Hollywood-skylten sattes upp 1923, men då stod det "Hollywoodland".
1 av 8: Hollywood-skylten sattes upp 1923, men då stod det "Hollywoodland". Foto: Shutterstock
Hollywood Boulevard har en snuskig historia.
2 av 8: Hollywood Boulevard har en snuskig historia. Foto: Shutterstock
Hollywood Forever Cemetery – en lite roligare kyrkogård.
3 av 8: Hollywood Forever Cemetery – en lite roligare kyrkogård. Foto: Shutterstock
Marilyn Monroe sägs spöka på Roosevelt Hotel.
4 av 8: Marilyn Monroe sägs spöka på Roosevelt Hotel. Foto: Michael Ochs Archives
Hannibal Lecters ruggiga mask finns på Hollywood Museum.
5 av 8: Hannibal Lecters ruggiga mask finns på Hollywood Museum. Foto: Filmbolag
Om väggar kunde tala skulle Chateau Marmont kunna fylla en bok.
6 av 8: Om väggar kunde tala skulle Chateau Marmont kunna fylla en bok. Foto: Istock
Bästa utsikten fås från ett garagetak.
7 av 8: Bästa utsikten fås från ett garagetak. Foto: Shutterstock
Griffith Park har ett mörkt förflutet.
8 av 8: Griffith Park har ett mörkt förflutet. Foto: Istock

Hollywoods 11 bäst bevarade hemligheter

Med den årliga Oscarsgalan har Hollywood den senaste tiden stått i blickfånget ännu mer än vanligt.

Filmindustrins huvudstad har upplevt en och annan skandal genom åren.

Här är 11 av Hollywoods största hemligheter.

1. Hollywood grundades av en nykterist

Det kan verka oerhört ironiskt med tanke på hur Hollywood kom att bli synonymt med filmvärlden och allt syndande som kopplas till den branschen. Men samhället skapades först av Harvey Wilcox, en nykterhetskämpe från Kansas. Hans idé när han slog sig ned här 1887 var att skapa ett samhälle helt i linje med hans nykterhetsideal. Vi vet alla hur det gick....

2. Hollywood var en egen stad

Wilcox skapade Hollywood, en fristående stad väster om Los Angeles. Först 1910 blev Hollywood en del av den större staden i syfte att bli kopplat till dess vattenförsörjning och avloppssystem.

3. På Hollywoodskylten stod först något annat

När den berömda skylten först sattes upp 1923 löd texten Hollywoodland - reklam för en fastighetsförsäljare i området. Skylten stod senare och förföll innan en renovering på 1940-talet när det avslutande fyra bokstäverna "land" togs bort.

4. Hollywood Boulevard var länge full med sexbutiker

Precis som Times Square i New York blev Hollywood Boulevard ett sunkigt område med prostituerade, sexbutiker och strippshower under 1960-, 70- och 80-talen. Numera är området renoverat och betydligt mer städat. Det är betydligt troligare att din väg korsas av en kille utklädd till Stålmannen än av en knarklangare.

5. Filmvisning på Hollywood Forever Cemetery

Kända filmskådisar finns begravda på flera kyrkogårdar i Los Angeles, men på kyrkogården Hollywood Forever Cemetery tas det hela ett steg längre. Här ordnas filmvisning utomhus på våren och sommaren. Till de populäraste filmerna hör kultrullar som "Fight Club" och "Carrie".

6. Första Oscarsgalan hölls på Hollywood Roosevelt Hotel

Roosevelt Hotel. Foto: Shutterstock

När Oscarstatyetterna för första gången delades ut 1929 hölls ceremonin på hotellet Hollywood Roosevelt Hotel, ett hotell där både Marilyn Monroe och Montgomery Clift sägs spöka.

 

MISSA INTE: 14 tips till drömresan i USA

7. Det är knappast enda stället i Hollywood där det spökar

Staden har bevittnat många skandaler och mystiska mord genom åren så inte undra på att det spökar både här och där. Flera hotell sägs rymma kända vålnader. Hotellet där sångerskan Janis Joplin dog av en heroinöverdos är ett (nu Highland Gardens, då Landmark Hotel), 40-talets maffiatillhåll Ciro's Restaurant på Sunset Strip ett annat (platsen rymmer numera Comedy Store). Till och med Hollywoodskylten sägs ha sin egen vålnad - den av den måttligt framgångsrika skådespelaren Peg Entwistle som 1932 klättrade upp på bokstaven H och tog livet av sig genom att hoppa från den.

8. Bästa filmmuseet i Hollywood

Många turister söker sig till Madame Tussauds för att se vaxstatyer av sina favoritskådisar men Hollywood Museum är mycket intressantare. Det håller till i den historiska Max Factor-byggnaden dit skådespelare brukade fara för att bli sminkade.

Nu ryms här över 10 000 objekt ur Hollywoods filmhistoria som Marilyn Monroes påkostade smekmånadsdräkt, Elvis Presleys badkappa och Hannibal Lecters fängelsecell från "När lammen tystnar". Plus mycket, mycket mer.

9. Värsta skandalstället? Hotell Chateau Marmont

Britney Spears på Chateau Marmont – innan hon portades. Foto: Abilityfilms

Om väggar kunde tala skulle Chateau Marmont kunna fylla en bok. Det legendariska hotellet på Sunset Strip har rykte om sig som stället där kändisar kan spåra ur totalt - och komma undan med det. Sångaren Jim Morrison från gruppen Doors är känd för att ha utfört svindlande balansakter på hotellets tak i gravt berusat tillstånd, rockgruppen Led Zeppelin körde sina motorcyklar genom lobbyn och skådespelaren John Belushi dog 1982 av en drogöverdos i hotellets bungalow nummer 3.

Både Britney Spears och Lindsey Lohan har portats från stället. Och det är bara några av snaskigheterna ur hotellets 86-åriga historia.

10. Bästa stadsvyn fås på ett garagetak

Bege dig till 625 North San Vicente Boulevard nära West Hollywood Library och ta hissen upp till femte våningen. På kvällen är här öppet till klockan nio. Här får du bästa vyn av solnedgången över Hollywoodbergen.

11. Griffith Park gömmer ett mörkt förflutet

Den stora parken har fler mörka fläckar förutom spöket vid Hollywoodskylten (som ligger i området). Parkens grundare Griffith J Griffith dömdes 1903 för att ha skjutit sin fru och under andra världskriget fungerade parken som ett fångläger från Japanättade amerikaner.

Källa: travelandleisure.com

 

LÄS MER:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande