Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En ny tunnel har öppnats vid Niagarafallen.
En ny tunnel har öppnats vid Niagarafallen.
En ny tunnel har öppnats vid Niagarafallen.
En ny tunnel har öppnats vid Niagarafallen. Foto: Niagara Falls pressbild

Hundraårig tunnel har öppnat under Niagara

Niagarafallen står på mångas lista över platser man vill besöka åtminstone en gång i livet, och är en av USA:s största turistattraktioner. Men en stor tunnel belägen djupt under vattenmassorna har varit stängd för besökare – fram till i år.

De mäktiga Niagarafallen är världens kanske mest kända vattenfall. De ligger precis på gränsen mellan Kanada och USA och besöks av nästan 30 miljoner turister varje år. Vad många inte vet är att klipporna under de gigantiska fallen är fyllda med håligheter som är uthuggna för att utnyttja naturens dånande krafter ovanför dem.

Redan i juli 2021 öppnade det nedlagda kraftverket Niagara Parks Power Station för besökare med en prisbelönt ljud- och ljusshow och guidade turer i den nyrestaurerade generatorhallen. Kraftverket, som var i drift från 1905 till 2006, ledde bort vattnet från den mäktiga Niagarafloden och drev gigantiska generatorer som elektrifierade den regionala industrin och bidrog till att staden Buffalo blev känd som ”City of Light”.

Och nu har alltså en tunnel på 670 meter som byggdes på den kanadensiska sidan för mer än hundra år sedan för första gången öppnats för allmänheten, vilket avslöjar mer om den fantastiska omfattningen av detta tekniska underverk, skriver CNN.

Tunneln rymde en gång 270 000 liter vatten som flödade med en fart av nio meter per sekund. Foto: Niagara Falls pressbild

Hissfärd 55 meter under jorden

Besökare till tunneln, som är nästan åtta meter hög och sex meter bred, kommer att få åka ner 55 meter under generatorhallen i en inglasad hiss och kunna se stationens många underjordiska våningar på väg ner till den historiska tunneln. I över hundra år flödade kraftverkets förbrukade vatten genom detta tekniska underverk när det tog sig tillbaka till Niagarafloden. Innan de når tunneln får besökarna se en skalenlig modell av de enorma konstruktionsarbeten som omvandlade det dånande vattnet till elektricitet.

Efter en 670 meter lång promenad genom själva tunneln kommer besökarna fram till utgångsportalen där vattnet rann ut i Niagarafloden. Där har en helt ny utsiktsplattform konstruerats som sträcker sig ut i floden för att ge aldrig tidigare skådade panoramavyer över Niagarafallen och nedre Niagararavinen.

Ett besök på kraftverket och tunneln tar runt två timmar, men vill man uppleva något extra rekommenderas att man stannar över natten för att kunna se kvällsshowen. 

Besökare kan gå ut på plattformen och få en helt ny utsikt över Niagarafallen. Foto: Niagara Falls pressbild

LÄS MER: 10 häftiga platser – där naturen är helt galen
LÄS MER:
Frihetsgudinnans krona öppnar igen efter två år
LÄS MER: De mest instagrammade naturupplevelserna