Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lobbyn i Empire State Building. Glöm inte att köpa biljetter via nätet, för att slippa köa flera gånger.Lobbyn i Empire State Building. Glöm inte att köpa biljetter via nätet, för att slippa köa flera gånger.Lobbyn i Empire State Building. Glöm inte att köpa biljetter via nätet, för att slippa köa flera gånger.
Empire State Building, en av världens mest ikoniska byggnader.Empire State Building, en av världens mest ikoniska byggnader.Empire State Building, en av världens mest ikoniska byggnader.
1 AV 2
Lobbyn i Empire State Building. Glöm inte att köpa biljetter via nätet, för att slippa köa flera gånger.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 2
Empire State Building, en av världens mest ikoniska byggnader.
Foto: SHUTTERSTOCK

Empire State Building: Våning 102 öppen för besök

Ikoniska Empire State Building har öppnat på nytt efter att ha renoverats för över en och en halv miljard. 

Med glasfönster från golv till tak är utsikten från 102:a våningen nu mer överväldigande än någonsin.

Skyskrapan mitt på Manhattan i New York är en av världens mest berömda byggnader. När den invigdes 1931 var den med sin höjd om 381 meter världens högsta byggnad, ett rekord som varade ända till 1970.

Men sin status som ett måste för New York-turister har den behållit trots många konkurrenter som erbjuder minst lika svindlande utsikter över Manhattan. 

Nu kan du köpa biljetter till våning 102

Kanske ska den nya renoveringen – till en kostnad av motsvarande drygt 1,5 miljarder svenska kronor – ses som ett sätt att försäkra sig om turisternas fortsatta intresse.

LÄS MER: Första gången i New York – 9 saker du inte ska missa 

Juvelen i kronan är det nya, ombyggda observationsdäcket på våning 102, rapporterar Lonely Planet.

https://www.instagram.com/p/B3zV5TaDSWo/?utm_source=ig_web_copy_link

Där har de gamla fönstren ersatts av dubbelt så stora (höjd: 2,45 meter) som löper hela vägen från golv till tak. 

För att nå till våningen byter man hiss på plan 86 och transporteras genom ett hisschakt av glas med full utsikt hela vägen upp. 

Fotografera dig med King Kong

Efter att ha varit stängt i månader på grund av renoveringen öppnades våning 102 på nytt i söndags. 

LÄS MER: Bäst i test: 6 brusreducerande hörlurar 

Empire State Building har också fått en ny lobby samt ett nytt museum. Det rymmer bland annat ett rum där man kan se klipp från alla de hittills 188 filmer, reklaminslag och spel där den berömda byggnaden figurerat. Mest omtalad är filmen ”King Kong” där jätteapan med samma namn klättrar på byggnaden.  En kopia av apan finns förstås också att beskåda här. 

https://www.instagram.com/p/B1OhsZ6j7VM/?utm_source=ig_web_copy_link

Empire State Building har mellan 3,5 till 4 miljoner besökare om året. Att besöka våning 102 kostar 58 amerikanska dollar (drygt 600 kronor).  

En annan New York-instutition som i dagarna öppnar efter omfattande om- och utbyggnad är Moderna museet (Museum of Modern Art, förkortat MoMA). Operationen har kostat motsvarande nära fem miljarder kronor och har lett till att ytan ökats med nära 10 000 kvadratmeter vilket inkluderar en helt ny vinge döpt efter stordonatorn och musikmogulen David Geffen, samt en ny lobby, en performance-teater och att museets butiks fått utökad yta och blivit dubbelt så stor.

LÄS MER: New York – 8 bästa tipsen bortom turistbruset