Bukten vid Terre-de-Haut, på Les Saintes islands, i Guadeloupes skärgård.
1 av 8: Bukten vid Terre-de-Haut, på Les Saintes islands, i Guadeloupes skärgård. Foto: Shutterstock
Plague de la Perle nära Deshaies – en av Guadeloupes fantastiska stränder.
2 av 8: Plague de la Perle nära Deshaies – en av Guadeloupes fantastiska stränder. Foto: Elisabet Axås
En iskall planteur på La Desirade vid Plage de Cluny.
3 av 8: En iskall planteur på La Desirade vid Plage de Cluny. Foto: Elisabet Axås
Grande Anse, hit beger vi oss för en härlig lunch på en av de små restaurangerna.
4 av 8: Grande Anse, hit beger vi oss för en härlig lunch på en av de små restaurangerna. Foto: Elisabet Axås
I mysdeckaren ”Mord i paradiset” får Deshaies vara huvudstaden Honoré på den fiktiva ön Saint-Marie.
5 av 8: I mysdeckaren ”Mord i paradiset” får Deshaies vara huvudstaden Honoré på den fiktiva ön Saint-Marie. Foto: Elisabet Axås
Den vackra stranden Plague du Méridien i Saint-François.
6 av 8: Den vackra stranden Plague du Méridien i Saint-François. Foto: Elisabet Axås
Hummer serverad på restaurang Les Pieds dans I'Eau i Saint-François.
7 av 8: Hummer serverad på restaurang Les Pieds dans I'Eau i Saint-François. Foto: Elisabet Axås
Här spelas det boule vid stranden i Saint-François.
8 av 8: Här spelas det boule vid stranden i Saint-François. Foto: Elisabet Axås

Tropiskt franskt i karibiska paradiset Guadeloupe

GUADELOUPE. Välkommen till Frankrike – i en tropisk och karibiskt pastellfärgad version.

Guadeloupe är verkligen franskt. Till den grad att man dagligen ser män i basker spela boule och gå från bageriet med en baguette under armen.

Elisabet Axås

Vi letar efter jultomten när vi landat på Pointe-a-Pitres flygplats. Vår Airbnb-värdinna Nicole har beskrivit sin man Bernard som en man med ett ”longue barbe blanche”, ett långt vitt skägg. Vi hittar honom lätt och får skjuts till deras hus nära Petit Bourg på Basse-Terre, den bergiga vingen på den fjärilsformade ön Guadeloupe i Västindien.

Där väntar Nicoles middag med grillad fisk och banangratäng. Till den får vi goda råd om vad vi kan se och göra på ön. Nästa dag äter vi frukost på vår egen lilla terrass på baksidan av huset och bekantar oss med familjens hundar Chanel och Jota samt några blåtofsade kolibrier som hovrar bland blommorna.

 

Bästa stränderna på Guadeloupe

Sedan kör vi norrut till några av Guadeloupes bästa stränder. Redan den första blir vår favorit. Plage Cluny är lång men känns ändå ombonad med sina små vikar och bukter som gör att man lätt hittar sin egen plats under palmerna. Stranden är nästan helt orörd, inga solstolar och bara en servering i ena änden.

I en av vikarna hittar vi franska Nadine som är här med sin familj. Hon bor några kilometer härifrån i Sainte-Rose varje vinter.

– Vi är här tre fyra månader varje år. Det är skönt att slippa vinterkylan i Frankrike. Men ändå är det som hemma. Samma språk, samma pengar.

Guadeloupe är ett franskt territorium på andra sidan Atlanten. Vi befinner oss inom EU, betalar med euro, ser fransk tv och köper croissanter på bageriet. Invånarna röstar i franska val och reser inte sällan till ”metropolen”, som Frankrike kallas här, för att arbeta eller studera.

Nadine tipsar om att fortsätta till stranden Grand Anse för att äta lunch. Kote Lagon och Chez Liline är bäst menar hon. Vi väljer den första och lär oss att det här som i metropolen serveras vällagad mat även på minsta sylta. Fisken smakar oklanderligt. Vi tar det försiktigt med det lilla glaset planteur som ingår. Rom smaksatt med exotiska frukter smakar förrädiskt gott men går inte ihop med bilkörningen.

 

Deshaies – huvudstad i "Mord i paradiset"

Efter vila i sanden då vi ser kajaker komma ut från mangroven bakom stranden fortsätter vi till Deshaies. En by vars toppiga kyrktorn med rött tak ser bekant ut. Javisst, det syns i vinjetten till den engelsk-franska mysdeckaren ”Mord i paradiset” där Deshaies får vara huvudstaden Honoré på den fiktiva ön Saint-Marie.

Verklighetens Deshaies är en lugn by där risken för mord verkar vara lika liten som att tropikvärmen skulle bytas ut mot snöstorm. Längs kajen ligger några restauranger, i viken utanför har segelbåtar ankrat. En har svensk flagg men vi hör ingen svenska talas. Ett fåtal souvenirbutiker på den lilla huvudgatan väntar på kunder och en man går från bageriet med en baguette i handen.

 

Vandringsled till vulkanen Soufriere

Basse-Terre betyder lågland, men det är denna del av Guadeloupe som är bergig. Nere på södra sidan ligger den 1 467 meter höga vulkanen Soufriere. Det finns en vandringsled upp och utsikten ska vara betagande – men det är sällan den syns. Molnen fastnar runt berget och guideböcker varnar för att gå upp när det är risk för regn och blöta. Klimatet är fuktigare här på berg och i skog än på platta Grand-Terre.

Vi avstår vulkanen och stannar i stället vid Maison de la Forêt, startpunkt för flera leder genom djungeln mitt på Basse-Terre. Vi väljer den blott tre kilometer långa Trace des Ruisseaux som börjar vid picknickplatsen vid floden. Taken över borden kommer väl till pass när det börjar ösregna. Tio minuter senare skiner solen igen. Tropiskt väder är ombytligt, men aldrig kallt så vi torkar snabbt. Ingen skada skedd, men stigen är lerig.

Vi klafsar fram mellan höga regnskogsträd med stora monsteraliknande växter klängande på trädstammarna. Vi ser blågröna kolibrier vid floden och avslutar turen med en endemisk guadeloupespett i ett träd. Vi är nog aldrig mer än 500 meter från vägen på denna korta tur, men det är ändå en äkta djungelupplevelse i en orörd nationalpark.

 

Eleganta Saint-François

Efter några dagar på Basse-Terre lämnar vi Nicole och Bernard och flyttar till mer turistexploaterade Grand-Terre. Skillnaden är tydlig när vi åker längs sydkusten förbi den största turistorten Le Gosier och den mindre Sainte-Anne. Här är hotellen mångdubbelt fler än på Basse-Terre. Vårt mål är Saint-François som i guideböcker brukar beskrivas som lite elegantare med marina och golfbana.

Vi är rädda att det ska var snobbigt, men det är det inte alls. Byn har en äkta kärna med lokala krogar och butiker. På stranden närmast marinan samlas männen på eftermiddagarna när solen inte är så obeveklig för att spela boule. Sakkunskapen är stor under palmerna. Det pekas och diskuteras innan varje klot kastas. Visst märks det att vi är i Frankrike!

På Saint-François största strand Plage des Raisins Clairs är det trångt på söndagseftermiddagen då lediga lokalbor gör sällskap med turisterna. Havet är lugnare här på södra sidan och barn leker i vattnet. På en liten strandservering serveras planteur som inte är att leka med. Ett litet glas av romdrinken serverad i en kokosnöt gör oss på sällsynt gott humör och vi promenerar glatt fnittrande hem till hotellet.

 

Plage du Méridien – favoritstranden

Men vår favoritstrand i Saint-François blir ändå Plage du Méridien, gömd bakom ett rostigt stängsel. Som namnet antyder har stranden hört till hotellet Méridien, men sedan det revs 2013 är det en allmän strand. Hit kommer man med egen picknick och solstol eller badlakan. Det finns ingen service, inte ens en liten kiosk.

Stranden är inte lätt att hitta om man inte känner till den, men gå bara förbi marinan, golfklubbens entré och ett par hotell. Gå till höger på en grusväg, förbi hotellets gamla parkering, genom en grind i stängslet och voila! Där är stranden. Bara några gamla husgrunder mer eller mindre begravda i sand påminner om det forna lyxhotellet.

Nere vid vattnet är sanden fin och palmbeskuggad. Havet är lugnt i viken med segelbåtar ankrade utanför.

 

Fiskrestaurangen Les Pieds dans L'Eau populär

Här tillbringar vi en lat förmiddag. När solen står som högst promenerar vi tillbaka, förbi marinan, till fyndet vi gjorde i går. Då var det fullt till sista plaststolen på fiskrestaurangen Les Pieds dans L’Eau. Trängseln gjorde oss nyfikna så vi bokade ett bord till i dag. Det är lika fullt, men vi får ett bord med blommig vaxduk vid ett fönster mot havet. Vi beställde languster redan när vi bokade och nu väntar resans bästa måltid. Väntar är ordet, för här krävs tålamod. Som överallt på Guadeloupe serveras accra och sallad som förrätt, men det är uppätet sedan länge när de stora skaldjuren äntligen dukas upp. När vi smakar är allt förlåtet. Langustrarna är spänstiga och välkryddade och ackompanjerade med ris och bönor. Det enkla är som så ofta det godaste.

När vi så småningom är mätta och vill betala hänvisas vi till bardisken. Där står flaskor med rompunch smaksatt med kokos, kaffe och mycket annat. Det är bara att ta för sig och en gemytlig stämning sprids bland alla mätta matgäster. Vi pratar med ett franskt par som ska ta charterplanet hem till Bretagne i kväll. De längtar inte till regn och vinterrusk. Bättre att stanna här i Frankrikes tropiska sydvästliga utpost.

 

LÄS MER: 

Guide till 13 paradisöar i Karibien

Karibiska kontraster på paradisön Barbados

 

GUIDE GUADELOUPE

SE & GÖRA

1. LA DESIRADE

Populär ö för en dagsutflykt från Saint-François. Liten by med stränder på båda sidor. En guidad tur fram och tillbaka på öns enda väg och lunch ingår i utflyktspaketet för cirka 600 kronor.

 

2. MAISON DE LA FÔRET

Ett enkelt sätt att komma ut i djungeln. Starta vid ett informationscenter, fika eller grilla vid picknickplatsen eller gå en tur på någon av de väl utmärkta stigarna.

www.guadeloupe-parcnational.fr/?Maison-de-la-foret

 

3. PLAGE DE MALENDURE

Bästa snorkling och dykning är vid Îlets Pigeon strax utanför Plage Malendure. Jacques Costeau (som står staty under vattnet) har utnämnt området till en av världens fem bästa dykplatser. Dyk- och snorklingsbåtar utgår från strandens pir.

 

ÄTA & DRICKA

4. LES PIEDS DANS L’EAU, SAINT-FRANÇOIS

Pinfärsk hummer och fisk så nära vattnet man kan komma. Enkel krog med plaststolar och vaxdukar. Boka bord! En halv languster med tillbehör kostar cirka 225 kronor.

Rue de la republique, St-Francois

 

5. KOTÉ LAGON, GRAND ANSE

Strandkrog och bar med enkla trämöbler i glada färger. Huvudrätter runt 200 kronor. Uthyrning av kajaker och trampbåtar strax intill.

SHOPPING & NÖJEN

6. MARCHÉ CENTRAL, POINTE-À-PITRE

Enda skälet att besöka Guadeloupes huvudstad Pointe-à-Pitre är marknaden under ett tak som bärs upp av vackra gjutjärnspelare. Kryddor, frukt och hemblandad rompunch i handmålade flaskor.

 

7. MUSÉE DE RHUM, SAINTE-ROSE

På Reimonenqs romdestilleri visas hur munkar förbättrade tillverkningen från ”odrickbar” ”grappe” till dagens rom. Provsmakning och försäljning.

www.musee-du-rhum.fr

 

BO BRA

8. TAINOS COTTAGES, GRAND ANSE

Det enda hotellet vid stranden Grand Anse erbjuder äkta barfotalyx i vackra indonesiska bungalower. Endast sju rum i sex bungalower, den största med egen utomhusjacuzzi. De billigaste kostar cirka 2 000 kronor natten för två personer.

www.tainos-cottages.com

 

9. BWA CHIK HOTEL, SAINT-FRANÇOIS

Etnochikt hotell i centralt läge bredvid golfbanan och 500 meter från närmaste strand. 33 moderna rum och elva lägenheter. Dubbelrum från 1 500 kronor under vintersäsongen, familjelägenhet för fyra 1 800 kronor.

www.bwachik.com

 

10. PRIVATA RUM OCH LÄGENHETER

Guadeloupe är ganska dyrt, men det går att bo billigt om man hyr privatrum genom exempelvis Airbnb.com eller franska Chambresdhotes.org. Räkna med 500 kronor och uppåt per natt beroende på standard och närhet till havet.

 

LÄS MER

Okända paradisöar att upptäcka i Thailand

Kanarieöarnas 12 vackraste platser

Resfakta Guadeloupe

Resa hit: 
Reguljärflyg ofta med Air France via Paris, tur och retur från cirka 6 000 kronor. Flyget går från Paris inrikesflygplats Orly. Langley Travel har charterresor till det egna hotellet Fort Royal på Basse-Terre. Afro-Caribbean, Hummingbird Travel, Lime Travel och Västindienspecialisten är några andra med resor hit. Prisexempel två veckor med flyg, boende med halvpension 16 300 kronor (Langley).

Bästa tiden:
 Året om utom orkansäsongen augusti till oktober.

Restid: Cirka 17 timmar via Paris.

Tidsskillnad: Fem timmar efter svensk vintertid.

Språk: Franska. Engelska talas ibland. Menyer och information av olika slag finns ofta bara på franska.

Valuta: Euro.

Prisnivå: 
Ungefär som i Sverige.

Ta dig runt: Hyrbil kostar från cirka 300 kronor/dygn. Taxi Saint-François–Pointe-á-Pitre cirka 600 kronor. Bussar mellan städerna är billiga men går inte så ofta.

Bra att veta: Guadeloupe är ett franskt departement, vilket bland annat innebär att alla förmåner och rättigheter man har inom EU gäller. Kranvattnet går att dricka.

Läs mer: www.guadeloupe-islands.com

Bonusfakta: Under 15 månader 1813–1814 tillhörde Guadeloupe Sverige. Frankrike skänkte ön till Sverige som kompensation för de landområden franske Karl XIV Johan förlorade då han blev svensk kronprins.