Foto: Shutterstock

Stor guide: Tulum – vita stränder och turkost hav

I Tulum i Mexiko möts du av det turkosa havet, den vita stranden och det stora lugnet. Är inte det sinnebilden av paradiset? Lägg till fantastisk snorkling och underbara fisktacos och semestern är komplett i den lilla strandstaden.

Allt om Resor

Tulum ligger tolv mil söder om Cancún och 6,5 mil söder om Playa del Carmen på Yucatánhalvön i Mexiko. Längs stranden, som rankats som en av världens fem bästa, breder Karibiska havet ut sig med sin karaktäristiska turkosa färg. Mellan palmerna gömmer sig små hotellkomplex och cabanas, bungalows.

Fullfjädrad semesterstad

Men om Playa del Carmen är en fullfjädrad semesterstad, packad med restauranger, barer och aktiviteter, är Tulum dess motsats. Här finns färre all inclusive-hotell. Här finns knappt några pooler. Här är stranden glest befolkad, till och med runt jul.

Stränderna är underbara. Foto: NILS PETTER NILSSON

Området kring orten är ett av de bästa dyk- och snorklingsområdena i världen. Havet precis utanför är kanske inte det allra bästa, eftersom det inte finns något skyddande rev. Men med hyrbil tar du dig till Akumal där du (med lite tur) simmar med sköldpaddor och rockor eller snorklar i lagunen Yal-Ku Lagoon. Här trängs fiskar i alla färger och former. Det känns som att du plumsar­ rakt ner i filmen "Hitta Nemo"!

Eller så åker ni till Xel-Ha som är en temapark för vattenupplevelser där du möter delfiner, mer sköldpaddor och mer fiskar.

Dyka vid reven

En bit norr om Tulum kan du även dyka vid reven. Ta kontakt med något av de många dykcentren i Tulum så får du hjälp med instruktör, båthyra och annat.

De naturliga poolerna, cenotes, är mynningar till underjordiska grottsystem. Vissa kan du utforska tillsammans med en dykguide. På bilden Casa Cenote. Foto: NILS PETTER NILSSON

Ett måste om du besöker Yucatánhalvön är snorkling eller dykning i cenotes. Det är vattenfyllda, underjordiska grottor som finns på flera ställen. Ni kan ta en organiserad tur eller besöka Casa Cenote på egen hand. Casa Cenote ligger elva kilometer norr om Tulum längs motorvägen. Den är mestadels söt-vattenfylld och är en av de mer öppna cenotes som förbinder grottsystemet med karibiska havet. Här kan ni snorkla bland fiskar och se fantastiska ljusfenomen mellan kalkstensformationerna.

Hotell specialiserade på yoga

Om du har snorklat, legat i din solstol, läst din favoritförfattare och låtit vinden torka kroppen, och ändå inte kommit ner i varv är det kanske dags att kolla in en annan företeelse som är stor i Tulum: yoga. En tidig morgon på stranden, när solen är på väg upp, ser du grupper och enskilda som utövar yoga och låter sanden och havet berika kropp och själ. Du kan ta enskilda yogaklasser eller boka in dig på något av de hotell som är specialiserade på yoga, exempelvis Yoga Shala.

Ruinerna efter den gamla mayastaden Tulum ligger några kilometer norr om stranden. Templet har sina rötter i 500-talet, men hade sin storhetstid på 1200-1500-talen. Området är välbevarat och ger en god inblick i hur mayafolket levde. Självklart finns även badmöjligheter. Ta de vindlande trapporna ner till den vita stranden nedanför och ta ett dopp!

Ingenstans smakar guacamole och friterat majsbröd så gott som i Mexiko. Foto: NILS PETTER NILSSON

Traditionella tacos

Det lokala köket består av tacos, burritos, guacamole och quesadillas. Men det är något helt annat än det vi svänger ihop till fredagsmiddag. I fisktacosen blommar smaken av koriander ut, och i cevichen blandar sig lime med chili och ännu mer koriander. Och avokado känns som en helt annan frukt än den du hittar hemma.

Till de traditionella mexikanska rätterna kommer förstås också fisk och skaldjur - naturligt eftersom du har det karibiska havets skafferi precis framför dig.

En fiskrestaurang du måste besöka är El Camello Junior uppe i Tulum Pueblo. Ett säkert tecken på en bra restaurang brukar vara att lokalbefolkningen köar. Och de gör de här. Ceviche, hummer, grillad fisk! En härligt stökig upplevelse och inte så dyrt med våra mått mätt. Tänk dock på att i Mexiko äter många huvudmålet mellan­ klockan 16 och 18 och då kan det vara väldigt mycket folk.

Paradiset? Ett hav, en strand, en solstol och ett parasoll som skuggar. Vad kan man mer begära av livet? Foto: NILS PETTER NILSSON

En annan bra restaurang är La Luna. De serverar fisktacos, guacamole, ceviche och andra traditionella mexikanska rätter. Enkelt men mycket, mycket gott. Om du tröttnar på havets läckerheter kan du besöka El Pequeno Buenos Aires, en köttrestaurang uppe i Tulum Pueblo. Här kan du få rejäla och väl-lagade köttbitar.

Dykcenter och restauranger

Staden Tulum ligger några kilometer inåt landet från stranden sett. I princip består staden av en huvudgata. Här hittar du till exempel dykcenter och restauranger. Men längs huvudgatan i Tulum Pueblo finns också en massa affärer som säljer traditionellt mexikanskt hantverk.

Kolla in vackra textilier, hängmattor och konstverk i traditionellt mexikanskt dödskalle-tema! Roligt, färgstarkt och myllrigt.

Är du sugen på party får du ta en tur till den större staden Playa del Carmen. För ärligt talat: Tulum är inget partyställe. Men det finns massor av trevliga barer längs strandgatan. Ett ställe med supergoda drinkar är Casa Jaguar, som ligger på strand­gatan nära Yoga Shala. Annars är ett av de mest fantastiska ställena att köpa en margherita (många erbjuder två för en) på en bar och sedan parkera sig på en strandbädd och bara njuta av drinken, sällskapet och havet.

Bäst vid havet

Du bor bäst nere vid stranden med havet precis inpå, och oftast är boendet enkelt. Ursprungligen fanns bara cabanas­ här. Det första heter Cabanas Tulum, och finns fortfarande kvar även om det numera är utbyggt.

Cabanas. I Tulum finns allt från större (fast inte jättestora) hotell, till mindre Cabanas. De flesta ligger direkt vid stranden. Foto: NILS PETTER NILSSON

Standarden på en del hotell har höjts rejält, men det är fortfarande­ det småskaliga som gäller. Två bra ställen är Hotel Zulum och Villas las Estrellas, båda ligger vid stranden.

Servitören Arce på La Luna säger till mig:

– Vi vill behålla Tulum i det lilla formatet.­ Det är många som vill bygga större här, men vi vill inte att det ska bli som Playa del Carmen. Vi vill att det ska vara som det är.

Och det vill jag också. Jag hoppas, att när jag en dag återkommer till Tulum, så ska det vara som jag fann det. För det är perfekt.

Text: Nils Petter Nilsson

GUIDE: ATT GÖRA I TULUM

SE & GÖRA

1. Yoga

Frälsta yogisar från världen över vallfärdar till Tulum som har blivit lite av ett yoga-Mecka. Flera av strandhotellen erbjuder yogaklasser året runt. En favoritstudio är Yoga Shala, som ligger inhyst i djungeln, vilket skapar en rogivande atmosfär. Här finns stor variation på klasser och gästlärarna som ofta är influgna från New York håller hög klass. yogashalatulum.com

2. Mayaruiner

De pampiga ruinerna från Maya-eran, belägna precis vid havskusten, är väl värda ett besök. Palatset El Castillo och den kringliggande muren byggdes under 1200-talet och är stadens största turist-attraktion. Intill ruinerna finns även en hel del turistshopping. Perfekt dagstur med cykeln.

3. Svettas i uråldrigt temazcal

Det här är nåt för dig som gillar ångbastu men inte för dig som lider av klaustrofobi... Under en klassisk temazcalritual så sägs kroppen renas och samtidigt bli befruktad av moder jord. Flummigt kan tyckas men ganska spännande! Och efter två timmar i denna kolsvarta bastu, som värms upp av varma lavastenar och fylls med diverse örtaromer så är garanterat varje droppe tequila utsvettad. Räkna med en och annan sång och allmänt hög flumfaktor. Bra temazcal finns på Posada dos ceibas, Zahra och Casa Violeta.

4. Bada i kalkstensgrottor

Yucatan-halvön kryllar av vackra cenotes – det vill säga, underjordiska "välgörande" sötvattenskällor insprängda i grottor - närmare bestämt finns det 30 000. Den största och pampigaste Il-Kil ligger två och en halv timmars bilfärd från Tulum. Men bara 20 minuter bort finns Gran Cenote där du kan snorkla och titta på minisköldpaddor.

5. Casa Cenote

En av de mer öppna Cenotes som förbinder grottsystemet med karibiska havet. Mestadels sötvattenfylld. Snorkla bland fiskar och se fantastiska ljusfenomen mellan kalkstensformationerna. Finns även dykcenter som tar dig med på att utforska casa cenote vidare. Finns toa, enklare omklädning och en liten stuga som är bemannad där man kan lämna ifrån sig personliga saker.
Adress: Elva kilometer norr om Tulum längs motorvägen.

6. Yal-Ku Lagoon

En lagun perfekt för snorkling där fiskar i alla färger och former trängs. Har du tur får du se rocka och sköldpadda. Det känns som att du plumsar rakt ner i ”Hitta Nemo”! Restaurang, värdeskåp, duschar och omklädningsrum finns i anslutning till entrén.

Pris: Inträde cirka 150 kronor.

Adress: Yal Ku, Akumal.

BO BRA

När det gäller boende i Tulum – satsa på att bo på stranden, Tulum stad ligger 3 km bort. 

7. Hotel Zulum

Enkla cabanas precis vid stranden i Tulum.
Adress: Carretera Tulum, Boca Paila km 6.5, Tulum.

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Zulum här [extern länk]

8. Coqui Coqui COBA Papolchac

På hippa (här ses ofta stjärnor som Olsen-tvillingarna och Jude Law) Coqui Coqui COBA Papolchac kan du köpa hotellets egna parfymer, doftljus och massageoljor. Vill du ta med dig en bit av Tulum hem så rekommenderas de ljuvliga rumsdofterna. "Tabaco" är favoriten!

ANNONS: Läs mer och boka Coqui Coqui COBA Papolchac här [extern länk]

9. Cabanas Copal

 Vill du bo riktigt enkelt i en bungalow med magisk utsikt rekommenderas Cabanas Copal. För lite mer komfort men med samma strandnära läge, prova Ahau, ett ekochict hotell med trevlig servering på stranden och wifi.

ANNONS: Läs mer och boka Cabanas Copal här [extern länk]

ANNONS: Läs mer och boka Ahau här [extern länk]

ÄTA & DRICKA

Ett måste i Mexiko är inte bara tacos och fajitas – här frossas det i ceviche! Här finns alla varianter av den traditionella kalla rätten med citron och koriander, med vit fisk, bläckfisk, räkor, mango och så vidare. Vilken som är stans bästa råder det delade meningar om. Det är bara att testa sig fram! 

10. Casa Jaguar

Coola djungelrestaurangen Casa Jaguar har en liten bar som är öppen till två, vilket tillhör ovanligheterna kring stranden. Här hörs inte sällan svensk musik.

Adress: Carretera Boca Paila Km 7.5, Tulum

11. Papaya Playa och Mezzanine

Föredrar du att blicka ut över havet så är Papaya Playa och Mezzanine perfekta ställen för drinkar.
Adress: Carr. Tulum-Boca Paila Km 4.5, Tulum Beach

12. Posada Margherita

Posada Margherita är en härligt slamrig och sorlig strandrestaurang och en av Tulums självklara hot spots. Här serveras stans mest hajpade (och lite dyrare) pasta och godaste snacksbrickan med parmesan, oliver och bruschettas.
Adress: Km. 4.5, Carretera Tulum-Boca Paila

13. El Camello JR

Fantastisk fiskrestaurang i Tulum Pueblo där cevichen trängs med hummer och grillad fisk. Härligt stökig miljö och mycket lokalbefolkning.
Adress: Carretera Chetumal-Cancun Locales 1 y 2 Lte 3 Mza 40, Centro

Mums! Fiskrestaurangen El Camello Jr uppe i Tulum Pueblo är ett måste att besöka! Prova cevichen! Foto: NILS PETTER NILSSON

14. Panna e cioccolato

Efter en lång dag på stranden är det inte helt fel att besöka denna underbara glasskiosk i stan. På Panna e cioccolato serveras hemgjord glass, helt utan tillsatser, och i all världens mumsiga smaker, allt från exotisk frukt till ljuvlig choklad i superkrispiga våfflor.
Adress: Av. Tulum 72, Tulum Centro

SHOPPING & NÖJEN

Bland de mest köpvärda souvenirerna finns keramik. Många lokala tobaksproducenter tillverkar cigarrer, ibland direkt i små affärer utmed shoppinggatorna. Silver är billigt, små handgjorda smycken är ofta vackra och köpvärda.

15. Josa Tulum

Josa Tulums färgsprakande, skira klänningar funkar lika bra på stranden som på cocktailparty.
Adress: Av. Tulum, Tulum Centro, josatulum.com

Guide: Malin Forsberg

 

LÄS OCKSÅ: 11 magiska måsten på Yucatánhalvön i Mexiko

FAKTA: TULUM, MEXIKO

Resa hit: Apollo, Fritidsresor och Ving har charterresor till Tulum. Reguljärflyg med minst ett stopp.

Bästa tiden: December till april. Det går att hitta bättre priser off-season, men se upp för orkanperioden på hösten.

Restid: Direkt cirka elva timmar, från cirka 15 timmar med ett stopp.

Tidsskillnad: - 7 timmar.

Språk: Spanska, många kan engelska.

Valuta: Mexikanska pesos. 1 peso är cirka 0:49 kronor. Amerikanska dollar går bra att använda.

Prisnivå: Forex semesterindex för Mexiko är 42 (vinter 2018/2019), Sverige 100. 

Bra att veta: Om du flyger via USA måste du ha Esta-tillstånd. Mexiko kräver att ditt pass gäller i sex månader efter din vistelse­ här.