ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Salsakurs på Kuba

SÅ SKA SALSA-STEGEN TAS. Didio och Cecilia var två av alla de danslärare som höll i taktpinnen under salsaresans första vecka i det heta och oförglömliga Santiago de Cuba.

SÅ SKA SALSA-STEGEN TAS. Didio och Cecilia var två av alla de danslärare som höll i taktpinnen under salsaresans första vecka i det heta och oförglömliga Santiago de Cuba.

1/1

Salsakurs på Kuba

SANTIAGO/HAVANNA. Vi åkte till salsans förlovade land Kuba för att få uppleva två veckor med het salsadans och afrokubanska rytmer på dansskolorna Conjunto Folklorico Oriente i Santiago och Pinos Nuevos i dansens huvudstad Havanna.
Två veckor med dans på schemat. Fyra till fem timmar om dagen till förföriska rytmer. Det kommer att bli riktigt hett. De inser vi direkt när vi kliver ur planet i Santiago på Kubas sydkust. Det är midnatt, kolsvart - och 34 grader varmt. Första morgonen inleds med lektioner i afrokubansk dans. Stela ben och något hämmade svenska höfter rör sig till pulserande afrokubansk livemusik, framförd av skolans egna musikanter. Vi får alla var sin kubansk lärare och danspartner som inte visar några som helst tecken på blyghet. De dansar genast tätt och förföriskt med oss elever och det frammanar både glada och generade skratt.

Svett, svenskar och kubaner

Kulturkrocken fungerar som en mycket bra isbrytare som gör att vi och våra danslärare snabbt kommer varandra nära. Svett, svenskar och kubaner flyter samman i en brokig men rytmisk mix under en fantastisk vecka i Santiago. - Det är en ynnest att få dansa med de kubanska dansarna, säger Anna-Karin Elde som är en av deltagarna. Det är som att simma i ett hav av kärlek och honung och piña colada. Man sörplar och sörplar och vill absolut inte gå upp. Sammanlagt är vi 15 personer, män och kvinnor, både yngre och äldre, som är med på resan som arrangerats av danspedagogen Gunilla Skog från Stockholm. Nästa år är det tionde året i följd som Gunilla arrangerar dansresorna till Kuba. Hon prisar de två skolorna där danskurserna ges. - Conjunto Folklorico i Santiago är det äldsta danskompaniet i sin genre på Kuba, förklarar Gunilla. Den andra skolan, Pinos Nuevos i Havanna, har vunnit många priser för sina koreografier.

Rytmerna finns överallt

Efter en vecka i lantliga Santiago bär det av till huvudstaden Havanna. Även här fylls dagarna med övningar i afrokubanska danser, son och salsa. Kvällarna tillbringar vi tillsammans med våra kubanska vänner ute på dansställen, på konserter och rumbashower. Musiken och rytmerna finns överallt. Den kubanska livsglädjen, värmen och passionen för musik och dans smittar av sig. För varje dag som går blir vi mer och mer medvetna om vår naturliga dansförmåga - och mycket bättre dansare. - Det är "un dos tres" från morgon till kväll, och det är alldeles alldeles underbart, säger Anna-Karin Elde.  BILDSPECIAL: Musik, dans och fest i heta Santiago - KLICKA HÄR!
Annons

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat