Amerikanska UD varnar turister för resor till mexikanska turistorter som Tulum.
1 av 3: Amerikanska UD varnar turister för resor till mexikanska turistorter som Tulum. Foto: FOTOLIA
Anledningen är att flera amerikanska medborgare råkat ut för grova våldsbrott.
2 av 3: Anledningen är att flera amerikanska medborgare råkat ut för grova våldsbrott. Foto: ISTOCK
För svenska turister är Mexiko främst en vinterdestination, och svenska UD har hittills inte utfärdat någon varning.
3 av 3: För svenska turister är Mexiko främst en vinterdestination, och svenska UD har hittills inte utfärdat någon varning. Foto: SHUTTERSTOCK

Klassiska turistorterna hotas av gängkrig

Mexiko har länge skakats av oroligheter men charterorterna på Yucatánhalvön har länge betraktas som ofarliga.

Nu tycks dock gängkriget nått även dit.

Amerikanska utrikesdepartementet varnar nu turister för att besöka populära orter som Playa del Carmen, Cancun och Tulum.

Det var i onsdags som amerikanska utrikesdepartementet utfärdade sin varning. Den gäller för resor till de mexikanska delstaterna Baja California Sur och turisttäta Quintana Roo där populära Cancun, Playa del Carmen och Tulum ligger, skriver townandcountry 

Enligt departementet har man noterat hur den kriminella aktiviteten i den senare regionen ökat på senare tid som ett resultat av rivaliteten mellan olika kriminella gäng.

Man skriver att "amerikanska medborgare har fallit offer för våldsbrott som mord, kidnappningar, bilkapningar och rån."

LÄS MER: Turister i Mexiko varnas för förgiftad alkohol 

Ökad kriminalitet i Tulum

Angående Tulum med omnejd noterar man att antalet mord ökat det senaste året och skriver att "fast de flesta morden tycks vara interna uppgörelser har revirkriget mellan de olika kriminella gängen medfört att oskyldiga skadats eller dödats."

Varningen fick inte stå oemotsagd länge. Turistministeriet i Quintana Roo förklarar i ett uttalande att att turister i regionen är "säkra och beskyddade" och att man även fortsatt kommer att samarbeta med amerikanska myndigheter i säkerhetsfrågor. 

LÄS MER: Världens 11 farligaste resmål för turister

Svenska UD avråder inte från resor

För svenska turister är Mexiko i huvudsak en vinterdestination. Vings reseperiod är exempelvis från november till och med mars. Den amerikanska resvarningen har inte föranlett några åtgärder från svensk sida:

– Vi är medvetna om varningen, men följer svenska UD:s rekommendationer och det har inte utfärdat något liknande, säger Charlotte Hallencreutz, på Vings informationsavdelning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande