Res till Los Angeles – i Zlatans fotspår

Amsterdam, Turin, Milano, Barcelona, Paris och Manchester. Städer i Europa du enkelt kunde åka till för att se din stora idol – Zlatan Ibrahimovic. Nu har han skrivit på för LA Galaxy och för att se Ibracabadra göra magi på plan krävs det en biljett till andra sidan jordklotet.

Men häng inte läpp, här är en lista på varför Los Angeles är värt att åka till – och varför jag tror att Zlatan Ibrahimovic och Helena Seger kommer stortrivas i änglarnas stad.

Santa Monica Beach är en av LA:s mest pooulära stränder. Foto: SHUTTERSTOCK/MONTAGE

1. Los Angeles – staden med solgaranti


Med sina 325 soldagar om året gör Los Angeles sällan soldyrkare besvikna. Det finns ett stort antal stränder att välja bland. Santa Monica Beach och Venice Beach, som ligger på gångavstånd från varandra, är bland de populäraste. Passa på att uppleva färgsprakande och eklektiska Venice när du ändå är där. Zuma Beach är Malibus största strand och bjuder på klart vatten och mjuk sand. Om du inte orkar ta dig till stranden finns det gott om härliga, om än lyxiga, takterrasser med pooler inne i stan. Skybar på Mondrian Hotel är en personlig favorit med fin utsikt, grym musik spelad av olika dj:s varje dag och goda drinkar.


Är man karnivor kan man testa In-N-Out Burger, hamburgerkedjan från Kalifornien som år efter år röstas fram till den bästa i landet. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Käk i LA – ett kulinariskt utbud av rang


Det kulinariska utbudet i Los Angeles är oändligt – du behöver aldrig oroa dig för att inte hitta något som passar dig och dina smaklökar. Här ligger man dessutom i framkant vad gäller nya mattrender. I restaurangen Kismets kök möts Kalifornien och Mellanöstern. Resultatet? Färgglatt, fräscht och en fulländad smakbonanza. Är du vegetarian eller vegan? Grattis! Restauranger med plantbaserade kök ploppar upp över hela staden. Testa den veganska Big Macen på Doomie’s i Hollywood. Burgaren får mitt hjärta att hoppa ut och skutta iväg till Hollywood-skylten. Är man karnivor kan man testa In-N-Out Burger, hamburgerkedjan från Kalifornien som år efter år röstas fram till den bästa i landet. Jag har vid flera tillfällen fastnat bakom kön till deras drive-thru, som ringlat sig ända ut på gatan.


Ett tips är att boka hyrbil redan från Sverige, då ingår oftast full försäkring. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Ge dig ut på US101 – med hiphop i högtalarna


Älskar du, liksom Zlatan, att köra bil ska du åka till Los Angeles – bilarnas stad. Visst kan man åka kollektivt, men det är inte alls lika smidigt. Faktum är att det är svårt att ta sig runt utan bil, så räkna med att tillbringa flera timmar i bilen. Det beror dels på avstånden – Los Angeles är till ytan lika stort som Skåne – och dels på de kilometerlånga köerna vid rusande morgon- och eftermiddagstrafik. Men du kan göra bilturen till något trevligt. Lyssna på musik eller poddar samtidigt som du njuter av fantastisk natur, och inte minst alla läckra bilar som kör om dig på motorvägen. Ratta in 92.3 LA’s New Home for Hiphop på radion och cruisa runt på sexfiliga US101. Du kommer garanterat att känna dig coolare än coolast. Passa också på att köra på krokiga, men framförallt vackra, Mulholland Drive. Fantastiska vyer utlovas – särskilt på kvällstid. Ett tips är att boka hyrbil redan från Sverige, då ingår oftast full försäkring.


Från Griffith Park kan du från kullarna njuta av en storslagen panomarautsikt över Downtown Los Angeles skyline. Foto: Nicole Fältlöv-Amiri

4. Njut av natur i Griffith Park och Runyon Canyon Park


Vill du uppleva LA:s magnifika natursceneri ska du hajka på någon av de många vandringslederna. Det är nästan ett måste om du verkligen vill lära känna staden. På flera av dem, bland annat extremt populära Griffith Park och Runyon Canyon Park, kan du från kullarna njuta av en storslagen panomarautsikt över Downtown Los Angeles skyline. Men det finns många fler att välja bland. För att slippa folkmassorna åker jag till Topanga State Park i ”The Valley”. Här är det lugnare, och utsikten över dalgången i kombination med de vackra bergen som omger en är ren terapi för själen.


På paradgatan Rodeo Drive i Beverly Hills hittar du de mest exklusiva designerbutikerna. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Shoppingen – Rodeo Drive och Melrose Avenue


Om ryktet stämmer att Helena Seger älskar lyxshopping har hon definitivt hamnat rätt – i Los Angeles är det inte svårt att leva i lyx och överflöd. På paradgatan Rodeo Drive i Beverly Hills hittar du de mest exklusiva designerbutikerna. På Melrose Avenue kantas lyxaffärer och vintagebutiker. Här finns några av LA:s mest udda, men också coola, butiker.

Om din plånbok inte tillåter dig att shoppa på Rodeo Drive finns det flera billigare alternativ. Third Street Promenade i Santa Monica är ett mysigt shoppingstråk med prisvärda butiker. Och shopping malls, köpcenter, med Macy’s, Nordstrom och amerikanska klädkedjor finns lite överallt.


Hollywood walk of fame attraherar flera miljoner besökare varje år. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Utflykterna – Disneyland, Universal studios och Hollywood Boulevard


Turistattraktionerna i Los Angeles är så pass bra att även Angelenos brukar besöka dem, däribland världens mest instagrammade plats – Disneyland. Nöjesparken ligger i Anaheim, strax söder om Los Angeles, och är perfekt för den som reser med små barn. Parken är så pass stor att många rekommenderar att man avvarar minst två dagar för att hinna se och göra det mesta. På Universal studios, världens största filmstudio, kan man uppleva scener och platser där kända tv-serier och prisbelönta filmer spelats in. Turiststråket Hollywood Boulevard attraherar flera miljoner besökare varje år. Inte minst Hollywood walk of fame, plattorna med stjärnor och kändisars namn som är belagda längs trottoarerna på avenyn. Promenerar du här kommer du förmodligen passera Dolby Theater, tidigare Kodak Theater, där Oscarsgalan äger rum varje år.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande