I den nordamerikanska hockeyligan kan det bli hårda tag.
1 av 4: I den nordamerikanska hockeyligan kan det bli hårda tag. Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/ICON SMI IMAGO SPORTFOTODIENST
2 av 4 Foto: Kristoffer Elisson
3 av 4 Foto: Kristoffer Elisson
4 av 4 Foto: Kristoffer Elisson

Därför ska du uppleva sport på plats i USA

USA. Har du sett alla sevärdheter och tröttnat på musikaler och långtråkiga museibesök?

Varför inte planera in ett sportevenemang när du reser till USA nästa gång. En basketmatch i Brooklyn eller en hockeymatch i Denver kan bli en upplevelse utöver det vanliga.

Att uppleva den amerikanska sportkulturen på plats kan vara både intressant och storslaget, även för den ännu oinvigda sportfantasten.

Sportens hemland – USA. För mig som älskar amerikansk sport är det få saker som toppar att se en slagen homerun landa i publikhavet, en atletisk enhandsdunk signerad LeBron James, en häftig open ice-tackling eller ett 50 yards långt kast som fångas för en touchdown.

Jag har sett USA:s stora sporter baseboll, basket, ishockey och amerikansk fotboll i nio olika amerikanska städer. Att uppleva sport på plats går att likställa med en teateruppsättning som hänför i både energi och engagemang. Stora stjärnor i huvudroller som beundras och hyllas av publik. Det borde väl kunna uppskattas av andra än sportfrälsta?

Att de olika sporterna engagerar en så stor del av det amerikanska folket är tydligt. Som exempel kan nämnas att under senaste Super Bowl-finalen satt över 111 miljoner amerikaner och följde matchen.

 

Foto: John G. Mabanglo / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Se Super Bowl i USA

Även arenorna runtom i landet är kolossala till storlek, framför allt i amerikansk fotboll där över 70 000 besökande kan strömma till en helt vanlig matchdag. När Dagens Industri gör en topp 10-lista över världens dyraste arenor är det föga förvånande att tre av dessa ligger i USA. Madison Square Garden i New York, AT&T Stadium i Dallas och Yankee Stadium, även den i New York.

Vid mitt senaste besök i New York valde jag att åka ut till Queens och se basebollaget Mets möta rivalen Washington Nationals. En totalamerikansk sportupplevelse i en internationell och multikulturell miljö. Stadsdelen Queens är vida känd för sin mångfald och sina små minisamhällen såsom Little India, Little Greece och Little Colombia. Väl värda att besöka om du har några timmar över.

Dagen för match tog jag tunnelbanan från Manhattan ut till Queens. Tillsammans med arbetspendlare åkte jag Linje 7 till Mets/Willets Point Station som stannar till precis utanför arenan, Citi Field. På tåget lyckades jag få en plats vid fönstret och kunde under resan se ut över staden. Detta var en upplevelse då linjen efter ett tag lämnar Manhattans katakomber och i stället susar bland hustaken ovan mark. Det är en häftig kuliss att se Manhattans skyskrapor praktfullt hävda sig i bakgrunden.

 

Foto: Kristoffer Elisson

Mets på Citi Field i Queens, New York

När jag anländer till arenan, några timmar innan match, pågår det full aktivitet. Några familjer sitter på parkeringen och grillar utanför sina bilar - vilket inför vissa matcher kan urarta till stora grillfester. Detta fenomen kallas tailgating och är framför allt vanligt inför matcher i amerikansk fotboll. Innanför arenadörrarna köper människor souvenirer i shoppen, barn testsvingar basebollträn i en maskin och redan är det kö till några av de populära mathaken. Även jag sällar mig till souvenirköparna och inhandlar en basebollkeps med hemmalagets logotyp på.

Baseboll är en speciell sport. Den liknar inte en basket- eller hockeymatch på det sättet att det bjuds på häftiga dunkar eller tuffa tacklingar. På en basebollmatch handlar upplevelsen också mycket om all gemenskap runtomkring. Människor med olika bakgrund och erfarenhet som diskuterar och förenas i sitt intresse för sporten i allmänhet och för laget i synnerhet.

Ibland uppfattas nästan matchen vara sekundär i förhållande till upplevelsen. Det är ett lugn som dock kan bedra, för plötsligt när slagmannen får på en fullträff så vet jublet inga gränser. Det är detta som är tjusningen med sporten.

 

Foto: Kristoffer Elisson

Baseball i USA – ett familjenöje

Att det är ett nöje för hela familjen får jag också många exempel på när jag tittar mig omkring. Föräldrar, barn och även mor- och farföräldrar sitter och följer matchen tillsammans. Att jag är en turist på besök framgår nog med all önskvärd tydlighet då det inte dröjer länge innan personen till höger om mig intresserat undrar vem jag är, och var jag kommer ifrån. Amerikaner är utåtriktade och tar gärna kontakt. Mannen på andra sidan om mig delar med sig av några minnesvärda basebollögonblick som han upplevt under de 40 år han följt sitt lags hemmamatcher. Ibland avbryter han berättandet och kommenterar något som händer på planen. Hans passion för sporten går inte att ta miste på.

Jag njuter i de timmar som matchen varar. Solen skiner och lite glad är jag över basebollkepsens skärm som ger skydd mot de intensiva solstrålarna. Precis ovanför hemmalagets spelarbås hade jag lyckats få min sittplats och det är något jag kan rekommendera – speciellt om du har barn med dig.

 

 

Bästa platsen på baseball

Jag noterar att de yngsta i publiken springer efter varje avslutad inning* ner mot båset med förhoppning om att en spelare ska kasta upp en boll. Vilket blir en sport i sporten och aktiverar de som kanske tycker att tre timmars stillasittande är i det längsta laget.

När matchen är slut (Mets förlorade dock med 7-2), är det dags att ta sig tillbaka till Manhattan. Stilla och lugnt lämnar vi arenan. Jag tar farväl av mina nyfunna bekantskaper och nöjd över dagen beger jag mig åter mot tunnelbanan och Linje 7.

Nästa gång du besöker USA tycker jag att du ska ge “sporten” en chans att visa upp vad den har att erbjuda. Kanske finner du en gemenskap med människor du annars aldrig skulle ha mött. Kanske får du möjlighet att uppleva en helt unik atmosfär. Kanske får du uppleva en ny sida av den amerikanska kulturen, som du inte visste fanns.

 

Av: Kristoffer Elisson

 

LÄS OCKSÅ:

• Gruvstaden nära att dö ut – räddades av åsnor 

• Knäppaste lagarna i USA – som fortfarande gäller  

Allmänna tips inför biljettköp

1. Det finns väldigt många bra officiella hemsidor som säljer biljetter i andrahand (exempelvis: StubHub, SeatGeek och VividSeats). Oftast är det klart billigare alternativ och för att vara extra säker kan du leta efter biljetter som finns att erhålla direkt genom e- biljett. Undvik postleverans till Sverige.

2. Det är ytterst sällan utsålt på en basebollmatch och biljettpriset kan sjunka ordentligt ju närmare matchdag du kommer.

3. Det kan vara prisvärt att se matcher på vardagar, men tänk på att stämningen kan vara bättre på helgen då det är betydligt större publikanströmning.

4. Vill du maximera stämningen och upplevelsen se till att få sittplatser där hemmafansen befinner sig. Du vill vara där det händer.

Kommande sportevenemang i USA

World Series: Utspelas alltid i slutet på oktober och avgör världens bästa basebollag.

Super Bowl LI: Utspelas den 5 februari 2017 på NRG Stadium i Houston, Texas. Höga biljettpriser.

NHL-säsongen 16/17: Säsongen startar 12 oktober och efter det spelas ett flertal matcher varje vecka fram till juni 2017.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande