Varningsskyltar finns uppsatta runtom i staden.
1 av 3: Varningsskyltar finns uppsatta runtom i staden. Foto: Shutterstock
Spökstaden i västra Australien är byggd på en asbestgruva.
2 av 3: Spökstaden i västra Australien är byggd på en asbestgruva. Foto: Shutterstock
Det finns fortfarande en handfull invånare i staden.
3 av 3: Det finns fortfarande en handfull invånare i staden. Foto: Shutterstock

Okända spökstaden lockar turister – trots livsfaran

Statsregeringen har jämfört staden Wittenoom i Australien med Tjernobyl och Bhopalkatastrofen. Ändå fortsätter turister att strömma till platsen.

Redan på vägen in till staden finns skyltar som varnar för asbest i området, där följderna vid ett för stort intag är cancer och lungsjukdomar. Ändå vallfärdar turister till spökstaden Wittenoom i västra Australien, rapporterar BBC.

Staden, som är byggd över en asbestgruva, stängdes ner på 1970-talet och är officiellt klassificerad som en förorenad plats. Efter att regeringen stängt asbestgruvorna 1966 flyttades de flesta invånarna ut ur staden och de flesta hus och byggnader revs. Tusentals av tidigare boende och besökare har dött till följd av exponeringen av asbest och i staden lever i nuläget bara en handfull invånare kvar.  

År 2006 förlorade Wittenoom sin status som en stad och avlägsnades från officiella kartor och vägmärken. 

Turister avråds från att åka dit

Nu är myndigheter oroade över mängden nyfikna turister återvänder till spökstaden. Lokala tjänstemän skickar till och med ut varningar till turister om att tänka om och ändra sina resplaner och jämför staden med Tjernobyl och Bhopalkatastrofen. 

Men säkerhetsfrågan tycks inte påverka turisterna allt för mycket. Wittenoom ligger nämligen på vägen till Karijini National Park, en populär attraktion som är känd för sina raviner och vattenfall. Många förbipasserare väljer då att stanna och utforska spökstaden på vägen.

Regeringen varnar för att exponering för asbest kan leda till dödliga sjukdomar som malignt mesoteliom – en sällsynt cancerform som påverkar det tunna membranet som leder bröstet och buken, asbestosen och lungcancer. Den som väljer att åka till staden kanske inte ens vet om konsekvenserna från besöket förrän lång senare. Sjukdomssymtomen från asbesten kan nämligen dyka upp ett årtionde efter den första exponeringen. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande