Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Montezumas vattenfall, väl värt ett besök när du vill ha en paus från stranden.
Montezumas vattenfall, väl värt ett besök när du vill ha en paus från stranden.
Montezumas vattenfall, väl värt ett besök när du vill ha en paus från stranden.
Playa Santa Teresa.
Playa Santa Teresa.
Playa Santa Teresa.
Härliga, lugna och avslappnade surfarlivet i Santa Teresa.
Härliga, lugna och avslappnade surfarlivet i Santa Teresa.
Härliga, lugna och avslappnade surfarlivet i Santa Teresa.
Enkla hippielivet som det fortfarande ser ut på Santa Teresa.
Enkla hippielivet som det fortfarande ser ut på Santa Teresa.
Enkla hippielivet som det fortfarande ser ut på Santa Teresa.
1 AV 4
Montezumas vattenfall, väl värt ett besök när du vill ha en paus från stranden.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 4
Playa Santa Teresa.
Foto: SHUTTERSTOCK
3 AV 4
Härliga, lugna och avslappnade surfarlivet i Santa Teresa.
Foto: SHUTTERSTOCK
4 AV 4
Enkla hippielivet som det fortfarande ser ut på Santa Teresa.
Foto: SHUTTERSTOCK

Santa Teresa – lugna surforten i Costa Rica

I surforten Santa Teresa råder lugnet. Inte ett all inclusive så långt ögat når. Bo bra, ät gott och inte minst: Surfa! Följ vår guide för en fantastisk resa och naturupplevelse.

Maria Roswall

Santa Teresa är en liten stad i Puntarenas-provinsen i Costa Rica, cirka 150 kilometer väster om huvudstaden San José. De flesta som reser till Costa Rica gör det för att uppleva naturen, vandra i bergen, åka zipline i djungeln, galoppera på stranden och yoga i skuggan. Och så har vi vågorna. Både vana surfare och nybörjare kommer hit för att kasta sig ut på vågorna.

Lugn surfort

”Det är alltid perfekta vågor i den costaricanska kuststaden Santa Teresa” står det att läsa på Tripadvisor. Det visar sig stämma alldeles utmärkt. Livet på Santa Teresa kretsar kring de perfekta surfvågorna.

Jag reste mycket i Asien under tidigt 1990-tal och förälskade mig i det enkla hippie-livet med sin rofyllda lunk och måltider för en tia. Det Asien är sedan länge borta. Men här, på surforten Santa Teresa på Nicoyahalvöns södra spets, hittar jag det paradiset igen.

Inga solstolar, inga försäljare, inga strandbarer med musik – och alla går i enkla strandkläder och flip-flops. Hotellen är genomtänkta för att passa in i miljön. Inte ett ”all inclusive” eller en hög byggnad så långt ögat når. Här råder lugnet. Och naturen är fantastisk.

Men en sak överraskar oss här: den höga prisnivån. Enligt Forex semesterindex ska priserna vara 30 procent lägre i Costa Rica än i Sverige. Men i alla fall här i Santa Teresa är de faktiskt jämförbara med de svenska. Många surfare och yogainstruktörer jobbar extra för att ha råd.

Bungalows på stranden

Bor gör vi i bungalows på charmiga ranchen Papa Pochote med stranden som trädgård. Dagarna börjar med ett yogapass följt av surflektion, strandhäng, mer yoga och så hälsosam matlagning på kvällen. Här dricks färskpressade juicer med antioxidanter i stället för alkohol och raw food äts i stället för pizza. Surfandet, och även yogan, kräver närvaro såväl i kroppen som i hjärnan.

Dagen följer vågornas rytm på surfarnas favoritställe i vackra Santa Teresa. Foto: SHUTTERSTOCK

Centralamerika är inte helt riskfritt och många delar är hårt drabbade av fattigdom och kriminalitet, men Costa Rica är relativt säkert att resa i. Landet är politiskt stabilt och det enda i Centralamerika som aldrig varit i väpnad konflikt med sina grannländer. Man har ingen egen militär utan landet har lagt pengar bland annat på utbildning och arbetslösheten är relativt låg.

Tre timmar från Miami

Från Sverige är resan lång men från Miami tar det bara drygt tre timmar att flyga hit vilket gör att många nordamerikaner semestrar eller skaffar boende här.

”Vi lever i harmoni med naturen och våra kroppar. Varje söndag handlar vi på grönsaksmarknaden och på tisdagskvällarna samlas alla på stranden och bara umgås tills solen går ner.”

LÄS MER: Costa Rica – en resa fylld av spännande äventyr

RESFAKTA: SANTA TERESA

Resa hit: Flyg till San José. Därefter antingen inrikesflyg, drygt en timme. Buss eller bil, mellan åtta och fyra timmar beroende på om man åker färja eller enbart tar landvägen.

Bästa tiden: De flesta resenärer till Costa Rica föredrar torrperioden som går från december till och med april. Men även regnperioden är bra då det är grönt.

Tidsskillnad: + 7 timmar.

Språk: Spanska. 

Valuta: Colón där 1000 colónes motsvarar cirka 15 sek.

Prisnivå: Costa Rica tillhör de länder i Latinamerika med högst prisnivå, men är ändå billigare än i Sverige. 

Ta dig runt: Hyr cykel eller fyrhjuling.

GUIDE: 12 TIPS I SANTA TERESA

SE & GÖRA

1. Montezumas vattenfall

Surfingen och yogan har vi redan pratat om men förutom detta finns det en hel del annat att uppleva. Montezumas vackra vattenfall är värt ett besök och även en utflykt till lilla surfbyn Mal Pais är en intressant upplevelse.

2. Hästkrafter i Santa Teresa

Att hyra en fyrhjuling och ta sig runt och se mer av Santa Teresas omnejd är riktigt roligt. Montezuma Beach Riding erbjuder fina ridturer såväl i naturen som på stranden.

Mer info: montezumabeach.com/activities/land-activities/horseback-riding-tours

BO BRA

3. Florblanca Resort

Beläget längst bort på stranden ligger detta drömlika boende där du bor i en lyxig bungalow med uteplats och utebadrum. Santa Teresas finaste boende är inte billigt men väldigt, väldigt trevligt. Pool finns. Finns även ett större ”surfhouse” för en familj samt ”honeymoon villa” för nykära.

Adress: 4 kilometer norr om Franks Place, Santa Teresa

ANNONS: Läs mer och boka Florblanca Resort här [extern länk]

4. Latitude 10 Exclusive Beach Resort

Verkligen något utöver det vanliga där du sover i en otroligt vacker bungalow utan väggar. Allt för att vara så nära naturen som möjligt och det enda som gör att djuren inte kryper in är tunna tygväggar samt ett stort myggnät över sängen. Fyrstjärnigt och dyrt men väl värt en natt för den där minnesvärda upplevelsen.

Adress: Santa Teresa de Cobano

ANNONS: Läs mer och boka Latitude 10 Exclusive Beach Resort här [extern länk]

5. Frank's Place

I hörnet där Playa El Carmen börjar, och där bussen släpper av dig, ligger Frank's Place. Ett väldigt bra boende i mellanklass med pool, trevlig restaurang och nära till stranden. Var tidigare ett populärt backpackers-boende men har nu renoverat upp sig och blivit lite dyrare.

Adress: Playa Carmen, Santa Teresa

ANNONS: Läs mer och boka Frank's Place här [extern länk]

6. Santa Teresa Beach Front

Magiskt fina bungalows placerade direkt på stranden med havet och solnedgången som ”fönster”. Med eget fullt utrustat kök, badrum och AC samt liten privat trädgård är det här det perfekta stället för en riktigt skön vistelse. Plats för 2 vuxna och två mindre barn, eller 3 vuxna.

Läs mer: santateresa-beachfront.com

ÄTA OCH DRICKA

Längst med stranden Playa El Carmen hittar ni bra restauranger på de olika hotell som ligger bredvid varandra. Inne i den lilla stan finns också ett stort utbud av krogar och caféer.

7. Koji's

Koji Hyodo´s sushi och sashimi är mycket bra. Restaurangen ligger i Playa Hermosa, norr om Santa Terese nära Flor Blanca, och sägs servera den absolut godaste sushin i hela Costa Rica

Adress: Calle Buenos Aires, Provincia de Puntarenas, kojisrestaurant.com

8. Nectar

Florblancas krog Nectar är en riktigt bra restaurang för den som vill äta lite ”finare”. Inte fine dining men flottare än krogarna vid stranden. DJ som spelar på kvällarna efter klockan 20.00 och riktigt skönt strandhäng efter middagen.

Adress: 4 kilometer norr om Franks Place, Santa Teresa, florblanca.com/nectar

9. Pronto Italian Street Food

Ibland måste man ha sin pasta och Pronto ser till att leverera såväl hemlagad pasta, carpaccio och tonfisksallad.

Adress: Santa Teresa Kahuna Mall

10. Olam

Ät vällagad vegetarisk mat på fantastiska Olam. Perfekt för frukost och lunch. Även ett fint litet hotell och riktigt bra yoga-lektioner.

Adress: Puntarenas, hotelnautiluscostarica.com/restaurant

11. Rocamar

En öl eller en drink på strandbaren Rocamar är en fantastiskt härlig upplevelse, speciellt på söndagarna då det är bonfire.  Och visst kan man göra en liten ”barrunda” längst med huvudgatan men något vidare nattliv bjuder inte Santa Teresa på. Alla ska upp med solen för att surfa och yoga.

Adress: 200 meter söder om Flor Blanca Hotel, Playa Santa Teresa

SHOPPING & NÖJEN

12. Shopping finns på huvudgatan

I Santa Teresa shoppar man badkläder, surfprylar och smycken. Och utav detta finns det en hel del. Hyr en cykel och cykla huvudgatan fram, det finns bara en gata, stanna till och småshoppa i alla fina butiker.

(Uppdaterad artikel som publicerades första gången 2014)

LÄS MER: Upptäck Costa Ricas vackra natur