Känguruön söker frivilliga: rädda våra svältande djur

Djuren på Kangaroo Island är i desperat behov av hjälp.

Foto: Shutterstock

1 av 3: Djuren på Kangaroo Island är i desperat behov av hjälp.

En brännskadad koala får vård av en australisk veterinär.

Foto: Shutterstock

2 av 3: En brännskadad koala får vård av en australisk veterinär.

Den brända marken på Kangaroo Island är tom på föda.

Foto: Shutterstock

3 av 3: Den brända marken på Kangaroo Island är tom på föda.

Tusentals koalor och kängurur står utan mat och vatten efter bränderna i Australien.

På populära turistmålet Kangaroo Island vädjar man nu om hjälp från frivilliga. 

Uppdrag: ge dig ut i öns utarmade terräng, hitta djuren och rädda dem. 

Andra har också läst

De svåra bränderna i Australien har lett till ett stort behov av frivilliga hjälparbetare. Nu efterlyser djurskyddsföreningen The Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) frivilliga för det behjärtansvärda uppdraget att förse mängder av utsatta djur på ön Kangaroo Island med mat och vatten, rapporterar travelandleisure.com

Kangaroo Island är Australiens tredje största ö och ligger strax sydväst om Adelaide på landets sydkust.

Hälften av ön är fortfarande vildmark och upptas till stor del av ett flertal nationalparker och djurreservat. Här finns mängder av sällsynta djur som jättekänguru, pungräv, kortnäbbat myrpiggsvin, nyzeeländsk pälssäl och den utrotningshotade glanssotkakaduan. Sedan koalabjörnar inplanterats på ön har de förökat sig i mängder.

LÄS MER: Efter bränderna i Australien – koalorna hotade 

Sökes: vältränade med starkt psyke

– Vi vet inte hur många djur som kämpar för sin överlevnad i de närmast helt nedbrunna områdena, men våra hjälparbetare stöter på allt fler djur i extremt dåligt skick på grund av bristen på vatten och mat, säger djurskyddsföreningens ordförande Paul Stevenson till tv-bolaget ABC.

Föreningens mål är enligt Stevenson att ”att landvägen få fram föda till så många av öns djur som möjligt”. 

För att klara av detta söker man nu frivilliga som är beredda att ta sig an det tuffa uppdraget. Deltagarna kommer att delas upp i olika team, alla ledda av experter som kan terrängen. 

Av största vikt är förstås att de frivilliga är vältränade och har psykisk styrka att ställas ansikte mot ansikte med brännskadade djur – både levande och döda.

LÄS MER: Australien – en drömresa ”down under” 

Australien koalor blir allt färre

Till de mest uppskattade färdigheterna hör första-hjälpenkunskap, djurvana och erfarenhet av att köra på väglös mark. I gengälld står föreningen för mat, boende och lokala transporter.

”Då så mycket av djurens naturliga miljö och föda förstörts ställs nu mängder av kängurur, koalor och andra djur på ön inför svält och svår vattenbrist”, skriver föreningen i ett upprop.

”Med hjälp av volontärer vill vi fokusera våra insatser på de djur som har speciella matbehov och har minst chans att anpassa sig till det förändrade landskapet”

I fjol slog organisationen Australian Koala Foundation larm om att det bara fanns knappt 80 000 koalor kvar i landet (och att siffran kunde vara så låg som 43 000).

Det betyder att koalorna i Australien är ”funktionellt utrotade”, det vill säga att arten har minskat så pass mycket i antal att den har tappat sin ekologiska roll.

Om du är på väg till Australien eller befinner dig där och är intresserad av att hjälpa till sin kan du registrera dig här.

LÄS MER: Sydney – guide till staden som har allt 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande