Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Key West, en av städerna på listan.
Key West, en av städerna på listan.
Key West, en av städerna på listan.
1 AV 2
2 AV 2
Key West, en av städerna på listan.
Foto: SHUTTERSTOCK

Tips för din roadtrip: 5 coolaste städerna i USA

Mångas svenskar älskar att resa till USA. Men vart ska man åka om man redan upplevt New York, Los Angeles, Miami, Las Vegas och San Francisco? Här är listan på de 5 hetaste amerikanska städerna att besöka just nu.

Det är det tunga amerikanska resemagasinet Conde Nast Traveler som låtit sina läsare rösta fram sina favoriter bland alla USA:s städer. 

 Här är resultatet: 

1. Charleston, South Carolina

Ingen större överraskning – faktum är att den här sydstatspärlan vunnit omröstningen om USA:s bästa småstad nio år i rad. USA är en relativt ung nation och därför är det inte överraskande att en stad med så många välbevarande historiska byggnader och hus trollbinder. Dessutom är Charleston sagolikt vacker med sina kullerstensgator, alla blommande balkonglådor, ståtliga gamla villor och vackra vyer över Atlanten. Ett extra dragplåster är den strida ström av mat- och kulturfestivaler som hålls i staden året runt. 

Staden har drygt 100 000 invånare och ligger på södra delen av USA:s östkust, strax norr om Florida. Staden grundades 1670 som Charles Town, efter Karl II av England.

Charleston, South Carolina. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Packtips: 11 saker du inte vill vara utan på semestern 

2. Santa Fe, New Mexico

Den här ökenstaden präglas av sina många innevånare av spansk härstamning och är särartad på många sätt. Till exempel har den genom åren behållit sitt speciella utseende genom en lag om att alla nybyggnader måste ske i den åldriga stilen Adobe, vilken i huvudsak innebär att de måste konstrueras av ett visst byggmaterial, nämligen en mursten (tegel för murning) gjord av obränd (sandig) lera och i vissa fall stråmaterial eller annat organiskt material.

Vidare har staden gjort sig berömd som konst och kulturstad genom över 250 konstgallerier och sin omtalade opera. Här finns också ett otal gamla spanska kyrkor och andra historiska sevärdheter. Årligen firas en stor fiesta i staden, ledd av dess spanskättlingar. 

Staden har cirka 80 000 invånare och grundades redan 1607. Den är belägen nära Klippiga bergen, 2 132 meter över havet vid floden Santa Fe, som är en biflod till Rio Grande.

Klassisk Adobe-arkitektur i Santa Fe. Foto: SHUTTERSTOCK

Läs mer: New Orleans – en stillsam fest i jazzens födelsestad 

3. Alexandria, Virginia

Den här för oss i Europa tämligen okända staden ligger bara en mil söder om USA:s huvudstad Washington D C, tvärs över floden Potomac.

Det är en mycket charmiga stad späckad med historia: Främsta turistmagneten är pittoreska gamla stan (Old Town) med trottoarer i rött tegel och rader av välbevarande gamla radhus från 17- och 1800-talen. Här finns förstås även massor av spännande småbutiker och restauranger.  I hamnkvarteren lockar, förutom charmiga vyer över båttrafiken på floden ett flertal konstgallerier och trevliga barer.

Staden grundades 1749 och har cirka 160 000 invånare. De första dödsoffren i Amerikanska inbördeskriget föll här.

Främsta turistmagneten i Alexandria, gamla stan. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Savannah, Georgia

Ännu en riktigt gammaldags amerikansk sydstatsklassiker, grundad 1733. Den historiska innerstaden ståtar med kullerstensgator, vackert ornamenterade gamla byggnader, gamla ekar överlastade med spansk mossa och inte mindre än 22 parker. Hamnstaden var av högt strategiskt värde såväl under frihetskriget som amerikanska inbördeskriget.  Precis som nämnda Charleston ingår staden ofta i specialresor i spåren efter ”Borta med vinden”.

Här finns gott om bra barer och restauranger (kända för sitt utsökta sydstatskök). Staden har cirka 160 000 invånare.

Downtown Savannah. Foto: Shutterstock

5. Key West, Florida 

Den för svenskar säkert mest kända av de fem städerna i topp på listan. Den exotiska lilla fiskestaden längst ned på tippen av Florida är vida känd genom den berömde författaren, äventyraren och Nobelpristagaren Ernst Hemingway vars hus finns att besöka här. 

Staden är också känd som ett riktigt hålligång-ställe med mängder av helvilda barer varav den mest kända är Sloppy Joes. Sol, bad och fiske är några av favoritsysselsättningarna här liksom att bara sitta ned och njuta av de magiska solnedgångarna. 

Key West är en populär turistort även bland amerikaner (inte minst de yngre) och prisnivån är därefter.

Key West, den exotiska lilla fiskestaden längst ned på tippen av Florida. Foto: SHUTTERSTOCK

Läs mer: 14 oupptäckta pärlor i Florida