Annons
X
EXPRESSEN.SE
Allt om resor>Resmål>Nordamerika

Publicerad 3 jan 2018 13:00

Kusliga ön i New York – som ingen får besöka

Ett stenkast från Manhattan i New York ligger an skräckinjagande, övergiven ö som få får tillträde till - North Brother Island.

Ett stenkast från Manhattan i New York ligger an skräckinjagande, övergiven ö som få får tillträde till - North Brother Island.

1/2

Foto: Colourbox

För att besöka ön måste man ansöka om tillstånd hos staden New Yorks parkförvaltning. Det är dock få som blir beviljade.

För att besöka ön måste man ansöka om tillstånd hos staden New Yorks parkförvaltning. Det är dock få som blir beviljade.

2/2

Foto: Colourbox

Mitt i folktäta metropolen New York ligger en plats nästan ingen får besöka, en plats som stått folktom i över 55 år.

Det rör sig om en skräckframkallande ö med en mörk historia - som ligger bara en knapp kilometer från superdyra och tätbefolkade Manhattan.

Den lilla ön North Brother Island hör till New Yorks mest extraordinära och minst kända historiska platser, skriver thisisinsider.com.

Ön ägs av staden New York och ligger i East River, mitt mellan ett industriområde i södra Bronx och Rikers Island, ön som rymmer New Yorks mest ökända fängelse.

Att väldigt få personer får tillstånd att besöka ön har delvis just med närheten till fängelset att göra. 

LÄS MER: New Yorks minsta ö - som ingen får besöka 

Begravdes på ön

Det enda sättet att nå ön är med båt. Vattnet runt North Brother Island kryllar av polispatruller som betraktar varje besök till ön med misstänksamhet. 

North Brother Island är också en ohälsosam plats rent historiskt. Ön fick bofasta först 1885 då den första sjukhusbyggnaden restes här, och från 1885 till 1943 tjänstgjorde ön som platsen där New York placerade medborgare med svårt smittsamma sjukdomar i karantän. De som avled begravdes på ön.

https://www.instagram.com/p/BUsrvm0DEqC/?taken-at=706706149

Däggdjuren utrotade

I dag står alla de en gång så pampiga sjukhusbyggnaderna och personalbostäderna i gravt förfall. En stor del av öns forna öppna ytor täcks av vild växtlighet. 

Djuren som finns här är mest fåglar, och så gott som samtliga däggdjur är utrotade. På grund av de många fåglarna räknas North Brother Island i dag som ett fågelreservat och sköts av New Yorks parkförvaltning, vilka också är de som beviljar besökstillstånd hit.

Den största av öns byggnader är också en av de sista som byggdes - tuberkulospaviljongen.  Ett mångmiljonbygge som stod klart 1943, men som aldrig togs i bruk som sjukhus. I stället blev den ett hem för veteraner från andra världskriget och deras familjer. 

LÄS MER: Världens 13 häftigaste övergivna platser 

https://www.instagram.com/p/BLDDHt4Dz95/?taken-at=706706149

Allt lämnades kvar

Från 1951 blev North Brother Island säte för ett vårdhem för unga narkotikamissbrukare, men verksamheten ansågs inte leva upp till sina mål och lades ned 1963 då ön slutligen övergavs. Det mesta i form av byggnader och egendom på ön lämnades kvar, och har inte helt oväntat utsatts för en hel del vandalism under de drygt senaste femtio åren. 

Vad som händer med ön i framtiden är högst oklart. Men med sina fallfärdiga hus och vilda växtlighet utgör den en fascinerande, men högst skräckblandad upplevelse. 

LÄS MER: Europas 10 otäckaste turistattraktioner  

https://www.instagram.com/p/3bWl3vJI43/?taken-at=706706149

 

https://www.instagram.com/p/BbIzaj3h6B7/?taken-at=706706149

 

 

 

 

ELISABETH MONTGOMERY