Ayers rock sticker upp som en ö i det torra landskapet.
Det finns ett surfmuseum i Torquay.
Harry Cornell, surfare, i närheten av kultsurfbyn Torquay.
Varning för hetta. Vandringarna måste starta tidigt på dagen på grund av den heta solen.
Vinprovning på Jacob's Creek i Barossdalen.
1 AV 6
Ayers rock sticker upp som en ö i det torra landskapet.
Foto: Anna Wahlgren
2 AV 6
Det finns ett surfmuseum i Torquay.
Foto: Anna Wahlgren
3 AV 6
Harry Cornell, surfare, i närheten av kultsurfbyn Torquay.
Foto: Anna Wahlgren
4 AV 6
Foto: Anna Wahlgren
5 AV 6
Varning för hetta. Vandringarna måste starta tidigt på dagen på grund av den heta solen.
Foto: Anna Wahlgren
6 AV 6
Vinprovning på Jacob's Creek i Barossdalen.
Foto: Anna Wahlgren

Australien – en drömresa "down under"

Australien är hett. Landet är nummer två på listan över svenskarnas drömresmål 2016 och resemagasinet Condé Nast Traveller har utsett Australien till årets bästa destination. Här är 12 höjdpunkter bortom Sydney och Stora barriärrevet.

Anna Wahlgren

The Great Ocean Road

Australiens Higway 1

Australiens svar på Kaliforniens Highway 1 heter Great Ocean Road. Det är en enormt vacker, 30 mil lång, väg som sträcker sig längs Victorias sydkust, från Torquay nästan hela vägen till Warnambool. Det är en varierad vägsträcka som löper genom regnskogar, nationalparker och surfbyar. Skulle man stanna på alla fina platser skulle man aldrig komma fram. Det är en roadtrip att minnas för livet.

Vägskyltar varnar för koalor, och jag hinner inte köra länge förrän en koalabjörn frankt korsar vägen. Jag kör vidare och får återigen stanna. Den här gången för att en klunga turister fotograferar gulliga koalabjörnar i ett eukalyptusträd. Tredje gånger stannar jag för att jag ska fota kängurur.

Så här går det till under en roadtrip i Australien, där så mycket handlar om djur, natur och friluftsliv. Bästa vägtipset är att se till att ha gott om tid under The Great Ocean Road – i alla fall minst tre dagar.

De tolv apostlarna

Naturens underverk

Det är mycket längs The Great Ocean Road som är fantastiskt, men den absoluta höjdpunkten är ändå stenforma-tionerna "De tolv apostlarna". Egentligen är de bara åtta till antalet. Apostlarna är en av Australiens mest populära sevärdheter och här är många turistbussar parkerade. Jag besöker apostlarna i morgonljus och solnedgång, och gör som alla andra: sätter upp ett stativ och försöker fånga apostlarna i rätt ljus. Som om inte det vore nog anmäler jag mig till en helikoptertur - för att kunna njuta av naturens underverk också från ovan.

Torquayl

Surfby med stil

I den ena änden av The Great Ocean Road ligger kultsurfbyn Torquay. Här, på världsberömda Bells Beach, har världens äldsta surftävling Rip Curl Pro hållits sedan 1962. Och här grundades de populära surfmärkena Rip Curl och Billabong av hängivna surfare. Jag besöker stadens surfmuseum och får en guidetur av Roger Sullivan, 62 år, som surfat varje morgon sedan han var 12.

- Jag kommer aldrig att sluta surfa. Att ge sig ut tidigt på morgonen och njuta av sälar och delfiner, är en naturupplevelse som jag inte vill vara utan, säger han.

"The Red Centre"

Uluru/Ayers Rock

Mitt i den australiska ödemarken, "the red centre", ligger jättemonoliten Uluru, även kallad Ayers rock. En 600 miljoner år gammal och 348 meter hög jättesten. Uluru är ett av världens mest kända naturliga underverk och har en stor andlig betydelse för ursprungsbefolkningen, aboriginerna. Den är dessutom något av ett landmärke över Australien.

Det var just här som Robyn Davidson vandrade med sina kameler och hämtade inspiration till den bästsäljande boken "Tracks", som senare blev film.

Uluru är en magisk och vacker formation som ständigt tycks ändra färg. Blicken dras till jättestenen på samma sätt som till en öppen eld. En vacker naturupplevelse är att rida på en kamel och se solen gå ner över den röda monoliten. Vi rider på ett långt led, och guiden och äventyraren Mark Swindell, som har korsat Australien på en kamelrygg, går bredvid och berättar om de olika kamelernas karaktärer.

Ett gott råd är att välja säsong med omsorg - den som besväras av hetta ska åka hit under den australiska vintern. När jag kommer till Uluru, mitt i den australiska sommaren, visar termometern närmare 43 grader.

Ännu ett tips är att investera i ett flugnät. Flugorna är överallt och de är fascinerande påträngande, och således vandrar alla turister i området omkring med ett nät på skallen.

Det finns inte särskilt många hotell i området, och många turister väljer att leva vildmarksliv. Att sova i en swag - en australiensisk sovsäck med madrass - i "outbacken" under stjärnorna är ett minne för livet.

 

Kamelsafari. Foto: Anna Wahlgren

Alice Springs

Mitt i ödemarken

Alice Springs är en världsberömd liten stad mitt ute i ingenstans. Den är en naturlig utgångspunkt för den som ska uppleva Uluru. De flesta besökare i Alice Springs har faktiskt jättemonoliten i sikte, och stannar ofta bara i staden i någon dag eller två. Här är avstånden gigantiska. Att ta sig till Uluru tar fem timmar med fyrhjulsdriven bil. En bilresa som bjuder på fotostopp av vildhästar och kängurur, men där man inte vill ha motorstopp. Här är ofta extremt hett, och att hamna fel utan vatten är förstås förenat med livsfara.

I staden Alice Springs är aboriginernas kultur levande, och här finns flera riktigt fina gallerier som säljer ursprungsbefolkningens konst. Här finns också världens största klassrum: "The school of air" som ger undervisning via radio till barn och ungdomar i ett område som är större än många europeiska länder. Och här ligger "Royal flying doctor service", som via flyg och helikopter ger läkarhjälp till de som bor utspridda i det enorma området runt staden.

 

Varning för kängrur på vägen mot Alice Springs. Foto: Anna Wahlgren

Melbourne

Den ständiga tvåan

Melbourne är Australiens näst största stad, och landets "kulturella huvudstad", känd för sitt stora utbud av museer, krogar, kaféer, shopping. Å ena sidan anses Melbourne vara en motpol till rivalen Sydneys yta, pengafixering och strandhäng. Å andra sidan är staden ständigt i skuggan av Sydney.

– Sydney är en cheerleader, den snygga tjejen som man tror att man vill ha. Efter en tid med henne blir dock livet tråkigt. Det är då man upptäcker Melbourne - den snygga tjejens lillasyster. Inte lika vacker, men charmig, intellektuell och full av värme. Det är henne man gifter sig med, sammanfattar guiden Steve Andrew sin barndomsstad.

Den unga och studentikosa stadsdelen St Kilda är en bra bas för en Melbournevistelse. Här är lite lugnare än i centrum, människor joggar längs strandpromenaden på morgonen och tittar på pingviner på piren i solnedgången. Trendkänsliga hipsters fyller St Kildas barer och kaféer på dagarna, på kvällen förvandlas området till ett nöjeskvarter.

Melbourne centrum är mysigt med gamla arkader, sköna fik och flodpromenaden - fylld av pubar och party.

 

Kings Canyon Rim Walk

En otrolig vandringsled

Vid Uluru finns ett par vackra vandringsleder, men nummer ett i området är Kings Canyon Rim Walk. Den har blivit utnämnd till en av Australiens vackraste vandringsturer. Om man, som jag, är där under den varma årstiden, gäller det att starta i gryningen. Skyltar informerar om att ingen får påbörja vandringsturen efter klockan nio på morgonen på grund av den extrema hettan. Här har folk fått både värmeslag och hjärtinfarkter.

 

Uluru är en av världens mest kända naturskapta underverk och har även en stor andlig betydelse för aboriginerna. Foto: Anna Wahlgren

Kangaroo Island

Australien Galapagos

Många australienresenärer brukar betrakta Kangaroo Island som resans absoluta höjdpunkt. Och för den naturorienterade är Kangaroo Island ett mecka. Ön, som är Australiens tredje största, brukar kallas "ett zoo utan staket". Under mina dagar på ön ser jag kängurur, koalor, pingviner, sälar och fåglar vart jag än vänder blicken. Dessutom: dramatiska klippor, lugna vikar, bush, böljande kullar - och så två av Australiens mest fascinerande naturskapta underverk: klippformationerna Remarkable Rocks och Admiral Arch. En toppattraktion är också stranden Seal Bay. Här lever utrotningshotade australiska sjölejon. Att tillsammans med en guiden Craig Wickham, som nyligen har utsetts till en av världens bästa vildmarksguider, få närma sig djuren är som att befinna sig i en National Geographic-film.

 

Adelaide. Foto: Andrey Moisseyev / GETTY IMAGES ISTOCK EDITORIAL

Adelaide

En charmig storstad

Adelaide brukar vara startpunkten för utflykter i Barossadalen, och till Kangaroo Island. Men staden i sig är också värd uppmärksamhet. Det är utan tvekan en av de mysigaste och trevligaste städerna i Australien, känd för sina många musik- och konstfestivaler. För två år sedan utsåg Lonely Planet Adelaide till en av världens tio bästa städer att turista i. Vägen till staden slingrar sig ner för branta bergssidor, och själva staden präglas av trädgårdar och parker.

 

Att rida från vingård till vingård på vackra Morningtonhalvön är ett livsnjutaräventyr som heter duga. Foto: Anna Wahlgren

Barossadalen

Vingård efter vingård

Australiens mest kända vinområde Barossa ligger utanför Adelaide och här kryllar av vingårdar. För den som har gott om tid, och väldigt stort vinintresse, väntar inte mindre än 150 vintillverkare. Regionen är framför allt känd för sin Shiraz och sin speciella Cabernet.

Två trevliga vinbesök är Penfold och Jacob's Creek, som producerar några av Systembolagets mest populära viner. På Penfold anmäler jag mig till en kurs där jag får tillverka mitt eget vin, och på Jacob's Creek äter jag lång vinprovarlunch i den ljuvliga trädgården med utsikt över vinrankorna. Rundturer med vintema utgår från Adelaide.

 

Här odlas bland annat druvorna Shiraz och Cabernet Sauvignon. Foto: Anna Wahlgren

Mornington Peninsula

Rid mellan vingårdarna

Mornington Peninsula är som ett Tasmanien i miniatyr, och här finns vacker natur, varma källor, golfbanor, dramatisk kust och framför allt: fina ställen att både äta och bo på. Dessutom ligger det på bekvämt avstånd från Melbourne.

Ett kul sätt att upptäcka halvön är att rida från vingård till vingård. På en rad rider vi till vackert belägna vingården T'Gallant som är känd för sina Pinot Gris-viner. Där kliver jag av hästryggen och provsmakar ett par av gårdens viner, och njuter av strålande utsikt över hästar och vinrankor. Annorlunda och mycket australiskt.

 

Philip Island är känt för sitt djurliv, här finns även vilda pingviner.

Phillip Island

Pingvinernas ö

Ett par timmars bilresa söder om Melbourne ligger Phillip Island, känt för sitt djurliv och då särskilt för de små pingvinerna som håller till här. Varje kväll, vid solnedgången, återvänder pingvinerna efter en dag ute till havs. Detta speciella fenomen kallas "Penguin parade". Det är gulligt att se de små dvärgpingvinerna vagga över stranden upp till sina bon i sanddynerna. Man delar dock upplevelsen med många andra, och det är ibland svårt att se pingvinerna i turistträngseln.

 

LÄS OCKSÅ:

• Här bor djuret alla vill bli fotade med

• Upplev galna tomatfestivalen i Melbourne