1 av 6: Fenomenet kallas eldregnbåge
2 av 6 Foto: YF/Todd Klassy
Vilda grizzlybjörna i Yellowstone.
3 av 6: Vilda grizzlybjörna i Yellowstone. Foto: YF/Jim Futterer
Yellowstone är känt bland annat för sina heta källor.
4 av 6: Yellowstone är känt bland annat för sina heta källor. Foto: SHUTTERSTOCK
Glad sommar hälsar Yellowstone!
5 av 6: Glad sommar hälsar Yellowstone! Foto: instagram.com/yellowstonenps
6 av 6 Foto: instagram.com/yellowstonenps

Två decimeter nysnö i populära nationalparken

Extremväder är inget ovanligt för Yellowstone nationalpark. Men att det kommer så mycket som drygt två decimeter tung blötsnö i juni hör till ovanligheterna. 

– Det här kommer att orsaka kaos för många turister just nu, säger David Alder, guide i nationalparken till National Geographic.

Fredagen den 21 juni var den fösta officiella sommardagen i Yellowstone, nationalparken belägen i delstaterna Idaho, Montana och Wyoming i nordvästra USA. Vår har det redan varit ett tag, blommorna blommar, fåglarna kvittrar, djuren betar av det gröna gräset och sommarens turister har börjat strömma till.

Men väderprognosen pekade på minusgrader, och under fredagen föll två decimeter nysnö över nationalparken vilket förvånade många besökare.

https://www.instagram.com/p/By_oWEygXYB/?utm_source=ig_web_copy_link

Att det snöar i juni i Yellowstone är inte helt ovanligt. Extremväder är en del av klimatet i nationalparken. Men att det kommer så mycket som drygt två decimeter tung snö i juni tillhör ovanligheterna, säger David Alder, guide i nationalparken med 13 års erfarenhet till National Geographic.

Runt 800 000 turister beräknas besöka Yellowstone i juni, och oavsett snöfall bör man vara medveten om att området är obebodd och karg vildmark med både björnar, bisonoxar och en mängd andra vilda djur. Planerar man att vandra i Yellowstone bör man vara väl förberedd på vad som än kan hända.

https://www.instagram.com/p/BzEV73GAnZ0/?utm_source=ig_web_copy_link

Det kraftiga snöfallet som har skapat oreda bland besökarna påverkar även djurlivet i parken. Sämre tillgång till föda under det tjocka snötäcket och allmän stress för de nyfödda små liven av olika arter.

Extrema väderomslag vanligt i Yellowstone

Den 25 augusti varje år kan man fira julafton på Old Faithful Inn som ligger nära den ikoniska gejsern med samma namn. Traditionen sträcker sig tillbaka till tidigt 1900-tal då gästerna var strandsatta i stugan på grund av en våldsam storm. 

LÄS MER: Njut av vacker natur och äventyr – vid Lake Tahoe