Blomsterkransar, hula-hula och härlig värme. Det är mycket som frestar på Hawaii.
1 av 4: Blomsterkransar, hula-hula och härlig värme. Det är mycket som frestar på Hawaii. Foto: CHIEN-MIN CHUNG / AP
Waikiki Beach, en av de mest kända stränderna på Hawaii.
2 av 4: Waikiki Beach, en av de mest kända stränderna på Hawaii. Foto: SHUTTERSTOCK
3 av 4 Foto: Robert Börjesson
Hawaii är ett surfparadis.
4 av 4: Hawaii är ett surfparadis. Foto: EUGENE TANNER / AP

Stor guide: 18 tips till surf- och naturparadiset Hawaii

HAWAII, USA. Drömstränder. 20 meter höga vågor. Och oförglömliga naturupplevelser som bad med delfiner, sälar och havsköldpaddor. Det är svårt att inte älska Barack Obamas favoritresmål, Hawaiis populäraste ö Oahu. 

Ross Clark-Jones, 53, är en av de så kallade ”stormsurfarna”. 

I tv-programmet med samma namn jagar den dödsföraktande australiensaren världens största vågor med hjälp av väderexperter. 

Där vågorna är som högst, dit reser Ross med sin surfbräda. 53-åringen har till och med surfat i tyfoner i Japan. Men precis som surfingens största stjärnor finns det en plats som han alltid återvänder till, en kuststräcka där han inte behöver experter för att förutspå att han kommer få rida några av världens högsta vågor.
– Alla professionella surfare har en standardrutt som vi reser, jorden runt, efter de bästa vågorna och på vintern är vi alltid i North Shore. Men man åker ju inte bara för vågorna utan det är den speciella varma och vänliga atmosfären också. Det är så avslappnat. Människorna är fantastiska. Och nu behöver jag inte bevisa för de lokala surfarna att jag vet vad jag gör på min bräda”, säger han och skrattar. 

Vågorna lockar surfarna till Hawaii. Foto: EUGENE TANNER / AP

Åtta huvudöar

Jones pratar om Hawaii och framför allt den natursköna norra delen av ön Oahu som kallas North Shore. Här finns ”Pipeline” världens mest kända vik för surfare. Redan på 90-talet var Ross känd för att han surfade över 20 meter höga vågor här. 

– Det är himmelriket, säger han. 

Hawaii består av åtta huvudöar, Niihau, Kauai, Oahu, Molokai, Lanai, Kahoolawe, Maui och Hawaii, även kallad The Big island, som är störst och där vulkanen Kilauea hade av ett utbrott så sent som förra året. 

Surfing är nationalsport på Hawaii. Många surfskolor ligger vid Waikiki beach. Foto: Robert Börjesson

Fantastiska naturupplevelser

Just North Shore ligger bara 45 minuters bilresa från storstaden Honolulu och turistområdet Waikiki beach på den södra sidan av ön, men det är som att komma till en helt annan värld.

På Waikiki beach möter du tiki-barer med svalkande Mai tais som serverats på ön sedan 1953, shopping och surfskolor för de många amerikanska och japanska turisterna, men North Shore är landsbygd. 

Och på vägen dit kommer du inte bara att köra genom kaffeodlingar och fält med ananasplantor, du kommer också möta bildekalen ”Keep the country country” (låt landsbygden förbli landsbygd), en slogan för den kampanj som hjälpt till att stoppa North Shores makalöst vackra stränder och färgstarka natur från att bebyggas med charterhotell och dra till sig massturism. 

Byn Haleiwas alla ”foodtrucks” besöks visserligen numera av turistbussar vid lunchtid, här finns allt från grillade räkor dränkta i vitlök till fisktacos med nyfångad guldmakrill, men det är också ett samhälle som fortfarande är präglat av alla surfare som bor här. I den lokala matbutiken hittar du till exempel inte bara tuggummi och tobak vid kassan utan också surfvax.

Det är nästan alltid långa köer till Giovanni’s shrimp truck i North Shore. Foto: Robert Börjesson

Men man måste inte vara våghalsig surfstjärna för att älska North Shore.

Här finns också ett rikt djurliv, tropisk regnskog och oförglömliga naturupplevelser. 

Vik efter vik erbjuder något nytt. 

På Three tables beach, med sina snorklingsvänliga korallrev, kommer plötsligt en hawaiiansk munksäl upp ur vattnet, och lägger sig på stranden. Sälarten är utrotningshotad så en badvakt ser snabbt till att alla på stranden ger sälen extra utrymme för att den inte ska känna sig stressad. 

Några minuter därifrån, i Waimea Bay, som många besöker för att hoppa från klippan som går ut från sandstranden eller för att vandra till Waimea valleys vattenfall, får vi sällskap av lekande delfiner. 

Och i Waialua Bay, populärt mål för alla som älskar SUP, stand up paddleboard, simmar havsköldpaddor så nära i den barnvänliga badviken att en pappa måste tillrättavisa sin son som gör det förbjudna, klappar på skalet. 

LÄS MER: Hawaii topp tre - bästa tipsen för drömresan 

Världens vackraste bilväg

Precis som New York lever upp till nybörjarens drömbild av staden, med tutande gula taxibilar och skyskrapor, så lever Hawaii upp till filmbilden av ett semesterparadis och smekmånadsmål. 

Till exempel Oahus östkust som levererar mil efter mil av dramatiska klippor, vattenfyllda vulkankratrar och nästan öde paradisstränder. Och när du tror att du bockat av alla rutor för vad du förväntar dig av Hawaii kommer du att upptäcka någon som sitter vid stranden och spelar ukulele för sina barn, eller hur statyerna på Hawaiis tidigare kungar och drottningar vid Waikiki beach alltid är prydda med nya blomsterkransar. 

Oahus sydöstra kust. Foto: Robert Börjesson

Hawaii kallas ofta för surfingens födelseort.

Men det är också ”The rainbow state”. 

Och om du är garanterad stora vågor under vintermånaderna kan du räkna med att se dubbelregnbågar när du besöker ön på sommaren. Det kommer ofta korta svalkande regnskurar i solskenet som ger färgstarka regnbågar. 

Men Oahu handlar inte bara om sol och strand. 

För den som är intresserad av historia finns Pearl Harbor-museet där man får en gripande och fullmatad inblick i Japans överraskningsanfall mot marinbasen under andra världskriget.
Och det är lätt att missa att Honolulu är en storstad med både Pradabutiker, hipsterkvarter som Kaka’ako och ett eget Chinatown. 

Barack Obamas favorit

Kroglivet är präglat av läget mellan Japan och USA med lika fantastiska hamburgare och bbq-rätter som sashimi. 

Den vanligaste matdebatten? Vem som har ö-gruppens godast poké, Hawaiis paradrätt som snabbt spridit sig över hela världen.  

Alla har ett eget favoritställe med den perfekta marinaden till den råa fisken. 

Och ofta är den prisvärda maten på enkla familjedrivna lunchkrogar som Ono Seafood eller utomhusgrillen The Pig & the Lady lika bra som den du hittar på lyxigare restauranger som Alan Wong's och Nobu. 

Om du är nyfiken på var USA:s expresident Barack Obama åker när han reser hem till uppväxtens Oahu ska du ta dig till Island Snow vid Kailua Beach där han äter ”shaved ice” för att svalka sig i hettan. Den lokala efterrätten är gjord på hyvlad is smaksatt med olika supersöta frukt- och bärsafter. Ovanpå läggs glass och ett lock gjort av kondenserad mjölk. Hur det smakar? Som ett himmelrike som inte är lika farligt som 20 meter höga vågor. 

RESFAKTA: HAWAII

Resa hit: Inga direktflyg från Sverige, men många amerikanska storstäder har flyg till Honolulu. De billigaste resorna hittar du från Los Angeles och San Francisco.

Bästa tiden: Hawaii har bra väder året om, men vill du surfa i stora vågor ska du åka under vintern. På sommaren är havet lugnare, men du måste räkna med att solskenet någon gång under semestern bryts av med en kort regnskur.

Restid: Närmare sex timmar från Los Angeles eller San Francisco.

Visum: Obligatoriskt. Ansök om turistvisum (ESTA) i god tid före resan (www.esta.us/svenska.html).

Tidsskillnad: Tolv timmar efter Sverige.

Språk: Engelska.

Valuta: Dollar.

Prisnivå: Varierar väldigt med dollarkursen, men här finns allt från extrem lyx till enklare lunchfik. Det är lätt att hitta billig och bra mat, men hotellpriser kan variera mycket beroende på vecka eller om det anordnas stora konferenser på ön.

Ta dig runt: Det bästa sättet att ta sig runt ön är med hyrbil, men Oahu har även bra kollektivtrafik som sträcker sig så långt som till North Shore. Varning dock för att använda hotellparkering som är dyrt och onödigt eftersom det finns gott om billig eller gratis parkering.

Bra att veta: Precis som i övriga USA förväntas du betala dricks, många lever enbart på sin dricks. 7 procent skatt läggs på allt du handlar.

GUIDE: 18 TIPS PÅ HAWAII

SE & GÖRA

1. Waikiki beach

Världens mest kända strand är ett givet stopp för alla turister, men så pass stor att den aldrig upplevs trång eller stökig. För den som inte vill testa någon av surfskolorna eller yogapassen vid Stilla Havet finns det gott om tikibarer. På strandpromenaden kan du hitta alla från Urban Outfitters och Apple till butiker som säljer kopior av Tom Sellecks klassiska röda hawaiiskjorta i tv-serien ”Magnum”.

Yoga på stranden på Waikiki beach. Foto: Robert Börjesson

2. Pearl Harbor

Fyra välgjorda museum berättar historien om Japans överraskande och förödande attack på marinbasen. Tänk på att det är en bra idé att förhandsboka biljetter till framför allt USS Arizona Memorial, som ligger ovanför skeppsvraket och att det av säkerhetsskäl är förbjudet att ta med väska.   

Adress: 1 Arizona Memorial Place, Honolulu

Pearl Harbor är ett av USA:s populäraste museum. Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

ANNONS: Köp biljetter till Pearl Harbor, USS Arizona Memorial med upphämtning [extern länk]

3. Hanauma Bay

Vattenfylld vulkankrater som nu är snorkelparadis med koraller och vattensköldpaddor. Innan du släpps in i vad som bäst beskrivs som ett gigantiskt akvarium måste du titta på en 15 minuter lång informationsfilm för att lära dig vara varsam med det marina ekosystemet. Det var här som Hawaiis kungligheter semestrade. Det var också här kungen av rock’n’roll, Elvis, bodde i filmen ”Blue Hawaii”. Du kan hyra snorkel och cyklop på plats. 

Adress: Hanauma Bay State Park, 7455 Kalanianaole Hwy, Hon, Hawaii

Snorkelparadiset Hanauma Bay får du se både färgglada fiskar och vattensköldpaddor. Foto: Robert Börjesson

4.  Lanikai Beach 

En av världens vackraste bilvägar går längs med havet på Oahus sydöstra kust förbi Hanauma Bay, längs med dramatiska klippor, kilometer av magiska öde stränder och når till sist paradisstranden Lanikai Beach där både Barack Obama och Elvis Presley haft sommarställe. Missa inte utsikten från Koko Head-kratern. Men räkna med att bränna några kalorier på vägen upp till toppen. Du går på den amerikanska arméns nu nedlagda järnvägsspår och det är 1048 trappsteg till slutstationen. 

Lanakai Beach där både Barack Obama och Elvis Presley har haft sommarstuga. Foto: Robert Börjesson

5. Waimea Falls Park 

North Shore, surfingparadis som också har ett rikt djurliv och fantastisk natur. Tröttnar du på havet kan du promenera genom den botaniska trädgården Waimea Falls Park och bada i ett vattenfall i stället. Men palla inte ananasen från de många ananasodlingar du kör förbi även om det är frestande. Det ger höga böter. 

LÄS MER: Hawaii – 7 måsten när du besöker paradisön 

6. Diamond Head

Vulkankratern med utsikt över Waikiki är Oahus mest ikoniska plats och också plats för flera av delstatens myndigheter. Du kan köra bil upp till kratern, men många väljer att promenera hela vägen upp. Vägen runt Diamond Head är öns populäraste joggingrunda med krävande uppförsbackar, men också makalösa vyer över Stilla havet. 

Här går öns populäraste joggingrunda. Foto: SHUTTERSTOCK

ÄTA & DRICKA 

7. Ono Seafood

Judy Sakuma och hennes man Willy brukade sälja Shoyu ahi poké från en kylväska under ett parkeringshus nära Waikiki beach. Nu serverar de öns godaste poké i enkla matlådor från ett hål i väggen där gästerna samsas om några picknickbord. Du har inte ätit poké förrän du besökt Hawaii. Och för under en hundralapp får du hos Judy och Willy ett skrovmål som borde belönas med Guide Michelin-stjärnor. 

Adress: 747 Kapahulu Ave, Honolulu

Hawaiis godaste poké finns hos Willy och Judy på Ono Seafood. Foto: Robert Börjesson

8. The Pig and the Lady

Mamma (the lady) och son (the pig) från Vietnam som kombinerar hennes traditionella recept med hans ambition att uppdatera det vietnamesiska köket. De har en krog i Chinatown, och ytterligare en restaurang döpt Piggy Smalls, men det charmigaste är att fånga dem på torsdagar när ställer upp grillarna på gräsmattan på Kailua farmers market.  

Adress: 83 N King St, Honolulu

The Pig and the Ladys utomhusgrill på Kailua farmers market. Foto: Robert Börjesson

9. Kua 'Aina sandwich shop

Det springer kycklingar, höns och tuppar under borden mellan gästerna ben, men det här är Oahus mest älskade hamburgerbar, lika älskad av lokalbefolkningen som av turister. Fiskburgaren eller hamburgaren med avokado är paradrätterna. 

Adress: 66-160 Kamehameha Hwy, Haleiwa,

Bland höns och tuppar. Kua 'Aina sandwich shops uteservering. Foto: Robert Börjesson

10. Surf N Salsa

North Shore tacos har fått abdikera. Oahu har en ny burritokung. I en husvagn lagar Jhon Acuna autentiska mexikanska rätter och egna uppfinningar med hawaiianska råvaror. Testa framför allt deras fisktacos eller tsunami fries, pommes frites med grillade räkor, grillat kött, pico de gallo, guacamole, ost, mer ost och sour cream. 

Adress: 66-521 Kamehameha Hwy, Haleiwa

North Shore har fått abdikera kungakronan till Surf N Salsa. Foto: Robert Börjesson

11. Lanikai juice

Om du inte nöjer dig med de urgröpta ananaser som säljs från olika matvagnar på Oahu finns den lokala juicekedjan Lanikai juice redo att blanda öns rika utbud av frukter och grönsaker. 

Adress: 680 Ala Moana Blvd, Honolulu

12. Sweet E’s

På Hawaii är det amerikansk frukost som gäller med pannkakor och frukostburritos. Sweet E’s och Café Kaila ligger kanske inte precis vid Stilla havet, men har en meny som kompenserar det. Hit åker du för maten, inte för turistvänlig utsikt. 

Adress: Sweet E’s 1006 Kapahulu Ave och Café Kaila, 2919 Kapiolani Blvd, Honolulu

SHOPPING & NÖJEN

13. Ala Moana center

Enormt köpcentrum precis vid havet med en barnvänlig strand, som förutom lokala och amerikanska butikskedjor även byggt en vass japansk matavdelning där massor av små restauranger trängs med blinkande spelautomater. 

Adress: 1450 Ala Moana Blvd

Ala Moana centers japanska matavdelning. Foto: Robert Börjesson

14. Bailey's Antiques and Aloha Shirts

David Bailey har vigt sitt liv åt hawaiiskjortan. Och i butiken har han nu över 15 000 olika modeller, allt från dyrbara samlarobjekt i siden och polyestervintage från 70-talet till nyproduktioner. Tänk på att man tar hawaiiskjortor på allvar här.  Det är inte en plats där man avfärdar plagget som något kitschigt och spexigt du enbart bär på kräftskivan.

Adress: 517 Kapahulu Ave, Honolulu, HI 96815, USA

15. Surfskola

Du behöver inte leta efter surfinstruktörer på Waikiki beach, men tänk på att du inte blir en fullfjädrad surfare efter en två timmar lång lektion, även om reklamen lovar att du kommer att ha ridit en våg innan lektionen är slut. De olika skolorna håller ungefär samma prisnivå. Det är billigare att ansluta sig till en grupp än att ta en privatlektion. 

16.  Stadsdelen Salt

En gång i tiden låg det saltfält här. Nu är det en samlingsplats för Hawaiis lokala modedesigners, en stadsdel också känd för sin graffitikonst. Missa inte den prisvärda utmärkta japanska lunchkrogen Pioneer Saloon. 

Adress: 691 Auahi Street, Honolulu

BO BRA

17. The Kahala Hotel & Resort

Har du vunnit på lotto kan du testa det här strandhotellet som haft både Frank Sinatra och Dalai Lama som gäster. Här finns bland annat möjlighet att bada med eller mata delfinerna som simmar i en av hotellets bassänger.

Adress: 5000 Kahala Avenue Honolulu, Hawaii 96816

Verandan med gungstolarna på Moana Surfrider. Foto: Robert Börjesson

18. Moana Surfrider

Den avslappnade stämningen på hotellet symboliseras kanske bäst av gungstolarna på verandan, men det är läget, mitt på Waikiki beach, som gör hotellet till en vinnare. 

Adress: 2365 Kalakaua Ave, Honolulu

På Oahu hittar du lätt vyer som gör att du måste stanna bilen var femte minut. Foto: Robert Börjesson

LÄS MER: Roadtrip i Kalifornien – ett äventyr med många stopp 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande