Vart man än reser på ön slås man av förfallet och fattigdomen, men framför allt av kubanernas varma, öppna och hjälpsamma attityd. De vi träffar känns genuint patriotiska och tillfreds med sina liv, trots att landet är en diktatur.
Över hela ön ligger det ett ljudtäcke av medryckande salsarytmer som gör det svårt att stå till.
På Kuba består trafiken på vägarna fortfarande av museala 40-, 50- och 60-talsbilar.
1 AV 5
2 AV 5
Foto: BINGE ELIASSON / BINGE ELIASSON
3 AV 5
Vart man än reser på ön slås man av förfallet och fattigdomen, men framför allt av kubanernas varma, öppna och hjälpsamma attityd. De vi träffar känns genuint patriotiska och tillfreds med sina liv, trots att landet är en diktatur.
Foto: BINGE ELIASSON
4 AV 5
Över hela ön ligger det ett ljudtäcke av medryckande salsarytmer som gör det svårt att stå till.
Foto: BINGE ELIASSON
5 AV 5
På Kuba består trafiken på vägarna fortfarande av museala 40-, 50- och 60-talsbilar.
Foto: BINGE ELIASSON

Guide till Kuba – ön som berör och förför

HAVANNA, KUBA. Blåskimrande hav, paradisstränder och ett tropiskt soligt väder, men också musik, passion, dans, rom och cigarrer. Kuba berör och förför. Landets nostalgiska prakt och komplicerade historia gör det till ett av världens mest värdeladdade drömresmål.

Elisabet Garcia Dahlbäck

Det är tidig januarimorgon i gamla Havanna. Luften är behagligt varm, solen lyser från en klarblå himmel och det bullrar och slamrar från en byggnad som renoveras i närheten av Plaza del Cristo, ett rektangulärt torg med skuggande träd, planteringar, grönmålade träbänkar och en katolsk kyrka som inhägnas av ett smitt järnstaket. Runt torget löper stenlagda vägar som kantas av bedagade trevåningshus i kolonialstil. Om det inte vore för att de flesta byggnaderna är förfallna skulle jag lika väl kunna befinna mig på Kanarieöarna, men så har också kanarier i omgångar sökt lyckan på Kuba när fattigdomen drabbade hemöarna. Och det är inte bara arkitekturen som påminner om den atlantiska ögruppen: strandpromenaden El Malecón liknar Las Palmas Avenida Maritima, kubanska rätter ingår i det kanariska köket och den kubanska spanskan är snarlik den kanariska. 

Gator, gränder och torg är kubanernas vardagsrum, det är där livet pågår från morgon till kväll. Foto: BINGE ELIASSON

Frodig grönska, blåskimrande hav och tropiskt väder

Kuba är en ytterligheternas ö med en komplicerad politisk historia som innebär terror, förtryck, grymheter, hundratusentals döda och en landsbygd som kom att jämnas med marken. Spanjorerna betraktade ön som en del av landet i 400 år, Kuba blev navet i slavhandeln och en knutpunkt där Nya världens rikedomar passerade. Den spanska flaggan ersattes av USA:s, som 1898 gjorde ön till ett protektorat där nordamerikanska företag snart tog kontroll över en stor del av landets ekonomi. Öns frodiga grönska, blåskimrande hav och tropiska väder lockade med åren till sig allt fler dollarturister, och under förbudstiden tog den amerikanska maffian kontroll över Kubas spel- och romindustri. Pengarna och korruptionen flödade liksom musiken och spriten, men det kubanska folket blev allt fattigare. Händelseutvecklingen som följde omfattar politiska inre stridigheter, polisbrutalitet och militärkupp – allt detta fick arbetare, studenter och före detta soldater att göra uppror. Den 1 januari 1959 segrade Fidel Castro och hans revolutionärer som förklarade sig som Kubas befriare. Sedan dess har ön i princip varit stängd för omvärlden, fram till nu. 

Tips: Kontrollera notan och betala direkt efter beställningen

2016 besökte Barack Obama ön som den förste amerikanske presidenten sedan 1928, och senare samma år dog Fidel Castro. Det var två viktiga händelser som markerade en förändring, men fortfarande består trafiken på vägarna av museala 40-, 50- och 60-talsbilar. Vissa ser ut som rullande rishögar, andra är tecken på åratal av ryskt bistånd medan somliga är blänkande vackra amerikanska vrålåk som kör turister – något som gör ägarna till höginkomsttagare. Precis som för 50 år är de flesta turister fortfarande från Nordamerika, resten utgörs av en blandad skara från hela världen. Turismen är landets största inkomstkälla, det är också den som finansierar allt fler renoveringsprojekt. För hus och palats byggs och renoveras, inte bara i gamla Havanna. Privatpersoner kan numera köpa byggnadsmaterial, varför det öppnar upp allt fler privata hotell, barer och restauranger. Ett tips är att kontrollera notan och betala direkt efter beställningen. Det är inte helt ovanligt att notan inkluderar poster som du inte har beställt – ibland av misstag, ibland medvetet. Turister betyder pengar, och pengar är en bristvara. 

Madonna och Rolling Stones är några av alla kändisar som valt att fira på La Guarida. Foto: BINGE ELIASSON / BINGE ELIASSON

Nya privata initiativ har gjort att restaurangernas kök har tagit flera skutt upp på den kulinariska listan. En av dem som har öppnat en bar med grill i gamla Havanna är Lucas Forsberg från Trosa. Det har gått drygt tio år sedan han kom till ön för att studera musik på universitetet. 

– Jag hade pluggat trummor på musikgymnasiet Rytmus i Stockholm och tänkte stanna här i ett år, sedan blev det tre. Nu har jag permanent uppehållstillstånd och inga planer på att flytta hem.

Trots sina blå ögon är det få kubaner som tror att han är svensk, hans spanska är perfekt och han har med sin Bar de Luca på den populära gågatan Obrapia i gamla Havanna uppnått sin dröm. Kapitalet har han själv sparat ihop genom hårt arbete på Kuba och i Norge dit han har pendlat för att jobba som kock och omläggningsarbetare.

LÄS MER: 17 tips för en härlig solresa till Havanna 

Ta dig runt med hyrbil och chaufför

Karibiens största ö är förstås mer än Havanna. Det är 122 mil mellan öst och väst, jämfört med Sverige som har 157 mil mellan syd och nord. Landet har också flera öar, några är förbjudna för turister medan andra som Cayo Largo har egen flygplats som tar emot charterflyg från Italien och Frankrike. Den mest kända badorten är Varadero som ligger cirka 14 mil öster om Havanna. Ett tips om man väljer en sol- och badresa är att man bör ta sig bortom turistområdenas all inclusive-hotell för att få uppleva det genuina och äkta Kuba. Att resa runt på ön är möjligt, och bäst är att hyra en bil med chaufför – landsvägarna har ofta usel standard och när det blir mörkt ser man varken hästdroskor, cyklar eller folk som tar sig fram till fots. Det är inte heller ovanligt att man i risodlingsdistrikten spärrar av vägen för att torka ris. Att färdas på landsbygden är som att resa tillbaka till en tid då det varken fanns bilar, belysning eller reklam- och neonskyltar. Allt detta gör den karibiska färgskalan harmoniskt vacker. Inte minst i världsarvstaden Trinidad öster om Havanna där kullerstensgator kantas av koloniala hus målade i lime, turkos, gult och aprikos – eller den färg man gillar mest. Staden är vykortsvacker och pittoresk, men också full av turister trots att den ligger mer än 30 mil från Havanna. Då är det närmare till vin- och tobaksodlingarnas Viñales 18 mil väster om huvudstaden, ett slags kubansk vilda västern-stad där man bär cowboyhatt och använder hästryggen som transportmedel. 

Trinidad öster om Havanna där kullerstensgator kantas av koloniala hus målade i lime, turkos, gult och aprikos – eller den färg man gillar mest. Foto: BINGE ELIASSON

Vart man än reser på ön slås man av förfallet och fattigdomen, men framför allt av kubanernas varma, öppna och hjälpsamma attityd. De vi träffar känns genuint patriotiska och tillfreds med sina liv, trots att landet är en diktatur. Det rullar bilar på gatorna, fast det saknas bensin. Ingen går hungrig trots tomma butikshyllor, och fast det saknas pengar dansar man och dricker rom. Rom och longdrinken Cuba Libre är på samma sätt som cigarrer och salsa en del av landets starka varumärke. Kuba är också Ernest Hemingway, den amerikanske författaren som kom till ön 1928 för att fiska i Mexikanska golfen – ett besök som öppnade upp för många år på ön. Kortromanen Den gamle och havet, som 1954 gav honom Nobelpriset i litteratur, skrevs på ön. Priset tillägnade han det kubanska folket och de fiskare som inte bara inspirerat honom utan också tagit emot honom med öppna armar. 

Medryckande salsarytmer över hela ön

Trots att Kuba inte har några naturrikedomar är landet rikt, men rikedomen består av musik, känslor och hjälpsamhet. Det sägs att musiken hjälper kubanerna att lätta på trycket – musikerna kurerar själen, läkarna kroppen. 

Musiken finns överallt, inte bara på klubbar och barer utan också i form av statsanställda musiker som spelar och dansar på gator och torg. Foto: BINGE ELIASSON

Musiken finns överallt, inte bara på klubbar och barer utan också i form av statsanställda musiker som spelar och dansar på gator och torg. Över hela ön ligger det ett ljudtäcke av medryckande salsarytmer som gör det svårt att stå till. Den traditionella kubanska musiken har spritt sig som en farsot över världen efter det att amerikanska gitarristen Ry Cooder 1996 satt samman ett gäng kända kubanska artister och bildade gruppen Buena Vista Social Club. Till skillnad mot legenden Celia Cruz som flyttade till USA när Fidel Castro tog makten stannade de kända musikerna och sångarna i Buena Vista Social Club kvar på ön. Det gjorde också den folkkära artisten Juana Bacallao, mer känd som Juana la Cubana. När den 92-åriga sångerskan gjorde entré på Sociedad Cultural Rosalia de Castro i Havanna, där vi såg en Buena Vista Social Club-liknande konsert, ville applåderna aldrig ta slut. Hon kom i rullstol, fick hjälp att gå upp på scenen och när hon sjöng blev inte bara vi i publiken utan också alla övriga artister fullkomligt trollbundna. 

Att kubanerna bevarar en genuin och äkta glädje till livet och till musiken är uppenbart – trots fattigdom och svårigheter. Man får aldrig tappa lusten att leva – livet är ju så vackert.

RESFAKTA: KUBA

Resa hit: KLM, Air France och Air Canada är några flygbolag som trafikerar sträckan Stockholm-Havanna. Jambo Tours och Temaresor anordnar rundresor.

Restid: Från cirka 14 timmar.

Bästa tiden: November till april.

Tidsskillnad: 6 timmar efter Sverige.

Språk: Spanska.

Valuta: Kuba har två valutor: pesos convertibles (CUC) för turister och pesos cubanos (CUP) för landets egna invånare. 1 CUC motsvarar ungefär 1 USD. Ta med euro och växla till den inhemska valutan på flygplatsen eller hotellet. Uttagsautomater finns, men det kan vara långa köer och ibland tar pengarna slut i automaterna.

Prisnivå: Billigt, men moderna hotell, barer och restauranger blir allt dyrare. 

Ta dig runt: Taxi, kollektivtaxi och lokala bussar – men att åka buss är komplicerat och kräver kunskap i spanska. Det är möjligt att hyra bil i Kuba, men man bör inte köra bil efter mörkrets inbrott. Många vägar är i dåligt skick och har ofta ingen belysning. Hyr man bil är det bra att även anlita en chaufför.

Bra att veta: Visum krävs, ordnas av arrangören eller ansöks på Kubas ambassad. Restriktioner för resor mellan USA och Kuba gäller även utländska turister. Se till att ha en fullgod reseförsäkring som är betald före avresa. Ibland behöver man visa upp försäkringsbevis vid ankomst. Dricks är brukligt, cirka 10 procent. En paketresa med hotell har ofta förmånligare hotellpriser, att boka enstaka hotellnätter är dyrt då bokningsingången är hög. 

Böcker: ”Den gamle och havet” av Ernest Hemingway.

GUIDE: 12 TIPS PÅ KUBA

SE & GÖRA

1. Havana Hop on Hop off Bus tour

Guidad busstur. Dubbeldäckare vid Parque Central kör turer runt Havannas stadsdelar för cirka 90 kronor, ett bra sätt att få en överblick över staden.

cuba-junky.com/havana/havana_bus_tour.html

2. Fin de Siglo

Lokala marknader. Ett par kvarter bortom Parque Central ligger den här prylmarknaden, en äkta kubansk upplevelse dit inte många turister hittar.

Adress: Aguila 465, mellan Boulevard de San Rafael och San Jose, Havanna

Fin de Siglo bjuder på äkta kubansk upplevelse. Foto: BINGE ELIASSON

ÄTA & DRICKA

3. Café el Dandy

Hetast i stan. Vid Plaza del Cristo hittar du den här trendiga svenskkubanska baren med tapas, sallader och tacos liksom kaffe, öl, vin, rom och olika cocktail.

Adress: Hörnet Calle Brasil och Teniente Rey 401, Havanna, bareldandy.com

El Dandy, en av stadens trendigaste barer, drivs av ett kubansk-svenskt par. Foto: BINGE ELIASSON

4. La Guarida

Kändisarnas favorit. I stadsdelen Vedado ligger den filmiskt vackra kändiskrogen som besöks av Rolling Stones, Madonna och andra kändisar. 

Adress: Concordia 418, Havanna, laguarida.com

5. 5 Esquinas 

Italiensk trattoria. Italienare i gamla Havanna med vedeldade pizzor, bra pasta och vin på glas. Serverar också frukost.

Adress: Habana 104 Esq Cuarteles, Havanna, 5esquinas.restaurantwebexperts.com

6. El del Frente & O’Reilly 304

Kulinariska systerkrogar. På gågatan O’Reilly ligger systerkrogarna som är ett bra exempel på det nya Havanna. God ceviche, bläckfisk, sallader och andra enklare rätter samt cocktails.

Adress: O’Reilly 304, Havanna och Calle O’Reilly 303, Habana y Aguiar, alamesacuba.com/es/la-habana/restaurant/el-del-frente

På baren El del Frente är den klassiska romdrinken mojito ett läskande alternativ. Foto: BINGE ELIASSON

SHOPPING & NÖJEN

7. Bar de Luca

En bit av nya Kuba. Nyöppnad, trendig, svenskägd bar mitt i gamla Havanna, ett utmärkt exempel på allt det nya som händer i staden. 

Adress: Obrapía mellan Bernaza och Villegas, Havanna

8. Monserrate Bar

Klassisk kubansk bar. Nära Parque Central i Havanna spelar begåvade musiker traditionell kubansk musik. Skön stämning och trevlig personal.

Adress: Esquina Monserrate, Obrapía, Havanna

Skön stämning på Monserrate Bar. Foto: BINGE ELIASSON

9. Kilómetro Zero

Trendigt barliv. Ett par kvarter från Parque Central kan man lyssna på modern kubansk musik och rock- och jazzinfluerade musiker. 

Adress: Monserrate 437, hörnet Teniente Rey och Avenida Bélgica, Havanna.

Missa inte Kilómetro Zero. Foto: BINGE ELIASSON

10. Clandestina  

Kubansk design. Ett slags kubansk designtorg där man har samlat ett kollektiv med produkter tillverkade av unga formgivare boende i staden. 

Adress: Villegas 403, Havanna, clandestina.co

BO BRA

11. Iberostar Parque Central 

Europeisk standard. Bra men dyrt femstjärnigt hotell med perfekt läge intill gamla Havanna. Rumspriser från 2 500 kr med frukost. 

Adress: 267 Agramonte, Havanna, iberostar.com

12. Hostal las Maletas 

Prisvärt boende. Bo enkelt mitt i gamla Havanna nära till alla krogar och barer. Rum med badrum, luftkonditionering och kassaskåp, från 500 kr med frukost. 

Adress: Empedrado 409, Havanna, hostallasmaletas.com

Hostal Las Maletas är ett av de personligt inredda, enkla hotellen i gamla Havanna. Foto: BINGE ELIASSON

LÄS MER: Proffsens 11 favoriter på Kuba