Vi hamnar mitt i ett bröllopsfölje i de franska kvarteren.
En hund gör reklam för konst.
Vi promenerar längs New Orleans lummiga gator och vackra hus.
Gourmetmiddag på Carrollton Market Restaurant.
Njut av musiken på Blue Nile.
1 AV 5
Vi hamnar mitt i ett bröllopsfölje i de franska kvarteren.
Foto: Marko T Wramén
2 AV 5
En hund gör reklam för konst.
Foto: Marko T Wramén
3 AV 5
Vi promenerar längs New Orleans lummiga gator och vackra hus.
Foto: Marko T Wramén
4 AV 5
Gourmetmiddag på Carrollton Market Restaurant.
Foto: Marko T Wramén
5 AV 5
Njut av musiken på Blue Nile.
Foto: Marko T Wramén

New Orleans dansar igen – 10 år efter Katrina

NEW ORLEANS, USA. Tio år efter stormen Katrina ödelade delar av New Orleans dansar man återigen på gatorna. Den legendariska nöjesmetropolen bjuder på musik och fest dygnet runt i en miljö som andas 1800-talets södern. Så har också New Orleans fått ett passande smeknamn – The Big Easy.

Marko T Wramén

New Orleans topp 5

1. Musiken

Musiken genomsyrar allt i New Orleans, det ger staden sin unika puls. Mestadels jazz så klart men också en hel del blues och lite rock. Håll öronen öppna och tveka inte att gå in där det låter bra. Och glöm inte boka biljetter till Preservation Hall och Irvin Mayfield's Jazz Playhouse.

2. Maten

Blandningen av cajun, creole, franskt och amerikanskt ger oändliga möjligheter att äta gott. Och det måste inte bara vara gourmetmat, en klassisk muffuletta-macka sitter aldrig fel.

3. Nattlivet

Nola, The Big Easy – New Orleans har flera smeknamn. Så är det också en av de mer liberala städerna i USA vilket också märks i nattlivet. Boutbon Street är fullt av turister och barer, Frenchman Street är också packat men håller lite högre klass. Men missa inte ställena längre söderut vid Magazine Street eller i hippa Bywater.

4. Trähusen

Hyr cykel och rulla runt mellan pittoreska trähus kompletta med verandor och skuggande trädalléer. Missa inte heller de märkliga kyrkogårdarna med gravarna ovan jord – marken är ju sank. Det finns fina guidade turer både på cykel och till fots.

5. Andra världskriget-museet

I mitt jobb har jag besökt historiska och militära museer i hela världen. Det här är ett av de bästa med fantastiska och mycket påkostade utställningar. Och eftersom det är amerikanskt har man så klart också en film i ”4D” med massor med påtagliga effekter i form av rök och vibrationer och Tom Hanks som speaker.

Resfakta: New Orleans

Resa hit: Det går att flyga till New Orleans med ett byte med till exempel SAS via Chicago eller New York. Eller ta Norwegian direkt till Fort Lauderdale och inrikesflyg med till exempel Spirit till New Orleans. Det kan bli billigare att flyga via stora hubbar i Europa som London eller Amsterdam men då får du göra två byten.

Bästa tiden: Februari–maj, då är klimatet behagligt och Mardi Gras-festivalen bidrar till stämningen. December-januari är lugnare och billigare men också svalare och våtare. Sommaren är varm och fuktig och hösten är orkansäsong.

Valuta: Dollar.

Tidsskillnad: Sju timmar efter svensk tid.

Språk: Engelska.

Prisnivå: Det mesta är billigare än i Sverige, inte minst dryck på barer.

Bra att veta: Vissa områden är inte säkra på grund av hög kriminalitet, fråga på ditt hotell. De kvarter som är mest intressanta för turister är inga problem.

Tips: Hyr cykel, det är ett fint sätt att upptäcka New Orleans. Börja med en guidad tur på cykel så blir du grundorienterad, behåll sedan cykeln ett par dagar. Free Wheelin Bike Tours (www.freewheelinbiketours.com) har både turer och hyrcyklar.

Läs mer: www.neworleanscvb.com

Vi har precis njutit av ett par goda drinkar på vackert patinerade Napoleon Bar och flanerar nu hand i hand genom New Orleans legendariska French Quarter. Från var och varannan port strömmar det ut levande musik (mestadels jazz men också en del blues) och de luftiga verandorna är dekorerade i grönt och lila inför stora festen Mardi Gras. Det är då det händer. Vi svänger runt hörnet in på Saint Peter Street och plötsligt är vi mitt i vad som känns som en filmscen men är alldeles på riktigt – ett helt bröllopsfölje dansar fram mitt på gatan! I täten dansar en kvinna i hög hatt och vit frack, följd av ett brassband och anger takten. Strax bakom skrattar bröllopsparet hand i hand omgivna och familj och vänner – och alla i såväl tåget som runtomkring dansar till den smittsamt svängiga musiken. Welcome to the Big Easy!

Man kan tro att det här är något unikt och sällsynt. Och visst är det unikt för New Orleans men inte sällsynt, här står musiken i centrum vid alla tillfällen och det är en lång tradition att dansa på gatorna under sitt bröllop. Musiken finns överallt och dygnet runt. Till och med på spritstinna Bourbon Street med alla sina neonskyltar och grisfeststämning, till och med här har nästan varenda bar live musik på en kvalitetsnivå som skulle få mången klubb i Sverige att rodna. I New Orleans flyter jazz och blues i allas ådror. Gatubanden är sjukt bra och än bättre är det på klubbarna.

Preservation Hall – en legendarisk jazzklubb

När vi dansat med bröllopet en bit längs gatan når vi vårt mål, legendariska jazzklubben Preservation Hall. I denna mörka enkla lokal har det turnerande husbandet lirat traditionell New Orleans-jazz av högsta kvalitet sedan 1961, och det gör de med den äran. Boka biljett i god tid och förbered dig på en kul kväll! Preservation Hall hamnar i topp bland en rad underbara musikupplevelser, tillsammans med kvällen på Irvin Mayfield Jazz Playhouse. Här pratar vi inte ruffig charm utan den raka motsatsen – en swanky klassisk jazzklubb med röd sammet, dämpad belysning och svalkande drinkar. Irvin är prisbelönt och framgångsrik jazztrumpetare och har samlat ett gäng virtuoser i sitt band, till och med trummisen får mig att applådera.

För tio år sedan drabbade stormen Katrina New Orleans med full kraft. Vindarna och översvämningarna som följde förstörde hela bostadsområde, framför allt de fattigare områdena som låg mer låglänt. Redan före stormen hade staden stora problem med kriminalitet, arbetslöshet och utflyttning. Men Katrina blev en chans att starta om, lite som en skogsbrand tillför ny näring till växterna. Idag mår The Big Easy bättre än på länge och det märks.

Roliga restauranger i The Big Easy

Förutom den alltid närvarande musiken njuter vi av att vandra och cykla runt i de vackra miljöerna. Stora ekar skuggar många gator, kantade av färgglada trähus med snickarglädje, verandor och gjutjärnsbalkonger. Fantastiskt! Matscenen är också spännande med många roliga restauranger som serverar cajun, creole och en blandning av amerikanskt och fransk mat. Bland många minnesvärda smakupplevelser sticker två restauranger ut; Peche med fantastisk fisk på coola Magazine Street och lekfulla lilla Carrollton Market i andra änden av stan, nära livliga jazzklubben Maple Leaf Bar. Men gå inte bara på finrestaurang, titta gärna in på enklare diners som Majoria's Commerce Restaurant (perfekt för frukost och lunch!) eller Mother’s där sheriffen självklart går in bakom disken och plockar ihop sin egen middag i grytorna.

 

11 tips till New Orleans.

GUIDE TILL NEW ORLEANS: 11 TIPS

SE & GÖRA

1. The National WWII Museum

USA:s officiella museum on andra världskriget är stort, modernt och påkostat. Även de som normalt inte lockas av denna typen av museer häpnar här över utställningar uppbyggda i autentiska miljöer med äkta föremål, filmer, ljudspår, bilder och mycket mer.

945 Magazine Street

www.nationalww2museum.org

2. Preservation Hall

Klassisk och härligt ruffig scen för traditionell New Orleans-jazz. Köp helst biljett i förväg.

726 St Peter Street

www.preservationhall.com

3. Irvin Mayfield's Jazz Playhouse

Tjusig jazzklubb av det mer elegantare slaget med cocktailbar, röd sammet och mycket duktiga musiker. Köp biljett i förväg.

300 Bourbon Street

www.irvinmayfield.com

 

ÄTA & DRICKA

4. Peche Seafood Grill

Mycket bra mat med betoning på seafood. Prisbelönt och mäkta populärt, så boka bord. Rimliga priser speciellt i förhållande till kvaliteten.

800 Magazine Street

www.pecherestaurant.com

5. Carrollton Market Restaurant

Liten gourmetrestaurang med utsökt kök i en rolig del av stan. En kort promenad bort hittar du klassiska jazzklubben The Maple Leaf Bar. Bra kombo!

Carrollton Market Restaurant

8132 Hampson Street

www.carrolltonmarket.com

6. The Avenue Pub

Så här borde alla barer vara. Vacker miljö i två våningar, kunnig personal och ett enormt utbud av mikrobryggd öl. Dessutom en fin utomhusveranda att sitta och glassa på.

1732 St Charles Avenue

www.theavenuepub.com

7. Markey’s Bar

I roliga området Bywater ligger den här fina baren på en hörna. Utifrån ser det ut som ett riktigt sunkställe, vilket var precis vad som fick mig att gå in. Men det här är inte sunkigt alls, en lång bardisk bestyckad med en rad pumpar mikroöl lockar befolkas av törstiga hipstrar.

640 Louisa Street

www.facebook.com/MarkeysBarNOLA

 

SHOPPING

8. Euclid Records

En skivaffär av den gamla stammen med gott om vinyl, musiknördar och till och med en scen i ena hörnan. Coolt ställe.

3401 Chartres Street

www.euclidnola.com

9. Bon Castor

Här säljs egensinniga och roliga pryttlar designade av lokala förmågor. Missa inte Bon Castor och ta sedan ett varv på ställena runtomkring på Burgundy Street.

3207 Burgundy Street

www.boncastor.com

10. A Gallery For Fine Photography

Är du det minsta fotointresserad är det här ett paradis. Galleriets samling av fotografi är värdig ett museum i en europeisk storstad. Här kan du köpa originalbilder av världsstjärnor som Helmut Newton, Henri Cartier-Bresson och Elliott Erwitt.

241 Chartres Street

www.agallery.com

 

BO BRA

11. Q&C Hotel

Nyrenoverat, nyöppnat och med cool vibe, det här hotellets bar är bra nog att besöka även om man inte är gäst. Bra läge också med gångavstånd till såväl French Quarters som coola Magazine Street.

Pris: Dubbelrum från 1050 kronor under lugnare perioder, priset kan stiga ordentligt när bokningstrycket är högt.

344 Camp Street

www.qandc.com

 

LÄS MER: 

 ESTA-ansökan till USA – allt du behöver veta

14 tips och måsten inför drömresan till USA