VSS Unity, ett av rymdskeppen i Virgin Galactics flotta.
1 av 3: VSS Unity, ett av rymdskeppen i Virgin Galactics flotta. Foto: VIRGIN GALACTIC
Rymdskepp redo att lyfta från Gateway to Space.
2 av 3: Rymdskepp redo att lyfta från Gateway to Space. Foto: VIRGIN GALACTIC
Virgin Galactic’s Gateway to Space ligger i New Mexicos öken.
3 av 3: Virgin Galactic’s Gateway to Space ligger i New Mexicos öken. Foto: VIRGIN GALACTIC

Så ser den ut: världens första rymdflygplats

Nu visar Virgin Galactic upp inredningen på världens första kommersiella rymdflygplats, belägen i New Mexicos öken i USA. Härifrån ska de första rymdturisterna starta redan 2020.

En 62 000 kvadratmeter stor tvåvåningsanläggning med ett böljande, kopparklätt tak som uppifrån ser ut som en jätterocka – det är världens första kommersiella rymdflygplats, Virgin Galactic’s Gateway to Space. Byggnaden ligger i vad som kallas Spaceport America i New Mexico i USA och är ritad av den välkända arkitektfirman Foster + Partners.

– Gateway to Space är en byggnad som gör det möjligt för oss att skapa astronauter av vanliga människor, säger Jeremy Brown, designdirektör för Virgin Galactic, i ett uttalande till CNA Luxury. När jag först anlände till New Mexico och såg Spaceport, blev jag helt tagen av platsen och skönheten i den, landskapet runt den och naturligtvis det fantastiska ljuset. Materialen och färgerna som finns här i New Mexico flödar från bottenvåningen genom två våningar, och fortsätter på övervåningen när man kommer upp till Mission Control, som är organisationens bultande hjärta.

Interiören går i jordnära ökeninspirerade nyanser, med soliga gula, rostiga röda och gröna toner som påminner om ökenväxter, medan användningen av naturliga material gör att man lättare kan ta in de fantastiska omgivningarna.

Lounge för framtida rymdresenärer

På bottenvåningen finns en lounge för resenärer, deras vänner och familjer, och Virgin Galactic-anställda. Här finns också Barista Island, en bar gjord av bakgrundsbelyst italiensk marmor och handgjord ek. Den är tänkt att fungera som ett socialt nav där framtida intergalaktiska resenärer kan blanda sig med rymdskeppspiloter och raketingenjörer över en bit mat eller en kopp kaffe.

Loungen på bottenvåningen går i jordnära nyanser. Foto: VIRGIN GALACTIC

LÄS MER: Turistresor till rymden kan snart bli verklighet 

Våning två går i vitt och grått, vilket ska leda tankarna till moln och rymdresor. Den fungerar som operationscenter, och här ligger också Mission Control. Härifrån har personalen en perfekt utsikt över hela området, inklusive startbanan. Ett atrium i dubbel höjd förenar de båda våningarna. 

Richard Branson förste passagerare

En stor yta mitt i byggnaden fungerar som hangar för Virgin Galactics rymdflotta, och redan nästa år är den första rymdresan härifrån planerad – med Virgin Galactics grundare Richard Branson själv ombord. Men det är inte precis någon månfärd vi talar om. Bärflygplanet White Knight Two släpper rymdfarkosten Space Ship Two vid en höjd av 15 000 meter. När Space Ship Two landar igen efter en glidflygning har det gått drygt två timmar, och under den tiden har passagerarna fått uppleva ungefär sex minuters tyngdlöshet.

Är du sugen på att hänga med är det bara att boka en biljett, men du får förstås vara beredd på att punga ut med 250 000 dollar (cirka 2,5 miljoner kronor) först. Trots prislappen har ungefär 600 personer köpt biljetter, bland dem kändisar som Tom Hanks, Katy Perry, Brad Pitt, Angelina Jolie och vår egen Renata Chlumska. För att travestera Neil Armstrong: ett litet steg för mänskligheten, men ett rätt stort steg för de flesta människor.

LÄS MER: Så reser vi 2050: rymdhissar och supertåg 

Aktuellt just nu