San Francisco på nytt sätt – simma från Alcatraz

1 av 3

Ön Alcatraz tjänade som fängelse mellan 1934 och 1963.

Foto: SHUTTERSTOCK

2 av 3: Ön Alcatraz tjänade som fängelse mellan 1934 och 1963.

Organisationen World Water Swim ordnar gruppsim nästan varje vecka för den som vill pröva att simma med Alcatraz som fond.

Foto: RIKARD WESTMAN

3 av 3: Organisationen World Water Swim ordnar gruppsim nästan varje vecka för den som vill pröva att simma med Alcatraz som fond.

SAN FRANCISCO, USA. San Francisco är ett drömresemål för många. Staden är mysig, naturen är vacker, strandlivet centralt och vindalarna är inte långt borta. Men det är också en fantastisk simmarstad. Och ja – det går faktiskt att dra på våtdräkten och simma från Alcatraz…

Andra har också läst

San Francisco ligger längst upp på en stor halvö som skjuter upp från söder till norr, med Silicon Valley längs dess östra sida och Stilla havet utanför den västra. Citykärnan uppe i den östra delen av halvön är ett med amerikanska mått mätt extremt promenadvänligt pärlband av roliga och mysiga stadsdelar, från Noe Valley, bartäta Mission och gayvänliga Castro i söder, via hippiekvarteren Haight-Ashbury, kafékantade Polk Street och trendiga Hayes, till skaldjursrestaurangerna vid Fisherman’s Wharf i norr.

Strandliv på Crissy Field och Ocean Beach

För dig som hellre vill hänga på stranden finns två val: Crissy Field i norr eller Ocean Beach i väster. Crissy Field är ett stort friluftsområde mellan Golden Gate-bron och Marina-distriktet där folk joggar, cyklar, kickbikar, kajakar, badar och solar. Tittar man ut över havet ser man Golden Gate, Sausalito, Angel Island och Alcatraz. Väljer du i stället Ocean Beach möter du ett vildare hav, med Japan som närmaste granne sisådär tusen mil längre bort. Här kan man hyra lyxiga hus med utsikt, ordna lägereldspartyn och förstås vågsurfa.

LÄS MER: Gömda tunnlar hittade under fängelseön Alcatraz 

Foto: Shutterstock

Vid Ocean Beach möter du ett vildare hav.

Men det var simning vi skulle prata om, och för att hitta till den behöver du bara promenera ett par hundra meter från turistmassorna vid Fisherman’s Wharf. Då hittar du Aquatic Park, ett omkring 500 meter brett strandområde som inhägnas av en lång, böjd pir på ena sidan och en kortare, rak på den andra. Där simmar hundratals människor varje dag, från tidig morgon innan solen gått upp, då endast deras små badmösselampor blinkar i mörkret, till solig kalifornisk dag, då dimmorna lättat och solen smeker vattenspegeln mellan hamnen och Alcatraz.

– Här finns en väldigt mogen simningskultur med både heltidssatsande maratonsimmare och folk som bara tycker att det är skönt att få sig en simtur på morgonen före jobbet, berättar Lisa Hagström, som bor och arbetar i Berkeley, strax utanför San Francisco.

Simklubben South End Rowing Club öppen för alla

Lisa är medlem i den legendariska simklubben South End Rowing Club (SERC), som grundades redan 1873, då som roddklubb. I dag erbjuds medlemmarna bastu, gym, omklädningsrum, lån av roddbåt och kajaker, fester och, förstås, en egen brygga och strand helt centralt i San Francisco. Och förutom simning och rodd ägnar man sig även åt amerikansk handboll (liknar squash, fast man slår på bollen med handen) och ultralöpning.

– För många är SERC nästan som ett andra hem, berättar Lisa Hagström, som till yrket arbetar med havsforskning och som även ägnar sig mycket åt hästdressyr.

Det fina är att alla kan besöka SERC. Varannan dag utom söndagar har de öppet för allmänheten, mot en avgift på 10 dollar (cirka 100 kronor). Och när de har stängt kan man i stället på samma villkor gå till klubben Dolphin Club, som ligger vägg i vägg och i stort sett matchar SERC:s utbud.

För min egen del hade jag turen att bli inbjuden till SERC. Min första jetlaggade morgon i San Francisco joggade jag nämligen runt nere vid havet och frågade folk var man kunde byta om för att simma i havet. Då kom en man vid namn Angelo fram och erbjöd mig att besöka klubben som hans gäst. Amerikansk gästfrihet när den är som bäst!

Foto: RIKARD WESTMAN

Morgonsimmare i Aquatic Park, på väg tillbaka till någon av simklubbarna. I bukten utanför är fängelseön Alcatraz fortfarande täckt av dimma.

LÄS MER: Njut av San Francisco – med gott fika och bra shopping

Morgonen därpå packar jag en ryggsäck med våtdräkt, badmössa och simglasögon och joggar ned till SERC. Inne på klubben är stämningen intim och familjär, och lokalerna präglas av den långa historiken, med gamla mahognyroddbåtar, svartvita foton på väggarna och härligt patinerade omklädningsrum. Vad som också tydligt framgår är att det bara är jag som har våtdräkt.

– Vattnet här blir aldrig varmare än 16 grader – och heller aldrig kallare än 10 grader. Men i stort sett ingen använder våtdräkt. Man vänjer sig faktiskt ganska snabbt vid temperaturen, bara man har mössa och öronproppar, säger Lisa Hagström, som bara simmat i fyra år och som tillsammans med maratonsimmaren Anders Jakobsson är en av två svenskar i klubben.

Eftersom jag bara ska vara i San Francisco några dagar gör jag inte ens ett försök att klara det kalla vattnet, utan drar på mig hela sälmunderingen – och får stå ut med att en förbipasserande medlem leende kallar mig för ”shark bait”. Fast det väcker i sin tur vissa tankar inför Alcatraz-simningen som jag har inbokad till senare i veckan. Det finns ju faktiskt filmer på Youtube som visar en vithaj som äter en säl precis här, upplagda för bara ett år sedan…

Bra att ha koll på strömmarna utanför Aquatic Park

Sedan simmar jag ut, passerar ett par förtöjda båtar och sedan två av de bojar som placerats ut för oss simmare. Efter några hundra meter kommer jag till mynningen, där Aquatic Park-området tar slut och havet tar vid. Jag pustar en stund och ser en flock pelikaner flyga förbi i silhuett mot Alcatraz. Kikar jag till vänster ser jag den klassiska, röda profilen av Golden Gate-bron, och när jag vänder mig om ser jag solen leta sig upp mellan höghusen i finansdistriktet och husen uppe på Russian Hill.

Jag är inte ensam. I stort sett alla som passerar förbi hälsar ”Good morning”. Vissa vänder sedan tillbaka mot stranden, medan andra simmar vidare ut. Jag funderar lite på hur jag ska göra, för här gäller det att ha koll.

– Strömmarna norr om San Francisco kan vara så snabba som sex knop. Det är svårt eller omöjligt att orka simma emot. Så om du simmar utanför Aquatic Park måste du veta åt vilket håll strömmarna går, annars kanske du inte orkar tillbaka, säger Lisa Hagström.

LÄS MER: Vakta en fyr utanför San Francisco – tjäna över en miljon per år 

Foto: Shutterstock

Vid berömda Pier 39 vilar hundratals sjölejon varje dag.

Efter att ha rådfrågat några andra simmare väljer jag att simma åt höger. Jag följer en 300-400 meter lång, friliggande pir och håller mig nära de mörka, grova stockarna. Längst ut sitter ytterligare några pelikaner och tittar på mig. Jag vänder om och förväntar mig en väldig skjuts, tack vare strömmarna, men ärligt talat märker jag inte så mycket av det.

I bastun efteråt, självklart med utsikt mot havet, berättar jag för alla som vill lyssna om hur kallt det är i Sverige och får sedan höra att om det är något som bits i vattnen här så är det inte hajar utan sjölejon. Eller så här: något år tidigare hade en viss individ bitit totalt fyra simmare, något som dock varken hänt före eller efter detta. 

– Det där är inget problem i praktiken. Visst, sjölejon är stora och kan vara lite revirkänsliga, men om man bara håller sig undan om man råkar på ett så är det ingen fara, menar Lisa Hagström.

Vi simmar precis när tidvattnet vänder

Att det finns sjölejon i vattnen är ingen överraskning. Bara någon kilometer från klubben ligger den berömda Pier 39, där hundratals sjölejon varje dag beskådas av minst lika många turister.

Så kommer lördagen då det är dags för min Alcatrazsimning. Den är inte organiserad av SERC utan av klubben World Water Swim, en organisation som ordnar gruppsim nästan varje vecka, öppna för vem som helst som betalar för sig. Vi träffas nere vid hamnen, och ledarna går igenom programmet. Här har alla våtdräkt, och medan vissa har den där vässade triathlonlooken är många vanliga motionssimmare som sällan simmar så pass långt som de cirka två kilometer som vi ska tillryggalägga i dag.

Förhållandena är idealiska. Vattentemperaturen är nästan 16 grader, himlen är blå och det är nästan vindstilla. Och viktigast av allt: tidpunkten är vald så att vi simmar precis när tidvattnet vänder. 

LÄS MER: San Francisco – här finns en av världens populäraste turistattraktioner  

Foto: RIKARD WESTMAN

Gruppsim med World Water Swim från Alcatraz till Aquatic Park.

Efter en genomgång på kajen går vi ombord på den inhyrda transport-/fiskebåten ”Chucky’s Pride” och stävar ut mot den legendariska fängelseön. Pirret i magen ökar medan jag darrhänt rättar till våtdräkten och simmössan. Övriga skrattar och tar selfies. Båten stannar ett par hundra meter innan ön, för att inte störa fågellivet. Under livligt tjoandet hoppar vi sedan i vattnet. Runt omkring oss finns ett antal funktionärer på kajak och paddleboard, som ska hålla koll så att ingen kommer bort.

På ett givet kommando börjar alla simma mot hamnen, förfärligt snabbt, som det känns. Vi ska sikta på några höga hus, men jag siktar bara på bensprattlet framför mig och kontrollerar hela tiden att jag inte är sist. Men det är jag förstås inte, för bakom mig ligger åtminstone Joe på paddleboard, som plåtar mig med sin Gopro. Någonstans på mitten stannar jag och bara ser mig omkring. Broarna, staden, ön, havet. Det är verkligen en upplevelse, som liksom förhöjs av den där lätt jagade känslan som den stora vattenytan skapar.

Firar på art déco-inspirerade The Franciscan

När jag en stund senare simmar in genom Aquatic Park-öppningen och strax därpå går upp på stranden nedanför köpcentret Ghiradelli är det med lika delar lättnad och en känsla av att det egentligen inte var så svårt. Jag ber någon ta en bild av mig, lägger ut den på sociala medier och kan därefter kassera in all den uppmärksamhet som kombinationen av orden ”Alcatraz” och ”simning” ger upphov till.

Efter att ha gått upp till mitt Airbnb-boende vid Lombard Street några kvarter därifrån, duschat och sedan gått tillbaka till hamnen tänker jag att jag ska fira lite. Så jag går förbi alla de små skaldjursrestaurangerna och sedan upp på övervåningen av art déco-inspirerade The Franciscan, där jag slår mig ned på en skinnklädd taburett i baren. Efter en diskussion med bartendern, som rättframt avråder från vissa rätter (”folk brukar tycka att det är för lite räkor i den där”), beställer jag krabbenchiladas och ett glas vitt från Sonoma, vindalen inte långt härifrån. Jag blickar ut över havet och skålar förnöjt mot Alcatraz.

- När man är i Tokyo ska man se fiskmarknaden på morgonen och när man är i San Francisco tycker jag att man ska simma i Aquatic Park. Att stå där i baddräkt på morgonen är att bli en del av staden, säger Lisa Hagström.

Jag kan inte annat än hålla med.

LÄS MER: Här är 10 välkomnande turistmål 

RESA HIT: SAN FRANCISCO

Resa hit: Flyg, antingen direkt Stockholm-Oakland med Norwegian eller via ett stopp i Zurich med Swissair. 

Bästa tiden: Havet är som varmast i augusti-oktober, men ändå inte varmare än 16 grader. Lufttemperaturen är jämn. 

Tidsskillnad: –9 timmar.

Språk: Engelska.

Valuta: Amerikanska dollar (USD).

Prisnivå: Dyrt, 161 på Forex storstadsindex där Stockholm är 100. Transporter är dock något billigare än i Sverige. Boende som i Stockholm eller dyrare.

Ta dig runt: Tunnelbanan kallas BART (Bay Area Rapid Transit) och går från flygplatsen i söder, sedan diagonalt genom stadskärnan och över bron till förorterna öster om bukten. Uber är billigt och väldigt tillgängligt. Sedan finns mängder av cykeluthyrning, både vanliga och eldrivna, samt eldrivna skotrar eller kickbikes som man bara hoppar på och betalar via en app.

Läs mer: sftravel.com

GUIDE: 3 SIMKLUBBAR I SAN FRANCISCO

1. South End Rowing Club (SERC)

Ideell klubb grundad 1873, ursprungligen som roddklubb, men i dag med verksamhet främst inom simning, men även löpning, rodd, kajaker och sociala aktiviteter. SERC ligger precis öster om Aquatic Park, och varannan dag har de öppet för allmänheten, förutom söndagar. Dagspriset är 10 dollar, vilket ger tillgång till gym, brygga, strand, omklädning, toaletter, dusch och bastu.

Årsmedlemsskap: 405 dollar (cirka 4 000 kronor). 77 dollar (cirka 750 kronor) om du inte bor i San Francisco).

serc.com

2. Dolphin Club

Ideell klubb grundad 1877 som i dag erbjuder simning och rodd. I mångt och mycket en syskonklubb till SERC. De ligger också vägg i vägg med varandra. Även Dolphin Club öppnar för allmänheten varannan dag (när SERC inte är öppet), dock varken söndagar eller måndagar.

Årsmedlemsskap: 509 dollar (cirka 5 000 kronor). 177 dollar (cirka 1700 kronor) om du inte bor i San Francisco)

dolphinclub.org

3. Water World Swim

Kommersiell simklubb, grundad 1990 av maratonsimmaren Pedro Ordenes. De har inga publika klubblokaler men ordnar simningar i stort sett varje vecka, både enklare träningar med Pedro eller någon annan, och större gruppsim som till exempel från Alcatraz. 

Årsmedlemskap: 239 dollar (cirka 2 300 kronor), vilket ger rabatt på organiserade gruppsimningar.

waterworldswim.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande