ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Allt om resor>Resmål>Nordamerika
Publicerad 25 jan 2017 12.00

Puerto Rico – vita stränder och frodig grönska

Playa Flamenco – korad till världens vackraste strand.

Playa Flamenco – korad till världens vackraste strand.

1/3

Foto: Johan Öberg

Playa Flamenco ligger på den lilla ön Culebra.

Playa Flamenco ligger på den lilla ön Culebra.

2/3

Foto: Johan Öberg

I naturreservatet Bosque Estatal de Guánica är det gott om fina fjärilar.

I naturreservatet Bosque Estatal de Guánica är det gott om fina fjärilar.

3/3

Foto: Johan Öberg

Direktflyg har öppnat karibiska Puerto Rico för svenska turister. Och mixen av välbevarade spanska kolonialstäder, frodig, bergig grönska och ett oräkneligt antal superba sandstränder är en fröjd att utforska.

Det lilla niositsiga BN-2 Islander-flygplanet sjunker raskt ner tätt mellan två frodigt gröna kullar, gör en tvär gir bara 15 meter över någons boningshus och planar sen snabbt ut och tar mark på den korta asfaltbanan på ön Culebra.

Culebra är en av många små karibiska öar som tillhör Puerto Rico och vi har lockats hit av ryktet om att ön ska ha världens vackraste strand, något vi så klart själva vill uppleva.

Tre gånger så stort som Gotland

Puerto Rico är ungefär tre gånger så stort som Gotland, 18 mil från öst till väst och 6,5 mil från norr till söder. Culebra är däremot bara 30 kvadratkilometer och väldigt mycket finns på gångavstånd. Som det lilla pensionat vi bokat rum på, dit vi utan problem går med våra rullväskor från flygplatsen – en sträcka på knappt 200 meter.

Ägaren Susan Moran, från Oregon, tar emot på Palmetto Guesthouse:

– Välkomna, säger hon och visar runt i det lilla huset med sin lummiga trädgård.

– Här i köket ställer jag fram nybakt varje kväll och ni kan själva göra kaffe och te. Sitt gärna ute på verandan!

Det känns som att komma hem till henne – ombonat, personligt mysigt och välkomnande. Därför blir vi inte minsta förvånade när Susan frågar om vi vill ha skjuts till den berömda stranden – Playa Flamenco – då hon ändå ska köra sin badsugna syster med barn dit.

– Det går att åka público till stranden för några dollar. Annars kan man gå på 30–40 minuter, fast det är sällan man behöver gå så långt förrän någon bilist erbjuder skjuts.

 

Matpaus på stranden

Väl framme får stranden hägra en stund till för vi är lunchhungriga. Det finns en handfull serveringar inne bland palmerna och servering nummer sex har godast mat, som nygjorda empanadas fyllda med hummer, conchsnäcka, bläckfisk eller räkor i en smakrik tomatsås för några dollar styck. Till dem passar det lättdruckna lokala puertoricanska ölet Medalla fint i värmen.

Under decennier tillhörde Playa Flamenco den amerikanska flottan, som övade landstigning och artilleriunderstöd på stranden. Under Vietnamkriget intensifierades övningarna och flottan ville åt ännu mer av ön. Men lokala protester hade effekt och i stället för ännu mer skjutande drog sig flottan tillbaka 1975 och återställde då stranden. De enda spåren efter militären är en sönderrostad Shermanstridsvagn på strandens nordvästra ände och en mer välbevarad på en liten kulle inne i skogen strax intill. Båda utsmyckade i karnevalsglada, ytterst omilitäriska kulörer.

 

Klipporna skyddar de badsugna från stora vågor på Playa Jobos på nordvästra Puerto Rico.

Foto: Johan Öberg

Playa Flamenco – världens vackraste strand?

Och så var det då det där med världens vackraste: Jag har besökt oräkneliga berömda stränder jorden runt. Och visst – Playa Flamenco är underbar och definitivt en av de allra finaste; en kilometerlång kurvig strand med finmalen, ljus och trots solskenet alltid sval korallsand. Men att lista dessa alla dessa paradisstränder som etta, två och så vidare, nja, då är det bättre att bara njuta när man är där.

Utanför stranden bryts vågorna på en del sträckor av korallrev en bit ut, medan de rullar ända in till land på andra. Så det går fint att välja mellan bad i små snälla vågor eller bamsestora, som definitivt kräver viss vana och rejält med ork. Ett stort plus är att stranden omges av kokospalmer och annan grönska i stället för hotell.

– Så kommer det tack och lov förbli, säger Susan när vi kommit tillbaks till pensionatet igen. Flygplatsens landningsbana kan inte byggas ut och i lagunen vid den största byn, Dewey, kommer bara ytterst små kryssningsfartyg in och då får de inte ankra utan måste ta hjälp av motorerna för att ligga still.

I kvällningen promenerar vi in till byn som inte direkt sjuder av liv. Men det finns en handfull matställen – allt från genuina Nina’s till det lite flashigare Dingy Dock, där maten är si så där, men känslan att sitta med fötterna i lagunens ljumma vatten med en god drink i handen medan tårna samsas om utrymme med meterstora karpar är rätt läckert.

 

Gatuscen från San Juans gamla, muromgärdade stadskärna.

Foto: Johan Öberg

Korta skyfall vanligt i Karibien

Det finns en rad stränder till på ön utöver Playa Flamenco. Till nästan lika fina Playa Larga behöver man egen transport och på västsidan finns flera mindre stränder med fina koraller och gott om gröna havssköldpaddor. Har man riktig tur kan man också få syn på gigantiska havslädersköldpaddor då honorna kommer upp för att lägga ägg.

På vägen tillbaks till huvudstaden San Juan får flyget gå ner från 700 till 500 meter för att komma under ett svart regnmoln. Skyfallet smattrar mot det lilla planet som skakar runt, men snart är vi igenom regnet och solen tittar fram lagom till landningen. Korta skyfall hör till vardagen i denna del av Karibien. Oftast varar de bara några minuter.

San Juan har växt mycket sen staden grundades av spanjorerna 1521 och längs pärlbandet av fina sandstränder vid Atlantkusten reser sig höga hotell och hus med semesterlägenheter. På 1500-talet fanns sen länge en indiansk högkultur på Puerto Rico. Man har grävt fram en rad ceremoniella bollplaner på flera håll på ön och funnit massor med skulpturer, vapen och lerkärl. Indianerna drabbades dock hårt av de sjukdomar spanjorerna förde med sig och av slavarbete och är sen länge borta.

– Att inte den här stan är mer berömd är ju smått ofattbart, säger mitt ressällskap när vi promenerar på gamla San Juans lugna gator, täckta av vackra blå gatstenar.

 

Tacos med rå tonfisk på Oceano.

Foto: Johan Öberg

Finns gott om renoverade hus

Här finns gott om fint renoverade hus med snart 500-årig anor och runt hela gamla stan reser sig spanjorernas bastanta befästningsmurar med små vakttorn med ojämna mellanrum. Gamla stan ligger på en ö och längst ut ligger ett stort fort som både britter och holländare försökt erövra från spanjorerna, som dock höll stånd. I stället blev ön amerikansk efter ett krig 1898. I dag är Puerto Rico ett självstyrande amerikanskt territorium och från och till blommar diskussionerna om att bli USA:s 51:a delstat upp.

På en och en halv timme når vi Ponce, öns nästa största stad, på en mestadels utmärkt betalmotorväg över gröna, sköna berg där man bland annat odlar kvalitetskaffe.

Allt som händer i Ponce händer runt Plaza Las Delicias, där bland annat katedralen och den berömda före detta brandstationen, en röd-svart-randig träbyggnad, står. Tutande jeepkaravaner rör sig denna lördag runt torget – det är stor bröllopshelg och följe efter följe kör fram till Catedral Nuestra Señora de Guadalupe för att sen låta sig fotograferas i den ståtliga trappan i lobbyn på det vackra kolonialhotellet Ramada Ponce.

 

Det är kul att sitta med en drink i vågorna som rullar in på Playa Flamenco.

Foto: Johan Öberg

Populärt museum

Stadens andra stora attraktion är tveklöst MAP – Museo de Arte de Ponce, öns bästa konstmuseum i en läcker modern byggnad där äldre samlingar delar utrymme med långt mer spännande modern konst från ön.

Promenaden från torget till museet känns dock lite sorglig eftersom så stor andel av alla hus i centrum är igenbommade då kommersen och jobben flyttat ut från centrum till stora shoppingområden lätta att nå med bil.

Ponce ligger på sydsidan av ön, som vetter mot Karibiska havet, vilket känns både på värmen och den tryckande fuktigheten. Då kan det ju kännas udda med en nationalpark vigd åt subtropisk torrskog, något som är en ovanlig syn numera. Vi gör en rejäl skogspromenad längs markerade leder i Bosque Estatal de Guánica och slås framför allt av alla vackra fjärilar, som ibland vinglar runt i hundratal runtom oss.

 

Varje kväll avgår runt ett halvdussin stora kryssningsfartyg från San Juan.

Foto: Johan Öberg

Fina bad på västkusten

Fukten klibbar och vi är rejält badsugna när vi fortsätter på kurviga småvägar ner mot fyren Los Morillos på öns sydvästspets och den fina skyddade sandstranden Playa Santa, där man med lite tur kan få se hela familjer med sjökor.

Vi ser dock bara helglediga puertoricanska familjer med de obligatoriska strandstolarna och var sin rejäl islåda fylld med öl.

Västkusten bjuder på fina bad, superb vågsurfing och de bästa skaldjursrestaurangerna. Vi stannar till Playa de Joyuda, med många matställen på pålar över vattnet och ansluter oss till alla sällskap om mumsar på jättelika humrar, räkor och pinfärsk fisk.

 

Surfare vid The Point, strax norr om Rincón.

Foto: Johan Öberg

Fina sansstränder i Rincón

Rincón är västkustens viktigaste turistort. Här finns massor av fina sandstränder, där bara några lämpar sig för bad. Resten har alldeles för stora vågor och lockar i stället surfare från hela världen. Ett bra ställe att kolla in våghalsarna från är Rincóns fyr, där vi har sällskap med massor av meterlånga solbadande leguanödlor.

I guideböckerna nämns ofta öns täta långsamrullande trafik, något vi för det mesta inte märker av alls – utom genom småstäderna norr om Rincón där all genomfartstrafik går på smala stadsgator med köer som följd.

Det gör dock inte små mycket – för snart dyker nästa skylt ner till någon fin badstrand upp. Som ljuvliga Playa Crash Boat, som fått sitt udda namn från de räddningsbåtar som förr fanns här för att snabbt kunna plocka upp flygare från den närliggande basen som störtat i havet.

Nästa badstopp är ännu finare: på Playa Jobos delar surfarna strand med dem som vill bada i lugnt 27-gradigt hav, tack vare en landtunga som sätter stopp för vågorna på en del av stranden medan det på den andra delen hela tiden rullar in perfekta surfvågor.

Man skulle kunna stanna i månader utan att hinna med alla fina bad på Puerto Rico. Vi längtar redan tillbaka.

 

I Puerto Ricos berg väntar slingriga vägar och frodig grönska.

Foto: Johan Öberg

Se och göra

Jättegrottor

Parque de las cavernas del Río Camuy

Gigantiska sjunkhål och milslånga grottgångar (där bara en del med jättelika stalagmiter och stalaktiter kan besökas) väntar i världens tredje största grottsystem. Kom tidigt – det blir snabbt kö. Öppet 8–17, onsdag–söndag.

Letar liv i universum

Observatorio de Arecibo

Världens största radioteleskop är öppet för besökare efter en ombyggnad av besökscentret. Reflektorn täcker cirka 80 000 kvadratmeter i bergen, en dryg mil norr om staden Arecibo.

www.naic.edu

Surfarstrand

The Point

En av ett dussintal superba surfarstränder strax norr om Rincón. Den som vill plåta surfare stannar till vid fyren ovanför stranden.

Äta och dricka

Mat, bar och dans

Oceano

Utsökt elegant mat, poppis bar och trendigt danshak precis vid stranden.

Vendig 2, Condado

www.oceanopr.com

Hipsterhak

Sabor y Rumba

Gott käk, billiga drinkar och fint ölutbud på cool innergård där skäggiga killar tycks trivas.

Reina Isabel 66, Ponce

Genuin mat

Nina’s

Öns bästa mofongo – gärna med räkor på ett enkelt matställe med genuin puertoricansk mat.

Escudero street, Culebra (150 meter före flygplatsen)

Shopping och nöjen

Fyndchans

The Outlet Route 66 Mall

Snygg, prisvärd factory outlet med massor av kända amerikanska märken.

Km 18,4 Route 3, Canovanas

www.theoutlet66mall.com

Exklusivt

The Mall of San Juan

Versace, Jimmy Choo, Saks Fifth Avenue och mycket mer på huvudstadens nyaste och mest exklusiva shoppingmall.

Mall of San Juan blvd 1000

www.themallofsanjuan.com

9 Panamahattar

Olé

Prova ut en Panamahatt i rätt storlek av toppkvalitet på denna ansedda hattaffär.

Fortaleza 105, San Juan

Bo bra

Hemtrevligt

10 Palmetto Guesthouse

Känn dig som hemma på detta supermysiga lilla ställe med bara fem rum. Dubbelrum för en tusenlapp.

Manuel Vasquez Street 128, Culebra

www.palmettoculebra.com

Extremt strandnära

Coconut Palms Inn

Ligger precis på sandstranden med vågskvalpet som sömnmedel och lummig trädgård. Dubbelrum strax över 1 000 kronor.

Estella Comunity 2734 Calle 8, Rincón

coconutpalmsinn.weebly.com

Historiskt boende

El Convento

Gamla San Juans allra läckraste hotell – byggt som kloster 1651 och numera exklusivt boende. Dubbelrum från 3 000 kronor.

100 Cristo Street, San Juan. www.elconvento.com

 

LÄS OCKSÅ:

• 11 saker du inte får missa i Puerto Rico

• Guide till 13 paradisöar i Västindien

• 11 tips i Havanna – Kuba är hetare än någonsin

Annons

ELISABETH MONTGOMERY