Sceniska High Way 1.
Vild natur längs med Highway 1 nära Bixby Bridge.
Byn Walker längs route 395.
Kyrkan i spökstaden Bodie.
Encinitas beach söder om Oceanside.
Skön stämning på Nepenthe retaurant i Big Sur.
Upplev havets rikedom på Monterey Aquarium.
Fint stopp på Fernwood RV Resort & Campground.
Tenaya Lake i Yosemite.
Besök vinagårdar som Chalone Vineyard för provsmakning och vackra vyer.
Avslappnat på The Strand South, Oceanside.
Emerald Bay under kryssning med M/S Dixie hjulångare på Lake Tahoe.
1 AV 13
Tips: Så hittar du den bästa rutten
2 AV 13
Sceniska High Way 1.
Foto: SHUTTERSTOCK
3 AV 13
Vild natur längs med Highway 1 nära Bixby Bridge.
Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON/MARKO T WRAMÉN
4 AV 13
Byn Walker längs route 395.
Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON/MARKO T WRAMÉN
5 AV 13
Kyrkan i spökstaden Bodie.
Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON/MARKO T WRAMÉN
6 AV 13
Encinitas beach söder om Oceanside.
Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON/MARKO T WRAMÉN
7 AV 13
Skön stämning på Nepenthe retaurant i Big Sur.
Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON/MARKO T WRAMÉN
8 AV 13
Upplev havets rikedom på Monterey Aquarium.
Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON/MARKO T WRAMÉN
9 AV 13
Fint stopp på Fernwood RV Resort & Campground.
Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON/MARKO T WRAMÉN
10 AV 13
Tenaya Lake i Yosemite.
Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON/MARKO T WRAMÉN
11 AV 13
Besök vinagårdar som Chalone Vineyard för provsmakning och vackra vyer.
Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON/MARKO T WRAMÉN
12 AV 13
Avslappnat på The Strand South, Oceanside.
Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON/MARKO T WRAMÉN
13 AV 13
Emerald Bay under kryssning med M/S Dixie hjulångare på Lake Tahoe.
Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON/MARKO T WRAMÉN

Roadtrip i Kalifornien – så hittar du den bästa rutten

Kalifornien är som gjort för en road trip: stora landskap, vackra vyer, dramatisk kust och roliga stopp på vägen. Häng med Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén på äventyr med husbil!

Anna W Thorbjörnsson
Marko T Wramén

Förundrade går vi ut och inspekterar vår plats för natten. Enorma redwoodträd reser sig svindlande högt. Runt campingbordet hoppar ekorrar och knallblå fåglar ystert omkring. Strax nedanför porlar Big Sur-floden i en vacker båge. Vi korkar upp var sin lokal öl tillsammans med vår kaliforniske kompis Brian och sätter oss ner, förstummade av den storslagna naturen. ­Skymningen smyger på, grannarna tänder sin eld och så dyker stjärnorna upp en efter en.

Platsen som vi har parkerat husbilen på kan inte vara längre från vår skräckbild av en ­camping. Här står husbilar och husvagnar mitt i naturen och inte för tätt inpå varandra. Det finns vattenkranar och eluttag att ansluta ­husbilen till samt bänk och eldstad, men inget mer. Här är det naturen som dominerar, som är själva attraktionen. Bra så.

Tidigare har vi mött vår kaliforniske vän vid restaurangen Big Sur Roadhouse en kilo­meter upp längs vägen, där vi fann honom avslappnat tillbakalutad i en stol – mitt i floden! Även restaurangerna tar tillvara de möjligheter som naturen ger. 

Höstsprakande skogar välkomnar i Lake Tahoe

I en månad reser vi runt i Kalifornien tillsammans, vår lilla globetrotterfamilj. Först en vecka i San Francisco (fantastiskt, men dyrt), sedan hämtar vi vår hyrda husbil och rullar ut. Beslutet att välja husbil har flera skäl. Vår lille son är förvisso extremt resvan för att vara två år (han har inte haft något annat val med föräldrar som skriver reseguideböcker) men det är onekligen lättare att få bra läggningsrutiner när man sover på samma ställe hela tiden och inte byter hotellrum var och varannan natt. Och sedan är det förstås ett äventyr, lite som en segelsemester på torra land! 

Vår rutt blir San Francisco–Lake Tahoe–­Bridgeport/Bodie–Yosemite–Pinnacles ­National Park–Big Sur/Monterey–Pismo–Oceanside–Palm Springs–Los Angeles.

Lake Tahoe välkomnar med höstsprakande skogar, vandring, högbanor uppe i trädkronorna och lekande laxar i bäckarna. I byn äter och dricker vi gott på populära Tahoe Cold Water Brewery, proppfullt med lokalbor och turister om vartannat. Också här sover vi under skyhöga träd med kottar större än ekorrarna som gnager på dem.

Bryggor på Lake Tahoes västkust. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON/MARKO T WRAMÉN

Efter en avkopplande tur med hjulångare på själva sjön kör vi undersköna väg 395 söderut över bergen, genom en snutt av Nevada och tillbaka in i Kalifornien öster om bergskedjan Sierra Nevada. Landskapet är omväxlande med berg och dalar, betesfält med kreatur och små dammiga byar där vi stannar för kaffe och fotografering. En del säger att denna sträcka tillhör landets vackraste, och vi njuter av färden. Målet är den pyttelilla ökenstaden Bridgeport där vi hör prärievargarna yla på natten. Eller egentligen är det inte Bridgeport som vi ska till, men det är enda staden/byn i närheten av spökstaden Bodie. 

I Bodie kan man få en känsla av livet under guldruschen 

Här, mitt i öknen på mer än 2  500 meters höjd över havet, fann man guld i mitten av 1800-talet. I takt med att guldet flödade växte staden med järnväg, tidning, flera hotell, salooner, barberare, bordeller, skola och kyrka. Som mest bodde här 8  000–10  000 människor, men när gruvorna sinade tömdes staden snabbt. I slutet av 1910-talet var den så gott som öde, och i dag ser Bodie ut som om man har hamnat mitt i tv-serien ”Westworld”, minus skådespelare och robotar. Det snustorra klimatet har bevarat träkåkarna, och sedan området blev historiskt skyddat underhålls byggnaderna hjälpligt av parkvakter.

Det är en speciell känsla att vandra runt mellan husen, kika in genom fönster på möblerade rum och barer med dammiga biljardbord och fundera på hur livet tedde sig här under guldruschen på 1870-talet. Till och med begravningsentreprenörens kistor står kvar. Vi blir så begeistrade att vi inte får tid över att besöka de naturliga varma källor som ska finnas på ­tillbakavägen och som verkar så fina. Nästa gång! Men vi hinner i alla fall med en fin ­pratstund med Vietnamveteranen som serverar fina fisktacos och burgare i den lilla grillen Burger Barn inne i Bridgeport.

Det snustorra klimatet har bevarat träkåkarna i Bodie. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON/MARKO T WRAMÉN

LÄS MER: Gömda tunnlar hittade under fängelseön Alcatraz

Nästa mål är den världsberömda national­parken Yosemite. Hit vallfärdar naturintresserade från hela världen, så det blir lätt trångt nere i själva dalen. Men de flesta turister kommer västerifrån, och vi kör in österifrån via Tioga Pass, en väg som är stängd vintertid på grund av stora snömängder. Bara bilfärden är en upplevelse med många storslagna vyer. Snöklädda berg reser sig mäktigt, dekorerade med gröna barrträd och höstgyllene lövträd. Vid Tuolumne Meadows stannar vi för att gå ut och kunna ta in det stora landskapet. Vi vandrar över en stor äng till ­Tuolumnefloden, på andra sidan sitter en örn i ett träd och iakttar oss med ett bulligt berg i fonden. Motvilligt rullar vi vidare, men måste snart stanna igen vid Tenayasjön, det är så vackert att vi inte har något annat val. Grönskimrande vatten reflekterar massiva klippor med mjuka former. 

Lodräta klippor och skummande vatttenfall i Yosemitedalen

Till sist når vi själva Yosemitedalen, där alla ikoniska bilder av lodräta klippor och skummande vattenfall har tagits. Det är verkligen häpnadsväckande vackert, men också fullt med bilar och människor, och tyvärr är det disigt av brandrök från skogsbränder. På besökscentret får vi kartor, och nästa dag vandrar vi till Mirror Lake, en fin och enkel promenad. Ju längre bort vi kommer från dalen, desto färre människor ser vi och när vi följer floden bortom den lilla sjön är vi ensamma med allt det vackra. Perfekt för ett uppfriskande nakendopp!

Vårt hus på hjul rullar vidare västerut mot Pinnacles National Park, en dryg timmes körning inåt land från Monterey. Här varnar de för att tvättbjörnarna knycker mat på campingen, men vi ser tyvärr inga, bara nyfikna ekorrar. Däremot möter vi hjortar, en kondor och en fågelspindel (!) när vi vandrar längs en av de mer populära lederna. Här i trakterna finns också flera vingårdar som är värda att besöka, både för vyerna och för provsmakning.

Det är häpnadsväckande vackert vid Tenaya Lake i Yosemite. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON/MARKO T WRAMÉN

LÄS MER: USA:s dyraste stränder – så vackra att det gör ont 

Nu ändrar resan karaktär, från berg och öken till klassiska Kalifornien med sol, strand och surf. Vi siktar på Monterey och kuststräckan Big Sur där vågor dånar mot dramatiska klippor, mjuka stränder hukar sig däremellan och allt badar i det vackraste av solsken. I själva staden Monterey lockar det berömda akvariet, men också sjölejon i hamnen och söta havsuttrar vid Lovers Point Park. Ändå är det den vilda kusten som vi älskar mest. Som vid Garrapata Beach, där vi flanerar i salt­mättad luft och spanar in uppspolad kelp – flera meter långt sjögräs som mer ser ut som tentakler i en sci-fi-rulle. Eller på Pfeiffer Beach med tunnlar genom klipporna där havet skummar och riktig sagoskog i sanden bakom stranden. Vi äter middag en kväll på Nepenthe och njuter av solnedgången och det faktum att detta för en kort tid var kärleksnäste för Rita Hayworth och Orson Welles.

Och just det, valskådningen! I bukten utanför Monterey samlas massor med valar och delfiner, tack vare näringsrikt djuphavsvatten som kommer in via en undervattensravin. Vi följer med på en båttur och ser gång på gång hur stora knölvalar kommer upp till ytan för att andas för att sedan försvinna ner i djupet igen, vinkande med den stora stjärtfenan. Ibland får de sällskap av stora flockar med sjölejon som får vattnet att koka.

Det är skönt att komma till ro i surfmeckat Oceanside

Ju längre söderut vi rullar, desto varmare blir det och desto galnare blir trafiken – den oundvikliga passagen genom LA blir en tre­timmars lång mardröm av 16-filiga motorvägar där allt står still. Söder om staden blir det i stället värsta rallyt på vägarna, och det mexikanska inflytandet är tydligt i den hetsiga trafiken. 

Det är oerhört skönt att till sist komma till ro i surfmeckat Oceanside. Här vimlar det av tillbakalutade ”dudes” och ”dudettes” och snygga gamla folkabussar med brädor på taket, och alla tycks ha fokus på havet och de milslånga s­tränderna där fina surfvågor rullar in. Vi hyr en bräda, lapar glass och njuter av smarriga ­guacamoleburgare hos Ruby’s längst ut på piren.

På Oceanside Beach och Pier tycks alla ha fokus på havet. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON/MARKO T WRAMÉN

Med havssuget stillat vänder vi inåt land mot Palm Springs. Staden är kul för shopping och en drink eller tre (och har ett fint flygmuseum), men det är ökenromantiken som triggar oss. Någon timme västerut dyker de märkliga j­oshuaträden upp, och landskapet känns ­oerhört exotiskt. Bara att rulla runt på de ­vindlande små vägarna omgiven av Mojave­öknen är en upplevelse. Lilla Pioneertown är också rolig att besöka, byn byggdes som film­kuliss på 1940-talet men har i dag lustigt nog blivit något av ett hipsterutflyktsmål. 

Roliga butiker, kaféer och restauranger i West Hollywood

Efter tre veckor på vägarna lämnar vi mot­villigt tillbaka husbilen i Los Angeles. I den här jättestaden håller vi oss till stadsdelen West Hollywood med sina roliga butiker, kaféer och restauranger, inte minst längs Melrose Avenue. Ju längre österut som du går på Melrose, desto mer alternativt blir det. Missa till exempel inte flippade butiken Necromance med allt från uppstoppade djur till smycken gjorda av ­glänsande skalbaggeskal. 

Nära andra änden av Melrose ligger chica kaféet/baren/restaurangen Au Fudge, specialiserat på föräldrar som vill äta gott medan barnen leker i rummet vid sidan om (komplett med leksaker och pedagog). Stället drivs av skådespelaren Jessica Biel (tillika Justin ­­Timberlakes fru). Gott och kul!

En utflykt till Universal Studios är också svår att motstå – här finns allt från Homer Simpson-kvarter till Harry Potter-by och en rad attrak­tioner från ”roligt för hela familjen” till ”jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv” – tänk tv-serien ”Walking Dead” i ett övergivet sjukhus med levande zombier. Only in America!

På Au Fudge på Melrose Avenue kan man äta gott medan de små leker. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON/MARKO T WRAMÉN

RESFAKTA: KALIFORNIEN

Resa hit: SAS och Norwegian flyger till Los Angeles och San Francisco med mellanlandning i Köpenhamn. 

Bästa tiden: Vår eller höst. 

Tidsskillnad: – 9 timmar.

Språk: Engelska och spanska.

Valuta: Amerikanska dollar (USD).

Prisnivå: Extremt dyrt i San Francisco (161 på Forex storstadsindex där Stockholm har 100), något dyrare än i Sverige i Los Angeles (110 på Forex storstadsindex), billigare än Sverige på landet. 

Ta dig runt: Hyr bil, husbil eller bil med husvagn.

Bra att veta: Undvik om möjligt att köra bil i Los Angeles, köerna är oändliga.

Läs mer: ­visitcalifornia.com, cruiseamerica.com

GUIDE: 11 TIPS TILL KALIFORNIEN

SE & GÖRA

1. Lake Tahoe – upp i topparna

Prova trädtoppsäventyr med balansgång och ziplinor.

Adress: 725 Granlibakken Rd, Tahoe City, tahoetreetop.com

Äventyr på hög höjd i Tahoe Treetop Adventure Park. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON/MARKO T WRAMÉN

2. US395 – kör längs historisk väg

En historisk väg som går från ­kanadensiska gränsen ner till Mojaveöknen. Mycket vacker sträcka från Lake Tahoe till Lake Mono.

Vägen US395 bjuder på vackra vyer. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON/MARKO T WRAMÉN

3. Bodie – besök en spökstad

När guldruschen slog till i Kalifornien på 1800-talet var Bodie en livlig stad. Men så tog guldet slut och staden tömdes. I dag står husen övergivna i bergen i Kaliforniens öken.

Adress: Bodie Road/Highway 270, Bridgeport, bodie.com

Bar och barberare i övergivna spökstaden Bodie. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON/MARKO T WRAMÉN

4. Yosemite – vandra i nationalpark

Nationalparken Yosemite är världsberömd för sina mäktiga klippor och vattenfall. En lätt, vacker vandringsled går till Mirror Lake.

yosemite.com

Vandring till Mirror Lake i Yosemite Valley. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON/MARKO T WRAMÉN

5. Monterey Bay – åk på valsafari 

Båtsafari med mycket stor chans att se valar.

Adress: 66 Fisherman’s Wharf, Monterey, discoverywhalewatch.com

Valsafari med Discovery Whale Watch med utgångspunkt från Fisherman's Wharf i Monterey. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON/MARKO T WRAMÉN

6. Pfeiffer Beach – dramatiska klippor

Gå genom sagoskogen för att nå denna strand med dramatiska klippor och mjuk sand. Perfekt för promenad, för stora vågor för bad.

Adress: Sycamore Canyon Rd, Big Sur, campone.com/los-padres-national-forest/monterey-ranger-district/­pfeiffer-beach/

Promenera på mjuk sand på Pfeiffer Beach i Big Sur. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON/MARKO T WRAMÉN

CAMPINGAR

7. Paradise Shores RV Camp, Bridgeport – hör prärievargarna

Mindre privat camping vid damm/sjö, fin grillplats. Här hörde vi prärievargar yla på natten.

Adress: Adress: 2399 CA-182, Bridgeport, paradiseshorescamp.com

8. Pinnacles National Park camping – nära till vandring

Naturcamping i nationalpark med gott om djur och nära till vandring.

Adress: 5000 HWY 146, Paicines, recreation.gov/camping/campgrounds/234015

Vandring i Pinnacles National Park. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON/MARKO T WRAMÉN

SHOPPING & NÖJE

9. Universal Studios – filmernas värld

Stor nöjespark i Los Angeles med attraktioner som bygger på världar från olika film­inspelningar. Ibland väldigt roligt (”The ­Simpsons”), ibland mycket skrämmande. Harry Potter har en egen by här.

Adress: 100 Universal City Plaza, Universal City, universalstudioshollywood.com

Universal Studios, roligt för stor och liten. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON/MARKO T WRAMÉN

10. Trina Turk och Shag the Store – shopping och konst

Trina Turk säljer kläder i klassisk amerikansk design med en kalifornisk twist. Shag the Store är ett konstgalleri helt dedikerat till konstnären Josh Agle, mer känd som Shag.

Adress: 891 N Palm Canyon Dr, Palm Springs, trinaturk.com

Adress: 725 N Palm Canyon Dr, Palm Springs, shagstore.bigcartel.com

Trina Turk i Palm  Springs
Klassisk amerikansk design på Trina Turk i Palm  Springs
1 AV 2
Trina Turk i Palm Springs
Foto: ©2017 THORBJÖRNSSON/WRAMÉN
2 AV 2
Klassisk amerikansk design på Trina Turk i Palm Springs
Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON/MARKO T WRAMÉN

ÄTA & DRICKA

11. The Hart and the Hunter – rustik brunch 

En cool restaurang på Melrose Avenue i West Hollywood, Los Angeles.

Adress: 7950 Melrose Ave, Los Angeles, thehartandthehunter.com

Ät gott på The Hart and the Hunter i Los Angeles. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON/MARKO T WRAMÉN

CAMPING – SÅ FUNKAR DET

Det finns ingen allemansrätt i USA, och säkerhetsläget är annorlunda jämfört med Sverige, så du bor på RV Camps eller RV Resorts – speciella campingar för ­husbilar. De kan variera från vackra naturcampingar utan några faciliteter till stora asfalterade stads­campingar med fasta kopplingar för vatten, el och avlopp samt ­trådlöst internet. Det är klokt att boka plats i förväg inte minst på de nära hav och strand, speciellt helger kan det bli fullt. 

HYRA HYSBIL – TIPS

Cruise America är största uthyraren i USA vilket ger stort utbud och många baser, så det är lätt att hämta bil på ett ställe och lämna på ett annat så du slipper köra tillbaka (det kostar dock extra). Vi hyrde storleken C25 som har gott om plats för 2 vuxna och två barn (vi var 2 vuxna och 1 barn). Den storleken kostar 52 USD (cirka 470 kronor) per dag plus eventuella tillägg. Ombord finns spis, kyl och frys, toalett med dusch, AC och värme. 

Reser du med barn? Bakåtvända bilstolar fungerar inte i husbilar. Därför kan det löna sig att köpa en framåtvänd barnbilstol på plats (beställ billigt över nätet i förväg från Amazon eller Walmart och få den levererad till hotellet). Evenflo Maestro har fått bra testresultat, är lätt att använda och lätt att bära/ta med hem.

LÄS MER: Tips för din roadtrip: 5 coolaste städerna i USA
LÄS MER:
Hollywood – galna museet för dig som älskar selfies
LÄS MER:
Res till Los Angeles – i Zlatans fotspår