New Orleans – en stillsam fest i jazzens födelsestad
NEW ORLEANS, USA. Ingen annan stad i USA liknar New Orleans.
Staden är 300-åringen som gärna dansar på gatan och som börjar bli trendig att besöka.
Här finns en unik musikkultur och ett creolkök som måste upplevas med egna sinnen.
– If you go to New Orleans, you ought to go see the Mardi Gras …
Sången seglar ut genom det öppna fönstret på en träkåk i New Orleans, och i bakgrunden hörs ett hamrande piano och en saxofon som flätas samman i rullande bluesfraser. Medan jag står utanför och lyssnar passerar folk utan att ta minsta notis om musiken. Musikjam är vardag i denna stad, en lika självklar del av livet som den omgivande luften.
Musik på Professor Longhair Museum
Huset där det musiceras heter Professor Longhair Museum. New Orleans har fler musiklegender än det går att hålla räkningen på, men den banbrytande pianisten Professor Longhair glömmer ingen infödd bort. Museet ligger i hans före detta hem.
Musiken fortsätter, och snart går jag in. Bakom mikrofonen på scenen står den svenske New Orleans-experten Pär Stenhammar och sjunger. Hans pappa Bosse Stenhammar grundade Stockholms Jazzfestival och besökte New Orleans 47 år i rad. Sonen Pär blev hemtam i staden redan som liten.
– New Orleans är en världsunik smältdegel, säger Pär när bandet gjort paus. Den franska elegansen, de karibiska inslagen, den starka afro-amerikanska kulturen … det är så många strömningar som möts här. Därför har staden en helt egen karaktär vad gäller kultur, konst och mat.
Pär Stenhammar betonar att stadens berömda musik handlar om de långa obrutna traditionerna.
– Allting är på riktigt här. Ingenting är påklistrat eller tillgjort. Allt du hör ute på musikklubbarna är rotat i vad generation efter generation har lämnat över till de yngre.
Själv är Pär sångare i den svenska gruppen Louisiana Avenue som hyllar staden i hans hjärta. För inspirationen reser han till New Orleans minst en gång om året.
– Det är som att komma hem varje gång, säger han och ler brett.
Dans och sång som läkekonst
Det stämmer att ingen annan stad i USA liknar 300-åriga New Orleans. Någon har sagt att ”Nola” påminner om den kryddiga cajunrätten gumbo: en sjudande gryta av influenser från alla håll. Det finns en mentalitet bland invånarna som känns särskiljande. New Orleans-författaren Chris Rose skriver träffsäkert:
”Vi dansar även om det inte finns någon radio. Vi dricker på begravningar. Vi talar för mycket och för högt och vi tar ut svängarna för mycket. Och uppriktigt sagt, vi ser misstänksamt på dem som åtminstone inte försöker göra detsamma.”
Ungefär samma sak säger min stolsgranne på flyget hit, David från Minnesota. När jag frågar honom hur man i övriga USA betraktar New Orleans-borna svarar han:
– Folk i New Orleans? Vi ser dem definitivt som lite annorlunda, lite speciella. De har sitt eget sätt att vara. De vet hur man festar men knappt hur man låter bli …
För snart femton år sedan hamnade dock New Orleans på världsnyheterna av en helt annan anledning än fest och musik. Orkanen Katrina, som 2005 lade 80 procent av staden under 1-2 meter vatten och orsakade 1 200 människors död, var en katastrof som staden knappt har hämtat sig från än. Men finns det någon stad som kan resa sig dansande och sjungande från ett sådant dråpslag, så är det New Orleans. Festsinnet i staden är både glädje och en överlevnadsmetod.
LÄS MER: Guide till Floridas västkust
Livemusik på Bourbon Street
Ett självklart avstamp i New Orleans är French Quarter, stadens historiska mittpunkt. I stort sett hela French Quarter står kvar förvånansvärt intakt. New Orleans är den enda större staden i USA med en så bibehållen stadskärna från 1700- och 1800-talen.
Luften i French Quarter är tjock av myter. Jazzens födelsestad bär på historier om voodoodrottningar som Marie Laveau och den förste jazzmusikern Buddy Bolden, som ingen längre vet hur han såg ut. I kvarter efter kvarter står de karaktäristiska husen med smidesjärnsbalkonger som förr i tiden dolde ökända bordeller och spelhålor.
Den som vill möta schablonbilden av New Orleans tas emot med öppna armar av French Quarter. Här kan du kliva på en ångbåt för en tur på Mississippi och äta cajunmat på exklusiva restauranger i fransk stil medan dixiejazzband i vita kostymer underhåller.
På klassiska Bourbon Street hittar man senare på kvällen gott humör i stora kvantiteter. Stämningen är lätt hysterisk. Du kan köpa gigantiska drinkar i form av genomskinliga stövlar och lyssna på livemusik dygnet runt. Vad som händer på Bourbon stannar på Bourbon, lyder en känd variant på den berömda devisen från Las Vegas.
Alla du träffar på Bourbon Street är tillfälliga besökare, liksom du själv. New Orleans grundmurade rykte som Söderns stora nöjesstad lockar amerikaner från hela landet till ”The Big Easy”. Så gott som alla åker hem nöjda.
Resfakta
Resa hit: Ving har paketresor, annars är det reguljärflyg som gäller. KLM flyger behändigt via Amsterdam. Även andra bolag flyger från de nordiska huvudstäderna, räkna med minst ett byte i USA.
Bästa tiden: Lokalborna talar om ”Festival season”, en glädjetid som börjar med den stora karnevalen Mardi Gras i februari och slutar med berömda musikfestivalen Jazzfest i början av maj. Klimatmässigt är det varmt och soligt större delen av året. Orkansäsongen i augusti-september bör dock undvikas.
Tidsskillnad: -7 timmar.
Språk: Engelska samt några få procent franska (främst på landsbygden i Louisiana). Slangen i staden är påverkad av franskan, ett språk som övervägande talades här långt in på 1900-talet.
Valuta: Amerikanska dollar.
Prisnivå: När dollarn står högt blir landet dyrt att vistas i. Dock tillhör inte New Orleans USA:s allra dyraste storstäder.
Ta dig runt: Spårvagnar är det roligaste sättet att ta sig runt. Särskilt linjen Canal Street-Charles Avenue är användbar om man vill till Garden District. Taxi är billigt men inte alltid lätt att hitta. Taxiappen Uber är desto vanligare här. Hyra cykel eller åka guideturer med häst och vagn är andra omtyckta färdsätt.
Bra att veta: Second lines är namnet på de omtalade traditionella paraderna i New Orleans. Kostymer, dans och trumrytmer varje söndag större delen av året. Största paraderna sker under stadens karneval Mardi Gras.
Läs mer: neworleans.com.
Jazzens födelsestad New Orleans
Ett mer genuint New Orleans ligger inte långt bort. Bara några kvarter norrut, på andra sidan avenyn Esplanade, finns musikklubbarnas Frenchmen Street där stadens mer erkända band spelar. En vandring nerför denna gata ger en känsla för hur imponerande mycket kvalitetsmusik som lever i denna stad: jazz, blues, funk, soul, bluegrass, cajun, zydeco men också rock, hiphop och country.
Du behöver inte ens leta efter musiken här, den hittar dig. Utanför klubbarna kommer de kringvandrande blåsorkestrarna garanterat fresta till dans ute på gatan när de startar sina spontana spelningar på trottoaren. De flesta klubbar på Frenchmen har varken inträde eller fasta stängningstider. I New Orleans är det inte morgon förrän solen står högt på himlen.
New Orleans starka musikkultur är något som överrumplar många besökare. Man kommer närmare de äldre afroamerikanska traditionerna här än någon annanstans i USA. När jag dagen efter mötet på Professor Longhair Museum träffar Pär Stenhammar över en öl på Frenchmen Street berättar han mer om bakgrunden till detta.
– New Orleans uppkomst är historien om hur franska kolonisatörer grundar en stad i en flodkrök nära Mississippis utlopp, hur Spanien tar över staden och lämnar tillbaka den och om hur Napoleon 1803 slutligen säljer hela staten Louisiana till USA för att finansiera sina krig.
I 1800-talets New Orleans föddes som bekant jazzen. Varför den gjorde det har många förklaringar, menar Pär Stenhammar.
– Kanske viktigast är att fransmän och spanjorer hade en mindre rigid inställning till slavarnas kultur än engelsmännen. Engelsmännens totalförbud mot musikutövande för slavar gällde inte här.
Fransmännen gav slavarna en veckodag, söndagarna, till fritt musicerande.
– Den öppna platsen Congo Square i New Orleans var under hundrafemtio år i princip den enda platsen i Nordamerika där slavarnas afrikanska rytmer tilläts. Ett beslut som har fått stora konsekvenser för hur hela den moderna musiken låter dag.
Shopping och mat i Garden District
New Orleans är dock så mycket mer än musik och nöjesliv. Intill French Quarter ligger Downtown med sin klunga av skyskrapor och spännande storstadsmiljöer. Huvudstråket Canal Street utmärks av palmalléer och gammaldags spårvagnar och brukar kråma sig med titeln USA:s bredaste boulevard.
Härifrån är det lätt att fortsätta med spårvagn till det lugnare Garden District och långa Magazine Street, den kanske mest trivsamma shoppinggata som jag upplevt i USA. Gatan saknar stora varuhus, men har desto fler små personliga affärer, krogar och konstgallerier, alla med samma avspända stämning.
I vidsträckta Garden District kantas gatorna framför allt av stiliga trävillor. Eftersom New Orleans till största del är en trädgårdsstad med hus som sällan är högre än två våningar känns det rogivande att promenera runt här.
Självklart bör man stanna till vid någon av villornas lokala matställen när hungern sätter in. Stadens creolkök förenar fransk elegans med afrokaribisk hetta. Det finns mycket att pröva: den kryddiga grytan gumbo, risrätten jambalaya, färska grillade ostron, nykokta cajunkräftor eller de välfyllda jättemackorna po’boy.
Ryktet om den speciella stämningen i New Orleans har spridit sig, och på senare år har staden blivit trendig att resa till. Det pågår samtidigt en uppgradering i stil på många håll här. Stadens mytologi är tacksam att luta sig emot för nya entreprenörer. Till exempel liknar nya omtalade The Lobby Bar på Ace Hotel ganska exakt en bar från 1920-talet, och musiken i högtalarna är förstås jazz.
LÄS MER: Guide till Miami
Allt fler bohemchica restauranger, kaféer och barer dyker upp bland New Orleans träkåkar. Ta bara vinbistrot Bacchanal Wine i stadsdelen Bywater. Bacchanal är som New Orleans självt: välkomnande, charmigt och lite ruffigt. Här råder nästan alltid en stämning av stillsam fest. Man går in på hörnet av ett hus som liknar en gårdsbutik på landet och väljer först ur ett digert sortiment av ostar och viner. På baksidan finns sedan trädgården där sorl, skratt och klirrandet av vinglas stiger under lövverken och blandas med livemusiken från scenen.
I detta tillbakalutade välmående i Bacchanals trädgård hittar man en ansenlig del av stadens själ. En stillsam fest tycks alltid ligga på lut i New Orleans och finns inpräntad i stadens DNA. Har staden ett motto är det ”Let the good times roll”, som New Orleans-ikonen Dr John en gång sjöng.
Guide: New Orleans, USA
Se & göra
1. Se höjdpunktera Mardi Gras & Jazzfest
Mardi Gras är stor karneval med parader, musik och allmänt undantagstillstånd från regler och moral. Jazzfest är långtifrån bara jazz. Varje år spelar världsartister. Boka hotell i god tid.
mardigrasneworleans.com /nojazzfest.com
2. Upplev unik arkitektur, French Quarter
New Orleans historiska kärna French Quarter byggdes av fransmän och spanjorer på 1700- och 1800-talen och står väl bibehållen kvar. De mindre bakgatorna brukar vara minst lika intressanta som de större gatorna.
Äta & dricka
3. Testa alligatorkorv på Atchafalaya
Berömda cajunbruncher torsdag-måndag. Livemusik helger. Missa inte de kolgrillade ostronen och sidorätter som alligatorkorv och äppelträrökt bacon.
Adress: 901 Louisiana Avenue. atchafalayarestaurant.com
4. Ät mackor på Mahoneys Po’boy Shop
Po’boy är cajunkökets snabbmat: ett franskt frasigt bröd med fyllning. Här får du nästan löjligt överlastade Po’boys. Testa en Peacemaker med ostron, cheddar, bacon och jätteräkor.
Adress: 3454 Magazine Street. mahonyspoboys.com
5. Upplev feststämning på Bacchanal Wine
Det lilla vinbistrot i Bywater har alltid feststämning. Välj ur butikdelens omfattande sortiment av viner, ostar och andra delikatesser och slå dig ner i trädgården bakom. Livejazz sju dagar i veckan.
Adress: 600 Poland Avenue. bacchanalwine.com
Shopping & nöjen
6. Köp kryddor på Magnolia Sugar & Spice
Har ett enormt sortiment av cajunkryddor och massor av annat vad gäller cajunsmaker, även kokböcker. Många av såserna går att provsmaka innan du köper dem.
Adress: 237 Royal Street.
7. Lyssna på musik på legendariska Tipitina’s
Legendarisk musikscen dit de stora namnen fortfarande kommer. Har butik för T-shirtar och annan memorablia. Enda nackdelen är läget i Uptown som kan kräva en taxiresa hit.
Adress: 501 Napoleon Avenue. tipitinas.com
8. Se liveband på Spotted Cat
På Frenchmen Street är utbudet på livemusik omtumlande stort och ofta gratis, som på denna stämningsfulla och alltid fullpackade jazzbar med fyra liveband per dag.
Adress: 623 Frenchmen Street. spottedcatmusicclub.com
Bo bra
9. Bo på hotell med musikklubb, Ace Hotel
Var en imponerande nykomling för cirka två år sedan. Rum med stilren elegans, mat i toppklass, egen musikklubb och The Lobby Bar, som har kallats en av USA:s vackraste barer.
Adress: 600 Carondelet Street. acehotel.com/neworleans
10. Bo på bed and breakfast, Banana Courtyard
Ett av de bästa av stadens många mysiga B&B i historiska trävillor. Skön tropisk trädgård, majestätiska frukostar och tidstypiska rum kombinerat med ett perfekt läge.
Adress: 1422 Rampart Street. bananacourtyard.com