Lär dig hula.
Varje kväll kan du se gratis uppträdande av lokala hulagrupper. Det finns även gratis prova på-klasser i hula och ukulele på Oahu.
Lär dig hula. Varje kväll kan du se gratis uppträdande av lokala hulagrupper. Det finns även gratis prova på-klasser i hula och ukulele på Oahu. Foto: POLYNESIAN CULTURAL CENTER

Hula-hula på Oahu

Om du följt tv-serien "Lost" har du redan besökt Hawaii. Samma sak om du följt "Törnfåglarna" eller kollat in privatdetektiven Magnum.
Nu när charterbolagen också börjar hitta hit blir det lättare att besöka Hawaii även i verkligheten.

Elvis Presley var en av dem som ofta återvände, han spelade in tre filmer på Hawaii, varav ”Blue Hawaii” är mest känd. Kanske är det för att vi så ofta sett öarna på tv och film som de har en särskild dragningskraft på så många.


Hawaii består av mer än 130 öar. Oahu, Hawaii, Maui och Kauai är de mest besökta.


Norra sidan – grön och vacker


Här finns så mycket mer än bara stränder. Naturen, vattnet, bergen, fåglarna, fiskarna. På öarna är den södra sidan ofta solig och den norra regnig. Det innebär att det är grönare och vackrare på den norra sidan.


På Oahu ligger huvudstaden Honululu och Waikiki som är uppbyggda på turism. Fördelen är att här finns ”allt” på gångavstånd, hotell, restauranger, affärer och naturligtvis stranden. Ett bra första stopp efter resan och tidsomställningen.


Följ RES guide till vad du kan göra på huvudön Oahu och på den gröna ön Kauai.

FAKTA

Hawaii


Allmänt: Capten Cook ”upptäckte” öarna 1778. 1959 blev Hawaii USA:s 50:e del-stat. Öarna är drygt 130 till antalet, varav en handfull bebodda. Det tar cirka en timme att flyga från den nordligaste ön Kauai till den sydligaste som heter Hawaii eller ”Den stora ön”.
Resa dit: Solresor har med Hawaii i sitt Global Life-koncept. En 17-dagarsresa till Hawaii i kombination med San Francisco går på 24 985 kronor i januari. Även Ving Flex har Hawaii i sitt program. Reguljärflyg Stockholm–Honolulu cirka 8 500 kronor (United Airlines).
Bo: Dubbelrum på trestjärnigt hotell i Waikiki från cirka 1 000 kronor/natt under lågsäsong. Jag bodde tre nätter på Waikiki Beachside Hostel. 40 dollar för ett rum med fyra bäddar inklusive frukost. Prisvärt boende men det kan vara lite stökigt på kvällarna. www.waikikibeachsidehostel.com.
Resa runt: Hyrbil från cirka 500 kronor per dag. Under jul, nyår eller påsk är det bäst att boka i förväg. Vid lågsäsong kan du hitta billigare bilar på plats. På Oahu kostar en enkel bussresa 2 dollar, ett endags busspass 8 dollar, fyradagars busspass 20 dollar. Busslinjerna är väl utbyggda och du får träffa lokalbefolkningen.
Prisnivå: Något dyrare än i resten av USA.
Klimatpåverkan: Utsläpp från flyg Stockholm–Honolulu cirka 3,28 ton koldioxidekvivalenter/ person (Källa: Climatecare.org). Det motsvarar utsläppen från cirka 1 365 liter bensin.
Här trivs: Familjen, partygänget, träningsmänniskan och det förälskade paret.
Info: www.gohawaii.com – den officiella turistsidan
www.honululuadvertiser.com– lokal tidning på Oahu
www.alohaairlines.com
www.hawaiianairlines.com
Lilla ordlistan: Hawaiianska talas bland de äldre. Det har bara sju konsonanter och varje ord avslutas med en eller två vokaler. Vokal följer alltid på konsonant.
Aloha: hej, hej då, kärlek       
Pau: vi har inte mer
Wahini: kvinna (damtoaletten)
Kane: man (herrtoaletten)
Mahalo: tack så mycket   
Kokua: hjälp
Ono: jättegott

NOTAN


Hotellet
Dubbelrum i mellanklass: från 1 000 kronor
Budgetboende: från 280 kronor
Krogen
Huvudrätt: från 85 kronor
Enkel lunchrätt: från 40 kronor
Glas öl: 30 kronor
Butiken
1 l vatten: 5:50 kronor

Vikigaste öarna


Hawaii: Yngst geologiskt och störst till ytan. Den har svarta lavastränder, en vulkan som ibland ryter och en högsta bergstopp på 4 205 meter över havet.
Maui: Här finns kanske det häftigaste utelivet, men även långa sandstränder.
Lanai: Ananasodlingar och riktigt lyxiga hotell.
Molokai: En enda stor nationalpark med få hotell. Måste bokas i förväg.
Oahu: Här ligger huvudstaden Honolulu, Pearl Harbor, Waikiki Beach, surfarstränder och massor av turister.
Nniihau: Här bor cirka 200 människor, i gammal traditionell stil. Det finns i dag vissa möjligheter att besöka den via Robinsons helikopterturer.
Kauai: Den gröna ön, Det regnar mycket, men på Poipu Beach regnar det nästan aldrig. En liten ö med städer som Lihui och Kapaa, vattenfall och kanotfärder.

Bonustips!


Samla kuponger! Redan på flygplatsen finns det högar av informationsbroschyrer om alla öarna. Du hittar fler på hotellet. Vissa kuponger är prisvärda, halva priset på huvudrätten för en person om två äter, gratis popcorn, billiga paketresor till andra öar…

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande