Vardag i Matanzas.
Utanför byn Viñales ligger tobaksplantaget Casa de Paco.
1 AV 2
Vardag i Matanzas.
Foto: Wramén/Thorbjörnsson
2 AV 2
Utanför byn Viñales ligger tobaksplantaget Casa de Paco.
Foto: Shutterstock

Guide till Kuba – 15 karibiska smultronställen

De flesta turister som besöker Kuba hamnar på charterorten Varadero eller i gamla staden i Havanna. Men Karibiens största ö har så mycket mer att erbjuda! Följ med författarna till boken "66 favoriter i Kuba" till 15 utvalda pärlor på ön!

Anna W Thorbjörnsson
Marko T Wramén

1. Lyxigt på Maison Xanadú, Varadero 

Vad som i dag är ett litet lyxhotell, en elegant restaurang och en fantastisk bar var ursprungligen en elegant privatvilla, några kilometer utanför Varadero by. Denna byggdes år 1930 i kolonialstil av amerikanske miljonären och industrimannen Irenee Dupont. Det vackra huset är genom åren mycket väl restaurerat och är delvis också ett museum. Restaurangen är enbart kvällsöppen och lär vara något av de bästa i Varadero-området, men det är för baren vi kommer hit. 

Högst upp i huset har den utsikt i fyra väderstreck med havet precis nedanför - perfekt för en sundowner. Här dricker vi en av de kanske bästa piña coladas vi fått och njuter en ny favorit, romstinna och isiga daquiri mulata. Allt tillsammans med en fin cigarr. Baren är öppen varje kväll och då och då spelar ett litet jazzband i ena hörnet. För att komma hit tar du antingen taxi eller hop-on-hop-off-bussen till Varadero Golf Club och promenerar de sista 500 metrarna upp till huset. 

Adress: Mansion Xanadú (Dupont House) Autopista del Sur kilometer 7, Varadero.
varaderogolfclub.com 

Baren i det vackert restaurerade huset Maison Xanadú. Foto: Wramén/Thorbjörnsson

2. Ät lokalt och gott, Paladarer 

Kuba är inte känt för sin gastronomi, men för ett tiotal år sedan öppnades möjligheten att öppna privata restauranger på Kuba (till skillnad från de ganska trista statliga). De kallas paladarer och det är här du får den bästa maten på Kuba. I dag har dessa restauranger tillåtits att bygga ut och allt fler nya dyker upp som berikar öns krogliv. I de följande tipsen nämner vi flera favoritrestauranger. 

Bor du på Casa Particular (se tips nummer fem) serveras nästan alltid frukost med kubanskt kaffe och tropiska frukter, en del av dem serverar också hemlagad god middag, inte minst på landsbygden. Värt att prova! Läs recensionerna på airbnb innan du bokar om du vill prova att äta där du bor. 

Den bästa maten på Kuba får du på privata restauranger som kallas paladarer. Foto: Wramén/Thorbjörnsson

3. Upplev vardags- Kuba, Matanzas  

Har du hamnat i charterträngseln i Varadero och inte hinner ta dig till Havanna är staden Matanzas ett utmärkt alternativ för att uppleva Kuba på riktigt. Det är dessutom bara en timme bort med buss eller taxi. Sikta på vackra torget Parque de la Libertad och ta en kaffe eller drink i foajén på eleganta kolonialhotellet Velasco precis vid torget och utforska staden till fots. 

Riktigt bra mat hittar du i utkanten av staden på den privata restaurangen (paladar) Mallorca. Enklast är att hoppa in i en taxi. Men det blir också en fin promenad genom vardagskuba om du har tid och ork. Fråga om vägen efterhand. 

Adress: Velasco Hotel Calle 79, mellan 288 och 299 vid Parque de la Libertad, Matanzas.
hotelvelascomatanzas.com 

En stilla drink i foajen på hotell Velasco. Foto: Wramén/Thorbjörnsson

4. Havanna utan trängsel, Vedado 

De flesta turister som besöker Havanna hamnar av naturliga skäl i den gamla stadskärnan, Habana Vieja. Inte konstigt, här finns de klassiska sevärdheterna. Men i takt med att charterplanen strömmar in och framför allt kryssningsfartygen blir fler har Vieja fyllts av stora turistgrupper. 

För att uppleva ett mindre turisttrångt och betydligt mer spännande Havanna hänger vi därför mycket i den stora stadsdelen Vedado. Vi älskar att promenera omkring och tappa bort oss på de uppspruckna trottoarerna, bitvis hårt ansatta av lianförsedda tropiska jätteträd. I grönskan bakom spetsiga gamla järnstaket dväljs glömda palats från början av 1900talet, sköna villor på väg att rustas upp. 

LÄS MER: 17 tips för en härlig solresa till Havanna

Ett mindre turisttrångt Havanna möter man i Vedado. Foto: Shutterstock

5. Bo på Casa Particular 

Bästa sättet att bo på Kuba är på privata bed & breakfast, Casa Particular (till skillnad från hotell som oftast är mediokra eller hutlöst dyra). I och med att Airbnb etablerades på Kuba 2016 finns numera också ett utmärkt bokningssystem. Här finns chansen att övernatta i allt från palatsliknande våningar till boende i egen stuga i någons trädgård. De flesta serverar utmärkt frukost och några lagar också mycket god mat. Prisvärt, annorlunda och spännande - och bäst av allt - du får möjligheten att möta Kuba på riktigt. Det är en fördel att kunna lite spanska, men inte nödvändigt. 

airbnb.se 

I grönskan bakom spetsiga gamla järnstaket finns palats från början av 1900-talet. Foto: Wramén/Thorbjörnsson

6. Cool bar med konst, Fabrica de arte cubano 

Fábrica de Arte Cubano är något så spännande som en konsthall, en klubb och en restaurang med bar - allt inrett i en gammal fabrik. Den öppna utomhusterrassen med designmöbler, kulörta lyktor och tjusiga bar är något av det mest hipstriga vi sett på ön. Mysigt och coolt är det i alla fall och vi njuter av både drinkar och den industriell miljö. På kvällarna är det lång kö innan öppningsdags till klubben (mest turister men även en och annan lokal) så se till att vara i tid. Vill du äta så är det bäst att boka innan. 

Adress: Fábrica de Arte Cubano Calle 26, hörnet Avenida 7, Vedado, Havanna
fac.cu 

Fábrica de Arte Cubano är både en konsthall, klubb, bar och restaurang. Foto: Wramén/Thorbjörnsson

7. Rida i Valle Los Ingenios, Valle de los ingenios 

Att rida ut i Valle de los Ingenios mellan vidsträckta sockerplantager är som att färdas rakt in i den kubanska versionen av vilda västern eller ett filmset för tv-serien "Westworld". Berg omger den bördiga dalen, fåglar kvittrar och vi blir omskuttade av en dammande koflock. Hästar finns det gott om i Trinidad för både nybörjare och erfarna, be ditt boende om hjälp eller besök några av bokningskontoren i centrum (till exempel Cubatur). Flera av ridutflykterna har en inplanerad paus med bad under vattenfall i regnskogen. Både svalkande och exotiskt (beroende på säsong varierar vattenmängden rejält i vattenfallen). 

Ridtur i Valle de los Ingenios. Foto: Wramén/Thorbjörnsson

8. Vackra äventyr i Viñalesdalen 

Vackra och frodiga Viñalesdalen består av jordbruksmark varvat med orörd natur, allt omgivet av dramatiska klippformationer. Främst odlas tobak, som sägs vara den bästa på Kuba, men också frukt, grönsaker och kaffe. Utgå från den lilla orten och njut av det speciella landskapet till fots eller på cykel. På fälten plöjer jordbrukarna med oxar och på stigen möter vi en bonde till häst med en sugga som trottar på bakom i ett snöre, med kultingarna på språng efter henne. Vi kan bara gissa vart de är på väg... 

Numera finns det också en ziplinebana där du glider fram över raviner på stålvajrar spända mellan trädtoppar. Vackert och spännande samtidigt! 

LÄS MER: Fly till värmen – Karibiens billigaste semesterländer  

Frodiga Viñalesdalen. Foto: Wramén/Thorbjörnsson

9. Färglatt och välbesökt, Trinidad

Utöver Havanna är Trinidad en av de mest besökta städerna på Kuba. Färgglada kolonialhus och kullerstensgator från 1700talets sockerboom ger staden en helt egen karaktär och det är mysigt att strosa runt i de gulliga gränderna. Trinidad har också ett hyfsat utbud av bra paladarer, vår absoluta favorit är La Redaccion som också har ett bra utbud av rom. 

Två mil söder om staden är stranden Playa Ancón en av de vackraste på Kubas sydkust med sin vita sand och skuggande träd och palmer. Här finns också dykning (se separat tips). Är det natur som lockar väntar exotiska vandrings- eller ridäventyr strax utanför staden. 

Adress: La Redaccion Calle Maceo mellan Simon Bolivar och Francisco Javier Zerquera, Trinidad.
laredaccioncuba.com 

Två mil söder om Trinidad ligger stranden Playa Ancón. Foto: Shutterstock

10. Tropisk dröm med skuggande palmer, Cayo Levisa

Den lilla ön strax utanför Kubas nordvästra kust är som en tropisk dröm. Turkosblått hav, vitpudrig sand och skuggande palmer som rasslar lätt i havsbrisen. Det finns också exotiska magngroveträd där den äventyrlige kan snorkla. Solstolar och fina stråparasoll finns på plats, dessutom en bar strax ovanför stranden. Trots att det bara är turister här känns den långa stranden ändå naturnära (speciellt den östra delen där det inte är några byggnader). 

Det vanligaste är att ta en dagsutflykt hit från Havanna eller Viñales, först med buss och därefter båt. Men det finns ett (dyrt) bungalowhotell på ön för den som vill stanna längre. När dagsturisterna åkt hem blir det ännu lugnare här. 

Ön Cayo Levisa, strax utanför Kubas nordvästra kust. Foto: Wramén/Thorbjörnsson

11. Ta tåget och en drink, Estación de tren 

Öster om Trinidad sträcker sig enorma sockerplantager, en gång grunden till stadens rikedom. För dåtidens transportbehov byggdes en av Sydamerikas första järnvägar ut till odlingar och sockerfabriker. I dag kör man turisttåg på spåren. 

De träinredda vagnarna är öppna på alla sidor och det knirkar och gnisslar rejält när vi i maklig takt lämnar staden. Vi passerar oxar och kor, höns, hästar och vinkande kubaner längs turen, allt med bergen som fond. Det finns dessutom en bar ombord, utmärkt för vätskekontroll i värmen. Biljett löser du vid stationen före avgång. 

Estación de tren Sydvästra änden av Calle Antonio Fuiteras, sydväst om stadskärnan.

Turisttåg på en av Sydamerikas första järnvägar. Foto: Wramén/Thorbjörnsson

12. Besök staden Camagüey 

Fina Camagüey är Kubas tredje största stad. Här är turisterna få, den gamla stadskärnan väl underhållen och stämningen stillsam och nyfiket vänlig - vill du komma nära den kubanska vardagen är Camagüey ett bekvämt ställe att göra det på. Centrums vindlande och till synes oplanerade gator lär vara uttänkta för att skydda staden mot 1500-talets återkommande piratattacker och är i dag fina att promenera runt på. Utöver detta bjuds på ett litet men spännande konstutbud, en favorit är Galeria Iris med sina skruvat fantasifulla skulpturer och installationer. På Melangé Grill & Bar serveras utmärkt mat och bra drinkar i vacker miljö. 

Adress: Galeria Iris hörnet Agramonte och López Recio, Camagüey.

LÄS MER: Guide till 13 paradisöar i Karibien 

I Kubas tredje största stad, Camagüey, är den gamla stadskärnan väl underhållen . Foto: Shutterstock

13. Besök en tobaksplantage, Habanos 

För att se hur det går till när öns Habanos blir till besöker vi en tobaksplantage. Det finns flera områden där man odlar tobak på Kuba de flesta och mest berömda finns väster om Havanna i regionen Pinar del Rio, där till exempel Viñalesdalen ligger. 

Vi cyklar ut till Casa de Paco utanför byn Viñales. Gården ligger vackert i ett hav av blommande tobaksfält. Inne i Pacos lada hänger tobaksbladen på tork och det doftar fantastiskt. Större delen av skörden säljs till någon av de statliga fabrikerna för slutproduktion, men en mindre del används till egen tillverkning. Vi får med oss ett par handrullade hem som en kul och aromatisk souvenir. 

Adress: Casa de Paco, två kilometer väster om Viñales, till vänster om huvudvägen, strax innan avtaget till muralerna. 

Inne i ladan hänger tobaksbladen på tork. Foto: Wramén/Thorbjörnsson

14. Exotiska romdrinkar, Restaurand Medeiterraneo  

När man pratar om dryck på Kuba tänker nog alla på rom och väldigt många på mojito. I all sin enkelhet är den helt okej och kan du få den med pressad sockerrörsjuice är den till och med riktigt bra. Att däremot få en daquiri gjord med någon av alla färska tropiska frukter som odlas här är en njutning, extra läskande i värmen som en frappé med krossad is. Klassikern piña colada blandad på färskpressad ananas blir fantastisk! En ny och mer sofistikerad bekantskap för oss är daquiri mulata, gjord på mörk rom, kakaolikör och kaffe - vuxen och smakrik. För den som vill ha alkoholfritt är alla färska juicer en ren dröm, inte bara till frukostkaffet. 

LÄS MER: Amerikaner torrlägger Kubas restauranger  

Missa inte en välgjord romdrink. Foto: Wramén/Thorbjörnsson

15. Prova på dykning , Playa ancón

Havet runt Kuba (i norr Atlanten, i söder Karibiska havet) är härligt varmt, oftast klart och har både koraller och färggranna fiskar. Perfekt för dykning! Det finns statliga dykcenter på många badorter är både erfarna dykare och de som vill prova för första gången kan få hjälp. Bästa dykningen får du utan tvivel i skärgården Jardines de la Reina söder om Kuba, som nås på en dykkryssning. Men du får fin dykning också på korta turer ut från stränderna. Vi dök till exempel utanför Playa Ancón vid Trinidad och belönades med vackra fjäderkoraller, stora tubsvampar (typiska för Karibien), välväxta langustrar och en nyfiken muräna. Fiskar i regnbågens alla färger fanns det förstås också. 

Havet är både varmt och klart. Perfekt för dykning! Foto: Wramén/Thorbjörnsson