En gång bodde här över tusen människor, men nu finns det bara ett 10-tal kvar.
1 av 3: En gång bodde här över tusen människor, men nu finns det bara ett 10-tal kvar. Foto: Weible1980 / GETTY IMAGES
Under 80-talet beslöt myndigheter att staden skulle evakueras. Foto: Chris Novak/Flickr
2 av 3: Under 80-talet beslöt myndigheter att staden skulle evakueras. Foto: Chris Novak/Flickr
I dag möts besökarna av en märklig övergiven plats, där vägnätet finns kvar men husen är rivna. Foto: Aaron Muderick/Flickr
3 av 3: I dag möts besökarna av en märklig övergiven plats, där vägnätet finns kvar men husen är rivna. Foto: Aaron Muderick/Flickr

Övergivna gruvstaden har brunnit i över 50 år

USA. Ett misslyckat försök att elda upp sopor i den lilla Pennsylvaniska staden Centralia, ledde till att det brunnit under marken sedan 1962.

Följ med till staden som brunnit i över ett halvt sekel.

När man kommer till det som är kvar av den lilla gruvstaden Centralia i Pennsylvania, USA, så möts man av varningsskyltar om risken för att kvävas eller falla ner i slukhål. Trots den uppenbara faran, så har den nära nog övergivna staden blivit ett populärt resmål för de som söker upplevelser utöver det vanliga.

En gång bodde här över tusen människor, men nu finns det bara ett 10-tal kvar. De som vägrar ge upp för elden som brunnit under staden sedan 1962.

Asfalten har spruckit av hettan

Det är inte mycket som besökaren kan se av den en gång livliga staden. De flesta husen är rivna av säkerhetsskäl, men gatunätet finns kvar med asfalt sprucken av hettan underifrån.

Det hela började med att staden beordrade fritidsbrandkåren att elda upp stadens sopstack, inrymd i ett gammalt dagbrott, för att göra plats för mer sopor. Det hade gjorts några år tidigare utan problem.

Men den här gången var det något som gick väldigt fel. Hettan blev så intensiv att den stenkol som fanns en i gruvgång i dagbrottet, började brinna. Och den underjordiska branden spred sig genom ett nät av gruvgångar som gick under Centralia.

Slukhål på 146 meter

Det var först 1979 som stadens ledning blev medveten om vilken omfattning den underjordiska branden hade fått. Det skedde när stadens bensinmacksägare, och tillika borgmästare, skulle kolla hur mycket bensin som fanns i en av hans underjordiska tankar.

Han tyckte att bensinen verkade ovanligt varm och sänkte ner en termometer. Den visade på 78 grader.

1981 öppnades ett slukhål i en trädgård under fötterna på en 12-årig pojke som undkom genom att klänga sig fast vid blottlagda trädrötter tills hans kusin kunde rädda honom.

Vid mitten av 80-talet beslöt myndigheterna att staden skulle evakueras, ett beslut som långt ifrån uppskattades av alla invånare. Än i dag finns en handfull bebodda hus kvar i Centralia.

Centralia är en märklig och övergiven plats

I dag möts besökarna av en märklig övergiven plats, där vägnätet finns kvar men husen är rivna. Det finns en kyrka som håller gudstjänster för de tiotalet invånarna om fortfarande vägrar flytta.

Ett favoritmål bland de turister som vågar sig dit är en av stadens kyrkogårdar som ständigt är omsluten av rök från underjorden. Rök som består av svavelgaser och kolmonoxid.

Trots att myndigheterna i Pennsylvania gör sitt bästa för att avskräcka besökare så kommer de i en jämn ström. Det faktum att ett besök sker med risk för eget liv, verkar inte ha någon påverkan på äventyrsturisterna.

Och enligt beräkningar finns det tillräckligt med stenkol under Centralia för att hålla elden i gång i minst 250 år.

Centralia ligger drygt 18 mil nordväst om delstaten Pennsylvanias största stad, Philadelphia.

https://www.youtube.com/watch?v=uy90EmDIpPM

Källor: Huffington Post, roadsideamerica.com, centraliapa.org, Business Insider

 

LÄS OCKSÅ:

 Världens 11 läskigaste platser ger kalla kårar
Se det övergivna Sovjet i spöklika bilder
 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande