1 av 4: Passagerarna på en valsafaribåt hade turen att få se en hel späckhuggarfamilj
Vithajen, utrustad med över 300 rakbladsvassa tänder.
2 av 4: Vithajen, utrustad med över 300 rakbladsvassa tänder. Foto: SHUTTERSTOCK
Trygg och torr, på första parkett i hajens naturliga miljö.
3 av 4: Trygg och torr, på första parkett i hajens naturliga miljö. Foto: ADVENTURE BAY CHARTERS
Vithajen, fruktad och fascinerande.
4 av 4: Vithajen, fruktad och fascinerande. Foto: ADVENTURE BAY CHARTERS

Galna äventyret – vilda vithajar lockas med AC/DC

Vithajen, världens största rovfisk och (tack och lov) nästintill omöjligt att stöta på. Men vill du så kan du. Australia’s Adventure Bay Charter erbjuder ett äventyr utöver det vanliga i hajrikt vatten.

Utrustad med över 300 rakbladsvassa tänder och med ett luktsinne som känner vittring på blod på upp till två kilometers avstånd är det inte konstigt att vithajen är lika fruktad som fascinerande.

1963 blev Australienska dykaren Rodney Fox attackerad av en vithaj under ett dyk. Han överlevde attacken och använde sin erfarenhet till att ta fram en dykbur för att kunna fortsätta att studera hajarna.

LÄS MER: Australien – en drömresa ”down under” 

Nu tar Australia’s Adventure Bay Charters idén ett steg längre och erbjuder äventyrslystna kunder en miniubåt samt bästa parkett för vithaj-spotting.

Här är störst chans att se vithaj

Färden går från Port Lincoln i södra Australien ut till Neptune Islands, en av de bästa platserna i världen för att se vithajen i sin naturliga omgivning året om. Här finns gott om sjölejon, vilket är en av hajens favoritföda.

https://www.instagram.com/p/BrRxyDQD9ov/?utm_source=ig_web_copy_link

För att locka till sig hajarna används ljudvågor (AC/DC är enligt uppgift en haj-favorit). När hajarna dyker upp erbjuds fri utsikt i alla väderstreck från ubåten och med en betryggande barriär mellan livhanken och världens största rovfisk.

Men smakar det så kostar det. Priset för en dagstur ligger på runt 2500 kronor. Något billigare under lågsäsong, februari, mars och augusti då det är lite sämre chans att få syn på vithajen. Sedan tillkommer ytterligare en avgift för att få access till ubåten eller dykburen. Dykutrustningen som behövs i buren samt lunch ingår i priset.

Till Port Lincoln tar du dig enklast med flyg från Adelaide, resan tar 50 minuter.

LÄS MER: Sydney – guide till staden som har allt 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande