South Beach, Miami.
1 av 4: South Beach, Miami. Foto: Mia Gahne
Strandhäng i South Beach.
2 av 4: Strandhäng i South Beach. Foto: Mia Gahne
Goda romdrinkar på The Rum Line.
3 av 4: Goda romdrinkar på The Rum Line. Foto: Mia Gahne
Grafittikonst i världsklass i populära Wynwood.
4 av 4: Grafittikonst i världsklass i populära Wynwood. Foto: Mia Gahne

Miami – den stekheta staden på allas läppar

Miami är stekhett just nu.

Och då pratar vi inte om temperaturen.

Det är här det händer och allt fler reser hit.

Miami är det nya New York.

Allt om Resor

Ibland går det undan. Första gången jag besökte Miami blev jag inte alls särskilt betuttad i stan. Jag gjorde som alla andra och höll mig det glassiga South Beach och blev mest irriterad på alla inkastare och att det blåste så förgjordat.

Men efter att ha åkt dit igen och igen och igen blir jag mer förtjust för varje gång. För vid varje besök väntar ett annat Miami. Det tycks alltid finnas en ny stadsdel att utforska.

Och få saker är så fascinerande för en resglad själ som en stad i ständig förändring. I Miami hittar man numera en gata för varje humör, ett kvarter för varje smakinriktning. Oavsett om du reser hit för att klubba natten lång, nörda ner dig på de häftigaste restaurangerna, titta på samtida konst eller bara ligga och slappa på stranden lär du garanterat hitta vad du söker.

LÄS MER: Miami Beach – här är de bästa upplevelserna 

Tillflyktsort för New York-bor

Miami har blivit New York-bornas tillflyktsort när vädret börjar bråka och gå an. Och det finns många likheter mellan städerna – samma tillåtande attityd, lika högt till tak och samma fascinerande blandning av människor av alla sorter. Bara det att i Miami är pulsen lite softare, det är rock’n’roll i shorts och flippflopp i stället för stålhättade kängor och vinterjacka. Man slappar på stranden på dagarna, äter gott och partajar natten lång när solen gått ner.

Eller också väljer man bort strandhäng helt och hållet och ägnar dagarna åt kultur. Den enormt populära årliga konstfestivalen Art Basel Miami har parkerat staden på kulturelitens karta. Alla vill hit, alla vill synas där det gäller. Utbudet är långt utöver vad man skulle kunna vänta sig av den tidigare lätt bedagade sydstatsmetropolen som länge kämpat mot tuffa tider och förgörande finanskriser.

Men numera bubblar och sjuder det på samma vis som i Brooklyn i New York. Nya krogar öppnar var och varannan kvart, den ena bättre än den andra. Områden där man knappt vågade sätta sin fot för ett par år sedan har blivit hipsterland och populära turistmål.

Och som sagt, tro för allt i världen inte att Miami bara handlar om South Beach, SoBe i folkmun. Själv undviker jag helst hysterin på turistgatan Ocean Drive (även om man måste se de pastellfärgade art déco-fasaderna minst en gång). Men tar du dig bara några kvarter ifrån stranden börjar det plötsligt hända grejer och gatorna känns mer levande och äkta. Den västra sidan av South Beach har vaknat till liv och bjuder på en helt ny scen och dessutom ännu lite vackrare solnedgångar.

LÄS MER: Gabriel Forss bästa tips till favoriten Miami

Bra barer och klubbar

Downtown, som förut varit ett dött kontorslandskap, har plötsligt invaderats av skojiga barer och populära klubbar. Här finns också flera spännande museer och hela den härliga Bayfront Park som bjuder på avkopplande urbana promenader bland skyskrapor, lyxjakter och gratisunderhållning.

Det historiska distriktet MiMo kryllar av läckra krogar bland alla gamla bedagade 50-talsmotell, många av dem ligger dessutom inom gångavstånd från varandra, vilket är sällsynt i USA så fort man lämnar New York.

Och superpopulära Wynwood har raskt blivit en av stans största turistattraktioner. Hela stadsdelen är ett gatans museum med graffitikonst i världsklass. Och alla installationer får dessutom vara i fred. Klotterkonstnärerna betraktar nämligen Wynwood som sitt heliga Mecka och ingen skulle drömma om att kladda över ett befintligt verk.

Miami är en stad som aldrig står stilla. Intas lämpligen i lagom stora portioner. Satsa på en måltid i varje stadsdel. Du lär garanterat bli salig och lyckligt mätt. Både till kropp och själ.

SE OCH GÖRA

1.Wynwood Walls

Något av ett måste – även om du inte är typen som gillar att springa på museer. Stor konst i dubbel bemärkelse, där kända konstnärer tolkat områdets graffitikultur på sitt eget vis.

Adress: 2520 NW 2nd Ave

thewynwoodwalls.com

2. Bayfront Park

Mitt bland skyskrapor och lyxjakter i Miamis Downtown är förutsättningarna för att se sjökor, eller manatees som de heter på engelska, som störst. Havets svar på elefanten söker sig till de varma vattnen under broarna i Bayfront Park. En sann upplevelse – för alla åldrar.

Adress: 301 N. BISCAYNE BLVD.

miamiandbeaches.com

ÄTA OCH DRICKA

3. The River Seafood & Oyster Bar

Strålande fisk- och skaldjursrestaurang Downtown. Mysig lokal, suverän service och helt fantastisk mat. Rekommenderar speciellt musselpastan.

Adress: 650 S Miami Av

therivermiami.com

4. Alter Miami

I matvärlden klassas det här just nu som Miamis bästa restaurang. Och jag är benägen att hålla med. Det räcker med att få in brödet så är man såld. Wynwood-hippt, men ändå rasandes avspänt och trevlig stämning.

Adress: 223 NW 23rd S

altermiami.com

5. Bodega Taqueria y Tequila

Visst vill du äta riktiga tacos tillagade i en gammal silvrig husvagn inuti en betongbunker, där det dessutom finns en hemlig dörr till kvarterets skojigaste nattklubb? Tänkte väl det. Då är Bodega grejen.

Adress: 1220 16th St

bodegasouthbeach.com

6. Repour Bar

Superba och originella drinkar i en lagom skamfilad lokal med bra musik och skön miljö.

Adress: 1650 James Ave

repourbar.com

7. The Rum Line

Perfekt ställe för en romantisk afton under stjärnorna. Skickliga bartendrar skakar romdrinkar för alla smaker.

Adress: 1601 Collins Ave

therumline.com

SHOPPING& NÖJE

8. Guayaberaskjortor i Little Havana

Little Havana är väl värt ett besök. Om inte annat för att shoppa på sig några snygga guayaberaskjortor. Längs huvudgatan Calle Ocho (Åttonde gatan), finns det många affärer som säljer dem.

Adress: SW8th Street

miamiandbeaches.com

BO BRA

9. Vagabond Hotel

Nyrenoverat gammalt 50-talsmotell med anor. Här festade the Ratpack, det vill säga Frank Sinatra & Co. Kul happening område med många bra restauranger inom gångavstånd.

Pris: dubbelrum från cirka 1 200 kronor natten.

Adress: 7301 Biscayne Blvd

thevagabondhotel.com

Text: Mia Gahne

Resfakta Miami

Resa hit: Nytt direktflyg med SAS från Köpenhamn och Oslo. Norwegian flyger till närliggande Fort Lauderdale.
Bästa tiden: Höst och vår.
Restid: Cirka åtta timmar.
Visum: Obligatoriskt. Ansök om turistvisum (ESTA) i god tid före resan (www.esta.us/svenska.html).
Tidsskillnad: Sex timmar efter Sverige.
Språk: Engelska.
Valuta: Dollar.
Prisnivå: Varierar väldigt med dollarkursen, men priserna känns i genomsnitt aningen billigare än hemma. Hotell i Miami är däremot ofta väldigt dyrt.
Ta dig runt: Håller man sig i South Beach går det bra att gå eller använda hyrcykel. I Downtown kan du åka gratis på vissa sträckor med den upphöjda tåglinjen Metromover. Hyrbil är billigt. Taxi och Uber är annars bra alternativ.
Bra att veta: Dricksen är obligatorisk, många lever enbart på sin dricks. Räkna med 20 % på allt. 7 % skatt läggs på allt du handlar. I Miami har de ofta redan lagt på dricksen på notan, så var uppmärksam.
Läs mer: I min kommande guidebok "Mitt Florida" (Karavan förlag).

Mia Gahne

Ålder: 51

Gör: Jag försörjer mig som frilansjournalist, översättare, spökskrivare och matskribent.

Därför Miami: De senaste sexton åren har jag flängt fram och tillbaka mellan Sverige och USA, varav jag tillbringat tre på heltid i New York. Då är Florida ett naturligt resmål, och framför allt Miami. Under mina besök har jag sett hur staden ständigt utvecklas och förändras, sånt fascinerar mig.