Anders Öfvergårds 11 bästa tips på Fiji

Under inspelningen av ”Robinson 2018” bodde Anders Öfvergård två månader på en av Fijis 322 öar.

På vykortsvackra Yasawa tog han en paus från civilisationen. På paradisön njöt han av det kristallklara vattnet, de vita sandstränderna – och åt sandorm som lördagsgodis.

Av: Åsa Görnerup

Allt om Resor
Anders Öfvergård är programledare för Foto: Daniel Ohlsson/DOFF.SE

1. Snorkla och dyka i Stilla havet

100 meters sikt i Fijis vatten.

”Jag gillar att snorkla och dyka. Vattnet runt Fiji är extremt klart och du ser lätt 100 meter med cyklop. Medeltemperaturen är 25,5 grader.

Jag dök på norra delen av Yasawa vid husområdet Yasawa-i-Rara, där jag bodde på härliga Yasawa Island Resort and Spa. Ön ligger nordväst om Fijis huvudö, Viti Levu.

Här finns mycket fina rev. Du kan lätt ta dig mellan dem med bara simfenorna. För nybörjare finns grunda rev på fem meter.

Jag dök på 30–40 meters djup. Vid öarnas dramatiska klippkanter ser man allt från färgglada fiskar, rockor och hajar till papegojfiskar, barracudor och muränor. Sikten var otrolig.”

fiji.travel

 

ANDERS ÖFVERGÅRD
Ålder: 50 år.
Familj: Hustru Cecilia Öfvergård, 44. Barnen Sara, 23, Victor, 19, Simon, 13, Vilma, 12.
Bor: Värmdö.
Yrke: Programledare och snickare,
Aktuell: Programledare för "Robinson", som spelades in på ögruppen Fiji. Premiär i TV4 den 18 mars. 51 avsnitt sänds 5 dagar i veckan.
Koppling till platsen: Spelade in "Robinson" på Fiji i augusti och september 2017. I två månader bodde han på ön Yasawa, nordväst om Fijis huvudö Viti Levu. Som 23-åring reste Anders jorden runt. Då var han aldrig på Fiji. I stället lockade andra öar i Söderhavet, som Cooköarna, Tahiti och Morea.

 

Världsberömda Blå lagunen ligger på Nacula Island. Foto: Shutterstock

2. Blue Lagoon, Nacula Island, Yasawa

Inspelningsplats för filmen "Den blå lagunen".

”Blå lagunen, där filmen med samma namn spelades in med Brooke Shields, ligger på Nacula Island.

Vi åkte ned till Nacula på 50 minuter med speedboat. Egentligen tog det lite längre tid, eftersom vi mötte sköldpaddor och delfiner på vägen. 

I den blå lagunen gick vi på den vackra stranden och kände igen oss ifrån filmen. Vattnet är extremt blått, men egentligen är det inte mer än så. Även här är det fantastisk snorkling.

I lagunen ligger Blue Lagoon Resort med restauranger och lite barer. Det som var kul är att det finns lite blandade ställen att bo på. Allt från extrem lyx till back packers hostels.”

bluelagoonresortfiji.com

 

 

En av de bästa banorna Anders Öfvergård har spelat på. Foto: Anders Öfvergård

3. Natadola Bay Golf, Maro Road, Natadola 

Spela golf på Fiji.

”Före detta världsettan Vijay Singh har tidigare spelat PGA-touren. I dag har han en egen golfbana som heter Natadola Bay Golf. Det är en fantastisk bana. Jag har hållit på med golf i drygt 40 år och har spelat mycket under alla mina resor. Den här banan hör nog till topp tre. 

Den är väldigt spektakulär. Ena hålet är vid stranden, som är som en lång bunker. Några hål senare är du uppe i bergen och spelar. För att komma till utslagsplatsen måste du åka golfbil på branta serpentinvägar. Därifrån ser du hela banan och sedan havet. Jag gillar höjder, men en del får kanske svindel. Fiji är väldigt kuperat.”

natadolabay.com

 

 

Yasawaöarna är kända för sina havssköldpaddor. Foto: Shutterstock

4. Havssköldpaddor vid Yasawas kust

Se sköldpaddor lägga ägg på stranden.

”Yasawaöarna är kända för sina sköldpaddor, som simmar runt överallt. Sköldpaddorna är supergulliga och ganska stora. Sätt på dig dina plocka-svamp-ögon. Då kan du plötsligt få syn på ett karakteristiskt ormliknande huvud, som dyker upp vid vattenytan. Snart ser du ett till, då sköldpaddorna gillar att vara tillsammans. De kan hålla andan fem, tio minuter och kommer sedan upp för att kippa efter luft. Lättast är det att få syn på dem från en båt.

Har du tur kan du se dem på land. Under sina lägga-ägg-perioder är de uppe och går på stranden. Tre av världens sju arter av havssköldpaddor häckar på Fiji.”

turtlefiji.com

 

Lekfulla delfiner flockas gärna runt båten. Foto: Anders Öfvergård

5. Se delfiner i Stilla havet

Lekfulla delfiner simmar längs båtarna.

”När jag spelade in 'Robinson' åkte jag båt två timmar per dag mellan de olika lägren. Då dök det ofta upp grå delfiner. Till en början kunde det vara tre stycken framför fören, men snart var de ett 50-tal. De förknippar motorljudet med något kul. Vi saktade ned och tittade på när de gjorde konster, höga hopp och skruvar i luften. De var väldigt lekfulla och simmade ikapp. Man märker att de tycker att det är roligt.

Lokalbefolkningen gillar delfiner. Så fort de ser dem, ropar de och åker ut med snurran. Är man lite försigkommen som turist kan man få följa med ut. Att vara nära delfiner är superhärligt.”

fiji.travel

 

 

Vännen Sonny har fått napp. Foto: Anders Öfvergård

6. Traditionellt fiske på Fiji

Fiska tonfisk och barracuda.

”Det är jätteroligt att fiska med fijianerna. De fiskar väldigt primitivt med handske, fiskelina och krokar. Ungefär som när man pimplar strömming. 

De trollfiskar också, då de åker långsamt med en krok på en tjock fiskelina efter motorbåten. Fiskarna de får är stora med svenska mått mätt, de minsta är på sju, åtta kilo. 

Vi hade många fijianer som jobbade med att köra båtarna i ”Robinson”. Vi fiskade tillsammans och fick exempelvis tonfisk och barracuda. När du får fisk blir du alltid erbjuden att äta middag med fijianerna. Jag gav alltid fisken till dem. Vi käkade den vid båtskjulet vid stranden.” 

oceanienresor.se

 

Vita sandstränder finns överallt på Fiji. Foto: Shutterstock

7. Fijis bästa stränder

Yasawa Island Resort and Spa och Eight Month Beach.

”På Fiji är det extremt grönt och vackert med mycket palmer. De vita sandstränderna är inte mer än kanske 15 meter breda, beroende på tidvattnet. Det är inte som Gotska sandön. Däremot är de långa, härliga och tar aldrig slut. Man kan promenera på stranden en hel dag, gå runt ön och bara njuta. När vi vara på Fiji var det vinter, soligt, torrt och 28 grader i skuggan. 

Yasawa Island Resort and Spa är Fijis första strandbad. I dag gömmer sig 18 bungalows bland palmerna vid stranden. Eight Month Beach är en paradisstrand på nordöstra delen vid Fijis barriärrev. Ett alternativ är att ta en dagkryssning till obebodd ö.

fiji.travel

bluelagooncruises.com

 

 

Dyk i grottor på Fiji – ett måste om du inte är gravid. Foto: Shutterstock

8. Sawa-i-Lau Island, Yasawa Islands

Simma in i en grotta.

”Vid öns södra udde ligger Sawa-i-Lau Island. På stranden finns en stor, stor grotta som man simmar in i. Du tar dig in genom ett hål och kommer upp på andra sidan. Du behöver inga tuber, så det är inte bökigt för någon. Däremot är det inte bra att göra det om man är gravid, enligt fijianernas folktro.

Kalkstensgrottan är extremt häftig. Stalaktiterna ser ut som istappar i taket och det är skönt svalt. 

Det kostar tio Fijidollar, cirka 45 kronor, att dyka in. Då får man låna en ficklampa. Lokalborna på Fiji har det bra i det varma klimatet, men de bor spartanskt, så det känns kul att ge dem tio dollar.”

awesomefiji.com

fiji.travel

 

Snart i en gryta på Fiji? Foto: Shutterstock

9. Ät middag med lokalbefolkningen

Kassavarot smakar som tapetklister – jättegott!

”Fijianerna är väldigt vänskapliga, glada och gillar att umgås. När vi dök norr om Yasawa–i-Rara fanns inga restauranger i den lilla byn. En kvinna erbjöd oss att få äta hos henne för 20 Fijidollar var, typ en hundring. Hon bodde i en hydda med bastväggar, plåttak och jordgolv. Vi satt på marken, där hon serverade landkrabba som lever i gropar i den sandblandade jorden i djungeln. Till krabban, som kokats i örter och salt, hade hon såser och kassavarot. I nya programmen av ”Robinson” kommer man få se roten. Att äta den rå smakar som sött tapetklister. Kokt blir den som en sötare potatis. Jättegott!”

theculturetrip.com

 

Snart läggdags. Fijianerna lever efter ljuset. Foto: Anders Öfvergård

10. Lev som lokalbefolkningen

Ta en tupplur mitt på dagen.

”Fijianerna gillar att sova som bara den. Under en arbetsdag har de tre små sovstunder. Det ger en väldigt avslappnad känsla. 

Om man behöver ladda batterierna är Fiji ett perfekt ställe. Man blir utvilad bara av att vara där. Tar du en liten tupplur, så missar du ingenting. Fijianerna sover också. 

De har inte mycket pengar, inga tv-apparater. De lever med ljuset, lägger sig efter middagen och går upp med solen.

Varenda västerlänning behöver åka dit och inse att vi inte behöver en massa saker. Vi kan bara njuta av det som finns. Fast det är klart att det är enklare i ett land med 20 grader som kallast.” 

bookmeditationretreats.com

paradisecourses.com

 

Sandorm – ett alternativ till kolaremmar. Foto: Daniel Ohlsson/DOFF.SE

11. Prova lokala läckerheter

Fånga strandorm som lördagsgodis.

”Jag och kollegerna gick på stranden på Yasawas sydöstra del. Där träffade vi en mamma och hennes söner, som var ute och plockade lördagsgodis. Stoppa ned en halvmeter lång pinne fem, tio centimeter ned i sanden. Stick ned den här och där och snurra, tills du plötsligt känner hur något fastnar. Det är lördagsgodiset!

Sandormen har en sugproppsmun, den är helt vit och 30 centimeter lång. Dra av ormens huvud, så får du med dig inälvorna. Skölj den i saltvatten. 

Pojkarna rullade ihop ormen och åt den som kolaremmar. Jag provade den aldrig rå, men smakade den friterad. Det var precis som att äta bläckfisk.”

go-fiji.com