1 av 7: Ta tåget till sockerrören eller njut av vackra stränder
<p>”Guantanamera” som den kända kubanska låten heter handlar om en flicka från Guantanamo, det hörs ju på titeln!</p>
2 av 7: <p>”Guantanamera” som den kända kubanska låten heter handlar om en flicka från Guantanamo, det hörs ju på titeln!</p> Foto: Fotolia
<p>Det sägs att den engelske piraten/hjälten (beroende på vem man frågar) sir Francis Drake skapade Kubas nationaldrink mojito på 1500-talet.</p>
3 av 7: <p>Det sägs att den engelske piraten/hjälten (beroende på vem man frågar) sir Francis Drake skapade Kubas nationaldrink mojito på 1500-talet.</p> Foto: Pablo Blazquez Dominguez
<p>Ett brudpar kan inte låta bli att ta några danssteg.</p>
4 av 7: <p>Ett brudpar kan inte låta bli att ta några danssteg.</p> Foto: Elisabet Axås
<p>Tioåriga Carlos njuter av solnedgången med mamma och lillasyster på Malecon i Havanna.</p>
5 av 7: <p>Tioåriga Carlos njuter av solnedgången med mamma och lillasyster på Malecon i Havanna.</p> Foto: Elisabet Axås
<p>Damer med cigarrer vill gärna bli fotograferade i Havanna – för en dollar.</p>
6 av 7: <p>Damer med cigarrer vill gärna bli fotograferade i Havanna – för en dollar.</p> Foto: Elisabet Axås
7 av 7

Upplev kontrasternas Kuba – medan du kan

Allt fler reser till Kuba.

Inte bara till stränderna, solen och drinkarna.

Utan för att se landet innan det förändras.

Tre meter långa människor i byxor med färgglada volanger dansar förbi på torget som kantas av pastellfärgade byggnader. Är detta verkligen Havanna?

Jadå. Eller nja, för så här ser det verkligen inte ut överallt i Kubas huvudstad. Husen runt Plaza Vieja har fått ny färg och här finns butiker, kaféer och restauranger. Hit tar alla guider turister för att de ska få fina foton med glada färger. Dansörerna på styltor hör till Havannas mest fotograferade.

Bland alla turister på torget går en kvinna i knallgul klänning. Hon har en cigarr i handen. För en konvertibel peso, förkortat CUC (= en dollar), kan du ta en selfie med dig och henne. En bit bort på väg mot Plaza de Armas sitter en annan dam, med cigarr och katt. Vill man ha foto på cigarrökande tanter finns många att välja bland.

Utanför en bar är turistträngseln extra stor. Bodeguita del Medio var en av Ernest Hemingways favoritbarer. Det var här han drack sina mojitos och alla besökare vill göra detsamma. Oavbrutet langas drinkarna fram. Väggarna är fullklottrade med namn och meddelanden från besökare från hela världen.

Toni Stavreva och Nancy Mendonce från Kanada trivs på Playa Rancho Luna. Foto: Elisabet Axås

Che Guevara på väggen

I dessa kvarter i Havanna Vieja är fasaderna putsade och souvenirbutikerna många. Men man behöver bara svänga av ett kvarter för att se ett annat Havanna, med smutsgrå hus och kö till matbutikerna.

Vi vill se mer av stan och tar en runda i en ”gran car”, en rosa Buick -59. När vår chaufför Eddie parkerar på Revolutionstorget lyfter turisterna från bussen framför sina kameror. Liksom cigarrdamerna är gamla amerikanare populära fotoobjekt i Havanna och Eddies rosa cabriolet är något extra. Den var ett vrak för några år sedan, men han har själv renoverat den.

– Alla kubaner är mekaniker. Alla kan laga en bil, säger han.

Eddies V8-motor mullrar fint under huven. Hans Buick har kvar sin originalmotor. Den är inte utbytt mot en rysk som i många andra gran cars i Havanna. Vi som sitter i baksätet har redan blivit vana vid att bli plåtade. Ibland möter vi turister i en annan taxi och fotograferar varandra.

Revolutionstorget är stort och nästan tomt. Che Guevara tittar på oss från en husvägg. Här brukade Fidel Castro tala i timmar när han var yngre. Varken han eller Che hade nog tänkt sig att gamla amerikanska bilar skulle höra till de största sevärdheterna i Kubas huvudstad.

Vi fortsätter förbi USA:s ambassad. Fram till den 20 juli i år var den bara USA:s ”intressekontor”, men då öppnade ambassaden igen efter över 50 år. Framför byggnaden står en tät skog av flaggstänger. De sattes upp av den kubanska regimen 2006 för att hindra utsikten mot fasaden. Där visade USA propaganda och information på en stor ljustavla.

Propagandaskyltar är vanliga. Här tittar Che Guevara ut över Parque José Martí i Cienfuegos. Foto: Elisabet Axås

Kuba satsar på turismen

Kuba och USA har haft en komplicerad relation sedan Kubas revolution 1959. Tre år senare införde USA ett handelsembargo. Det är därför de gamla amerikanska bilarna fortfarande rullar här. När man inte kan köpa nytt får man laga.

Nu har relationen mellan Kuba och USA avfrostats men embargot gäller än. Många här i Kuba hoppas att det snart kommer att försvinna. Och att det ska betyda att det blir lättare att få tag på inte bara bilar och bildelar utan allt, från kyckling till internet.

För att ha råd krävs att man gör som Eddie eller cigarrtanterna och jobbar med turister. Medellönen i Kuba är inte mer än cirka 170 kronor i månaden. Dessutom får alla kubaner en tilldelning av mat och förnödenheter och slipper betala hyra. Men pengarna räcker knappast till något. Den som arbetar i turistnäringen drar snabbt in lika mycket bara i dricks.

Turismen skapar en parallell ekonomi där de som lyckas komma över hårdvalutan CUC kan leva på en helt annan materiell nivå. Än så länge gör embargot att det ändå inte finns så många varor att köpa, men det kan förändras snabbt. Många turister skyndar hit för att få uppleva Kuba som det är nu. Kubanerna jag pratar med hoppas däremot att slippa köa så fort de behöver köpa något. Inrikespolitiskt är det som tidigare; Kuba är en kommunistisk diktatur med bara ett tillåtet parti.

Motorvägen söderut mot Cienfuegos är nästan spöklik. Åtta filer, men knappast några bilar. Däremot enstaka kärror dragna av hästar eller oxar. Landskapet är platt med majs- och risodlingar.

Cienfuegos ser inte alls ut som Havanna. Husen är låga och försedda med arkader. Stilen är fransk nyklassicism och påminner om att Cienfuegos en gång byggdes av fransmän som flydde hit från Haiti efter ett slavuppror 1791. I dag är stadens centrum ett av Unescos världsarv.

På torget Parque José Martí spelar småkillar fotboll medan de lite äldre trängs på Café Teatro Terry där musiken dunkar. På shoppinggatan Avenida 54 kan man köpa en mikrovågsugn för 145 CUC, cirka 1 200 kronor eller drygt sex månadslöner.

Palmer och bastparasoller skuggar Playa Ancon utanför Trinidad på Kubas södra kust. Foto: Elisabet Axås

Stad byggd mot pirater

Playa Rancho Luna inte långt från Cienfuegos kantas av palmer och bastparasoller. Under dem ligger kubaner och turister från Kanada och Italien. Amerikaner får än så länge inte åka hit utan särskilda skäl, men för kanadensare är Kuba ett populärt och billigt turistmål. Det berättar Toni Stavreva och Nancy Mendonce från Toronto. De är i Kuba för fjärde gången.

– Men det är första gången vi åker hit till Cienfuegos, Vi bor på hotellet bakom udden men vattnet är bättre här så vi har promenerat hit. Förut har vi varit i Varadero, men det är billigare här. I Varadero kostar det tio CUC att gå och dansa på en klubb, här bara två!

Trinidad är Kubas tredje äldsta stad, grundad redan 1514. På den tiden drabbades staden ofta av piratangrepp. Därför slingrar sig gatorna som i en svårnavigerad labyrint. De gamla husen har torn där man höll vakt. I dag är Trinidad ett Unescovärldsarv och ett av Kubas populäraste besöksmål. Över 800 casas particulares, privatrum att hyra, gör det lätt att hitta boende nära kubanerna själva.

– Turismen är bra för vissa, men inte för alla. De som har ett casa particular kan betala mer för maten, så priserna går upp, säger vår guide Mimi.

Vid en kö till en butik nära Parque Cespedes träffar jag Deisy som glatt visar upp fem tvålar hon kommit över i dag. Hon hyr ut ett rum i sin lägenhet för drygt 200 kronor natten. Bra pengar, men hon har svårt att hitta det hon behöver. Turisterna kräver tvålar på rummet.

– Det mesta är svårt att få tag på, men man måste hyra ut för att det ska gå ihop, konstaterar hon.

Alla hennes besökare lär förr eller senare hamna på Plaza Mayor, Trinidads luftiga lätt sluttande torg vid katedralen. Husfasaderna är välunderhållna, en man i kostym och hatt vill bli fotograferad med sin cigarr, en annan med sin åsna. På krogen La Canchanchara spelar ett band ”Guantanamera” medan japanska turister plåtar. Det är lite som i Havannas turistkvarter men ännu tätare mellan souvenir- och cigarrbutikerna.

Farbröderna i bandet Sorpresa Trinitaria sitter under ett träd och jammar. Ett par i bröllopskläder tar en svängom. Lite senare ser jag dem bli plåtade vid en ”gran car” parkerad vid Trinidads Bodeguita del Medio. Den ser ut som i Havanna, blå fasad och en gul skylt.

De gamla amerikanska 50-talsbilarna rullar än, ofta med ryska motorer. Foto: Shutterstock

Kuba – ett land två valutor

Francesca Castagneto och Jacopo Possi från Genua i Italien hyrde cyklar i Trinidad och har cyklat till Playa Ancon en mil söderut. Det var platt men blåsigt.

– Cyklarna kostade fyra CUC precis som turistbussen så jag vet inte om det var en så bra deal. Motvind var det också, skrattar Jacopo.

Nu ligger de i alla fall under en palm och summerar sin resa. De har rest runt med buss i Kuba i två veckor. Det var oväntat enkelt säger de. Men lite dyrt. Som turist betalar man med konvertibla pesos och prisnivån är en annan än för lokalbefolkningen.

– Alla resenärer verkar åka samma rutt. Vi har träffat samma personer gång på gång längs vägen, berättar han också.

De skippade Varadero, men det är där de flesta turister hamnar. Den två mil långa halvön öster om Havanna är en enda lång strand. Här ligger stora all inclusive-hotell och fler byggs. Det är många som hoppas på ett uppsving för turismen om USA tillåter sina medborgare att åka hit på semester.

Här är turisterna betydligt fler än lokalborna. Många stannar på sina hotell men på gatorna i själva staden Varadero finns ändå en del butiker, marknader och krogar.

Och en Bodeguita del Medio. Hemingways favorithak verkar ha filialer varhelst det finns turister.

 

LÄS OCKSÅ:

Åk till Kuba nu – innan turisterna kommer hit

Tropiskt franskt i karibiska paradiset Guadeloupe

Karibiska kontraster på paradisön Barbados

Njut av karibiska lugnet på stolta Grenada

Guide: Kuba

Se & göra


1. ”Raggarrunda” i Havanna

När man åker runt Havanna i en nedcabbad amerikanare från 50-talet ser man inte bara stadens sevärdheter. Man blir en själv också. Boka på hotellet eller hitta en bil vid Parque Central i Havana Vieja. En tur kostar cirka 300 kronor per bil och timme.

2. Njut på stranden

Kuba är inte bara sightseeing. Bada och sola på Varaderos två mil av i princip oavbruten strand.

Äta & dricka

3. Terrass med utsikt

Paladares kallas Kubas privata krogar som från början låg i ägarnas hem. Numera är de ofta riktiga restauranger. La Moneda Cubana är en av de populäraste i centrala Havanna. Fin takterrass. Huvudrätter 50–130 kronor.

Empedrado 152/Mercaderes och San Ignacio, Havanna

www.lamonedacubana.com

4. Hemingways hak

Ernest Hemingway drack sina daiquiris på El Floridita och mojitos på Bodeguita del Medio. I dag lever båda högt på hans namn. El Floridita är den trevligaste av de två.

El Floridita: Monserrate/Obispo, Havanna

Bodeguita del Medio: Empedrado/ San Ignacio y Cuba, Havanna

5. USA i Varadero

Allt för många bor med all inclusive i Varadero. Då missar man paladaren Varadero 60 med sin nostalgiska inredning från amerikansk 50- och 60-tal.

Calle 60, Varadero

Shopping & nöjen

6. Drinkar på teaterkaféet

Baren på vackra Teatro Tomás Terry är ett populärt tillhåll på eftermiddagarna när det är ”hora feliz” – happy hour. I Parque José Martí utanför spelar småkillarna fotboll.

Avenida 56/Parque José Martí, Cienfuegos

7. Spontandans

Liten turistfällevarning men ändå trevligt när det blir spontandans på La Canchanchara där den kubanska drinken med samma namn serveras ackompanjerad av kubanska schlagers som ”Guantanamera”.

90, Calle Real del Jigue, Trinidad

8. Rumba på eftermiddagen

Graffiti pryder den färgsprakande gränden Callejon de Hamel där man tar en drink i en enkel bar eller dansar rumba med folk från grannskapet på söndagar klockan 12.

Callejon de Hamel, Havanna

Bo bra

9. Castros högkvarter

Före detta Havana Hilton blev Habana Libre efter revolutionen när Castro och hans män inredde sitt högkvarter på 23:e våningen. I dag ett av Havannas klassiska hotell med en av stans bästa utsikter.

Calle L/Avenida 23 och 25, Havanna

www.meliacuba.com/cuba-hotels/hotel-tryp-habanalibre

10. Hyr ett privatrum

Att bo på ett casa particular betyder att man får chansen att komma lite närmare kubanerna. Ett dubbelrum brukar kosta från cirka 175 kronor.

www.casaparticularcuba.org

Resfakta

Resa hit: Apollo, Solresor och Ving har både sol- och badresor och rundresor. Albatros, Jambo Tours och Äventyrsresor är exempel på fler arrangörer med rundresor.

Bästa tiden: Torrt och soligt november–april men kvällarna kan vara kyliga i januari, mycket varmt under sommarmånaderna och orkanrisk augusti–november.

Restid: Cirka elva timmar med nonstopflyg.

Tidsskillnad: Sex timmar efter Sverige.

Språk: Spanska, en del talar engelska på turistorterna.

Valuta: En nationell och en konvertibel valuta. Som turist använder man pesos convertibles (CUC). En CUC = 1 dollar, men det blir lite dyrare med växlingsavgift. Ta med euro och växla på plats. Kreditkort används knappast alls och bankomaterna är få.

Prisnivå: Lite billigare än i Sverige på turistanpassade butiker och krogar. Mycket billigare på lokala inrättningar.

Ta dig runt: Bussbolaget Viazul kör mellan de flesta orter turister brukar besöka i Kuba. www.viazul.com

Bra att veta: Visum krävs. Ordnas av charterbolaget eller på Kubas ambassad. Vid hemresan behöver man ha 25 CUC i kontanter till exitvisa.

Läs mer: ”Kuba” av Thomas Gustafsson (Carlssons) ger en bra introduktion till landet. Samma författare har också en Kubaguide på www.tg-media.se/guide_kuba.php.

Aktuellt just nu