Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

GUIDE: Unika tips och måsten i New York

Vad måste man göra i New York?

En fråga jag får varje dag. Trots att alla hittar till Times Square.

Mitt bästa tips är att njuta av New Yorks gigantiska utbud.

Ta en tugga i taget av världens bästa stad. Ett äpple med mersmak.

 

Text och foto: Mia Gahne

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i New York som passar dig – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

ANNONS: Boka biljetter till Frihetsgudinnan och andra sevärdheter i New York  innan resan – prisvärt, snabbt och smidigt på Get Your Guide (EXTERN LÄNK) 

Det gäller att hitta de där små guldkornen i denna enorma park. Foto: David Sucsy

1. Central Park har många pärlor

Central Park är Manhattans gröna fyrkantiga lunga. Det finns platser i parken där man helt glömmer bort att man befinner sig i en storstad och snarare tror att man är mitt i en trollskog. Och så finns det ställen där det känns som om man befinner sig på ett tredje klassens nöjesfält.

Det gäller att hitta de där små guldkornen i denna enorma park. Mitt förslag är att ta tunnelbanan upp till Central Park North. Där är det mycket färre turister, plus superskönt häng. Här har nämligen halva Harlem sitt vardagsrum, eftersom många bor så trångt. Gör som dem, slå dig ner på en bänk och spana in folklivet. Här ligger också det otroligt vackra och rofyllda Conservatory Garden som få hittar till. Där kan jag sitta i timmar med en bok.

Rullskridskodiscot på helgerna i Skate Circle är fantastisk gratisunderhållning med dj och dans på hjul.

Och joggar du runt reservoaren känner du dig som om du är med i en film. Tänk bara på att springa moturs, annars blir du snabbt impopulär.

 

New York på riktigt

Ingen annanstans i världen finns det så mycket att välja på. Ändå väljer majoriteten av alla som besöker New York att göra precis samma sak. Det går som en snitslad bana från köerna till båtarna ut till Frihetsgudinnan hela vägen upp till köerna till hissarna till Empire State Building.

Inget fel i sevärdheter. Det är klart att du ska kolla in Frihetsgudinnan. Hon är skitsnygg. Och Chrysler Building skulle jag inte vilja vara utan. Inte Grand Central heller för den delen.

Men det finns ju så oändligt mycket mer att uppleva. Ta ett litet steg åt sidan, hoppa av den där turistbussen och tänk lite själv. Börja med att gå till fots. Det är först då du kan förnimma känslan av det riktiga New York. Känna hur det doftar, höra hur det låter, smaka hur det smakar. 

The Big Apple har så många fler sidor än vad som ryms i en turistbroschyr.

 

FAKTA NEW YORK

Ort: Manhattan, New York

Resa dit: Direktflyg från Stockholm och Köpenhamn, bl a med SAS, Norwegian, United Airlines och Delta

Bästa tiden: Vår och höst

Valuta och prisnivå: Dollar, nivån varierar väldigt med dollarkursen. Svindyrt med hotell, men annars i genomsnitt något billigare än hemma.

Bo: Dyrt med hotell som sagt. Kan kosta allt från cirka 100 dollar per natt och uppåt. Ett alternativ är att hyra lägenhet genom webbsajten Air b’n’b.

Äta: Världens alla kök

Shopping: Gympaskor och jeans hör till sånt som verkligen lönar sig att köpa hem.

Bra att veta: Dricks är obligatoriskt, manga lever enbart på dricksen, lägg på cirka 20 procent på alla tjänster. Skatt på 8,875 procent tillkommer på allt du handlar.

 

Manhattan Bridge är nog så imponerade med sin höga stålkonstruktion. Foto: Mia Gahne

2. Manhattan Bridge i stället för Brooklyn Bridge

Alla känner till Brooklyn Bridge. Vilket också betyder att alla vill gå på den. Den vackra bron har blivit något av turisternas Kiviks marknad, och det är trångt mellan selfiepinnarna, vilket kan förta något av den unika upplevelsen.

Jag föreslår i stället att du tar en promenad över Manhattan Bridge, som är nog så imponerade med sin höga stålkonstruktion.

Härifrån får du en enastående utsikt över Manhattans skyskrapor och dessutom ett gyllene fototillfälle över själva Brooklyn Bridge och East River med stans intagande skyline i bakgrunden.

Men det bästa av allt är att du har bron mer eller mindre för dig själv. En gång var jag faktiskt helt ensam på bron. Mäktigt är ordet.

Väl framme på andra sidan kan du roa dig med att utforska det coola området Dumbo i Brooklyn. Orkar du inte gå tillbaka är det bara att ta tunnelbanan hem till hotellet.

 

En hamburgare från JG Melon. Blev du hungrig nu? Foto: Mia Gahne

3. Hitta bästa burgaren i New York

Det spelar ingen roll om du är inbiten vegan eller allvarligt glutenintolerant. Du måste bara äta en hamburgare i New York. Och du kommer garanterat att hitta en som du gillar. För utbudet är exakt hur stort som helst.

Alla är ju inte lika insnöade på mat som jag, men om du nu är lagd åt det hållet rekommenderar jag en liten hamburgertur där du själv skapar din egen topplista. Några bra stopp på vägen: 

Whitman’s (406 E 9th Street) – saftiga burgare på bra råvaror, Burger Joint (inuti Hotel Meridien, 119 W 56th Street) – sjukt cool lokal och gedigna burgare, Shake Shack (Madison Square Park, med flera) – moderskeppet till världens bästa snabbmatskedja, Spotted Pig (314 W 11 Street) – en klassiker som aldrig går ur tiden, Corner Bistro (331 W 4th Street) – no fuzz-burgare på papptallrik, Cherche Midi (282 Bowery) – tog sex månader att skapa, JG Melon (1291 Third Avenue) – min personliga favorit, Umami Burger (432 Sixth Avenue) – umami (den femte grundsmaken) på längden och tvären.

 

Blue Note Jazz Club – dyrt, men stjärnspäckat och pyttelitet. Foto: Mia Gahne

4. Kolla på livemusik

Förr eller senare spelar alla som är något att ha i New York. Det är bara att välja om du vill gå på arenarock på Madison Square Garden, lyssna på din jazzhjälte i Greenwich Village eller spana in senaste indiebandet i Brooklyn. Det finns musik för alla smaker. Ofta spelar riktigt stora artister på små intima klubbar, vilket känns lätt unikt.

Bands in Town är en väldigt bra app som du kan ladda ner i förväg och kolla upp vem som spelar var. Tidningen Time Out (som numera är gratis, men även finns på nätet) publicerar också listor varje vecka. Biljetter köper du enklast på nätet, gärna i god tid innan du reser.

Några favoriter bland stans alla fantastiska konsertlokaler: City Winery, (sittande publik och schysta viner) 155 Varick Street, Apollo Theater (en historisk klassiker), 253 W 125th Street, Bowery Ballroom (sympatiskt och intimt), 6 Delancey Street, Blue Note Jazz Club (dyrt, men stjärnspäckat och pyttelitet) 131 W 3rd Street, Jazz at Lincoln Center (The Appel Room har magisk utsikt över Central Park och kristallklart ljud), 3 Columbus Circle och Beacon Theater (fin gammal teater), 2124 Broadway.

 

På Broadway spelar eliten av eliten. Foto: Cristian Baitg Schreiweis

5. Se en show på Broadway

Nej, det är inte billigt. Men om du har råd tycker jag verkligen att du ska unna dig minst en Broadwayshow i livet. Det kanske låter som en bedagad turistklyscha som inte är värd pengarna. Så är inte fallet.

På Broadway spelar nämligen eliten av eliten. Fantastiska artister och skådespelare som verkligen kan sitt jobb. Riktiga filmstjärnor som vi annars bara får njuta av på vita duken. Och teatrarna är förvånansvärt små och intima. Du kan komma så nära scenen att med lite tur, eller otur, kan du se att din hjälte har pepparkorn mellan tänderna från lunchen.

Maffiga musikaler, tragiska teaterstycken, odödliga klassiker, bländande dansnummer. Det finns något för alla. Själv tycker jag att The Book of Mormon är något av det roligaste som har framförts på en scen.

Biljetter köper du enklast på nätet. Ibland är matinéföreställningarna lite billigare.

 

 

SoHo har fantastisk shopping. Foto: Istock

6. Shoppa i SoHo

Handen på hjärtat, en del av din dröm om New York är ett obegränsat shoppingkonto och fri vikt på planet hem. Eller hur? Det är väldigt svårt att låta bli att shoppa i New York. Här finns allt, och då menar jag verkligen allt. Finns det inte i New York finns det inte överhuvudtaget.

Och SoHo är ändå SoHo. Det som förr var en bohemisk stadsdel med loft för fattiga konstnärer har numera förvandlats till ett enda stort köpcenter. Och det kan man ju tycka vad man vill om, men det är onekligen praktiskt.

Alla butiker ligger samlade här och är du lite smart lagd lägger du helt enkelt en förmiddag på att shoppa dig blå i ansiktet och sedan kan du ägna resten av veckan åt skönare aktiviteter. Här hittar du allt från den fina bokhandeln McNally Jackson Books (52 Prince Street) till schyssta kläder på Rag & Bone (119 Mercer Street), märkesskor som Vans (93 Grand Street), Dr Martens (148 Spring Street) och Camper (110 Prince Street), samt pappersparadiset Moleskine (436 Broadway) – och mycket, mycket mer. Allt ligger inom gångavstånd och spiller över i närliggande områden som NoHo och NoLIta.

 

Inget är så mycket New York som den klassiska bageln. Foto: Mia Gahne

7. Käka en bagel

Om New York vore en maträtt skulle det vara en härligt spänstig och lagom seg rostad bagel med drivor av creamcheese och någon skiva mjällast tänkbara rökt lax. Inget är så mycket New York som den klassiska bageln. Inte ens på andra ställen i USA lyckas man apa efter den på ett trovärdigt vis, än mindre i Sverige.

Den kom till stan med floden av polska judiska invandrare i slutet av 1800-talet och blev snabbt populär. I dag är den något av en ikon, och många reser med glädje över halva Manhattan för att köpa just ”sin” bagel.

Du måste helt enkelt smaka – om inte annat för att tugga i dig en bit av stans traditioner och historia. Några bra ställen att göra det på är Zucker’s Bagel & Smoked Fish (146 Chambers Street, samt i Grand Central Station), Absolute Bagels (2788 Broadway), Katz’s Delicatessen (205 E Houston), Russ & Daughters Café (127 Orchard Street) samt fantastiska Barney Greengrass (541 Amsterdam Avenue) som är ett landmark i sig - helt orörd gammal judisk matbutik med restaurangdel.

 

Pampiga fyrkantiga bassänger omgärdade av plaketter med namnen på alla omkomna ingraverade. Foto: Istock

8. 9/11 Memorial Ground Zero

Det är förstås hemskt att det ens ska betraktas som ett måste, men faktum är att det känns rätt fint i själen att besöka Ground Zero och minnesplatsen för de rasade tornen och alla människor som dog under 11 september-attacken. 

Området i sig är väldigt fint med pampiga fyrkantiga bassänger omgärdade av plaketter med namnen på alla omkomna ingraverade. Det nya 1 World Trade Center (tidigare kallat Freedom Tower) är oerhört ståtligt och imponerande. Numera kan man också åka upp i tornet, även om det kostar en bra slant och köerna kan vara långa.

Under jorden ligger ett sevärt och ambitiöst museum som speglar terrordådet och återuppbyggnaden ur olika aspekter.

Men mest av allt tycker jag ändå om Survivor Tree, överlevnadsträdet, som räddades ur ruinerna och nu får växa sig pampigt och stort igen. Det finns alltid hopp.

 

Sätt dig vid baren och prata med främlingar. Foto: Mia Gahne

9. Äta vid bardisken

Jag har vänner som bokar bord ett halvår innan de åker till New York, eftersom de är så rädda för att inte komma in på den där restaurangen de drömt om så länge. Jag kan förstås förstå det och har all respekt för den sortens företagsamhet. Men. Jag säger bara men.

Det bästa tricket i världen i allmänhet och i New York i synnerhet är att äta vid bardisken. För det första får du ”bord” precis överallt, eftersom barplatserna inte går att boka. För det andra serverar i princip alla restauranger även sin ”riktiga” meny i baren. För det tredje lär du känna stället på ett helt annat vis eftersom du lätt kommer i slang med bartendern. För det fjärde lär du även börja babbla med gäster som sitter bredvid (man gör så i New York), och eftersom de är matglada och insiktsfulla typer precis som du, är chansen stor att de tipsar dig om andra fantastiska restauranger.

Behöver du fler argument? För det femte kan du alltid ta en drink medan du väntar på att en barpall ska bli ledig.

 

Greenmarket Farmers Market – den största och den bästa är på Union Square Foto: Istock

10. Farmers Market

Det finns många roliga marknader och loppisar att besöka i New York. Men en av de mest givande och inspirerande tycker jag är Greenmarket Farmers Market. Det finns flera stycken, men den största och den bästa är på Union Square. Den är öppen måndagar, onsdagar, fredagar och lördagar året runt.

Att strosa runt bland stånden är som hamna i ett färggrant bollhav av frukt, grönt, ost, bröd, honung, fisk, kött och blomster. Allt är hitfraktat från närliggande, ekologiska småskaliga producenter och framodlat med kärlek och omsorg.

Orkar du inte trängas med alla andra turister utan vill uppleva en mer lokal marknad kan jag rekommendera den på Abingdon Square i fina West Village på lördagar, samt den på Greenwich Street i Tribeca – också den på lördagar.

Här kan du se stjärnkockar stå och välja ut blåbär med målmedveten omsorg och nittiofemåriga hippietanter köpa vetegräs att tugga sig friska på. Själv gör du klokt att investera i en mandelcroissant innan de tar slut.

 

Ju längre österut du tar dig desto mer ”hardcore” Chinatown. Foto: Istock

11. Chinatown

Det är stökigt. Det är slamrigt. Det luktar inte jättegott. Nej, Chinatown liknar ingenting annat. Möjligen Kina. Och det är säkerligen inte allas tekopp. Men jag älskar det levande myllret och allt ståhej i hundraåttio. Här känner man verkligen att stan lever. Allt är inte svindyra lyxlägenheter och trötta souvenirbutiker.

Ju längre österut du tar dig desto mer ”hardcore” Chinatown. Här kan du också passa på att äta middag när reskassan börjar sina, eftersom restaurangerna är rasande billiga jämfört med ”normala” Manhattanpriser. Tycker du att det är svårt att få grepp om villervallan finns det även organiserade vandringar att boka in sig på, till exempel med mattema. Se upp för alla försäljarna på Canal Street dock. Tar du ett foto på något tvingar de dig att handla och kan bli riktigt hotfulla om du vägrar.

 

Det finns många rooftops där du kan avnjuta en drink plus utsikt. Foto: Mia Gahne

12. Rooftoppa på en takbar i New York

Det är något visst med att dricka en välskakad cocktail lite grand från ovan. Finessen med alla höga hus är just att det ingår en takvåning. Många har fattat att dra nytta av den, inte minst åtskilliga lyxhotell.

Och jag sitter tusen gånger hellre i en soffa och sippar på en perfekt dry martini medan jag spanar ut över neonen, ljusen och skyskraporna, än jag står och köar med busslaster med tubsocksturister för att ta hissen upp till Empire State och armbåga mig fram till en skymt av Manhattans gatunät uppifrån.

Men det är ju jag. Du kanske gillar sånt. Annars kan jag rekommendera The Skylark (200 W 39th Street) på vardagar, Jimmy på The James Hotel (15 Thompson Street), takbaren på Hotel Americano (518 W 27th Street), nattklubben Le Bain på Standard Hotel (484 Washington Street) eller Press Lounge (653 11th Avenue).

 

 

Grand Central Terminal är en bra plats att glo på folk. Foto: Istock

13. Glo på folk

Ibland är det enklaste det bästa. Det gäller såväl mat som nöjen. Något av det bästa jag vet är att bara släntra runt på stan och välja ut en strategiskt placerad bänk och slå mig ner och ägna mig åt min favoritsysselsättning i New York. Att glo på folk.

Här kan du nämligen se ut precis hursomhelst. Ena stunden går det förbi en herre i rosa cowboyboots och kilt, nästa en tjej i delfinkostym och sedan en treåring med turban och självlysande gympadojor. Allt går, allt är möjligt, allt är tillåtet. 

Det sägs att New York är enda platsen i världen där adoptivbarn känner sig hemma. Jag kan förstå det. Ingen förutsätter att du pratar på ett visst sätt eller kommer från ett visst land utifrån ditt utseende. Här finns alla varianter. Och det är extremt underhållande att bara sitta och betrakta mångfalden som flyter förbi i en aldrig sinande ström. Det är en storstad när den är som bäst.

Några bra ställen att spana på folk är Washington Square, Grand Central Terminal och Verdi Square. Men vilket kaféfönster som helst går förstås lika bra.

 

Av någon förunderlig anledning tycks lobster rollen inte gå hem på svenska marknaden. Foto: Istock

14. Testa en lobster roll

Det är faktiskt inte allt amerikanskt vi importerar och sväljer med hull och hår. Av någon förunderlig anledning tycks lobster rollen inte gå hem på svenska marknaden. Jag har då ingen sett, förutom dem jag lagat själv, och jag äter ute mer än de flesta – även när jag befinner mig på svensk mark.

”Hummerbulle” låter kanske inte särskilt märkvärdigt, men si det är det. Rätt lagat är det nämligen vrålgott. Enkelt bröd modell korvbröd fylls med generösa bitar ångad hummer. Det finns två skolor kalorier att välja på: majonnäs eller smält smör. Jag gillar båda, men med en pistol mot pannan skulle jag välja majonnäsmodellen. Tänk korv med räksallad i lyxtappning, men utan korv. Fast bättre. Ungefär så.

Smakar lobster rolls gör du till exempel på Grand Banks (Pier 25), Paul’s Daughter (Boardwalken på Coney Island i Brooklyn), Mary’s Fishcamp (64 Charles Street), Lure Fishbar (142 Mercer Street) eller Red Hook Lobster Pound (foodtrucks och bland annat 284 Van Brunt Street i Red Hook i Brooklyn).