Och vad du än gör – missa inte att ta en tur över till Brooklyn.
1 av 6: Och vad du än gör – missa inte att ta en tur över till Brooklyn. Foto: Linda Lindorff
Utsikten från Brooklyn Bridge är något som man måste uppleva, om du frågar Linda Lindorff.
2 av 6: Utsikten från Brooklyn Bridge är något som man måste uppleva, om du frågar Linda Lindorff. Foto: Linda Lindorff
Baren Top of the Standard har en enastående vacker utsikt.
3 av 6: Baren Top of the Standard har en enastående vacker utsikt. Foto: Linda Lindorff
Likväl som interiör.
4 av 6: Likväl som interiör. Foto: Linda Lindorff
Unna dig ett glas på Balthazar på Spring Street. Det kan mycket väl bli pricken över i:et.
5 av 6: Unna dig ett glas på Balthazar på Spring Street. Det kan mycket väl bli pricken över i:et. Foto: Linda Lindorff
Soho Grand, på Manhattan, bjuder på otroligt trevlig afterwork.
6 av 6: Soho Grand, på Manhattan, bjuder på otroligt trevlig afterwork. Foto: Linda Lindorff

Linda Lindorff ger sina bästa jultips – i New York

New York är perfekt för en mysig weekend – speciellt i juletid.

Här ger programledaren Linda Lindorff sina handplockade tips på Manhattan.

För mig finns det få platser i världen som slår Lappland i juletid men efter att nyligen rest i väg med min man Jacob på en långweekend så vet jag ett ställe till - New York. Fyra dagar var vi där och jag häpnade. Nu pratar jag inte bara överflödet av juldekorationer och glittrande lampor utan det jag överraskades av var den otroliga julkänslan och stämningen som genomsyrade allt. 

Vi åker sällan utan barnen men den här gången bestämde vi oss för att lämna dem hemma. Viss separationsångest har jag alltid när jag åker hemifrån utan barn men jag vet ju hur bra de har det med mormor och att det faktiskt kan vara välbehövt att få umgås med den man älskar på tu man hand. Njuta av tid tillsammans där vi hinner prata om allt och dejta på ett sätt man inte riktigt kan när barnen är med. Vårt mål med resan är därför inte att hinna se och göra så mycket som möjligt - tvärtom vill vi göra ganska lite, bara strosa runt i mysiga kvarter, äta gott på kvarterskrogar och klassiska bistron, julshoppa i som butiker, köpa rostade kastanjer och bara vara med varandra.

LÄS MER: Manhattans nya måsten – 11 guldkorn i New York 

New York klär fantastiskt i julskrud

New York är strösslat med guldiga stjärnor, glitter och tomtar och det gnistrar och glimmar vart man än vänder blicken. Julgranen vid Rockefeller Center gör ingen besviken. Eldkorgar, fårskinn och varm glögg på en uteservering i Bryant Park, vänligheten hos alla vi möter, klar kylig luft och folk som utan att veta hur man gör kämpar sig runt med stora leenden på skridskor. New York i juletid är en fröjd - vackert, vänligt, stämningsfullt och oerhört romantiskt.

Det är verkligen nåt speciellt med den här stan så här års. Det är lite overkligt till en början, känns lite som att gå omkring i en film, som att allt är på låtsas men så snart man börjar prata med folk och låta den där speciella känslan sjunka in så känns det i hela kroppen. Doften av kanderade mandlar och alla de julgranar som säljs i gathörnen, Frank Sinatras julsånger och vintersolen som tittar fram bakom skyskraporna och blänkande speglar sig i skyltfönstren. Det är en underbar känsla.

LÄS MER: Nu blir New Yorks tunnelbana könsneutral

Gå hand i hand genom Central Park

Vi går hand i hand i Central Park och äter lunch vid sjön på The Boat House. En gammal dam tipsar oss, utan att vi frågat, om den mest romantiska platsen av alla, Brooklyn Heights. Ingen av oss har varit i Brooklyn tidigare, vi har alltid haft få dagar och hängt kvar på Manhattan, och hon fångar vårt intresse. Under frukosten på Soho Grand från vi kyparen som visar sig vara från Brooklyn hur vi lättast tar oss dit – och han svarar utan att tveka:

 – You should to walk the Brooklyn Bridge. That is the most romantic sight of them all.

Så vi går. Vädret är perfekt med kylig luft och strålande sol från klar blå himmel. Promenaden över ger oss en enastående vy över Hudson River, Brooklyn och hela Manhattans skyline. Folk går och cyklar alla i sin egen takt. Vi fascineras över hur otroligt vacker en stad ändå kan vara. På andra sidan möts vi av charmiga kvarter och hus liknande dem man ser i Notting Hill i London. Vi går ner till vattnet och det som kallas för Brooklyn Heights. Det är så läckert. Floden, Manhattans alla skrapor stolt glittrande i solen, båtar som glider genom vattnet…  Damen som tipsade oss sa också att detta är den mest populära platsen i hela New York med omnejd när det gäller frierier. Jag tror henne. Plasten är fridfull, vacker och ja, väldigt romantisk. 

(Resan till New York var en tidig julklapp till varandra och jag är så tacksam för all tid vi fått tillsammans på denna underbara plats. Vi har haft tid att dejta, tid att njuta och uppleva denna stora stad på det mest fantastiska sätt. New York i juletid är inte bara glittrande och romantiskt - New York i juletid har gett mig extra mycket kärlek och gjort mig lite extra kär. Och det må jag säga är den bästa julklappen i världen.

LÄS MER: New York-baren som gör succé med igloor på taket 

New York är perfekt för en romantisk weekend. Foto: Linda Lindorff

Tips i New York – Linda Lindorffs favoriter

1. Waverly Inn, Greenwich

Bästa middagen äter vi på en gammal kvarterskrog i Greenwich Village vid namn Waverly Inn som jag fick höra ägs av chefredaktören på Vanity fair. Vet inte om det stämmer men krogen var fantastisk och ett väldigt spännande klientel.

2. Afterwork på Soho Grand

Soho Grand på Manhattan är väldigt trevligt – inte minst för en afterwork.

3. Bästa Roof Top Baren

Top of the Standard fick oss att tappa hakan med sin oslagbara utsikt och guldiga inredning. 

4. Brooklyn Bridge

På Brooklyn Bridge, som binder samman Manhattan och Brooklyn, återfinns en av stans bästa utsikter.

5. Bryant Park

Missa inte att fira in juletiden i Bryant Park, med skridskobana och härlig uteservering med glögg och eldkorgar.

6. Shopping i Soho

Jag gillar bästa alla små mysiga butiker nere i Soho här kan man gå i timtal och strosa runt. Rean här början redan innan jul, efter black friday och det mest säljs på 40 procent. Inte bara utplockade saker utan även det man verkligen vill ha.

7. Balthazar, Spring Street

Jag har varit här flera gånger och tröttnar inte. Roligt att sitta här på lunch framför allt. Fredagslunch och bara kolla in alla stammisar och roliga utåtriktade gäster. Bästa råbiffen. Och har de fisksoppa på menyn, bouillabaisse, så ta den.

Av Linda Lindorff

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande