingård grundades 1968 och drivs och ägs idag av familjen Searle. De har bland annat ett eget Chardonnay-vin och en Merlot, och på gården erbjuds vinprovningar, besök bland vinrankorna och i vinkällaren. Härligt att slå sig ner i den mysiga trädgården med en delikatessbricka med smakprov av gårdens olika viner till.

Adress: 189 Riverpoint Rd, Gisborne, matawhero.co.nz

6. Mangonui Fish shop

Anrik och mysigt belägen restaurang som erbjuder snabbmat - fish and chips såklart! - i charmig förpackning, med uteservering på en brygga och trivsam atmosfär.

Adress: 137 Waterfront Dr, Mangonui, mangonuifishshop.com

BO BRA

7. Pagoda Lodge

En mycket speciell plats, som bland annat erbjuder boenden i inredda safaritält. Ligger vid en flod nära havet, med en otroligt fin trädgård med blommor överallt, slingrande kaprifol, bambuträd och kök för alla gäster.

Adress: 81 Pa Rd, Kerikeri.

ANNONS: Läs mer och boka Pagoda Lodge här [extern länk]

8. Whangarei Falls Holiday Park & YHA

Ligger strategiskt bra till för den som vill utforska Northland, som ett stopp för en eller två nätter. Bara några minuters promenad till ett imponerande vattenfall. 

Pris: Från cirka 450 kronor/natt.

Adress: 12 Ngunguru Rd, Glenbervie.

ANNONS: Läs mer och boka Whangarei Falls Holiday Park & YHA här [extern länk]

LÄS MER: Besök Hobbiton – hobbitarnas by i Matamata