Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
New York, hit vill man alltid åka.
New York, hit vill man alltid åka.
New York, hit vill man alltid åka.
New York, hit vill man alltid åka. Foto: Shutterstock

Första gången i New York – 9 saker du inte ska missa

Det bästa med New York är att det alltid finns nya saker att upptäcka. Det sämsta är att du måste begränsa urvalet. Här är nio saker som du bör bocka av under din första resa till New York.

Du ska uppleva The Big Apple, Gotham, staden som aldrig sover – självaste New York City – för första gången och vill inte missa någonting. Problemet är bara att det finns så mycket att se, göra, uppleva och smaka att det enda du kan vara säker på är att du inte kommer hinna med allt. Med förväntningar lika höga som stadens skyskrapor och begränsat med tid är det lätt att drabbas av beslutsångest. Och när du väl har lyckats beta av Manhattan finns det ytterligare fyra stadsdelar att upptäcka. 

Du kommer aldrig att bli ”klar” med New York, tvärtom: ju mer du upptäcker av staden, desto fler gånger kommer du att vilja åka hit och göra den till din. 

Många upplever en surrealistisk känsla av déjà vu trots att det är första gången som de sätter sin fot i staden. De smutsgula taxibilarna som tutar förbi, Empire State Buildings smala silhuett och myllret över Brooklyn Bridge – New York har flimrat förbi i så många filmer och tv-serier att staden känns som en nära bekant.  

För att få ut så mycket som möjligt av resan är det bra att lära sig några av stadens oskrivna regler. Manhattan är ovanligt enkelt att orientera sig på, då majoriteten består av ett rutnät raka gator och avenyer. Allt under 14:e gatan är Downtown, därifrån upp till 59:e gatan är Midtown, och allt ovanför det är Uptown. 5th Avenue delar Manhattan i väst och öst, och ska du ta en taxi underlättar du för föraren om du säger vilken korsning du vill till i stället för själva gatunumret. 

Att vinka in en yellow cab från en trottoarkant hör till upplevelsen. Om bilens taklampa, som liknar en hajfena, lyser är den ledig. Men i och med Uber, Lyft och andra taxitjänsters intåg på marknaden har antalet taxibilar de senaste åren gasat upp till 80 000 (varav 13 500 traditionellt gula) och gjort att tunnelbanan numera kan vara det snabbaste alternativet. 

Glöm inte heller att packa dina bästa promenadskor och upplev staden till fots, New York är en av få promenadvänliga städer i USA. Att knata gata upp och gata ner är dessutom det bästa sättet att upptäcka så många spännande hörn som möjligt av världens bästa stad. 

Resfakta

Restid: Cirka åtta timmar.

Tidsskillnad: –6 timmar. 

Språk: Engelska.

Valuta: Amerikanska dollar (USD).

Prisnivå: New York hade hösten 2018 index 163 mot Stockholms 100, enligt Forex storstadsindex.

Ta dig runt: Promenera! Varje kvarter i New York är en aha-upplevelse.

Bra att veta: Servicepersonal förväntar sig 20 procent i dricks.

1. Times Square

Troligtvis den plats som New York-borna hatar allra mest. Många skulle hellre skära av sig en fingertopp än att behöva armbåga sig fram i det lilla klustret av neondränkta gator i Midtown. Och ja, Times Square är en pina. Det är skränigt med ständiga vägarbeten, hysteriskt med utklädda figurer som vill åt dina pengar och omöjligt att ta sig fram friktionsfritt mellan horderna av turister som varken vet vart de ska gå eller titta. 

Men att åka till New York utan att uppleva Times Square är som att åka på solsemester utan att bada – det är bara att ta ett djupt andetag och kasta sig ut. 

Passa på att utnyttja jet-lagen den första dagen när du ändå vaknar vid fyra-tiden, och besök ett så nära folktomt Times Square man kan komma. Eller gå dit när mörkret fallit och se platsen fullkomligt dränkas i sprakande neonljus, det ÄR en häftig syn första gången. 

Times Square i all sin glans. Foto: Shutterstock

2. The High Line

Från nedlagd och rivningshotat järnvägsspår till livligt promenadstråk – den upphöjda parken på Manhattans västra sida har en lång och brokig historia. High Line har byggts ut i tre etapper. I dag sträcker den sig från Gansevoort Street i Meatpacking District upp till 34th Street vid Hudson Yards, en 2,5 kilometer grönskande promenad förbi många sevärda konstverk och byggnader. Börja i norr från W30th street och avsluta med en Lobster roll på The Standard Grill (så har du checkat av det också).

”Kändishotellet” The Standard, ett perfekt lunchstopp efter att ha promenerat The High Line. Foto: Shutterstock

3. Frukost på en diner

Frukost ingår sällan på hotellen i New York, men vad gör väl det när frukostmenyn på stadens alla diners dignar av ”snutkaffe”, färskpressad apelsinjuice, pannkakshögar med lönnsirap och blåbär, äggröra, bacon, toast med mer, med mer. Missa för allt i världen inte att smaka dig igenom New Yorks frukostutbud när det kommer till en klassisk diner. En riktig favorit är Johny's Luncheonette på 124 W 25th St, men även Pearl Diner på hörnet Pearl street och Fletcher street samt La Bonbonniere,  28 8th Ave, är väl värda ett besök. 

https://www.instagram.com/p/CDJV-PzFcds/?utm_source=ig_web_copy_link

4. Empire State Building

Manhattan är en skog av skyskrapor, och för att få en riktig överblick av staden behöver du ta dig upp på samma nivå som dem. Observationsdäcket i One World Trade Center tar dig visserligen högre upp och har en häpnadsväckande utsikt över nedre Manhattan. Men den slår ändå inte den gamla klassikern Empire State Building, som stod klar 1931. Färden upp kräver såväl tid som tålamod om det är en fin dag, men i gengäld får du en 360 graders utsikt över hela staden (och hela sex delstater om vädret är klart) samt möjlighet att ta bilder utan en tjock glasvägg emellan. Flera kvällar i månaden lyser toppen av Empire State Building upp i olika färger för att uppmärksamma högtider och händelser – perfekt att beskåda från någon av stadens alla takbarer. Tips: Köp biljetter på nätet så slipper du lite av köandet.

Från Empire State Building har du fantastisk utsikt över Manhattan. Foto: Shutterstock

5. Central Park

Det finns många sätt att uppleva Central Parks 340 hektar. Restaurangen The Boathouse, Belvedere Castle och mosaikhyllningen till John Lennon vid Strawberry Fields tillhör de mest kända platserna. För maximal upplevelse ta en promenad förbi Central park Zoo mot The Mall and Literary Walk, håll till vänster förbi Bethesda Fountain och fortsätt över vackra Bow Bridge(alternativt håll höger för att komma till The Boathouse om du redan är lunchhungrig). Gå varvet runt The Lake och spana in ikoniska silhuetter som San Remo och Dakota som ligger längst Central Park West.

The Mall and Literary Walk, hit beger sig stadsborna när de vill ha ett stycke natur. Foto: Shutterstock

6. Valfritt museibesök

New York har många museer, och du måste pricka av åtminstone ett. Den som föredrar modern konst styr stegen mot MoMA, den som vill återuppleva filmen ”Natt på museet” beger sig till American Museum of Natural History, och den som bara vill få det överstökat så snabbt som möjligt kan med fördel välja Mmuseumm, som inte är större än ett hotellrum. Men vill du lägga lite tid på besöket och få se allt från Vincent van Goghs självporträtt till ett egyptiskt tempel för samma entrépeng är det The Metropolitan Museum of Art, också känt som The Met” som gäller. Museet är som bäst under vår- och sommarmånaderna när takterrassen med utsikt över Central Park är öppen och den årliga modeutställningen är i gång. Missa inte heller den permanenta och något undangömda utställningen The Wrightsman Galleries, som låter dig glänta på dörren till sanslöst lyxiga rum från 1800-talets Frankrike. 

https://www.instagram.com/p/CNKWM-xB97Z/?utm_source=ig_web_copy_link

7. Brooklyn Bridge

En promenad över den äldsta hängbron i New York är ett måste, inte bara för den arkitektoniska upplevelsen, utan även för destinationen: Brooklyn. En av de bästa utsikterna över Manhattan Skyline finns på andra sidan East river. Ta ett foto på bron från 39-31 Washington St (Manhattan bridge photo spot), promenera längst Brooklyn Heights Promenade, fynda på Brooklyn Flea och promenera sedan tillbaka till Manhattan över Manhattan Bridge för att se den ikoniska bron från ett helt annat perspektiv.

I många år efter att bron invigdes i maj 1883, var Brooklyn Bridges torn de högsta byggnadsverken i USA. Foto: Shutterstock

8. Inspelningsplatser

Känns New York bekant trots att du aldrig har satt din fot i staden? Inte så konstigt, med tanke på hur många tv-serier och filmer staden har spelat huvudrollen i. I dag finns mängder med guidade turer som fokuserar på inspelningsplatser, men du kan lika gärna pricka av platserna som du är intresserad av själv. Bege dig till West Village och leta upp Carrie Bradshaws ytterdörr i ”Sex and the City”, käka en macka på Katz’s Delicatessen som i den mest berömda scenen i ”När Harry mötte Sally”, eller vandra runt i korridorerna på American Museum of Natural History och fantisera om att allt väcks till liv som i ”Natt på museet”. 

Carrie Bradshaws trappa, 66 Perry Street.

Katz’s Delicatessen, 205 E Houston Street.

”Vänner-huset”, 90 Bedford St.

American Museum of Natural History, Central Park West och 79th Street.

Katz’s Delicatessen – känd från ”När Harry mötte Sally”. Foto: Shutterstock

9. Ground Zero, 9/11 Memorial park

New York förändrades efter terrorattackerna den 11 september 2001. Länge var Ground Zero ett avspärrat och öppet sår, men på tioårsdagen öppnade minnesplatsen. Där de två tornen som bildade World Trade Center en gång stod finns nu två djupa bassänger med grunt vatten. Runt om finns namnen på alla personer som omkom i attentatet ingraverade, och dagligen kommer anhöriga hit för att fästa rosor i namnet på den de sörjer. På museet, som delvis ligger under jord, finns mängder med objekt från dagen till beskådan – allt från delar av tornens stålbalkar till demolerade flygplansbitar. Det är omöjligt att lämna museet oberörd, men också fantastiskt att en sådan fasansfull händelse till slut har kunnat bli en sådan fridfull plats. 

Foto: Shutterstock

LÄS MER: New York – 8 bästa tipsen bortom turistbruset