Empire State Building – ett av New Yorks landmärken – är 381 meter hög.
1 av 3: Empire State Building – ett av New Yorks landmärken – är 381 meter hög. Foto: Shutterstock
The High Line – en nedlagd järnväg som i dag är ombyggd till park.
2 av 3: The High Line – en nedlagd järnväg som i dag är ombyggd till park. Foto: Shutterstock
Times Square i New York är en av världens folktätaste platser.
3 av 3: Times Square i New York är en av världens folktätaste platser. Foto: Shutterstock

Första gången i New York – 9 saker du inte ska missa

Det bästa med New York är att det alltid finns nya saker att upptäcka. Det sämsta är att du måste begränsa urvalet. Här är nio saker som du bör bocka av under din första resa till New York.

Du ska uppleva The Big Apple, Gotham, staden som aldrig sover – självaste New York City – för första gången och vill inte missa någonting. Problemet är bara att det finns så mycket att se, göra, uppleva och smaka att det enda du kan vara säker på är att du inte kommer hinna med allt. Med förväntningar lika höga som stadens skyskrapor och begränsat med tid är det lätt att drabbas av beslutsångest. Och när du väl har lyckats beta av Manhattan finns det ytterligare fyra stadsdelar att upptäcka. 

Du kommer aldrig att bli ”klar” med New York, tvärtom: ju mer du upptäcker av staden, desto fler gånger kommer du att vilja åka hit och göra den till din. 

Många upplever en surrealistisk känsla av déjà vu trots att det är första gången som de sätter sin fot i staden. De smutsgula taxibilarna som tutar förbi, Empire State Buildings smala silhuett och myllret över Brooklyn Bridge – New York har flimrat förbi i så många filmer och tv-serier att staden känns som en nära bekant.  

För att få ut så mycket som möjligt av resan är det bra att lära sig några av stadens oskrivna regler. Manhattan är ovanligt enkelt att orientera sig på, då majoriteten består av ett rutnät raka gator och avenyer. Allt under 14:e gatan är Downtown, därifrån upp till 59:e gatan är Midtown, och allt ovanför det är Uptown. 5th Avenue delar Manhattan i väst och öst, och ska du ta en taxi underlättar du för föraren om du säger vilken korsning du vill till i stället för själva gatunumret. 

Att vinka in en yellow cab från en trottoarkant hör till upplevelsen. Om bilens taklampa, som liknar en hajfena, lyser är den ledig. Men i och med Uber, Lyft och andra taxitjänsters intåg på marknaden har antalet taxibilar de senaste åren gasat upp till 80 000 (varav 13 500 traditionellt gula) och gjort att tunnelbanan numera kan vara det snabbaste alternativet. 

Glöm inte heller att packa dina bästa promenadskor och upplev staden till fots. New York är en av få promenadvänliga städer i USA, och i en tid när dollarn närmar sig tio kronor är det ett enkelt sätt att spara några slantar. Att knata gata upp och gata ner är dessutom det bästa sättet att upptäcka så många spännande hörn som möjligt av världens bästa stad. 

Resfakta

Resa hit: SAS och Norwegian flyger från Stockholm, Köpenhamn och Oslo.

Bästa tiden: Vår och höst.

Restid: Cirka åtta timmar.

Tidsskillnad: –6 timmar. Observera att byte till sommar- och vintertid sker på andra datum än i Sverige, så under några dagar varje vår och höst är det endast fem timmars tidsskillnad. 

Språk: Engelska.

Valuta: Amerikanska dollar (USD).

Prisnivå: Dyrare än i Sverige på grund av den starka dollarn. New York hade hösten 2018 index 163 mot Stockholms 100, enligt Forex storstadsindex.

Ta dig runt: Promenera, åk tunnelbana eller ta en taxi eller Uber.

Bra att veta: Glöm inte att ansöka om Esta på esta.cbp.dhs.gov/esta/ senast 72 timmar före din resa till USA. Servicepersonal förväntar sig 20 procent i dricks.

Läs mer: nycgo.com, timeout.com/newyork

1. Times Square

Troligtvis den plats som New York-borna hatar allra mest. Många skulle hellre skära av sig en fingertopp än att behöva armbåga sig det lilla klustret av neondränkta gator i Midtown. Och ja, Times Square är en pina. Det är skränigt med ständiga vägarbeten, hysteriskt med utklädda figurer som vill åt dina pengar och omöjligt att ta sig fram friktionsfritt mellan horderna av turister som varken vet vart de ska gå eller titta. 

Men att åka till New York utan att uppleva Times Square är som att åka på solsemester utan att bada – det är bara att ta ett djupt andetag och kasta sig ut. 

Gå dit när mörkret fallit och se platsen fullkomligt dränkas i sprakande neonljus, det ÄR en häftig syn första gången. Efter några minuter kan gottegrisen pipa in på den enorma M&M’s-butiken och tillverka chokladkulor med sitt namn eller ansikte på, medan kulturkoftan kan vända sig mot scenljusen på Broadway där den hyllade musikalen ”Hamilton” fortfarande drar fulla hus. 

Hitta hit: 42nd–48th Street, mellan Broadway och 7th Avenue, timessquarenyc.org

Turisttäta Times Square sprakar i neonljus. Foto: Shutterstock

2. The High Line

Från nedlagd och rivningshotat järnvägsspår till livligt promenadstråk – den upphöjda parken på Manhattans västra sida har en lång och brokig historia. High Line har byggts ut i tre etapper, och allt fler turister tågar längs spåren för varje år. I dag sträcker den sig från Gansevoort Street i Meatpacking District upp till 34th Street vid Hudson Yards, en promenad på 2,5 kilometer bland 110 000 plantor och många sevärda konstverk. Börja i söder och spana upp mot kändishotellet The Standard som gränslar spåren, kika in i fönstren på den berömda arkitekten Zaha Hadids sista projekt vid 28th Street och bländas av stans senaste Instagram-hotspot The Vessel mellan 30th och 33rd Street. Behöver du vila benen finns det gott om sittplatser utströsslade längs vägen.

Hitta hit: Gansevoort Street & Washington Street, thehighline.org

Promenera längs promenadstråket The High Line. Foto: Shutterstock

3. Bagels

Frukost ingår sällan på hotellen i New York, men vad gör väl det när du är i världens bästa bagelstad? Det sägs att det är mängden kalcium och magnesium i stadens kranvatten i kombination med gluten som ger brödet den perfekta konsistensen. Du har sällan mer än fem minuters promenad till närmsta bagelställe, men Leo’s Bagels i Financial District, Tompkins Square Bagels i East Village och Brooklyn Bagel & Coffee Company i Chelsea är tre personliga favoriter. De är alla små hål i väggen, men har ett stort utbud av bagels och långa rader av byttor med cream cheese i alla tänkbara ¬– och otänkbara – smaker. Glöm inte att säga till om du vill ha din bagel rostad, och om vädret tillåter, ta den ”to go” och sätt dig i valfri park. Gott, billigt och mättande!

Hitta hit: Leo’s Bagels, 3 Hanover Square (William Street & Beaver Street), leosbagels.com

Tompkins Square Bagels, 165 Avenue A (mellan 10th Street & 11th Street), tompkinssquarebagels.com

Brooklyn Bagel & Coffee Company, 286 8th Avenue (mellan 24th Street och 25th Street), bkbagel.com

Njut av en god bagel till frukost. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Manhattanhenge – fenomenet som fängslar New York 

4. Empire State Building

Manhattan är en skog av skyskrapor, och för att få en riktig överblick av staden behöver du ta dig upp på samma nivå som dem. Observationsdäcket i One World Trade Center tar dig visserligen högre upp och har en häpnadsväckande utsikt över nedre Manhattan. Men den slår ändå inte den gamla klassikern Empire State Building, som stod klar 1931. Färden upp kräver såväl tid som tålamod om det är en fin dag, men i gengäld får du en 360 graders utsikt över hela staden (och hela sex delstater om vädret är klart) samt möjlighet att ta bilder utan en tjock glasvägg emellan. Flera kvällar i månaden lyser toppen av Empire State Building upp i olika färger för att uppmärksamma högtider och händelser – perfekt att beskåda från någon av stadens alla takbarer.  

Hitta hit: 20 W 34th Street (på 5th Avenue), esbnyc.com

Från Empire State Building har du fantastisk utsikt över Manhattan. Foto: Shutterstock

5. Central Park

Det finns många sätt att uppleva Central Parks 340 hektar. Restaurangen The Boathouse, Belvedere Castle och mosaikhyllningen till John Lennon vid Strawberry Fields tillhör de mest kända platserna. Vill du uppleva parken som en riktig newyorker? Snöra på dig löparskorna och gör antingen två varv runt Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir för en femkilometersrunda, eller följ den asfalterade vägen som går genom hela parken. Med en blå himmel ovanför dig, grönskan runtomkring dig och skyskrapor framför dig går det lätt att lägga den knappa milen bakom dig. För en mer stillsam och unik upplevelse: besök Hallett Nature Sanctuary, fågelreservatet som bara tar emot 20 personer åt gången och fortfarande är okänt för de flesta. 

Hitta hit: 59th Street till 110th Street, mellan 5th Avenue och 8th Avenue, centralparknyc.org

Central Park – en grön oas på Manhattan. Foto: Shutterstock

6. The Met

New York har många museer, och du måste pricka av åtminstone ett. Den som föredrar modern konst styr stegen mot MoMA och den som bara vill få det överstökat så snabbt som möjligt kan med fördel välja Mmuseumm, som inte är större än ett hotellrum. Men vill du lägga lite tid på besöket och få se allt från Vincent van Goghs självporträtt till ett egyptiskt tempel för samma entrépeng är det The Metropolitan Museum of Art som gäller. Museet är som bäst under vår- och sommarmånaderna när takterrassen med utsikt över Central Park är öppen och den årliga modeutställningen är i gång. Missa inte heller den permanenta och något undangömda utställningen The Wrightsman Galleries, som låter dig glänta på dörren till sanslöst lyxiga rum från 1800-talets Frankrike. 

Hitta hit: 1000 5th Avenue (mellan 80th Street och 84th Street), metmuseum.org

Titta på konst på The Metropolitan Museum of Art. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Manhattans nya måsten – 11 guldkorn i New York 

7. Speakeasy

Ingen vet hur många speakeasybarer det fanns i New York under förbudstiden, men det pratas om mellan 20 000 och 100 000. Under 1920-talet var de olagliga, ofta gangsterkontrollerade, inrättningar som invånarna sökte sig till för en hembränd sup och pratade lågt om. Dagens speakeasies tillhör New Yorks mest hajpade barer och är välkända för att ha cocktails av hög kvalitet. De har – liksom sina föregångare – dolda ingångar, men i dag är de bara en googling bort. 

Den fönsterlösa källaren på Little Branch ger den bästa hemliga känslan. Employees Only och Blind Barber bjuder på festlig stämning, medan Bathtub Gin är ett måste för den som gillar gindrinkar och badkar. Klassikern Angel’s Share och prisbelönta Death & Co är också väl värda ett besök. 

Hitta hit: Little Branch, 22 7th Avenue vid Leroy Street 

Employess Only, 510 Hudson Street (mellan Christopher Street och W 10th Street), employeesonlynyc.com

Blind Barber, 339 E 10th Street (mellan Avenue A och Avenue B), blindbarber.com

Bathtub Gin, 132 9th Avenue (mellan 18th Street och 19th Street), bathtubginnyc.com

Angel’s Share, 8th Stuyvestant Street (vid E 9th Street)

Death & Co, 433 E 6th Street (mellan 1st Avenue och Avenue A), deathandcompany.com

Beställ en cocktail på en av New Yorks mest hajpade barer. Foto: Shutterstock

8. Inspelningsplatser

Känns New York bekant trots att du aldrig har satt din fot i staden? Inte så konstigt, med tanke på hur många tv-serier och filmer staden har spelat huvudrollen i. I dag finns mängder med guidade turer som fokuserar på inspelningsplatser, men du kan lika gärna pricka av platserna som du är intresserad av själv. Bege dig till West Village och leta upp Carrie Bradshaws ytterdörr i ”Sex and the City”, käka en macka på Katz’s Delicatessen som i den mest berömda scenen i ”När Harry mötte Sally”, eller vandra runt i korridorerna på American Museum of Natural History och fantisera om att allt väcks till liv som i ”Natt på museet”. Under ett fåtal nätter varje år anordnar museet övernattningar för såväl vuxna som barn.

Hitta hit: Carrie Bradshaws trappa, 66 Perry Street (mellan Bleecker Street och W 4th Street)

The Met, 1000 5th Avenue (mellan 80th Street och 84th Street), metmuseum.org

Katz’s Delicatessen, 205 E Houston Street (mellan Orchard Street och Ludlow Street), katzsdelicatessen.com

American Museum of Natural History, Central Park West och 79th Street, amnh.org

Katz’s Delicatessen – känd från ”När Harry mötte Sally”. Foto: Shutterstock

9. 9/11 Memorial & Museum

New York förändrades efter terrorattackerna den 11 september 2001. Länge var Ground Zero ett avspärrat och öppet sår, men på tioårsdagen öppnade minnesplatsen. Där de två tornen som bildade World Trade Center en gång stod finns nu två djupa bassänger med grunt vatten. Runt om finns namnen på alla personer som omkom i attentatet ingraverade, och dagligen kommer anhöriga hit för att fästa rosor i namnet på den de sörjer. På museet, som delvis ligger under jord, finns mängder med objekt från dagen till beskådan – allt från delar av tornens stålbalkar till demolerade flygplansbitar. Det är omöjligt att lämna museet oberörd, men också fantastiskt att en sådan fasansfull händelse till slut har kunnat bli en sådan fridfull plats. 

Hitta hit: 180 Greenwich Street (mellan Liberty Street och Fulton Street), 911memorial.org

9/11 Memorial – till minne av terrorattackerna den 11 september 2001. Foto: Shutterstock

LÄS MER: New York – 8 bästa tipsen bortom turistbruset 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande