Seattle – amerikansk pärla med spännande kontraster

1 av 5: Polisen svarar på de vanligaste frågorna om pass

Space Needle, i centrum av Seattle, är en av de mest välkända symbolerna längs den amerikanska västkusten.

Foto: GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

2 av 5: Space Needle, i centrum av Seattle, är en av de mest välkända symbolerna längs den amerikanska västkusten.

Världens första Starbucks öppnade 1912 på Pike Place.

Foto: FOTOLIA / GETTY IMAGES ISTOCK EDITORIAL

3 av 5: Världens första Starbucks öppnade 1912 på Pike Place.

Längs hamnpromenaden ligger Anthony's Pier 66 som rymmer tre skaldjursrestauranger.

Foto: Shutterstock

4 av 5: Längs hamnpromenaden ligger Anthony's Pier 66 som rymmer tre skaldjursrestauranger.

Lämna citypulsen och besök Mount Rainiers nationalpark.

Foto: Shutterstock

5 av 5: Lämna citypulsen och besök Mount Rainiers nationalpark.

SEATTLE, USA. Under de senaste årtiondena har Seattle förändrats från en liten, relativt ignorerad sjöfartsdepå till en koffeinsprudlande metropol fylld med högklassig kultur och med en uppsjö av hisnande naturupplevelser runt knuten. Vi har kvalitetssäkrat några guldkorn – häng med på ”Grey’s Anatomy”-sightseeing, gourmetrestauranger och mycket mer i Emerald City. 

Andra har också läst

Säg Seattle, och man tänker kanske på kaffekedjan Starbucks, flygbolaget Boeing eller tv-serier som ”Grey’s Anatomy” och ”Frasier”. Andra tänker på den vibrerande musikscenen. Stadens stora rockstjärna på 1960-talet, Jimi Hendrix, följdes av grungevågen med band som Nirvana, Pearl Jam och Soundgarden på 1990-talet, och än i dag finns en livaktig ­musikscen i staden. Men Seattle bjuder på så mycket mer än kaffe, flygplan, relationsdrama och musik. Det här är USA:s snyggaste och mest kulturrika metropol med naturen nära inpå. 

Seattle ligger i delstaten Washington i USA:s nordvästra hörn, mitt emellan två bergskedjor – Cascade Range i öst och ­Olympiska bergen i väst, som skyddar staden från de värsta ovädre­n från Stilla havet. ­Bergskedjorna pressar upp molnen och spelar pingis med dem över Seattle, vilket förklarar varför detta är den molnigaste regionen i USA. Ja, det regnar också en hel del, vilket det ska göra här – ett av stadens många namn är Rain City. Det är typiskt för havsklimatet i nordväst, så förvänta dig ingen solsemester. Utan dessa grådimmiga dagar med lukten av saltvatten i luften skulle det inte vara Seattle. Det sägs att staden är som vackrast när den glittrar av väta, så upp med paraplyet och dansa i regnet.

I Capital Hill hittar man barer och finkrogar

Morgnarna börjar alltid tidigt i Downtown Seattle. Medan solen klättrar upp bakom ­ kullarna skyndar kostymklädda affärsmän mellan glaskolosserna med paraplyet rutinerat fastklämt i armhålan och med en Starbucks-kaffe i skinnhandsken. 

I finansdistriktet varvas gatukonst med tech-högkvarter. Nya skrytbyggen ploppar upp i jämn takt. Men bortom de raka, breda avenyerna och den modernt blanka stadskärnan finns en annan värld. I en brant backe öster om Downtown ligger stadens främsta gaykvarter tillika barkluster, Capital Hill, med regnbågsfärgade övergångsställ, dolda hål i väggen-svartklubbar och finkrogar. Publiken spänner från ett energiskt hippt klientel till den välsituerade konstnärseliten. De flesta barer är lugna vid midnatt, ingen stänger senare än två. Räkna inte med något nattsuddande, om du inte letar dig djupt in i undergroundscenen förstås. På hippa Q Nightclub känns atmosfären som den perfekta mixen av en svartklubb under förbudstiden och en overkligt bra hemmafest.

LÄS MER: Tips för din roadtrip: 5 coolaste städerna i USA 

Foto: RYANJLANE / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Capital Hill erbjuder rikt klubbliv och regnbågsfärgade övergångsställ.

Hamnpromenaden i Seattle heter Alaskan Way och är som namnet antyder porten till Alaska. Under guldruschen i slutet av ­1800-talet blev Seattle en sjöfartsdepå för tio-tusentals guldgrävare i Alaska. Den strategiska lokaliseringen vid Pudget Sound gav staden tillgång till omvärlden. Seattle är i dag nordvästra USA:s självklara hubb för vildmarks­turism, och kryssningar är det vanligaste sättet att uppleva landets natur på.  Under 2020 förväntas Seattle besökas av 225 kryssnings­fartyg och mer än en miljon turister, vilket förklarar varför det finns ett överflöd av hotell i staden.

Stadsdelen Belltown ett designmecka

Något kvarter bort ligger stadsdelen Belltown som har transformerats från ett ruffigt fabriksområde till ett designmecka. I dag finns här en brokig mix av hippa boutiquer och kaféer. Här kan du shoppa frilufts­kläder i vildmarksmärket Patagonias flaggskeppsbutik – ett märke från Seattle. Eller varför inte prova på en genuin amerikansk brunch med fluffiga pannkakor och blaskigt kaffe på Local 360?

Varje stadsdel har sin unika charm, men bortom den vibrerande storstadspulsen finns en fond av natursköna oaser. Inte minst Mount Rainiers nationalpark – en naturupplevelse utan motstycke. Nationalparken täcker 616 kvadratkilometer, från blomstrande fält till karga glaciärområden och vattenfall. 

Seattle är en stad av motsägelser. Trots sin ställning som västkustens finansiella centrum och hemvist för några av världens största företag har den samtidigt en charm präglad av småskalighet, mångfald och vacker natur. Emerald City, smaragdstaden, lever verkligen upp till sitt namn. 

LÄS MER: Gömda tunnlar hittade under fängelseön Alcatraz

RESEFAKTA: SEATTLE

Resa hit: Flera bolag flyger från Stockholm och Göteborg. Ett bra alternativ är att ta Norwegian till Los Angeles, och sedan Alaskan Airlines vidare till Seattle. 

Bästa tiden: Början på juli till mitten av september. 

Tidsskillnad: – 9 timmar.

Språk: Engelska.

Valuta: Amerikanska dollar (USD).

Prisnivå: Något dyrare än i Sverige.

Ta dig runt: Gå eller hyr bil, cykel eller elsparkcykel. Bussar, tunnelbana och tåg går till stadens alla hörn. I sjöväg finns båttaxi, färjor och guidade båtturer.

Bra att veta: Räkna med att ge dricks på runt 15 procent på alla restauranger. 

Läs mer: visitseattle.org.

GUIDE: 8 TIPS TILL SEATTLE

SE & GÖRA

1. Space Needle– svindlande utsikt

Från 184 meters höjd, i ett observationstefat som känns hämtat ur en science fiction-film, får man en panoramavy över Seattle. Sök konturerna av Mount Rainier i den dimmiga horisonten och överblicka skyskraporna i Downtown från 43 våningars höjd. Förutom storslagna vyer ger biljetten dig också historien om männen och kvinnorna som byggde skyskrapan. 

spaceneedle.com

2. Ta en färjetur till Bainbridge Island

En bra dagsutflykt på sjön är att ta färjan från Pier 52 till Bainbridge Island. Spoiler alert, det var på den här färjan som McDreamy i”Grey’s Anatomy” sa sina sista ord till sin kära Meredith strax före sin tragiska död. Bainbridge Island är inte bara en plats för sorgebearbetning för hjärtekrossade fans, det är också ett bra ställe att njuta av naturen på cykel eller till fots. Stanna till på den lokala bondens marknad och köp picknick. Slå dig ner och spana in färjor som kryssar genom Elliott Bay med Seattles skyline som kuliss. 

3. Mount Rainier National Park en naturskön oas

Det vulkaniska berget Mount Rainier är mest känt som en dramatisk kuliss till Seattles silhuett. Men vid bergets slut, två timmars bilfärd från Seattle, gömmer sig en naturskön skatt av majestätiska fjäll, orörda skogar och avskilda sjöar. Förutom vandring är mountainbike, klättring, fiske och längdskidor lämpliga aktiviteter.

visitrainier.com

Foto: Shutterstock

Njut av naturen i Mount Rainiers nationalpark.

4. Glaskonst på Chihuly Garden and Glass

Precis intill Space Needle ligger glaskonst-utställningen Chihuly Garden. Varje rum dekoreras med upplyst, flerfärgad glaskonst i form av spjut, kandelabrar och blommor. Den häpnadsväckande showen fortsätter utomhus med en trädgårdsdesign där växter och glaskompositioner omfamnar, konkurrerar med och kompletterar varandra.

Adress: 305 Harrison Street, chihulygardenandglass.com

BO BRA

5. Fairmont Olympic – anrikt lyxhotell

Fairmont Olympic Hotel byggdes 1924. Med sina marmorpelare och enorma bågformade fönster med spröjs ger hotellet den sanna slottskänslan. Hotellets egen ostronrestaurang Shuckers är en lokal favorit som serverar ett dagsfärskt urval av fisk och skaldjur. Dubbelrum från 2 000 kronor.

Adress: 411 University Street, fairmont.com/seattle

ANNONS: Läs mer och boka Fairmont Olympic här [extern länk]

ÄTA & DRICKA

6. Italiensk magi på Spinasse

Med sin tolkning av det traditionella köket i regionen Piemonte i norra Italien skapar kocken Stuart Lane och hans team enkla, r­affinerade rätter.

Adress: 1531, 14th Avenue, spinasse.com

7. Anthony’s Pier 66 – fisk och skaldjur

Längs hamnpromenaden ligger Anthony’s som presenterar havets alla läckerheter på ett briljant sätt. Den här byggnaden rymmer tre skaldjursrestauranger: Pier 66, Bell Street Diner och en snabbmatslucka för den jäktade. 

Adress: 2201 Alaskan Way, anthonys.com/restaurants/detail/anthonys-pier-66

SHOPPING & NÖJEN

8. Nordstrom – mode för hela familjen

Modekedja med över 270 butiker över hela USA. Här ligger lyxbutikerna på rad – Louis Vuitton, Chanel och Prada, för att nämna några. Finns även mer plånboksvänliga alternativ.

Adress: 500 Pine Street, nordstrom.com

LÄS MER: Roadtrip i Kalifornien – ett äventyr med många stopp 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande