Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Playa del Carmens stränder är både vackra och populära.Playa del Carmens stränder är både vackra och populära.Playa del Carmens stränder är både vackra och populära.
Playa del Carmens stränder är både vackra och populära. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Upptäck Yucatán – myternas Mexiko

Mexiko är ett gåtfullt och färgstarkt land med många ansikten gömda bakom tusenåriga masker, och Yucatánhalvön rymmer både en rik historia, djungel och kritvita stränder. Här lever myterna starkare än någon annanstans i Latinamerika.

Det är under de tidiga morgontimmarna som Yucatán är som bäst. Det fylliga varma ljuset strilar genom palmbladen och skänker en behaglig skugga längs sandstranden Playa Norte på Isla Mujeres utanför Cancún. Vinden från havet är ljum och saltmättad. Här kan man bara vara utan att behöva göra något särskilt. Stämningen är tillbakalutad, en härlig blandning av backpackers och vanliga turister. Det var också hit i vattnen utanför Isla Mujeres som Jacques Cousteau kom för att göra sina undervattensfilmer. Här finns korallrev som brukar listas som ett av de bästa i världen efter Stora barriärrevet.

Karibiska havet utanför Yucatánhalvön bjuder både på korallrev och kristallklart vatten att bada och snorkla i.Karibiska havet utanför Yucatánhalvön bjuder både på korallrev och kristallklart vatten att bada och snorkla i.Karibiska havet utanför Yucatánhalvön bjuder både på korallrev och kristallklart vatten att bada och snorkla i.
Karibiska havet utanför Yucatánhalvön bjuder både på korallrev och kristallklart vatten att bada och snorkla i. Foto: Jörgen Ulvsgärd

– Det bästa med Cancún är att det bara är en kort båtresa på tjugo minuter till ett stycke genuint Mexiko. Mujeres är en lagom stor stad nu, bra mat på utmärkta råvaror finns lite överallt och det vimlar av mysiga små restauranger och kaféer, säger Steve Broin som flyttade till Mujeres för 17 år sedan för att driva det charmiga hotellet Casa Sirena. 

Ett av de mer anspråkslösa matställena är Picus, ett slitet skjul placerat i sanden på hamnkajen just där dagens fångster av fisk landar och som serverar enkel men gudomligt god mat. När skymningen faller drar alla dagsturister från Cancún hem igen, och Mujeres blir så där rofyllt lugnt. Skymningens rödvioletta ljus övergår i blått, och månen stiger sakta över öns låga bebyggelse och det flacka landskapet. Några pelikaner sitter blickstilla som svarta silhuetter på långa störar en bit ute i vattnet. 

Cancún – en perfekt utgångspunkt

”Genuint mexikansk” är däremot knappast en beskrivning som man kan använda när det gäller själva staden Cancún med sina gigantiska hotellkomplex, hamnar för lyxyachter och glassiga internationella modebutiker som alla ligger utmed den tunna landtungan som sträcker sig ut i Karibiska havet. När en rik amerikan upptäckte turistpotentialen i Cancún och byggde de första hotellen på den smala halvön började turistifieringen av Yucatánhalvön som sedan exploderade under 1970-talet. Tyvärr har tiden för denna storskaliga turism sprungit ifrån Cancún som i dag ter sig lite omodern. Dock ska sägas att hotellen är superfina, med extremt bra service, och Cancún är den perfekta utgångspunkten för att upptäcka Mexikos karibiska kustremsa och övärld. 

Efter några dagar i Cancún och Isla Mujeres åker jag västerut på Yucatánhalvön till huvudorten Mérida, en gammal kolonial stad som läsarna i Condé Nast har utsett till den tredje bästa mindre staden i världen. Vad de grundar sin utmärkelse på vet jag inte, men ett är dock säkert: det är en charmig stad i kolonial stil som är väl värd en avstickare från Riviera Maya. Här möts man av överdådiga palats med sina patior fyllda av växter som klänger runt fontäner och springbrunnar. Barocken har satt sin prägel på många mexikanska städer och byar, och Mérida är en av dessa.

– Till Mérida kommer bara européer som är intresserad av vår kulturhistoria. De andra nöjer sig med sol och bad, säger vår chaufför Carlos.

Vi bor på mysiga botiquehotellet Casa Las Palomas. Staden rymmer många sådana pärlor i renoverade gamla koloniala byggnader. I kvarteren runtomkring ligger gott om små restauranger och barer, och det är här en bit utanför centrum som man hittar de nya och trendiga ställena i Mérida. På samma gata där vi bor ligger La Casa de Donia Way som är ett slags konstnärligt hantverkshus drivet av familjen Reyes. Här säljs indianska masker, beläten och andra föremål kopplade till mayakulturen som ursprungsbefolkningen på landsbygden har tillverkat.

– Vi är ett vidskepligt folk. Våra rötter sträcker sig tusentals år tillbaka via tolteker, azteker och maya, säger ägaren Ileana Reyes Campos, en sann yucateca med rötter i mayafolket som har levt i generationer på Yucatánhalvön och som med den här verksamheten vill bevara sin kultur och samtidigt hjälpa den fattiga befolkningen ute i byarna.

Mérida kallas ”den vita staden”, även om kyrkan San Cristobal är målad i gult.Mérida kallas ”den vita staden”, även om kyrkan San Cristobal är målad i gult.Mérida kallas ”den vita staden”, även om kyrkan San Cristobal är målad i gult.
Mérida kallas ”den vita staden”, även om kyrkan San Cristobal är målad i gult. Foto: Jörgen Ulvsgärd

LÄS MER: Helig grotta upptäckt under pyramid i Mexiko 

Båttur med krokodiler och flamingor

Efter stadslivet i Mérida är jag nyfiken på natur- och djurlivet på Yucatán och beger mig till Rio Lagartos. Ägaren Henry Pat Celis på företaget Xplore ska ta oss ut på en båttur på floden. Varje gång han stryper farten på båten stiger spänningen ombord. Efter 20 år som guide ser han det vi inte ser och långt innan vi upptäcker något. En stor krokodil med vidöppen käft ligger blickstilla på en trästock i vattnet, väl kamouflerad av mangrovebuskagen. Lite längre bort vadar en flock rosa flamingor där flodstranden grundar upp. Vi ser vita ibisar, blåskimrande slätnäbbad ani och många fler arter.

Lite senare samma dag, inte långt från mayatemplet Chichén Itzá utanför staden Sotuta, besöker vi i djungeln en så kallad cenote, ett vattenfyllt sjunkhål. Det finns tusental av dessa underjordiska vattensamlingar av kristallklart vatten, som kan vara både öppna eller inneslutna i grottor, och som är sammanlänkade med varandra genom osynliga naturliga vattenkanaler. De flesta som är tillgängliga för turister är mer eller mindre turistfällor, men inte denna kallad Siete 7 Cenotes, en stalaktitgrotta som ligger i en privat familjeägd ekopark mitt ute i djungeln.

Magisk cenote.Magisk cenote.Magisk cenote.
Magisk cenote. Foto: Shutterstock

Efter en välsignelse från en mayaschaman framför ett heligt jättestort kapokträd tar jag mig hukande nedför den överväxta stentrappan ner i det underjordiska mörkret. Jag flyter sedan tillsammans med några andra besökare i vattnet ut i grottans mörker där bara en svag strimma från ett hål i grottans tak ger ett knappt ledljus. Efter några minuter flytande på rygg tänds lamporna. Plötsligt möter mig en skog av stalaktiter, och det känns som om jag befinner mig på en annan planet. Ackompanjerad av meditativ musik av Enya blir upplevelsen nästan utomjordisk. Allt i denna ekopark drivs av de tre miljömedvetna syskonen Rodrigues som brinner för hållbar turism och för att bevara naturen och djurlivet i området intakt. Yucatáns tropiska skog är den tredje största i världen, och om nätterna stryker jaguarerna runt deras ägor. 

– Vi vill att de som kommer hit ska respektera naturen och lära sig hur vi bäst upprätthåller balansen i ekosystemet, säger ägaren Ricardo Medina Rodriguez. Allt vårt arbete går ut på att hjälpa naturen och de djurarter som vistas i djungeln att överleva. Tack vare det ekonomiska stödet från Tui Care Foundation under pandemin har vi lyckats överleva. Från regeringshåll har intresset varit obefintligt.

Rio Lagartos i norra delen av Yucatánhalvön är ett eldorado för naturälskaren. Här kan du se både krokodiler, pelikaner, flamingor och hundratals andra fågel- och djurarter.Rio Lagartos i norra delen av Yucatánhalvön är ett eldorado för naturälskaren. Här kan du se både krokodiler, pelikaner, flamingor och hundratals andra fågel- och djurarter.Rio Lagartos i norra delen av Yucatánhalvön är ett eldorado för naturälskaren. Här kan du se både krokodiler, pelikaner, flamingor och hundratals andra fågel- och djurarter.
Rio Lagartos i norra delen av Yucatánhalvön är ett eldorado för naturälskaren. Här kan du se både krokodiler, pelikaner, flamingor och hundratals andra fågel- och djurarter. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Cuyo – en hemlig pärla

Innan vi fortsätter söderut längs Maya Riviera ner till Playa del Carmen och Tulum tar vi oss upp till den lilla byn Cuyo, en liten hemlig pärla som bara kitesurfare känner till. Det här är stället som Gud glömde, tänker jag när vi på dammiga och gropiga vägar till slut når vägs ände, men efter några timmar inser jag att det är precis tvärtom. Det är snarare en plats som människan har glömt bort att förstöra, en plats som visar oss hur världen kan se ut om vi vore mer rädda om den. Här går vi omkring i byn barfota, slår oss ner på små enkla restauranger och kaféer som det vi just nu sitter på, Naia Beach Café, och som så mycket här i Cuyo startades av moderna hippier, kitesurfare eller alternativmänniskor som alla längtar efter någon oförstörd plats i tillvaron där naturen är som den alltid har varit. 

En ombyggd folkabuss har förvandlats till bar på ön Isla Mujeres utanför Cancún.En ombyggd folkabuss har förvandlats till bar på ön Isla Mujeres utanför Cancún.En ombyggd folkabuss har förvandlats till bar på ön Isla Mujeres utanför Cancún.
En ombyggd folkabuss har förvandlats till bar på ön Isla Mujeres utanför Cancún. Foto: Jörgen Ulvsgärd

– Jag och min pojkvän kom hit för kitesurfingen för sex år sedan, säger kaféägaren Emily Morgan, en ung tjej från Australien. Vi blev förälskade i byn och blev kvar, och sedan dess har en viss förändring skett även här. Allt fler söker sig hit och öppnar ett litet hostel, restaurang eller kafé, andra kommer hit bara för att få uppleva en stunds frihet och lugn. 

Efter en lång period utan besökare och märker hon nu att livet äntligen har börjat återvända. 

– Jag hoppas innerligt att vi får behålla den småskaliga turismen som nu söker sig hit, säger Emily och häller upp ett glas färskpressad juice av områdets tropiska frukter.

Det är något som händer med oss när vi lämnar den inrutade vardagen och plötsligt sitter där i solnedgången med prasslet från palmbladen över våra huvuden och hör bruset från Karibiska havets vågor slår mot stranden. Andningsfrekvensen sjunker.

Det är därför med visst motstånd som vi lämnar lugnet i den norra delen av Yucatán och drar vidare söderut. I de heliga mayaskrifterna sägs det att det finns en himmelsk väg som leder mellan templen på Yucatánhalvön. På senare år har man hittat rester av dessa stenlagda vägar, som bland annat går mellan mayastäderna Chichén Itzá genom djungeln till Coba. En spikrak väg tvärs igenom djungeln, vars astronomiska beräkningar har förvånat världens arkeologer. Jag tar mig fram på betydligt modernare vägar längs Mexikos guldkust, Costa Maya. 

Resorten Blue Bay Esmeralda utanför Playa del Carmen har stora generösa pooler, härlig palmbeväxt strand och charmiga byggnader i mayastil.Resorten Blue Bay Esmeralda utanför Playa del Carmen har stora generösa pooler, härlig palmbeväxt strand och charmiga byggnader i mayastil.Resorten Blue Bay Esmeralda utanför Playa del Carmen har stora generösa pooler, härlig palmbeväxt strand och charmiga byggnader i mayastil.
Resorten Blue Bay Esmeralda utanför Playa del Carmen har stora generösa pooler, härlig palmbeväxt strand och charmiga byggnader i mayastil. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Playa del Carmen – från fiskeby till storstad

Första anhalten söderut blir Playa del Carmen. När jag första gången som ung backpacker besökte Playa, som man säger i folkmun, var det en liten fiskeby som bestod av några hundra invånare. Huvudgatan var bara en dammig grusväg. Jag hyrde en hängmatta för några pesos och sov direkt på stranden. Några hotell att tala om existerade inte. I dag är fiskebyn förvandlad till en stad på 160 000 invånare. Det mesta är skapat för att tilltala turisterna, men några gator upp från Playas svar på Stockholms Västerlånggatan, Quinta Avenida, ligger de mer gemytliga mexikanska kvarteren med sina små enkla taquerior. 

Några mil längre söderut ligger Tulum. Längs stranden, som brukar rankas som en av världens fem bästa, breder Karibiska havet ut sig med sin karakteristiska turkosa färg. Mellan palmerna gömmer sig små hotellkomplex, cabanas och bungalower. Men om Playa del Carmen är en fullfjädrad semesterstad, packad med restauranger, barer och aktiviteter, är Tulum dess motsats. Här finns få all inclusive-hotell. Stränderna är fortfarande glest befolkade, till och med under högsäsong. Tulum var mayafolkets enda sjöstad och den tredje som byggdes efter Tikal och Coba. Att besöka mayatemplet vid havet är därför ett måste. 

De palmbeströdda stränderna med sin kritvita sand i Tulum motsvarar sinnebilden av Karibien.De palmbeströdda stränderna med sin kritvita sand i Tulum motsvarar sinnebilden av Karibien.De palmbeströdda stränderna med sin kritvita sand i Tulum motsvarar sinnebilden av Karibien.
De palmbeströdda stränderna med sin kritvita sand i Tulum motsvarar sinnebilden av Karibien. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Vi är först på plats när de öppnar. Det är tyst innan turistströmmen väller in, vilket underlättar för fantasin och frigör bilder från en epok av en högstående kultur som spanjorerna på bara några år lyckades förinta. När jag står på toppen av Den nedstigande gudens tempel i Tulum kommer de första orden i mayaindianernas skapelseberättelse till mig. En berättelse som är nedtecknad i deras heliga skrift Popol Vuh. Innan världen skapades var lugnet och tystnaden de stora konungarna som härskade. Ingenting fanns, där fanns ingenting. Jag låter blicken försvinna ut över det karibiska stora blå.

När jag ser in i den snabbt stigande solen vill jag gärna tro att det var här den befjädrade ormen Quetzalcóatl lämnade Mexiko. I en flotte av flätade ormar seglade guden bort från sitt land med löftet att en gång återvända.

Den lilla byn Cuyo på norra delen av Yucatánhalvön är en populär ort för alla som gillar kitesurfing och för de som vill hitta en orörd vacker oas i tillvaron.Den lilla byn Cuyo på norra delen av Yucatánhalvön är en populär ort för alla som gillar kitesurfing och för de som vill hitta en orörd vacker oas i tillvaron.Den lilla byn Cuyo på norra delen av Yucatánhalvön är en populär ort för alla som gillar kitesurfing och för de som vill hitta en orörd vacker oas i tillvaron.
Den lilla byn Cuyo på norra delen av Yucatánhalvön är en populär ort för alla som gillar kitesurfing och för de som vill hitta en orörd vacker oas i tillvaron. Foto: Jörgen Ulvsgärd

RESA HIT: YUCATÁN

Resa hit: TUI och Ving har charterresor till Cancún i Mexiko. Det går också att flyga reguljärt. För resenärer som flyger med TUI och bokar miljö- och hållbarhetscertifierade hotell går 10 kronor för varje resenär till stiftelsen Tui Care Foundation (TCF), en ideell organisation vars uppdrag är att stötta små företag som alla jobbar med hållbar turism och som inte utan stöd skulle ha överlevt under pandemin. I Mexiko stöder stiftelsen 170 projekt, några av dem finns med i artikeln.

Bästa tiden: Mitten av november till mitten av april.

Tidsskillnad: –6 timmar

Språk: Spanska, men engelska går ganska bra.

Valuta: Mexikansk peso (MXN).

Prisnivå: 30–50 procent billigare än i Sverige.

Ta dig runt: Det bästa är hyrbil, annars är taxi relativt billigt. Det går också bussar mellan de olika orterna på Yucatánhalvön.

Läs mer: visitmexico.com/en/yucatan

Cancún sträcker sig på en smal landtunga ut i Karibiska havet med fina stränder och överdådiga hotell. Bilden är tagen från balkongen på Riu Cancún Peninsula.Cancún sträcker sig på en smal landtunga ut i Karibiska havet med fina stränder och överdådiga hotell. Bilden är tagen från balkongen på Riu Cancún Peninsula.Cancún sträcker sig på en smal landtunga ut i Karibiska havet med fina stränder och överdådiga hotell. Bilden är tagen från balkongen på Riu Cancún Peninsula.
Cancún sträcker sig på en smal landtunga ut i Karibiska havet med fina stränder och överdådiga hotell. Bilden är tagen från balkongen på Riu Cancún Peninsula. Foto: Jörgen Ulvsgärd

GUIDE: 13 TIPS TILL YUCATÁN

SE & GÖRA

1. Vandringsleder på Yucatán

Mexikos första och enda långväga vandringsled följer 100 kilometer av forntida vägar och vagnsspår från henequenplantagerna i gamla Maya rutas blancas. Vandringen kan variera från två till sex dagar och arrangeras av Ecoguerreros.

Mer info: ecoguerreros.com 

2. Tren Maya 

2023 beräknas Tren Maya eller Maya Train vara klart. Den 948 mil långa järnvägen kommer att länka Tulum, Cancún, Valladolid och Mérida med Campeche och Palenque och göra det lättare för turisterna att ta sig bort från den överexploaterade karibiska kusten.

ÄTA & DRICKA

3. Mahache

Restaurangen ligger i stadscentrum på Isla Mujeres och serverar bra mexikansk mat med inhemsk öl och mexikanska viner. Rustikt inredd med mycket detaljer och lokal konst på väggarna. Här bjuds ofta på livemusik från lokala band.

4. Picus

Picus ligger nere vid hamnen på Isla Mujeres där fiskebåtarna lägger till. Det är det enda matstället med plaststolar i sanden som finns kvar i hamnen. Ett lite slitet ställe, men skenet bedrar. Här serveras pinfärsk och mycket god fisk.

5. Madera Food & art

Denna mycket populära restaurang ligger under en så kallad palapa, öppen hydda med palmbladstak, mitt på Isla Mujeres med utsikt mot havet på den östra sidan av ön. Perfekt för lunch. Menyn varierar efter de råvaror som kocken får tillgång till under dagen. 

Mer info: facebook.com/maderafood 

6. El Camello Jr

Här köar lokalbefolkningen, vilket är ett gott tecken. Restaurangen är en av de bästa när det gäller fisk och skaldjur. Ska du någon gång prova ceviche, råa marinerade skaldjur i citrus och koriander, ska du göra det här.

Mer info: facebook.com/RestauranteElCamelloJr 

7. Raw Love

Ett annat favoritställe är denna enkla men supermysiga lilla bar och restaurang med en charmig lummig och färgstark innegård. Här serveras vego- och veganrätter men även andra rätter.

Mer info: facebook.com/RawLoveTulum 

8. Avec Amour 

En av de bästa restaurangerna i Mérida. Maten är fransk- och mexikanskinspirerad i suverän crossoverstil.

Mer info: avecamourbistro.com.mx 

BO BRA

9. Casa Sirena 

Hotellet ligger mitt i staden på Isla Mujeres och är ett charmigt ställe med bara sex rum som drivs av den norsk-amerikanske ägaren Steve Broin. Han ser gästerna som sin familj och jobbar hårt för att de ska trivas. Dubbelrum från 1 900 kronor.

Mer info: casasirenamexico.com 

10. Hotel Cabanas Maria del Mar 

Ligger vid en av öns bästa stränder och är ett populärt ställe, inte minst för barnfamiljer, med en mysig innergård och en kritvit sandstrand utanför dörren. Dubbelrum från 1 400 kronor.

Mer info: cabanasmariadelmar.com 

11. Mahekal Beach Resort

Mahekal Beach Resort ligger vid stranden centralt i Playa del Carmen omgiven av vackra stränder och tropiska trädgård. Dubbelrum från 2 400 kronor.

Mer info: mahekalbeachresort.com 

12. Blue Bay Grand Esmeralda  

Strax utanför Playa del Carmen ligger denna fina resort byggd i mayastil med flera stora pooler fina stränder och fem olika restauranger att välja mellan. Anläggningen är inbäddad och omgärdad av kokospalmer. Dubbelrum från 1 600 kronor.

Mer info: bluebaygrandesmeralda.bluebayhotels.net 

13. Ahau Tulum

Ett ekochict trendigt lyxhotell med trevlig servering på stranden designad i romantisk mayastil för den miljömedvetna resenären som söker en lyxig tillflyktsort. Dubbelrum från 5 400 kronor.

Mer info: ahaucollection.com/ahau-tulum 

Ruinerna efter den gamla mayastaden Tulum ligger några kilometer norr om stranden. Templet har sina rötter i 500-talet, men hade sin storhetstid under 1200-1500-talet.Ruinerna efter den gamla mayastaden Tulum ligger några kilometer norr om stranden. Templet har sina rötter i 500-talet, men hade sin storhetstid under 1200-1500-talet.Ruinerna efter den gamla mayastaden Tulum ligger några kilometer norr om stranden. Templet har sina rötter i 500-talet, men hade sin storhetstid under 1200-1500-talet.
Ruinerna efter den gamla mayastaden Tulum ligger några kilometer norr om stranden. Templet har sina rötter i 500-talet, men hade sin storhetstid under 1200-1500-talet. Foto: Jörgen Ulvsgärd

LÄS MER: 

Stor guide: Tulum – vita stränder och turkost hav 

11 magiska måsten på Yucatánhalvön i Mexiko 

Nya maya-järnvägen går direkt till Mexikos världsarv